Loreta Kullashi tillbaka i landslaget

Förbundskapten Peter Gerhardsson har alldeles nyss tagit ut 24 spelare till EM-kvalmatcherna mot Ungern (b) och Slovakien (h).

Från Lettlandstruppen saknas duon Ronja Aronsson och Rebecka Blomqvist. Tillkommer gör trion Sandra Adolfsson, Fridolina Rolfö och Loreta Kullashi. Han sa ej varför han tagit ut en spelare mer den här gången. Men gissar att det kan ha att göra med Rolfös hälsa.

Gerhardsson hade pratat med Rolfö i går, och fick bilden av att hon kunna spela väldigt många minuter i början av oktober.

Loreta Kullashi

Han fick lite frågor om Kullashi, och han sa att:

”Det känns väldigt bra att ha henne tillbaka. Hon var väldigt på gång i landslaget när hon var med förra gången. Sedan har hon haft mycket problem med skador. Hon är spelskicklig, spelar lite som en tia – en typ som borde vara nyttig mot de motstånd som väntar. Hon är lite som Asllani, en spelare som ligger lite bakom och gör spelarna framför bra.”

Jag hade ju gärna velat ha med Michelle De Jongh, i övrigt känns det som en ganska rimlig trupp. Kullashi är ju exempelvis definitivt värd att få visa upp sig igen.

Som vanligt inledde Gerhardsson med att prata lite om förra landskampen. Och han jämförde med VM-kvalmatchen mot Färöarna på Gamla Ullevi 2013.

”Jag var på plats och såg den matchen och kände efteråt att Sverige borde ha kunnat vinna med större siffror. Nu var jag själv i Lettland och mötte ett liknande motstånd och vann bara med 4–1. Så det var nog bra att vinna med 5–0.”

Han fick en fråga om hur han ser på att förkvalen är borttagna, vilket innebär att så svaga lag som Lettland får plats i kvalgrupperna.

”Tror att det är bra på sikt. Alla de här nationerna måste lära sig på något sätt. Blir intressant att se hur Lettland gör när de möter andra lag i vår grupp.”

Gerhardsson konstaterade sedan att de två kommande matcherna inte kommer att likna matchen mot Lettland.

”Jag kan bara gå på hur det sett ut när de spelat mot Island. De här lagen är så skickliga att de inte backar hem så extremt som Lettland, i varje fall inte i 90 minuter. Men i delar kan de backa lågt.”

Sedan nämnde han Dominika Skorvankova (Bayern München) och Zsanett Jakabfi (Wolfsburg) som toppspelare i de kommande motståndarlagen.

Noterbart i övrigt är att cirka 5500 biljetter är sålda till hemmamatchen mot Slovakien.

På nyhetsfronten utanför Sveriges gränser noteras att CD Tacon/Real Madrid jobbar med sin backlinje ända fram till transferfönstrets allra sista dagar. Det spanska fönstret för damfotboll stänger på fredag, och i dag har man värvat det tidigare tyska landslagsbacken Babett Peter från Wolfsburg.

Det har varit många mittbackar som kopplats till Tacon på sistone. Även Birminghams Paige Williams har nämnts som tänkbart nyförvärv för svenskklubben i den spanska ligan.

I USA börjar det närma sig slutspel. Det börjar även närma sig slutet på karriären för Heather O’Reilly. Yttermittfältaren lägger av efter säsongen, och i helgen hade hon ett slags avskedsmatch när hennes North Carolina Courage vann med hela 6–1 mot Orlando.

O’Reilly stod där själv för ett läckert mål fram till 5–1.

Courage är regerande mästarinnor och ser även ut att vinna årets grundserie. När lagen i den haltande tabellen har två till fem matcher kvar leder man ganska betryggande.

Det riktigt spännande är kampen om den fjärde och sista slutspelsplatsen, där Utah Royals och Seattle Reign står på samma poäng, och där även Washington Spirit har chansen. Här är tabellläget i toppen:

1) North Carolina  20   +27  40
2) Chicago           22   +10  38
3) Portland           21   +10  36
4) Utah Royals     20     +4  31
————————————-
5) Seattle             20     –2  31
6) Washington     19     +3  26

Seattle och Utah möts för övrigt på torsdag i ett riktigt streckmöte.

