LB07 skrällde – klättrade över strecket

Efter den sjätte omgången gjorde LB07 ett kort gästspel över nedflyttningsstrecket. Redan omgången efter föll man ner under igen.

Men i dag hände det igen – LB tog sig upp på fast mark. Den fina 1–0-segern i Örebro innebär att Malmöklubben kommer att ligga över strecket under landslagsuppehållet. Och kanske att man kan hålla sig kvar över strecket mer än en omgång den här gången.

Djurgården måste ju nämligen ta poäng borta mot Rosengård för att ha chansen att passera LB innan lagens inbördes ödesmatch på Stockholms stadion den 15 september.

Djurgården föll i dag i Kristianstad med 2–0. Och faktum är att stockholmarna plötsligt är otroligt illa ute. Utöver matcherna mot LB och Kungsbacka ser nämligen Djurgårdens återstående spelschema väldigt svårt ut:

Rosengård (b)
LB07 (h)
Göteborg (h)
Linköping (b)
Kungsbacka (h)
Piteå (h)
Vittsjö (b)

Man skall alltså möta alla de fyra topplagen, samt de regerande mästarinnorna. För LB07 ser de sju sista omgångarna ut så här:

Piteå (h)
Djurgården (b)
Kristianstad (h)
Växjö (h)
Eskilstuna (b)
Linköping (b)
Göteborg (h)

Den där matchen på stadion den 15 september har förutsättningar att bli en riktig ångestupplevelse för djurgårdarna. Medan LB hela tiden har varit inställt på att få kämpa för att hålla sig kvar är Djurgården inne i en mardröm.

Och lek med tanken att LB07 skulle vinna på Stockholms stadion. Då måste alltså Djurgården ta fyra poäng mer än LB på de övriga matcherna. Och det känns ju inte troligt med tanke på det tuffa spelschemat.

Jag har flera gånger tidigare skrivit att Djurgården är för bra för att åka ut. Men det gäller inte längre. Efter dagens resultat känns det plötsligt rätt troligt att Stockholmsklubben kan tvingas ner i elitettan nästa år.

I toppen har fortsatt både Rosengård och Göteborg guldet i egna händer. De möts i ett glödhett toppmöte på Valhalla den 15 september. Glödhett.

Rosengård fick ”bara” med sig en poäng från Piteå i dag. Det enda jag hann se av dagens matcher var de första tio minuterna av den andra halvleken i den matchen. Det som gjorde störst intryck på mig var att Caroline Seger tog en lång diskussion med Malmödomaren Tess Olofsson. Strax efter tappade Olofsson tålamodet och varnade landslagskaptenen.

Nu i efterhand ser jag att det var just Seger som nickade in Rosengårds kvittering. Kanske att hon taggade upp sig själv genom att gnälla på domslut? Men normalt är det inget bra tecken när ledande spelare i topplag lägger mer energi på att gnälla på domaren än på att mana på sina lagkamrater.

För någon vecka sedan trodde jag möjligen att Rosengård var på gång att avgöra damallsvenskan. Men två raka kryss gör att guldstriden åtminstone kommer att leva till den 15 september.

Ett lag som kan blanda sig i den striden är tabelltrean Vittsjö. De har just nu en Champions Leagueplats i egna händer.

I dag vann Vittsjö med 2–0 mot Växjö. Det första målet kom på straff, en hårt dömd sådan. Visst var det hands på Osinachi OhaleAlexandra Benediktsson:s skott, men på tv-bilderna känns det knappast solklart att skall vara en bestraffningsbar hands.

Nu är det alltså landslagsuppehåll i två veckor. En spelare som sannolikt kommer till den svenska samlingen med gott självförtroende är Hanna Glas. Hon blev nämligen målskytt för sitt PSG i dagens ligapremiär, hemma mot Soyaux. Målet betydde 3–0 och kom i slutet av den första halvleken.

Det var Glas andra ligamål för PSG. Det första kom just i fjolårets hemmamatch mot Soyaux. PSG vann för övrigt med 7–0, och Glas spelade hela matchen. Däremot saknades Annahita Zamanian i PSG:s matchtrupp. Och Marija Banusic saknades i Montpelliers trupp i lagets premiär i går. Man vann hemma med 2–0 mot Reims.

15 tankar på “LB07 skrällde – klättrade över strecket

 1. ” Däremot saknades Annahita Zamanian i PSG:s matchtrupp. Och Marija Banusic saknades i Montpelliers trupp i lagets premiär i går. ”——————-konstigt nog Rydén, även svenskar med invandrarbakgrund kan drabbas av skador. Lite för mycket kanske att ta reda på när man är så noggrant av sig själv då hinner man inte ta reda på fakta för att skriva därefter en vettig fotbollsnyhet …lol

  • Tack för informationen. Vet du vad det är för skador som Zamanian och Banusic har?

