Tankar om ett svenskt drömmål – och om Tyskland

Startelvan mot Kanada

Sverige

Då är jag hemma på svensk mark igen. Sedan det senaste inlägget har jag sett om Sverige–Kanada. Det är förstås segermålet som är matchens godbit, ett mål med så många bra ingredienser. Ett mål som man kan använda som instruktionsfilm till hur man spelar modern anfallsfotboll.

Det börjar med att Elin Rubensson bryter en passning från Janine Beckie, och sedan slår Göteborgsmittfältaren ett distinkt uppspel som skär rakt mellan Kanadas båda innermittfältare Desiree Scott och Sophie Schmidt. Scott tror att hon skall kunna bryta och kliver framåt. Men Rubenssons passning är så hård att Scott inte når bollen.

Förstapassningen slår alltså ut det kanadensiska mittfältet. Och redan Kosovare Asllani:s fantastiska förstatouch slår ut mittförsvaret. Kadeisha Buchanan missbedömer nämligen också hårdheten i Rubenssons passning. Lyonmittbacken tror att hon skall hinna upp i rygg på Asllani, men hamnar istället på mellanhand.

Asllanis position är som tagen ur en landslagsträning. Jag har flera gånger sett hur de tränat med metallfigurer som motståndare, och hur de instruerat mittfältarna att smyga in bakom eller mellan motståndarnas mittfältare, samt att vara halv rättvänd när bollen kommer. Asllani är halvt rättvänd och hon byter dessutom riktning på bollen i förstatillslaget, vilket ställer Buchanan.

När Asllani vänder upp är Stina Blackstenius offside. Det ser de båda svenskorna, och i den situationen gör båda väldigt bra val. Asllani driver fram bollen 25–30 meter, medan Blackstenius gör en perfekt löpning bort från bollen, med sikte på att istället kunna vara först in i straffområdet.

Sedan är Asllanis passning med vänsterfoten 100-procentigt slagen. Huruvida Blackstenius avslut är 100-procentigt kan man diskutera, men bollen går i alla fall i mål. Och det är verkligen ett otroligt vasst anfall. Världsklass rakt igenom.

Asllani och Blackstenius har med rätta fått massor av beröm för sina insatser vid målet. Jag tycker också att Rubensson skall hyllas. Både för att hon så snabbt tänker offensivt, och framför allt för att hon slår en så hård och precis passning. Det är exakt den där typen av hårda anfallspassningar som jag tycker har ökat i antal i Göteborg sedan Marcus Lantz blev tränare. Det är inga tveksamheter i tillslaget, utan Rubensson trycker till bollen hårt – och spelar därmed bort hela Kanadas kontringsskydd.

Några av er har säkert reagerat på min formulering ovan kring Blackstenius avslut. På plats såg det ut att vara helt perfekt. Men faktum är att det ju faktiskt är Shelina Zadorsky som är sist på bollen. Och på den repris som är bakifrån ser det ut som att Blackstenius avslut faktiskt hade kunnat gå utanför, om inte kanadensiskan styrt in bollen.

Nu spelar de där inte så stor roll. Det viktiga var ju att bollen gick i mål. Jag var ju väldigt kritisk till Blackstenius i paus. Nu när jag sett om matchen är jag inte riktigt lika kritisk till hennes första halvlek. Hon gör nämligen ett hårt och bra jobb i defensiven.

Men om jag inte hade vetat att hon skulle avgöra i den andra halvleken skulle jag ändå tyckt det var läge med byte. Hennes bolltouch är nämligen gräslig före paus. Dessutom är hon väldigt svår att hitta i uppspelsfas, då Kadeisha Buchanan både är snabbare i tanken och i löpningarna.

Efter målet händer något positivt med Blackstenius. Hennes bolltouch är mycket bättre under matchens sista 20 minuter. Vågar man hoppas på att målet kan lyfta henne så mycket att hon tar med sig den förbättrade bolltouchen till lördagens Tysklandsmatch?

I övrigt är ju förstås Hedvig Lindahl:s straffräddning femstjärnig. Hela backlinjen gör en bra insats, med Hanna Glas som topp. Jag tyckte på plats att Magdalena Eriksson hade det tufft i den första halvleken. Men när jag såg om matchen tyckte jag ändå att hon klarade sig förhållandevis bra. Kanada valde ju att överbelasta hårt på hennes sida, så hon hade en otacksam uppgift.