Heather O’Reillys hyllningsmatch sågs för övrigt av 9563 betalande åskådare. Publiksiffrorna i NWSL har ökat dramatiskt efter USA:s VM-guld. I fjol var publiksnittet i ligan 6024 – vilket är det bästa snittet hittills. I år har alla lag höjt sina snitt jämfört med i fjol. Totalt ligger nu ligasnittet på 7196.

Slutligen, här är det amerikanska förbundets hyllningsvideo till Heather O’Reilly. 34-åringen som vunnit tre OS-guld och ett VM-guld och som gjort 47 mål på makalösa 231 landskamper.

11 tankar på “Loreta Kullashi tillbaka i landslaget

 1. Äntligen! Tycker Loreta Kullashi har någonting som få andra anfallsspelare i landslaget har – speed i situationer i och kring straffområdet. Plus ett bra skott.

 2. Kul att Kullashi är tillbaka i landslaget, en spelare som är konstruktiv och initiativrik (trots sin ungdom) och kan göra det oväntade och bryta mönstret på mitten. Synd att Fischer saknas, men stark backlinje ändå med framtidsnamn som Eriksson, Ilestedt m fl nya som snart ändå skall ta över efter Nilla. Att Schoug fortfarande är med i truppen är förvånande, väldigt lite speltid i VM och i EM-kvalmatcherna och blir väl inte så mycket mer nu heller. Relativt svag säsong bakom sig i Djurgården dessutom. Hon försvann ju ur truppen efter Sundhage och men har sen tagits till nåder igen, av någon anledning. Hon får gärna vara med i truppen, men kanske vore bra att chansa med någon annan som har framtiden för sig, vilket inte sympatiska Schoug har, tyvärr. Men hon kanske är en glädjespridare i truppen, vad vet jag.

 3. Hoppas nu bara att Kullashi och Emma Kullberg får lite speltid och inte bara plockas i i matchminut 85 då det förhoppningsvis redan är avgjort.
  Bra också att Gerhardsson valt att ta med Kullashi för att hon har en spelstil som passar den förväntade spelbilden istället för att göra som mot Lettland där man i stort ställde upp med ett djupledsspringande anfall mot ett lag som parkerade i eget straffområde.

 4. Jag vet inte om Svenska cupen hamnar litet i kläm och ”bloggskugga” mellan landslagsspel, Damallsvenskan och för några lag WCL-spel. Imorgon är det i alla fall nästan full omgång (Kungsbacka spelar just nu och leder klart) = omgång 3 och kvalificering till nästa års gruppspel. Gissar att det blir en del överkörningar om topplagen i Damallsvenskan går för fullt och cirka fem bollar är väl ett ”normalresultat” mellan lag på ungefär samma placering i DA och EE. Grundtipset är att det blir alla DA-lag i gruppspelet kompletterat med Uppsala, Mallbacken, AIK och Umeå. Det ska bli intressant att se hur det går för de två lag som det låst sig för i DA – Djurgården och Linköping.

 5. Undrar vad skadad Rolfö gör i landslaget?
  Hur ”blåst” förbundskapten kan vara när han kallar in en skadad spelare?
  Vad är egentligen spelarna i tränarens syn? Verktyg-, medel eller samarbetspartner?
  Är skitnyfiken på dig trogen gäng åsikter. lol

 6. Olivia är bara med i landslaget som underhållare och glädjespridare för övriga i truppen. Ett mysterium att hon blir uttagen varenda gång medan andra spelare som inte heller presterar i klubblaget inte kommer med.

 7. Ja det var en väntad trupp som togs ut. Men det skulle varit kul om Bennison kommit med. Det gäller att se framåt vilket lag Sverige skall ha i OS 2020 och EM 2021. Men Peter G har nog koll på detta. Hoppas spelet lyfts upp mot mer mittfält och anfall.

 8. Pingback: Spetsmark mästarinna i USA | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.