   För övrigt höll jag mig till fakta. Jag skrev bara att duon saknades i matchtrupperna, vilket är fakta. Jag valde att inte skriva något om skälen till duons frånvaro eftersom det inte framgick på klubbarnas hemsidor. Har du några bra länkar till sidor med bra information om PSG och Montpellier får du gärna dela med dig av dem.

   Noterar också att du har ett närmast sjukligt behov av att tala om vilka spelare som har invandrarbakgrund.

   • ”Noterar också att du har ett närmast sjukligt behov av att tala om vilka spelare som har invandrarbakgrund.”———————– konstaterar bara fakta, denna om invandrarbakgrunden, i talet om skadeproblematiken hos de berörda då gissar jag. Logiken säger nämligen om spelaren inte finns i matchtruppen då är hon antagligen skadad. Andra alternativ på den nivå av damfotbollen får du gärna lägga fram

    • ”Noterar också att du har ett närmast sjukligt behov av att tala om vilka spelare som har invandrarbakgrund.”.part2———————– för att du är lysande promotor av konsumerismen, avdelning fotboll-, alltså den ideologin som kan sammanfatta alla de sk europeiska värderingar. Där ingår avsky mot identitet, tillhörighet -till folket och dess rötter samt kultur och arvet, med andra ord grunden dagens samhälle villar på. Du är däremot den nya europé , du har säkert ångest att du har levt i välståndet medan många andra på andra sidan av klotet, i misären.
     För dig finns det inga gränser mellan stater, detta är en ren dumhet, istället öppenhet är det som ska rädda både dig och bygga upp ett nytt bättre /fotboll/ samhälle att leva i . Du hatar religion, troligen är du ateist men skulle gärna tagit bidrag för ditt bloggande av vem som helst, t o m av en kyrka. Jag har ställt dig frågan om en ”kristen tjej” närvaro i det svenska landslaget som du flydde ifrån att svara på, med ljusets hastighet
     Du finner dig som intellektuellt, har kompisar i sportens elit korridorer, där tankegång klingar detsamma. Alla andra med annan åsikt, tystas ner och plockas bort ,
     Av allt detta är det viktigt att nämna spelarens bakgrund. Då kan du bekanta dig på riktigt med den människan, inte låtsas att du gjort det.

     • Så du menar att det räcker att man skriver att en spelare har invandrarbakgrund för att berätta om spelarens ”identitet, tillhörighet -till folket och dess rötter samt kultur och arvet”?

      Det är ju knappast så att du någon gång har skrivit preciserat om någon spelares härkomst eller religion. Du brukar bara bunta ihop spelare som invandrare eller som icke invandrare. Och det tillför sällan speciellt mycket.

      Varför skulle det vara ett problem med en kristen tjej i landslaget? Eller en troende muslim? Hur folk passar in handlar mer om person än om religion.

      För övrigt har du fått framföra dina budskap här i bloggen ganska länge, trots att du ofta framför åsikter som skiljer sig från mängden. Så det där med att avvikande åsikter tystas ner och plockas bort kanske du skall spara till något annat forum?

    • ” Du brukar bara bunta ihop spelare som invandrare eller som icke invandrare. Och det tillför sällan speciellt mycket. ”——————fel, jag brukar ”bunta ihop” spelare som kan spela bra fotboll och de som kan inte det, utifrån min lilla åsikt .Däremot reagerar jag på när jag ser på spelaren som behandlas annorlunda beroende på dennes ursprung. Då, hoppas jag att även du inser att detta är fel..en annan fråga är väl att du knappast tror på detta hände i svensk damfotboll..-
     ”För övrigt har du fått framföra dina budskap här i bloggen ganska länge, trots att du ofta framför åsikter som skiljer sig från mängden”————-åsikt Rydén, detta var det enda som jag framförde och jag är stolt över faktum att, som du säger, skiljer mig från mängden..det borde var och en göra, om man tycker det är rätt, utan att kännas utanför
     Förmodar att detta var anledning att du införde ”Rate This” systemet på ditt blogg., att beskåda ”mängden”, registrera den samt följa upp…något som svenska säkerhetspolisen bruka göra..lol
     Jag kan förstå att du behövde uppmuntran för dina skriverier. Att kännas lite bättre liksom. Har svårt för mig att någon skulle vågat ”tumma ner” ditt inlägg, oavsett om du skriver något riktig korkat, typ ”jag är Johan” för att sedan får 10 likes….
     ”Så det där med att avvikande åsikter tystas ner och plockas bort kanske du skall spara till något annat forum?”———————-på ditt blogg handlar det om ett enda avvikande åsikten. Gissa vems…lol

    • ”Varför skulle det vara ett problem med en kristen tjej i landslaget?”—————–som svar till din fråga påminner jag dig att du motsatte dig, som fotbolls journalist,-medverkan i USA laget, just av denna anledning. Du gick på fördömande av en fantastisk spelare bara på grund av hennes tro, som en hel del amerikanska medier ifrågasatte . Sedan försökte du nedvärdera henes fotbolls skils för att stödja din åsikt
     Min fråga därmed känns helt korrekt

     • Det här är en väldigt intressant ordväxling. Först högg du mot att jag inte hade tagit reda på att Marija Banusic och Annahita Zamanian var skadade – för ”även svenskar med invandrarbakgrund kan drabbas av skador”. Sedan ville du inte skriva ut dina källor, utan hävdade att du hade gissat att de var skadade.

