Som väntat: Asllani lämnar Linköping

Kosovare Asllani

Så sent som i torsdags sa Linköpings tränare och sportchef Olof Unogård till Corren att det inte fanns några anbud på någon av klubbens spelare.

”Det ser just nu mycket lugnt ut. Inget konkret har dykt upp och ingen spelare är på väg bort eller på väg in. Om det är någon som skulle flytta på sig är det väl ‘Kosse’ som dels gjort det väldigt bra i landslaget och dels själv öppnat upp för en sväng ut i Europa igen. Men där har det som sagt inte dykt upp något.”

Lugnet varade tydligen inte så länge. För en liten stund sedan meddelade nämligen LFC att Asllani har gjort sin sista match för klubben för den här sejouren:

Beskedet var ganska väntat. Linköping har ekonomiska bekymmer och behöver få in pengar. Asllani borde vara den bäst betalda spelaren, och hon har dessutom ett halvår kvar på lönen. Klubben slipper alltså en betydande lönekostnad plus att man kan räkna med en liten övergångssumma.

Korrigering i efterhand: Ser här att Linköping släpper henne utan att få betalt. Samt att de kommer att söka efter en ersättare.

Dessutom har det varit tydligt under våren att Asllani inte har trivts. Först körde Unogård med två forwards. Då blev Asllani lidande, hon hamnade långt tillbaka i planen. Sedan ändrade Unogård laget så att Asllani fick sin favoritposition. Fast då presterade hon inte, samtidigt som en utpräglad forward som Mimmi Larsson förpassades ut på kanten.

Asllani har mest verkat frustrerad i Linköping, och frustrerade stjärnor kan förstöra mer än de tillför. I landslaget var däremot Asllani fullständigt lysande under VM. Det är således rimligt att storklubbarna står på kö för att värva henne.

Det kommer således att bli väldigt spännande att se vart hon tar vägen, och hur det kommer att gå för henne.

Asllani fyller 30 år om exakt två veckor, och är på väg ut på sitt tredje proffsäventyr. Det första var i Chicago våren 2010. Det andra äventyr var cirka fem år långt och gick till Frankrike (PSG) och England (Manchester City). Nu är det alltså dags igen.

 

17 tankar på “Som väntat: Asllani lämnar Linköping

 1. Enligt Corren får LFC noll kronor då ingen klubb velat köpa loss henne. Tyvärr. Så det blir en besparing på lönekostnaden.

   • Utköpsklausulen verkar också varit (för) hög. Väldigt konstigt att man inte väntar till ett konkret kontraktsförslag från annat lag finns och då aktiverar klausulen som innan dess godkänts av den nya klubben som är intresserad. Är både LFC och Kosse så desperata att skiljas från varandra att man lägger upp avskedet så här? https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/awqwJ4/tranaren-om-asllanis-avsked-blir-av-med-stor-lonepost

    • Man vill ju inte ha en spelare i truppen som är där mot sin vilja. Sådana spelare förstör oftast mer än de gör nytta. Men visst tycker man att både LFC och Asllani borde ha varit intresserade av att det skulle bli en övergångssumma. Att en klubb är beredd att betala visar ju att klubben verkligen har ett seriöst intresse.

    • Jag håller med om att det verkar amatörmässigt skött av LFC. Inom herrfotbollen brukar ett kontrakt med en spelare av den digniteten betraktas som en ekonomisk tillgång. Att göra sig av med den tillgången frivilligt verkar konstigt.

     Från Asllanis (agents) sida är det självklart mycket bättre att det inte utgår en övergångssumma. Hon (han) ser hellre att hela den köpande klubbens budget för spelaren går till henne, än att pengar därifrån försvinner iväg till en tredje part.

     Ponera att Madrid har en miljon att lägga på en ny offensiv mittfältare. Då är det bättre för Asllani om hela miljonen går till henne (i form av månadslön och sign-on-bonus) än om 700 000 går till henne och 300 000 går till Linköping.

     Kontraktslösa spelare är betydligt mer attraktiva på marknaden än spelare som står under långa kontrakt, just på grund av ovanstående logik. Förmodligen var det därför som många VM-spelare såg till att vara just kontraktslösa inför turneringen.

 2. Ingen chockartad nyhet för den som tolkat tecknen rätt senaste året. Det har funnits ett ömsesidigt… ja, missnöje, som har gått ut över Asllanis prestationer i klubblaget. Det är inte så att hennes fotbollsmässiga kvaliteer blivit sämre, däremot har vi konstaterat ointresset och håglösheten (hemlösheten?) i Linköping jämfört med hur det sprakat om hennes spel i landslaget. Vems ”fel” det är att det blivit så kan vi lämna därhän.