Framåt tycker jag att Fridolina Rolfö och Asllani var bäst. Rolfö var jämn och stabil hela tiden, medan Asllani växte i den andra halvleken. Sofia Jakobsson började piggt, men försvann lite allt eftersom.

Nu väntar alltså Tyskland på lördag. Ett Tyskland vi inte har vunnit mot i en tävlingsmatch sedan 1995, ett Tyskland som vi bara överhuvud taget har en seger mot de senaste tio åren.

Efter matchen var jag nere i den mixade zonen och hörde de svenska spelarna kommentera insatsen. Jag hörde förresten också en förkrossad Janine Beckie prata om straffen.

Beckie stannade hos de som ville. Så agerar ett superproffs. Det är alltmer populärt att gömma sig när man misslyckats. ”Han eller hon orkar inte prata med media nu”. Det kan kanske kännas bra i situationen, fast då drar man ju bara ut på eländet. Genom att som Beckie kliva fram direkt och vara rak och ärlig vinner man folks sympatier. Guldstjärna till Janine Beckie.

Tillbaka till de svenska spelarna i den mixade zonen. Naturligtvis kom Tyskland på tal, och flera spelare sa att det är ett bra läge att möta tyskorna nu. Personligen tycker jag i princip att det aldrig finns något bra läge för svenska fotbollslag att möta tyska, varken på herr- eller damsidan. Det slutar ju nämligen allt som oftast med tysk seger.

Nilla Fischer fick en ledande fråga om det inte var rätt läge att möta Tyskland nu. Hon svarade ungefär att ”ja, men så har vi sagt ganska många gånger nu”.

Precis så är det. Man har ju hört snacket om rätt läge inför i princip varenda mästerskapsmatch mot Tyskland på senare år. Men det har ju aldrig varit rätt läge att möta dem, i varje fall inte i utslagsmatcher. För i sådana har vi bara en seger – och den kom i bronsmatchen 1991. Sedan dess har vi ni raka förluster, varav tre efter förlängning.

Tittar vi på alla landskamper mot Tyskland de senaste tio åren har vi en seger, ett kryss och åtta förluster. Räknar vi hela 2000-talet är siffrorna 3–1–17, eller 3–4–14 om man räknar 90-minutersmatcher – och då ser förlusterna efter förlängning som kryss.

Vi kan alltså vinna mot tyskorna, men de händer inte så ofta. Det som krävs på lördag är att alla våra spelare har en bra dag, och att vi är effektiva när chanserna kommer, samtidigt som tyskorna har en mindre bra dag. Det kan gå, men oddsen är helt klart på Tysklands sida.

För vi minns ju hur överlägsna de var i träningsmatchen på Friends i våras. Nu har de dessutom två dagars längre vila än vårt lag, vilket kan vara viktigt i värmen i Frankrike. Plus att storstjärnan Dzsenifer Marozsan är tillbaka igen.

Dessutom tycker jag att det tyska laget har imponerat i VM. Kanske inte genom fantastisk uppvisningsfotboll, men genom bredd och stabilitet. Det har fyra raka segrar med målskillnaden 9–0, man är det enda laget som inte släppt in något mål.

Mer om kvartsfinalerna i kommande inlägg. Det finns ju fortfarande två åttondelsfinaler som jag inte kommenterat, två matcher som handlade om Europa mot Asien. Mitt lag hade match, så jag missade Italiens 2–0-seger mot Kina. Därifrån har jag bara sett statistik och höjdpunkter.

Det verkar ha varit en väldigt jämn match, där man förvånas över att bollinnehavet är 51–49 i Kinas favör, men att kinesiskorna vann antalet passningar till rätt adress med hela 403–205. Bollinnehavet mäts ju i tid, och jag antar att italienskorna exempelvis kan ha tagit väldigt lång tid på sig vid alla fasta situationer, vilket påverkat tiden.

Jag kom hem precis när Japan kvitterade mot Nederländerna. Den andra halvleken var en japansk uppvisning. Japan var precis så bra som man hade hoppats att de skulle vara. De höll ihop laget föredömligt, vilket gjorde att Nederländerna inte hittade några anfallsvägar.

Känslan var att värmen gynnade Japan, för de spelade sig ofta ganska lätt igenom ett Nederländerna som varken orkade sätta press eller hålla ihop sitt lag. Nederländerna har ju dock en fantastisk spets.

