Dags för ny landslagstrupp

I morgon klockan 14.00 presenterar Peter Gerhardsson sin trupp till EM-kvalmatcherna mot Ungern (b) och Slovakien (h). Det är två matcher vårt landslag skall vinna. Men vi minns att det var kämpigt borta mot Ungern förra våren.

Både Ungern och Slovakien är klart bättre på att försvara sig än det Lettland som landslaget mötte senast. Och slovakiskorna har även lite anfallskraft.

Gerhardsson var i Vittsjö i går. Där kanske han kollade in Michelle De Jongh lite extra. Jag vill gärna se henne i den här truppen. För precis som jag skrev efter Lettlandsmatchen tycker jag att De Jongh är en spelartyp som passar bra mot lågt stående motståndare, vilket det lär bli i båda de här matcherna.

Eftersom jag såg lite kommentarer om att det pratades om svensk damfotbolls framtid och om talangutveckling i SVT:s halvtidssnack i går kollade jag det i efterhand.

Och visst reagerar man när Göteborgs ordförande Peter Bronsman säger så här om klubbens obefintliga ungdomsverksamhet:

”Vi har samarbeten med väldigt många klubbar om hur vi skall göra, hur vi skall utveckla damfotbollen. Så egentligen har nog Kopparberg Göteborg den största ungdomssektionen, mellan raderna, i hela Sverige. Så den modellen vi har, det är den bästa modellen egentligen.”

Han måste ha missuppfattat ämnet, för Göteborgs, Kungsbackas och Linköpings modeller är bra för breddfotbollen. Det är utmärkt att elitklubbar ser till att deras spelare syns ute hos breddklubbar.

Men när det gäller fostran av elitspelare borde Bronsman ha koll på att Göteborgs modell inte är lyckad alls. Sanningen är ju att det fostras ovanligt få elitspelare i Göteborgsområdet. Han kan ju exempelvis kolla i sin egen seniortrupp. I gårdagens startelva hade laget bara en göteborgare, målvakten Jennifer Falk. Mot Bayern München i onsdags fanns inga göteborgare i startelvan. Då var Hanna Andersson – från Romelanda i Kungälvs kommun – den enda från närområdet.

Personligen föredrar jag Kristianstads och Rosengårds modeller för talangutveckling alla dagar i veckan framför Göteborgs samarbetsmodell.

Apropå talangutveckling borde Rosengårdsprodukten Hanna Bennison komma allt närmare en uttagning till A-landslaget. Visst gjorde hon några naiva saker i den första halvleken i går, men hon växte och totalt sett var hon absolut landslagsmässig. Så jag skulle inte bli förvånad om hon får debutera i Gerhardssons lag innan årsskiftet.

I kväll har jag kollat från och till på WSL-matchen Manchester United och Arsenal. Det är svårt att jämföra matcher man sett live och sådana man sett på tv. Men känslan var att gårdagens svenska toppmöte hade ett högre tempo och större intensitet än dagens engelska.

United stod emot länge, men till slut lyckades Arsenal vinna med 1–0. Inhopparen Danielle van de Donk satte segermålet i slutminuterna.

I United saknades Lotta Ökvist som åkte på en lättare hjärnskakning på träning i helgen. Arsenal, Everton och Manchester City är de tre lag som har full poäng efter två omgångar i WSL.

Chelsea, med Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i startelvan, tappade däremot oväntat poäng borta mot Brighton i går. För Brighton satt Amanda Nildén kvar på bänken hela matchen. En genomgång av svenskinsatser i helgen finns hos Fotbollskanalen.

Men det var ingen kanonhelg för svenska utlandsproffs. Amanda Ilestedt:s Bayern München föll oväntat mot Bayer Leverkusen, där Antonia Göransson ej ingick i matchtruppen.

 

8 tankar på “Dags för ny landslagstrupp

 1. ”Men känslan var att gårdagens svenska toppmöte hade ett högre tempo och större intesitet än dagens engelska”———————du är din fotbolls filosofin trogen Ryden! Att recensera damfotbollen utifrån de fysiska komponenter talar egentligen vilket syn man har om själva spelet. Ett primitivt sådan. Basalt.
  Hur gick det istället med de tekniska bitarna i jämförelsens spår? Passningsspel t ex, antal korrekta passningar, eller skott på mål
  Förtjänar damer avancera från ”tuta och köra” läran till ett mer inteligent spel, tror du?

  • Du är inte alltid lättläst. Normalt brukar du inte tycka att statistik är något att ha.

   För övrigt undrar jag om du tycker att Göteborg och Rosengård spelar ”tuta och köra”-fotboll?

   • Ditt jämförelsen saknade något statistisk underlag. vet inte varför tar du upp då ”siffror” som ska bekräfta den svenska hög tempo & intensitet fördel, när det presenterades inga sådana.Kan du belysa detta med siffror förresten?
    Annars är alltid roligt motbevisa dig, som kan fotboll, och påstår att 2 anfallare kan inte göra något om försvaret är kass. Som i LFC.
    Kika då hur van Donk gör det, nämligen väggspela med sin kompis hela vägen till mål. För det krävs speluppfattning och tajmingen.. Det var inget flum fotboll det
    Så att du försvarar LFC mediokra anfallet har inget att göra med deras försvaret..

    • axel – Efter att ha sett reprisen av van den Donk:s mål så väggspelade hon med sin lagkamrat, men denne valde att satsa på skott istf att spela tillbaka, skottet slog på en United försvarare och studsade turligt tillbaka rakt i gapet på van den Donk som slog bollen i mål. Studsen efter skottet kunda hamnat var som helst, så lite flyt var det allt med målet och kanske inte så mycket speluppfattning och tajming – även om man måste ha lite tur ibland och vara på rätt ställe. Det förtar dock inte van den Donks prestation, nedtagningen och skottet var hög klass.

    • Motbevisa? När har jag hävdat att två forwards inte kan skapa målchanser på egen hand? Jag kan inte minnas att jag skulle ha skrivit det. Men påminn mig gärna.

     För övrigt är högt tempo och intensitet något som är svårt att visa med statistik. Men jag såg inte någon hög press, eller någon intensiv återerövring från något av de engelska laget. Däremot såg jag i kväll Barcas herrar jobba intensivt i återerövring och Dortmund sätta en hög press.

     När två lag med hög passningskvalitet (båda lagen hade över 80 procent passningar till rätt adress) även står för hårt jobb i defensiven kan till och med 0–0-matcher vara riktigt bra och sevärda. I varje fall i min värld. Men Barca och Dortmund kanske också spelar primitiv fotboll?

 2. I Manchester United saknades även nederländska mittfältaren Groenen, väldigt viktig för Uniteds spel både bakåt och framåt. Hon var klart bäst i United i öppningsmatchen mot CIty förövrigt. Groenen hade tydligen åkt på en skada i hemmet (!).

 3. Gällande Bayer Leverkusen säger säkra källor att de två nyförvärven tränar så det ryker om det på Bay Arena. Strax dax för Göransson att på nytt kliva in i Bundesliga 😊⚽️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.