  Något motsägelsefulla uttalanden från hennes agents sida – fast det är ju känt att det strömmar ut mycket ”mumbo jumbo” ur agentmunnar i sådana här sammanhang. Allt för affärerna, förstås. Tydligen är ingen utlandsadress bestämd för Asllani, men enligt agenten står storklubbarna och trängs i farstun för att få hennes namnteckning. Blir spännande att se! Sedan konstateras återigen att Linköpings FC är en mästerligt usel klubb i affärssammanhang – eller också riktigt smart just i detta fall. Man släpper den bäst betalda spelaren och de sekiner som blir över kan användas för att beta av miljonunderskottet. Dock måste någon ny mittfältare värvas, eller kanske man kallt räknar med att klara sig säsongen ut med den besättning som återstår? Som sagt, blir intressant att se.

 3. -”Asllani har mest verkat frustrerad i Linköping, och frustrerade stjärnor kan förstöra mer än de tillför.”———————————-med det här meningen så har du förklarat damfotbollens tillkortakommande i en svensk förpackning samt ett ”tränarkultur” som råder i Sverige, som du är definitivt en del av.
  Damfotbollen saknar detta syn och roll på en spelare, nämligen en tydlig sådant. Därför tränarna leker sig i tanken att en spelare kan spela på flera olika positioner. Det är förstås ett icke seriös sätt att leda ett lag som dessutom nedvärderar damfotbollen och spelarna.
  När de gränser suddas bort -i de individer och dess roll i laget då blir det omöjligt uppnå ett bra resultat. Istället borde tränarna uppmuntra spelare att förfina sina specifika egenskaper i position de spelar på, inte att låtsas spela i position de egenskaper kommer ej till nytta
  Specialisering istället för ett urvattnad bidrag till laget, bygger upp ett topplag, är jag övertygad om-.
  Denna tanken förvisso strider mot den kollektivistiska, färglösa bilden på ett lag där en anfallare kan spela också en back och vice versa. Utöver de personliga motiv som driver en spelare att acceptera en ”mångfacetterad” roll i laget, exempelvis att ingå i laget, då finner jag ingen nytta av den typ av spelare i en tanke som går ut på att nå den absoluta världstoppen.

  • Jag förstår inte vad du gör i Sverige axel. För precis allt är ju tydligen kass här.

   Jag kan berätta för dig att inte ens i paradisländer kan varje lag ha 20 spelare som får spela i sin favoritroll. Även i Spanien, Frankrike, Holland och Brasilien måste man bygga ett lag kring någon eller några få spelare, och sedan får resten anpassa sig. Alla kan inte ha fria roller. I varje fall inte om du vill att ditt lag skall vinna.

   När det gäller Asllani fick hon under vårsäsongen precis den roll hon vill ha, den hon har i landslaget. Ändå presterade hon inte i LFC. Men det berodde tydligen på att ledaren hade ”ett icke seriöst sätt att leda laget”. Vad skulle han ha gjort i stället? Tvingat henne att stå i mål?

   Som parentes noterar jag att du ganska nyligen hyllade den holländska totalfotbollen, där spelare rör sig och dyker upp i olika positioner under matcher. Nu beskriver du fotboll där anfallare kan spela back som färglös. Du är bra på att motsäga dig själv.

   • ”Jag förstår inte vad du gör i Sverige axel. För precis allt är ju tydligen kass här”———————om Sverige skulle blivit i ditt privat ägo då tydligen skulle sådana som jag förpassas till de länder där det fuskas, maskas, mm eller hur
    Angående ”kass”, här har du en som satte i verket det som du önskar mig:
    https://samnytt.se/mitt-sista-besok-i-landet-dar-min-familj-levt-i-500-ar/

    ”Ändå presterade hon inte i LFC”——————-underlag till det påstående ligger i din något främlingsfientliga grunden eller arvet, om du vill lite klarare bild. När är det tals om en invandrartjej då ska hon prestera. Inget snack i det fallet om laget, det är hon, med invandrarbakgrund som ska prestera. Punkt. I ett kollektivt spel…Men visste du att i LFC fanns några ”stjärnor” till som behövde också prestera? Eller behövde de inte göra det? Enligt dig, sak samma, det är Asllani, som SKA göra det!
    Så varför i hela friden en Asllani måste ”prestera” men inte Blackstenius?
    ”Som parentes noterar jag att du ganska nyligen hyllade den holländska totalfotbollen, där spelare rör sig och dyker upp i olika positioner under matcher.
    Nu beskriver du fotboll där anfallare kan spela back som färglös. Du är bra på att motsäga dig själv”————————————-LOL, du ska inte tro på allt som står på Wikipedia, du borde snacka med någon som kan på riktig den holländska fotbollen och dess betydelse för spelet.

    • Alla är välkomna i mitt Sverige, även sådana som du som gnäller på precis allt som är svenskt.

