Grattis IK Uppsala Fotboll – klart för damallsvenskan

Inför ett fullsatt Hammarby IP säkrade alldeles nyss IK Uppsala Fotboll en mycket överraskande plats i damallsvenskan 2020.

Det lag som efter säsongen 2010 bytte namn från Danmarks IF till IK Sirius och som 2017 bröt sig ur Sirius för att bli en egen förening är nu uppe i högsta serien. Som bäst har de olika konstellationerna tidigare kvalat till högsta serien, det gjorde man hösten 2012.

Nu jublar de rödvitklädda spelarna rejält på Kanalplan, medan många besvikna Bajensupportrar går hemåt.

Det blev ju nämligen ett nytt, väldigt fint publikrekord i elitettan igen. Och det var betydligt fler åskådare som såg matchen på plats än de bokförda 3 100. Det stod nämligen folk i flera rader utanför arenan och såg matchen. Utöver publikrekordet måste det även ha varit den elitettanmatch genom tiderna som haft störst mediabevakning. Det satt rätt många fotografer bakom de båda målen.

Själv såg jag matchen på Aftonbladets direktsändning. Tidigare har jag i princip inte sett någon elitettanfotboll alls i år. Så jag var förstås nyfiken på vilken nivå Hammarby och Uppsala höll. Den spontana känslan är att det är två unga lag som skulle bli överkörda i damallsvenskan, och att man behöver värva rätt rejält för att hålla sig kvar nästa år.

Som exempel kan ju nämnas att Kif Örebro värvade in hela sju nya spelare till sin startelva inför den här säsongen i form av Danielle Rice, Emma Kullberg, Kayla Braffet, Jenna Hellstrom, Eveliina Summanen, Heather Williams och Elin Rombing. Noterbart där var att Örebro utnyttjade sitt kunnande om vilka klasspelare som fanns i elitettan och plockade in dem.

Det kan alltså vara ett tips till Uppsala och Umeå att försöka plocka in de motståndarspelare man haft det tuffast mot i år.

Så till dagens match. Det var härlig inramning med en hemmaklack som hördes under nästan alla 90 minuterna. Med tanke på de nerver spelarna hade med sig ut på planen var det förstås inte rimligt att förvänta sig någon drömfotboll.

Jag hade precis gjort en anteckning om att båda lagen spelade småplottrigt och stundtals rätt naivt när Jonna Ståhl i 26:e minuten läste en naivt småplottrig passning i Uppsalas försvar, snodde bollen och serverade Emma Jansson tomt mål till 1–0.

Ett förlösande mål för Hammarby efter 25 ganska händelsefattiga minuter. Bajen kändes sedan som det klart starkare laget under resten av den första halvleken, och det gjorde man även i början av den andra.

Även om Uppsala kom till en hel del hörnor var det väldigt överraskande när Uppsala kvitterade efter 55.39. På ett inlägg tittade sig Hammarbys backlinje blind på farliga Cassandra Korhonen och missade att Marika Bergman Lundin hade smugit upp på bakre ytan. Bergman Lundin var iskall när chansen dök upp.

Plötsligt var Uppsala bara ett mål från damallsvenskan. Men Hammarby kändes även fortsatt som det både bättre och starkare laget. Även om man inte skapade några riktigt vassa chanser var det Bajen som hade bollen.

Därför var det en ännu större överraskning när Sara Olai nickade in 1–2 på hörna efter 69 minuter. Plötsligt var Uppsala uppe på damallsvensk plats med bara drygt 20 minuter kvar av säsongen.

Och när Beata Olsson nickade in Olais inläggsfrispark till 1–3 i 83:e minuten tystnade hemmaklacken i några minuter. Plötsligt gick det att höra att Uppsala hade med sig supportrar till Stockholm. Det blev alltså Uppsala som fick jubla mest – och sist.

Uppsala är ett väldigt ungt lag, det yngsta i hela elitettan. Äldsta spelaren i dagens startelva var 26-åriga målvakten Lina Lundqvist och lagkapten Agnes Nyberg är bara 19 år. Det finns alltså mycket talang i laget, men man behöver absolut värva in en del tyngd om man skall kunna hävda sig i damallsvenskan. Fast det kanske inte spelare och ledare orkar tänka på i dag. De sakerna får de spara till i morgon…

Det var alltså fullsatt på Hammarby IP, eller Kanalplan som den också kallas. Publiksiffran 3 100 innebär att toppmatchen i elitettan hade klart fler åskådare än vad alla de sex matcherna i den sista damallsvenska omgången hade tillsammans.