Av statistiken att döma måste Nederländerna ha varit det bättre laget i den första halvleken. Men i slutet av den andra var Japan överlägset i spelet. Japanskorna kom i anfall på anfall. Det var mästerlig fotboll fram till straffområdet. Väl där visade man däremot stora brister.

Med Nederländerna var det tvärtom. I 88:e minuten fick man en chans. Då sköt Vivianne MiedemaSaki Kumagai:s arm – och Nederländerna fick straff. Vad jag kan förstå är det korrekt att döma straff för händelsen. Så domaren gjorde rätt.

Fast här tycker jag att regeln är fel. Kumagai hade armen i en naturlig position, och hon försökte till och med dra undan den. Men allt gick så snabbt att hon inte hann. Jag tycker inte att fotbollsspelare skall behöva hålla armarna bakom ryggen i eget straffområde – det är inte naturligt. Med VAR-granskning av varje situation tycker jag faktiskt att det har blivit alldeles för många handsstraffar.

Tillagt i efterhand. Det var inte fel på regeln. Läs mer om handsregeln här.

Men straff blev det. Den satte Lieke Martens hur säkert som helst. Nederländerna gick till kvartsfinal med ett nödrop. Trots det är det läge att höja en varningsflagga för de orange lejonhonorna. Lag som kan hitta sätt att vinna även när de är i gungning är också lag som kan gå hela vägen. Jag har inte sett Holland spela speciellt bra i någon match hittills, men deras effektivitet är makalös. Och de har rakt igenom segrar.

Därmed lägger vi åttondelsfinalerna till handlingarna och gör en kort sväng utanför VM. I Sverige är den största nyheten de senaste dagarna att Kungsbacka har fått en ny tränare. Han heter Stefan Olofsson och tränade Jitex i division I förra säsongen.

Internationellt är den största klubbnyheten att Real Madrid nu äntligen gör en damsatsning. Den spanska storklubben tänker ta över damlaget i CD Tacon, som är nykomling i högsta divisionen. Kommande säsong verkar det som att Tacon skall spela i eget namn, men på Reals träningsanläggning.

Och från och med säsongen 2020/21 skall laget införlivas helt i Real Madrids organisation, och då planeras man göra en satsning på kring 20 miljoner kronor – vilket ju är småpotatis för klubben. Rykten om tänkbara värvningar är redan i gång…

12 tankar på “Tankar om ett svenskt drömmål – och om Tyskland

 1. ”Det verkar ha varit en väldigt jämn match,”——————tänk om fotbollen skulle handlat om statistiken! Först kan man dra fullständig fel slutsatser, den andra intressen för damfotbollen skulle definitivt begravas..men för sport-teknokrater ett förlovande land, att förklara och recensera spelet!
  Konstaterar att du har inte kommenterat Rapinoes ”utflykt” i politiken genom att smutskasta den amerikanske presidenten..Jag är inte ett dugg förvånad över den aktivistiska agendan som den mest extrema delen i de feministiska/hbtq rörelsen propagerar genom damfotbollen. Att de primitiva yttringar framställs som ledstjärna i damfotbollens utveckling blir väl förödande tanke, för just fotbollen Detta borde man tagit in i de beräkningar om damfotbollens intresse, som vi alla fick veta, är svagt
  Att FIFA i Rapinoes fall håller tyst, kan också ses i ljuset av den mainstream uppfattningen att en tjej kan yttra sin politisk åsikt på en fotbollsarena, utan påföljder, bara på grund av sitt färgade håret samt förakt mot en vit, medelålders framgångsrik man…saftiga böter i min värld skulle hindrat ytterligare någon entusiastisk och glad tjej som spelar fotboll som täckmantel för något annat

  • I stället för att bara klaga kan du väl berätta om hur matchen var. Jag har bara siffror och ett klipp med höjdpunkter till mitt förfogande. Min bild av matchen blir inte bättre av att du påtalar att jag dragit fel slutsatser.

   För övrigt undrar jag på vilka grunder du tycker att Rapinoe skall bötfällas? Mot att hon inte vänder sig mot flaggan under nationalsången? I så fall är de många manliga spelare som bör bötfällas.

   För du kan väl ändå inte mena att du tycker att Fifa skall bötfälla henne för att hon svarade ärligt på en fråga från maj månad om hon åker med till Vita huset om laget blir inbjudet?