      När jag ifrågasatte att du alltid måste skriva ut vilka spelare som har invandrarbakgrund hittade du på en beskrivning av mig som jag knappast känner igen mig i.

      Och nu tillskriver du mig uttalanden som jag aldrig har gjort. Jag har aldrig fördömt Jaelene Hinkle, och har aldrig skrivit att hon skall ställas utanför landslaget på grund av hennes åsikter. Du måste ha blandat ihop mig med någon annan.

      Jag har nämnt frågan om Hinkle och landslaget här, här, här och här. Ingenstans finns något fördömande. Tvärtom har jag skrivit:

      ”Jag stödjer fullt ut Fifas uppfattning om att landslag inte skall spela i dräkter som sänder ut politiska budskap. Således tycker jag inte att Hinkle eller någon annan spelare skall behöva tacka nej till att representera sitt land beroende på dräkterna. Där gjorde USA ett misstag. De kunde ju ha låtit alla spelare själva välja om de ville ha regnbågsfärger på ryggen eller inte.”

      Däremot måste jag säga att jag är förvånad över att du kallar Hinkle för en ”fantastisk spelare”. Hon är ju en back som är väldigt dålig på att försvara. Men du verkar inte tycka att försvarsspel är så viktigt. Däremot har Hinkle fina inlägg. Men hon är inte i närheten av den nivå som Crystal Dunn håller.

      Eftersom du verkar lägga stor vikt vid spelares bakgrund och religion vet du säkert redan att kristen tro inte är något problem i USA:s landslag. Nästan halva VM-truppen är ju troende kristna.

   • Det här ordväxlingen som du kallar ”intressant” börjar bli tråkigt Rydén. Dessutom likställer du mig med en journalist, nämligen påstår att jag vägrar, ljuger, saknar källor eller vad det kan vara. Min källa angående de 2 spelare är sund förnuft, något som är riktig bristvara i medias spår.
    Typ att bara nämna spelarnas tillvaro som sätter de i dålig dager, lite mysko lite vinklat, du själv kallar för fakta, är verkligen långtifrån det, . då var uppmaning till dig med mitt första inlägg, att ta reda på hur står det till med Zamanian & Banusic
    Angående Hinkle så visst degraderade du henne till division 2 spelare, med andra ord ställde du dig på den sidan av -kristna haters som även i fotbollen fann ett av sina offer.
    Ditt bedömning av de spelare är precis just din, inte något som är skrivet i sten. Eller har du fått denna- hybris? Nu är det mitt ”norm” som gäller, eller hur..lol
    Vidare så, visst kan det vara på det sättet att även en ”försvarare” kan vara fantastisk spelare, t ex Samuelsson, som är väldigt bra i försvarsarbete samt väldigt dåligt i anfallet. Hinkle däremot är lika bra i båda delarna, tycker jag Fotbollen går ut på att göra mål så du kan inte värdera spelaren utifrån en svensk spellogik. Titta över grinden, hur spelet utvecklas, Sverige är inte bra ex att påvisa detta-, samt projicera på andra..här talar jag då om både herr och damfotbollen
    Avslutningsvis, -vad är ”troende kristna” för något? För mig är det ännu ett uttryck ur den politiskt korrekta bibeln? Antagligen besitter du de kristna värderingar eller inte.Uttrycken ”djup troende”, ”troende” är politiskt konstruktion, med syfte att peka ut på de värderingar som fantasier, långtifrån verkligheten. Icke existerande. Så är det inte fallet, de värderingar finns i samhällets grund. Så Rydén förklara gärna vad är troende kristna för något?

    • Likställer jag dig med en journalist? Knappast va. Men vill du bli journalist kan jag berätta för dig att varken gissningar eller sunt förnuft är några bra källor. Ditt sunda förnuft säger så här om spelare som är ställda utanför truppen:

     ”Logiken säger nämligen om spelaren inte finns i matchtruppen då är hon antagligen skadad.”

     Anna Anvegård var ställd utanför Rosengårds trupp i näst senaste matchen. Skadad?
     Lisa-Marie Utland var ställd utanför Rosengårds trupp i den senaste matchen. Skadad?