Under lördagen var 2 656 åskådare på plats på de sex damallsvenska matcherna, vilket måste ha varit en av de sämsta siffrorna någonsin på en slutomgång i vår högsta serie. Det skriver jag utan att ha kollat. Men i fjol, då både guld- och bottenstrid levde hela vägen var det 9 616 personer som såg de sex avslutningsmatcherna.

Ur publiksynpunkt var det för övrigt helt rätt lag som åkte ur damallsvenskan. LB07 och Kungsbacka kom sist i publikligan med snitt på 345 respektive 207 åskådare.

Däremot var det självklart otroligt tråkigt ur publiksynpunkt att inte Hammarby gick upp. För det intresse som finns kring Bajen håller väldigt hög damallsvensk klass. Skönt också att höra hemmaklacken köra ”Vi älskar Bajen” efter slutsignalen när förkrossade hemmaspelare fick se Uppsala fira den damallsvenska platsen.

Och visst hade det varit spännande att se hur mycket publik det kunnat bli på ett Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby nästa år? Det får vi inget svar på. Vi får istället ett U-derby mellan Umeå och uppstickaren Uppsala.

I skytteligan var det oavgjort mellan Kvarnsvedens Temwa Chawinga och Moröns Hayley Dowd inför avspark. Båda stod på 31 mål. Chawinga gjorde omgående i dag sitt 32:a. Men det blev ändå Dowd som tog hem segern genom två mål, det andra just efter pausvilan i segermatchen mot Sundsvall. Hayley Dowd vann alltså på 33 mål.

Därmed är den inhemska säsongen över. Jag har redan startat en silly seasonsida för vinterns övergångar. Hjälp gärna till med tips om övergångar och förlängningar.

I Spanien förlorade svensklaget Tacon igen. I dag blev det 3–1-förlust borta mot Deportivo La Coruna. Därmed ligger Tacon med sina fyra poäng på sju omgångar kvar på den 14:eplats som innebär negativt kval. Sofia Jakobsson spelade hela matchen och stod också för assisten till lagets mål. Kosovare Asllani byttes ut i 86:e minuten.

Gissningsvis kommer Tacon att värva rätt rejält under vinterfönstret. Skall man heta Real Madrid nästa år är det inte tillåtet att harva i botten av den spanska ligan.

I Sydamerika blir det Brasiliens båda representanter som natten mot tisdag gör upp i finalen av Copa Libertadores – kontinentens motsvarighet till Champions League. Ferroviaria vann mot Cerro Porteno från Paraguay med 2–1 i sin semifinal:

…medan Corinthians vann sin semifinal med hela 4–0 mot colombianska America de Cali. Det efter att America tidigt fått sin målvakt målchansutvisad på grund av en räddning utanför straffområdet:

Slutligen toppade för övrigt SVT i går kväll sitt vanliga nyhetsprogram med ett inslag om att nickar kan förbjudas inom ungdomsfotbollen även i Sverige. I inslaget uttryckte sig ordföranden i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, Magnus Forsblad, betydligt försiktigare än i den artikel jag länkade till i det här inlägget.

10 tankar på “Grattis IK Uppsala Fotboll – klart för damallsvenskan

 1. Experterna och Svenska Spel trodde att Hammarby och AIK skulle gå upp, men inte jag.

  Jag satsade på Umeå och tjänade en bra slant.
  Både AIK och Hammarby har duktiga juniorer, för dom är det väldigt bra att spela i Elitettan.

  Hammarbys duktiga 02:or hade blivit överkörda i allsvenskan, det är bra för dom att spela ett år till i Elitettan. Jag upplever också att Hammarbys tränare Isak har för lite erfarenhet för denna nivå. Isak har väl tidigare tränat 13 åriga killar. Förra helgen mot BP så fick Bajen en mental kollaps, olyckligt att man inte tog chansen då. Får se fram mot många derbyn istället.

