Viasat visar internationell damfotboll

Härom dagen beklagade jag att det hade blivit svårare att se internationell damfotboll från Sverige då både Frauen-Bundesliga och NWSL numera ligger på betalkanaler.

Men i dag kom den trevliga nyheten att svenska Viasat från nu och till och med sommaren 2022 kommer att visa cirka 130 matcher per säsong från engelska WSL, tyska Frauen-Bundesliga och franska D1 Feminine.

Matcherna kommer huvudsakligen att visas på streamingtjänsten Viaplay. Det handlar om:

* Minst 50 matcher från WSL.
* Närmare 60 matcher från Frauen-Bundesliga.
* Drygt 20 matcher från D1 Feminine plus cupfinalen och franska supercupen. Här gäller avtalet ”bara” årets säsong och säsongen 2020/21. Dessutom visar man alla Lyons hemmamatcher i Champions League den här säsongen.

Premiär blir den 7 september med derbyt Manchester City–Manchester United. Och dagen efter visas Chelsea–Tottenham och Arsenal–West Ham. Innan dess visar Viaplay även EM-kvalmatchen i Lettland på tisdag.

Det var ju en positiv nyhet, inte minst för oss som redan har tillgång till Viaplay.

Fiona Brown

I övrigt noteras att Rosengårds Fiona Brown återigen är skadad. Hon skall operera ena knät och missar med stor sannolikhet resten av säsongen.

Fotbollsmässigt noteras att jag hade missat ett svenskmål i Norge. I sin första toppseriematch från start gjorde nämligen Stabaeks Halmstads BK-förvärv Zara Jönsson sitt första mål. Kul för Jönsson, som alltså spelade i svenska division II under vårsäsongen.

Internationellt smög åttondelsfinalerna i det afrikanska OS-kvalet igång i går. Då fick Etiopien lite oväntat 1–1 hemma mot Kamerun. Returen spelas nästa tisdag.

I dag är det finaldag i det sydostasiatiska mästerskapet, AFF Women’s Championship. Där möts just nu rivalerna Thailand och Vietnam i finalen. Det handlar om ett mästerskap där klasskillnaden mellan de åtta lagen är stor. De båda finallagen har exempelvis noterat målskillnaderna 31–3 respektive 23–1 på sina fyra matcher fram till finalen.

Myanmar har tidigare i dag besegrat Filippinerna med 3–0 i bronsmatchen.

5 tankar på “Viasat visar internationell damfotboll

 1. Har du någon aning om detta påverkar gratisservicen som FA lanserade (eller skall lansera) inför den här säsongen? Låter ju osannolikt att Viaplay skulle vilja konkurrera med en gratis streamingtjänst.

  • Såg inte någon rapportering kring detta när nyheten kom ut i går. Men ursprungsnyheten var ju att FA:s webbström skulle fungera parallellt med de TV-sändningarna i hemlandet England. Då känns det osannolikt att ett utländskt bolag skulle kunna gå in och kräva geoblockering i sitt avtal.

   En kompletterande fråga som vi lär bli varse är dock om sändningarna kommer att skilja sig.

   Får Viasat med sitt avtal till exempel tillgång till fler kameror när de engelska bolagen visar matcher. Kommer för övrigt FA:s tjänst att ha produktion med en kamera (som damallsvenskan.tv) eller flera?

   Jag tror inte att Viasat i den meningen ser sig som konkurrerenter till en gratis streamingtjänst. Tror inte heller att de förväntar sig någon anstormning av folk som vill teckna abonnemang för att se WSL/Bundesliga os.v.

   Men med ytterligare ett av de uppmärksammade köpen de senaste åren (OS-satsningen, vintersport) visar man att man vill vara med i andra sammanhang och vill åt andra kundgrupper än de som ständigt abonnerar på grund av stora europeiska herrligor i fotboll.

   Ett rimligt nästa steg blir att de tar över dam-EM och dam-VM. Förhållandevis billiga rättigheter som av tittarsiffrorna att döma är alldeles lysande lägerelds-TV.

 2. Angående en match som i n t e visades på Viasat.

  Emma Holmgren storspelade i målet när Sveriges U23 vann med 5 – 0 över England i 4-nationsturneringen i Loughborough, England. Holmgren kan vara den formmässigt bästa elitdammålvakten vi har just nu. Det borde vara en tidsfråga innan hon får chansen i A-landslaget. Tyvärr är det nog så att målvaktsfrågan har den lägsta angelägenhetsgraden hos Gerhardsson & Co, man tycks nöja sig med det faktum att Hedvig Lindahl alltid är bäst och alltid är till reds, vilka som köar i reserven bakom henne bestäms i början av säsongen och då har dagsformen mindre betydelse. Men inget är nytt under solen – under Dennerbyepoken i damlandslaget blev det en viss krusning på ytan av ankdammen när Sofia Lundgren i en intervju sa rakt ut att det inte spelade någon roll i hur bra allsvensk form hon och Kristin Hammarström befann sig, det var ändå avgjort på förhand vem som skulle vakta målet. Då som nu var det Hedvig Lindahl som var #1, och ingen skugga må falla över hennes insatser, då som nu…

   • Ja, precis. Hedvig har tagit många och stora steg framåt under ett drygt decennium. På den tiden fanns det både stabilare och mer rutinerade målvakter, inte bara de nämnda Lundgren och Hammarström, där fanns exempelvis också en viss Caroline Jönsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.