Spetsmark mästarinna i USA

North Carolina Courage vann NWSL-finalen mot Chicago Red Stars med hela 4–0. Det stod redan 1–0 (Debinha i fjärde) när jag började kolla på matchen i sjunde minuten.

Och i paus hade Jessica McDonald och Crystal Dunn utökade Courages ledning till 3–0. De regerande mästarinnorna var det klart bättre laget och tog sin andra raka titel.

Det avgjordes helt i 61:a minuten när Sam Mewis nickade in ett inlägg från Abby Dahlkemper. Chicagos världsmästarmålvakt Alyssa Naeher missbedömde bollen och kom ut snett.

Publiksiffran låg på drygt 10 227 personer – slutsålt. De många åskådarna fick se en ganska typisk NWSL-match, alltså en match med väldigt lite mittfältsspel. Det var långa avstånd mellan lagens backlinjer och forwards.

Det är något som passar Courage väldigt bra. Framför sin fyrbackslinje har de den hårt arbetande duon Mewis och Denise O’Sullivan som täcker stora ytor. Och längst fram är kvartetten Dunn, McDonald, Debinha och Lynn Williams otroligt snabb och farlig.

Det är inte lätt för Julia Spetsmark att slå sig in i det fyrtalet i anfallsess. Den 30-åriga svenskan satt på bänken hela finalen. Totalt under säsongen har hon spelat 292 minuter fördelat på tolv matcher och gjort två mål.

Heather O'Reilly i aktion

Heather O’Reilly

Ligaguldet var även en perfekt slutpunkt på Heather O’Reilly:s karriär. Den rutinerade kantspelaren har ju redan tackats av för flera veckor sedan. Men karriären förlängdes alltså över finalen, där hon spelade nästan hela matchen som högerback. I 89:e minuten byttes hon ut – och fick en ny avtackning av sin hemmapublik.

Noterbart i övrigt i mästarlaget är att Sverigebekanta Stephanie Labbé har varit förstamålvakt hos Courage den här säsongen.

Det hade förresten varit intressant att få se North Carolina på riktigt mot Europas storlag Wolfsburg och Lyon. Jag tror att Lyon hade vunnit fler matcher om lagen hade mötts tio gånger, men de amerikanska mästarinnorna är ett otäckt lag att möta. De har som sagt extrem fart i anfallet.

Dagens toppmatch i Europa var Arsenal–Manchester City. Där vann Londonlaget efter att Vivianne Miedama gjort matchens enda mål. Samtidigt vände Chelsea de sista 20 minuterna 1–0-underläge till 3–1-seger i bortaderbyt mot West Ham.

Både Jonna Andersson och Magdalena Eriksson spelade hela matchen för Chelsea, som är nya serieledare. Chelsea har 13 poäng, en mer än Arsenal och Manchester City.

Och i Italien vann Linda Sembrant en titel i dag. Juventus vann nämligen den italienska supercupen via 2–0-seger mot Fiorentina. Sembrant spelade hela matchen. Det gjorde också Stephanie Öhrström. Målvakten gjorde sin första ligamatch för säsongen för Fiorentina förra helgen, och fick alltså vakta målet även i dag.

5 tankar på “Spetsmark mästarinna i USA

  1. Det är väl tyvärr så att Julia Spetsmark får fortsätta med att ”smaka bänk” i ett lag med den anfallsstyrkan. Möjligen är en långvarig skada på någon spelare det som hon kan hoppas på, för att uttrycka sig vanvördigt. Hur långt sträcker sig Spetsmarks kontrakt med NCC, förresten?

    Elitettan hamnar oftast i skymundan av det damallsvenska, utom då det gäller slutmatcherna om topplaceringarna. I år fanns det inga knallsensationer att lyfta fram – att IK Uppsala Fotboll ”stal” Hammarbys förväntade plats i Damallsvenskan var mäktigt, men ingen sensation. Bland lagen under är det Brommapojkarnas tjejer som imponerat i det mindre formatet, kanske den Stockholmsklubb som på allvar kan utmana AIK, Hammarby och Djurgården om några år.

    På minussidan i Elitettan har Blekinges stolthet Asarums IF FK tappat en del mark från föregående säsonger och åker ner i division 1, och årets nykomling Borgeby FK dansade bara en sommar, men har säkert möjligheter att återkomma till det näst finaste finrummet. Så har vi den eviga ”balanskonstnären” från Fryksdalen, Mallbackens IF Sunne, ett lag som ofta dansar på bottenstrecket men som alltid fixar sin fortlevnad med ett eller annat nödrop. Nåja, i år fanns det god marginal ner till Asarum under strecket, hela 11 poäng. Nya tag nästa år för evighetsmaskinen Frida Broström (som närmar sig sitt femte decennium) och hennes adepter.

    Om Sundsvalls DFF är det bara att konstatera att det är ett lag som håller på att sakta tyna bort, ungefär som en glaciäris.

    • Att Spetsmark gjort 2 mål och en assist på 292 spelminuter, vilket är totalt ca 3,5 match som hon fått spela i ett världslag i en världsliga, skulle jag kalla en stort bedrift, och att hon säkert utvecklats enormt bara av att träna med dessa spelare och i den miljön. Synd bara att Peter G inte är mer nyfiken på att se hennes utveckling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.