 2. Grattis, unga damer i IK Uppsala! Segern mot favoriten Hammarby var något överraskande, men absolut ingen skräll. Att det finns kapacitet i laget har bevisats under säsongen, trots(?) att det har en ganska låg genomsnittsålder. Ett junior- eller äkta tjejlag, alltså. Här krävs dock många och viktiga förstärkningar till nästa år om den allsvenska statusen ska bestå. Det är väl en ekonomisk fråga huvudsakligen om mer rutinerade spelare ska inhandlas, gärna också damallsvenska. En önskevärvning vore givetvis en sådan som Filippa Angeldahl, Uppsalafödd med sina första karriärsteg i Vaksala och Sirius. Angeldahl har utgående kontrakt med Linköpings FC och det har inte framgått än hur det blir med fortsättningen i LFC.

 3. En stor eloge till Uppsala men det är ju bedrövligt för Stockholmsfotbollen att vare sig Hammarby eller AIK kan ta steget upp.

  Undrar om det inte rentav är BP som har bäst långsiktiga möjligheter av Stockholmslagen i Elitettan? Hamnarby och AIK verkar ju slå knut på sig i de flesta situationer.

 4. Värt att veta?

  1. Uppsalas tränare Jonas Valfridsson tog upp IFK Kalmar till OBOS Damallsvenskan 2018, men det gick ju… så där. Hoppas på bättre lycka kommande säsong!

  2. Linköpings FC:s tränare Olof Unogård har erfarenheter både från Uppsala och Hammarby. Det handlade om IK Sirius, som har fick sparken ifrån och som strax därefter blev IK Uppsala. Orsaken till avskedet var hans tilltag att skaffa bättre villkor för spelarna. Hos ”Bajens” damer blev Unogård tämligen populär, men så var inte fallet hos klubbstyrelsen, som sparkade honom för hans egenmäktiga förfarande med att förbättra villkoren för damerna.

  • Det känns som att Unogård borde sluta i LFC också. Fast mer för att han inte klarar av ett topplag och inte för att spelarna får för bra villkor.

   Jag såg att bloggen Johan var med och tog ut de 25 bästa spelarna i damallsvenskan. Det skulle kanske vara på sin plats att rangordna tränarna också. Men det kanske kommer Laul gör ju examensbetyg på herrallsvenskans tränare. Så varför inte också för damallsvenskans tränare?

   Listan med de 25 bästa damerna som Johan medverkade till stämde inte överens med det landslag som Gerhardsson har tagit ut på flera platser. Lina Hurtig, Stina Blackstenius, Nathalie Björn, båda målvakterna Zecira och Johanna, Pauline Hammarlund och Jessica Samuelsson finns med i landslaget men inte på listan med de 25 bästa spelarna i damallsvenskan enligt Johan. Det är stor skillnad att spela i landslaget och att tillhöra eliten i damallsvenskan. Underbetyg åt Peter G, eller?

   • Jag skulle inte säga att det är ett underbetyg åt Gerhardsson att det finns spelare i landslaget som inte var med på 25-listan.

    Alla landslagsspelare kan inte få plats. Listan innehåller ju utländska spelare som inte Gerhardsson kan ta ut. Men alla svenska spelare på listan utom tre har varit uttagna i Gerhardssons landslag i år.

    Sedan behöver man inte tänka lagbygge när man gör en 25-lista. Vi har exempelvis ingen ytterback på listan – vilket man kan diskutera.