   • ”I stället för att bara klaga”————–känner du dig som en av de goa & glada göteborgare, Rydén, med för stunden dålig koll på /VM/ fotboll?
    Noterar så länge, dina tips som du tyckte var välgrundade, har inte slagit in liksom…så stor skillnad mellan lag som du tyckte råder faktiskt existerar inte,……. för det mesta handlade saken om något underskattande tankegångar, mest gällande de icke anglosaxiska landslag…tur att verkligheten målade om en annan bild, även för dig, denna som säger att tex USA gick till 1/4 final med betydande domar hjälp mot en, i dina ögon chanslöst Spanien, medan lag som Italien, som i din fotbollsbok är väl flera år efter Sverige, kan faktiskt gå hela vägen
    ”…………………hon svarade ärligt på en fråga från maj månad…………”——————brukar Rapinoe annars svara missvisande eller icke ärligt? Är hon inte en del av ett lag som ska underkasta sig lagets bästa, på gott och ont? Inte konstigt då att Hinkle inte är med, tänk på ha en medspelare som Rapinoe; en arg, adrenalinstinn medelmåtta, på uppdrag krossa män, även om tjejer står för motstånd
    Spelare som hon, kommer aldrig leda damfotbollen framåt! En av de 1000-tals med sin fotbollskunskap med spelet ofta på gränsen till fult, däremot men munnen alltid full…lol


    .

    • Du sågade en kommentar om en match jag inte har sett. Så ja, jag har dålig koll på den matchen. Och dina svar har inte hjälpt mig ett dugg, jag har fortfarande bara statistik och ett två minuter långt klipp med höjdpunkter att luta mig mot.

     När det gäller Jaelene Hinkle är hon duktig offensivt, men väldigt svag defensivt. Det jag sett av henne håller inte landslagsklass. Så det måste vara väldigt lätt att hålla henne utanför laget. Men intressant att du verkar se Hinkle som en stjärna och Rapinoe som en medelmåtta.

     Och självklart är det spelare som Rapinoe som leder damfotbollen framåt, spelare med en egen vilja. Men du tillhör väl de män som vill ha spelare som ställer in sig i ledet och låter gamla gubbar bestämma.

    • ”Och självklart är det spelare som Rapinoe som leder damfotbollen framåt, spelare med en egen vilja.”————————-här förklarar du din fotbolls värdegrund, om annat kanske borde vi icke diskutera
     ”Egen vilja” har även den som spränger sig själv i luften och tar med sig oskyldiga……problematiken med ”egen vilja” är att den är icke samarbetsvillig, den exkluderar istället för att förenar …
     ”………..vill ha spelare som ställer in sig i ledet och låter gamla gubbar bestämma.”———————bestämmer den som har pengapåse, ung eller gammal,spelar inte så stor roll..däremot din semantik talar som om vi skulle befinna oss i 1968, då man som bekant ifrågasätt samhällets normer samt auktoriteter, för att utropa sig själva för normen som borde alla följa efter.
     Då är kanske USA din fotbolls ”norm” samt Rapinoe som spelare…du borde vända sig om lite och kolla hur fotbollsverkligheten ser ut, vem är de eller den som leder fotbollen framåt. Då menar jag inte amerikansk fotboll….

 2. Pingback: Den stora guiden till kvartsfinalerna | En blogg om internationell damfotboll

 3. … och att du ”försvarar” Kumagai; jag tycker också regeln för hands är felaktig i det här fallet.

 4. Visst var det en bra prestation (!) med Sveriges mål mot Kanada. Samtidigt – någon gång ska det väl lyckas. Frågan är hur många försök det har krävts för detta avgörande mål och – hur många fler (eller snarare färre) försök flera av topplagen behöver för liknande prestation.

  Apropå att vinna mot Tyskland – statistik talar ju för att punkten/matchen närmar sig då Sverige vinner, men om det är på lördag, om tio år eller om hundra år – vem vet?

  Man ser ju faktiskt allt fler spelare som håller händerna bakom ryggen i närheten av det egna målet och till och med utanför straffområdet. Det ser hur konstigt ut som helst och hämmar naturligtvis rörelser och att springa.

  Japp, det blir allt svårare för fattigklubbar i Sverige att hävda sig i framtida WCL. Reals budget är väl cirka 70% mer än de svenska toppklubbarnas.

 5. Pingback: En koll i reglerna efter O’Haras hands | En blogg om internationell damfotboll

 6. Pingback: Sammanfattning av VM – betyg på Sverige | En blogg om internationell damfotboll

 7. Pingback: Den stora guiden till OS-finalen – som har fått en ny avsparkstid | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.