     Du är för övrigt otroligt fixerad varifrån spelarnas föräldrar kommer. Jag bryr mig inte om spelare är födda i Stockholm, Kiruna, New York, Phnom Penh eller Lagos. Jag bryr mig om vad de presterar på planen.

     Kosovare Asllani har haft en tiaroll i ett lag som siktar på SM-guldet. Då förväntar jag att hon skall prestera. Vilka krav ställer du på nyckelspelare i topplag? Fast det kanske skall ställas olika krav beroende på varifrån deras föräldrar kommer?

     Vem har förresten sagt att inte Stina Blackstenius förväntas prestera i LFC? Du får gärna tala om för mig var jag har skrivit att jag tycker att Blackstenius har gjort en bra vår. Du kommer inte att hitta det, för jag har inte hyllat Blackstenius innan slutspelet i VM. Men det här inlägget handlade inte om Blackstenius, utan om Asllani.

    • Jag ska bara säga till dig Rydén; läs Petronela E. ”gnäll” från tiden i Italien. Liknelse med de invandrarnas behandling i fotbolls Sverige är slående..ur min perspektiv från min erfarenhet
     Så ”ditt Sverige” är ju inte ett dugg bättre.

 4. Om det nu är som det rapporteras att det inte finns någon annan bestämd klubb, så finns det väl inte heller någon övergångssumma att få. Åtminstone inte enligt kontraktet. Asllani och LFC har tydligen inte kommit överens om att någon övergångssumma ska betalas ut senare heller, när en ny klubbadress är klar. Asllani tyckte kanske att hon redan betalat sin ”övergångssumma” med de pengar LFC får från OBOS och FIFA kopplat till VM-spel?

  Värdet av att slippa lönekostnader och en sur och underpresterande Asllani kanske är tillräckliga skäl för att ”komma överens”. Samtidigt öppnar det ju upp för andra lösningar i laget. Men den åtråvärda andraplatsen i DA och därmed spel i WCL verkar nu mer avlägsen än tidigare.

  Att Asllani skulle lämna var som sagt ingen överraskning. Frågan var bara när det skulle ske. Det gäller att smida medan järnet är varmt och som nybliven medaljör och Sveriges bästa spelare under VM kunde den här chansen inte få gå förlorad. Jag vill minnas att det fanns en ”one-hit-wonder” Emilia med låten Big big girl in a big big world. Frågan är hur stor ”fisk” hon blir i nya klubben och ligan och om hon kommer till en plaskdamm eller till havet. Hennes tidigare utlandsäventyr ledde inte till att hon blev den stora stjärnan i de klubbarna. Kanske är det dags nu? Jag skulle inte vara förvånad om hon hamnar i Spanien eller Italien.

  • Just nu tycks ”Kosse” befinna sig i Spanien. Därmed inte sagt att… Nå, speculare necesse est, eller vad det nu kunde heta på klingande latin.

   För övrigt är Olof Unogård ingen Martin Sjögren (kanske onödigt att påpeka) och konsten att bygga och leda fotbollslag är just – en konst. Experimenterande och spelarrockader hela tiden är ett mycket, mycket onödigt ont för en ambitiös tränare när alla resurser tryter. ”En gör så gôtt en kan”, för att citera en värmländsk fotbollslegendar.

   • Unogård var synnerligen poppis i Hammarby.
    Berodde det på att han var en väldigt bra tränare?
    Eller berodde det på att han stod upp för sina spelare i vått och torrt i en ekonomiskt ansträngd klubb?
    Eller båda?
    Hittills har i alla fall inte Unogård levererat i LFC som klubben önskat. Några klara linjer i spelet á la Unogård har inte synts till. Snarare vilset och otydligt.
    Kan det var en anledning till varför Asllani lämnar?

 5. Ja det här var ju mer än tidsfråga än något annat och jag tror att polletten trillade ner hos LFC under VM om inte tidigare. När man jämför Kosses vår i LFC med hennes spel i VM så blir det närmast provocerande hur loj och oengagerad hon va här och med tanke på det så fanns det ingen möjlighet till en fortsättning.

  Nu tänker jag inte påstå att jag vet hur lagkamraterna känner inför denna förvandling men hade jag varit dom så hade jag varit riktigt sur av det och framförallt när det handlar om lagets som det verkar klart bäst betalde spelare. Med detta i åtanke kan det t o m bli så att det åtminstone på kort sikt blir en boost för lagmoralen när man tappar en potentiell energitjuv.

  Vad gäller att kontraktet bröts så är det lätt att ropa om att det är amatörmässigt o s v men tajmingen tyder på att det faktum att man trots allt fick ‘VM-pengarna’ för henne kan ha varit en del i uppgörelsen. Då det dessutom ‘bara’ handlade om 5 månader (som var kvar på kontraktet) så hade det knappast varit någon jättesumma det handlat om hur som helst om någon köpt ut henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.