     Det finns andra skäl än skador. Och det spelar ingen roll om man är journalist eller inte, när man gissar bör man berätta det och inte bara slå fast saker.

     För övrigt tycker jag inte att det sätter spelarna i dålig dager om de inte är med i en matchtrupp. De kan ju vara sjuka eller skadade… Och jag tror att folk som läser den här bloggen är intresserade av våra utlandsproffs. Så när jag gör en genomgång av någon liga tycker jag att det är relevant att berätta om alla våra spelare har spelat eller inte. Naturligtvis är det bäst om man kan tala om varför de inte varit med. Men jag tycker inte att det är nödvändigt.

     Du vet väl förresten att det finns mellannivåer mellan USA:s landslag och division II? Som jag ser det är Jaelene Hinkle en bra NWSL-spelare, men ingen landslagsback. Och det har inte med religion att göra – utan det handlar om försvarsspel.

     Sedan borde du veta att det inte är min norm som gäller vid uttagningar till USA:s landslag. Det är ännu så länge Jill Ellis som står för normen. Och hon verkar ligga närmare min uppfattning än din.

     När det gäller fotboll går spelet BÅDE ut på att göra mål och på att förhindra motståndaren från att göra mål. Alltså både anfalls- och försvarsspel.

     Slutligen håller jag med om att uttrycket ”troende kristna” är luddigt. Men klart är att USA:s landslag är öppet för kristna spelare. Julie Ertz är med i en bibelstudiegrupp och ber innan varje match ihop med flera lagkamrater. En av dem är Tobin Heath, som tackar gud för sin karriär.

     Jag tycker att Ertz och Heath är givna i USA:s landslag. Även det är en uppfattning byggd på fotbollskompetens, inte på vad ”kristna haters” tycker.

 2. Klyschor som att ”alla kan slå alla” och liknande fylldes med innebörd när LB07 manövrerade ut KIF. Matchen var, vad jag förstår, kulmen på Dam- och flickfotbollens dag och därav publiksiffran (frivillig entrépeng) samt 500+ (?) hejande, skrikande och springande 10-åringar (typ) på läktaren. LB07 hade i princip inget framåt, fram till målet efter en hörna. Laget verkade ändå rätt välorganiserat och satsade på kontringar, som dock oskadliggjordes rätt enkelt av KIF. Lägg därtill bra försvarsarbete som oftast gjorde det svårt för KIF att rinna igenom och få riktigt vassa avslut. Jag tror många med mig på läktaren ändå trodde att det bara skulle vara en tidsfrågan innan kvitteringen kom, men icke. I andra fortsatte det ungefär som i första, men LB07 fick mer bollinnehav och med två offensiva byten visade tränare Slegers att hon tänkte gå för tre poäng – tufft och klokt. Mot slutet av matchen hade LB07 faktiskt kunnat utöka ledningen när KIF flyttade upp laget ännu mer. LB07 var solida och KIF alltmer konfunderade. Det såg ut som att LB07 matchplan fungerade och vinsten var sett till hur matchen utvecklade sig också rättvis.

 3. En annan sak, som bara har en liten koppling till artikeln: publiksiffrorna rapporteras öka i DA och detta knyts till Sveriges framgångar i VM. Kanske är det en delförklaring, men inte den enda. Numera har nästan alla lag åtminstone någon match där sponsorer ”bjuder” publiken på inträdet. KIF – LB07 var gratis och med 1300 på läktaren. KGFC har ju gratis hela säsongen och mot LFC var det 1200 på läktaren. Även i Elitettan, som generellt har lägre publiksiffror än DA, förekommer sponsrade matcher, med gratis inträde. Mallbacken – Morön var en sådan och med nästan 800 i publiken.

  Att publiktillströmningen har ytterst litet med stadens/kommunens storlek och invånarantal att göra illustreras av dessa siffror: Örebro har ca 153 000, Göteborg har ca 570 000, Mallbacken (byn) ca 175 och Sunne ca 5 000. Om man utgår från siffrorna för Örebro skulle matchen KGFC – LFC sett till invånarantal ha setts av 3.7 gånger så många som i Örebro, dvs ca 4 800. Matchen Mallbacken – Morön skulle på motsvarande sätt ha setts av 43 (!) personer räknat på kommunstorlek för Sunne och av 0 personer räknat på Mallbackens storlek. Vrider vi litet till på siffrorna och utgår från Sunnes invånarantal skulle det varit ca 30 gånger fler på läktaren i Örebro än på Strandvallen i Mallbacken, dvs ca 23 000. Behrn Arena hade alltså varit fullsatt flera gånger om…..

  Jag tror att det finns minst fyra saker, som inte alls har med A-landslaget och VM att göra, som drar publik och får siffrorna att, åtminstone tillfälligt, öka: Gratis inträde, lagets förankring hos folk, vanans makt samt förväntningar på vinst för hemmalaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.