 5. Årets (säsongens) från A till Ö:
  Alternativa fakta: SvFF som hävdar att landslagsersättningar är jämlika
  Avgörande: Uppsala vinner mot Hammarby i sista matchen på bortaplan
  Bra-där-myndigheten: DO granskning av SvFF ersättningar och avtal
  Byalag: Japp, såklart – Vittsjö GIK
  Comeback 1: Umeå IK till Damallsvenskan 2020
  Comeback 2: Jitex BK till Elitettan 2020
  Domare: Nääää….
  Dumskalle modell pompös: Z.I. eller D.T. (men det har ju inte med damfotboll att göra förstås)
  Enformigaste: ”Heja United!”
  Feelgoodsmörja: Jane Björck, SVT
  Flopp 1: Linköpings FC
  Flopp 2: Djurgårdens IF
  Fotbollskorv: Snickarkorven på Strandvallen i Mallbacken (igen), följd av Rishultskorven på Vittsjö IP
  Genombrott 1: Emma Holmgren, Linköpings FC
  Genombrott 2: Hanna Bennison, FC Rosengård
  Gladaste: Spelarna i Kungsbacka DFF efter vinsten mot LFC, deras första och enda i serien
  Guldlögn: FC Rosengård har tio (elva) SM-guld
  Göra-skäl-för-lönen: Anna Anvegård, FC Rosengård
  Har-vi-hört-det-förut?: Frankrike topptippat i VM
  Jag-kör-väl-en-säsong-till: Frida Broström (37), lagkapten med 17 säsonger i Mallbackens IF Sunne
  Klack: Linköpings ”Flocken” – inte störst, men mest fantasi och variation
  Klurigaste regel: Sen offside-vinkning
  Klättrare: Eskilstuna United
  Lagkapten: Magdalena Eriksson, Chelsea
  Landslagscomeback-som-inte-blev-av: Lisa Dahlkvist, Eskilstuna United
  Landslagsuttagning-som-blev-av-till-slut: Michelle de Jong, Vittsjö GIK
  Medalj: VM-brons till Sverige
  Medalj”humla”(ska egentligen inte kunna flyga): Vittsjö GIK, grattis!
  Nerköp 1: Olivia Schough från KGFC till Djurgården
  Nerköp 2: Hanna Folkesson från Rosengård till Djurgården
  Obstruktion: Jelena Cancovic i Växjö DFF
  Och-så-var-allt-som-vanligt-igen: KIF Örebro runt mitten av tabellen
  Onaturligaste kroppsställning: Händerna efter sidorna, annars….
  Positiva överraskning: Vittsjö GIK
  Publiklag: Hammarby IF
  Slut-på-15-minuter-i-rampljuset: Piteå IF
  Smartaste drag: Tove Almqvist som lämnade Linköpings FC och gick till Vittsjö GIK
  Strid på kniven: Limhamn Bunkeflo eller Djurgårdens IF kvar i Damallsvenskan
  Svagt-där-myndigheten: DO som går med på SvFF:s begäran att hålla siffror hemliga
  Taskigaste: Kungsbacka DFF fick inte spela ens en match på hemmaplan, trots dispens från SvFF
  Trevligaste mottagande: På Vittsjö IP
  Tuffaste namn: Bloodworth (Dominique, Nederländsk landslagsspelare)
  Uppköp: Anna Anvegård till FC Rosengård
  Vaddå-dela-ut-pengar-till-våra-medlemmar: EFD
  Åskmoln: Kosovare Asllani i Linköpings FC
  Önskning: Fler riktiga damfotbollssupportrar
  Övertro-på-teknik: VAR

  Det här var min sista kommentar. Efter sammanlagt några tusen kommentarer, först på damfotboll.com (nedlagd) och Spelare12 (vilande?) samt de senaste åren denna blogg och Hattrick, slutar jag. Jag kommer inte tillbaka. Om någon använder signaturen The Observer, så är det alltså inte jag som står bakom den. Hej då och tack alla för ”tuggmotstånd”!

  • Ojdå. Det var ett chockartat slut på den kommentaren. Hoppas att du ändrar ditt beslut framöver. Annars får jag tacka så mycket för många intressanta debatter genom åren.

   Det finns ingen fullständig statistik över kommentarer i bloggverktyget. Men söker jag på Observer i kommentarslistan får jag upp 1320 poster. En hel del är förstås svar på dina kommentarer, men sannolikt är The Observer den som skrivit flesta kommentarer av alla här i bloggen.

   Stort tack, och välkommen åter.

 6. Ja, du, ”Big O” – nu blir både denna blogg och Herr Fussgängers egen version att bli andefattigare och mindre intressanta att läsa. Jag syftar förstås på kommentarerna, inte vad Johan och Rainer skriver. Tror knappast att någon har förmåga att fylla de stora skor du lämnar efter dig. 😉 Själv känner jag att jag har blivit något för flitig med mina skarpsinnigheter om ditt och datt, kanske dags för självransonering (självrannsakan?) här. Men hörru – det rör sig kanske om en icke tidsbestämd timeout, i så fall lever hoppet vidare! Och vi råkas kanske på någon idrottsarena eller på sta´n för lite tanke- och åsiktsutbyte? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.