Baksmälla, huvudskador, spansk strejk och nya klubbar

Inlägget uppdaterat med summan på Göteborg FC:s nya sponsorsavtal.

Det har hänt en del på nyhetsfronten under början av vecka. Sannolikt har det dock inte hänt så mycket hos svenska mästarinnorna FC Rosengård.

Baksmälla i Malmö. Och tyvärr bakslag för Fridolina Rolfö. Jag missade först att hon fick kliva av skadad i Wolfsburgs senaste ligamatch. Hon skall ha undersökts under tisdagen, men ännu har jag inte sett någon rapport. Känslan man fått från rapporterna från Tyskland är att hon riskerar att vara borta någon månad igen. Hoppas att den känslan är felaktig.

Som väntat fick Glodis Perla Viggosdottir spela i Rosengårds guldmatch, trots att hon stod för ett oacceptabelt överfall på Mimmi Larsson förra helgen. Och domare Pernilla Larsson fick döma trots att hon inte ens gav en tillsägelse efter ett oacceptabelt överfall.

Men som jag tidigare skrivit nonchaleras huvudskador inom svensk fotboll. Innan jag fortsätter kritisera förbund, domare och medicinskt ansvariga skall jag dock konstatera att man på senare år skärp bedömningen av armbågar mot huvudet. Och det är bra.

Men totalt sett tar fotbollen fortfarande alldeles för litet avstånd från våld mot huvuden. I  den här länkade artiken från tidningen Forskning och Framsteg visade Magnus Forsblad, ordförande i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, anmärkningsvärt ointresse för forskning om att till och med nickar kan skada hjärnan.

Den forskning som ligger till grund för artikeln har gjort att det amerikanska fotbollsförbundet US Soccer för tre år sedan införde ett totalt nickförbud för spelare yngre än elva år. I åldrarna elva till tolv får barn maximalt ägna en halvtimme per vecka åt nickträning, eller som mest 15–20 nickar.

I Sverige är det inte aktuellt eftersom Forsblad och hans vänner i den medicinska kommittén inte ser någon ”anledning att dra några slutsatser om huruvida nickar är skadliga utifrån endast denna uppmärksammade studie”.

Nu har det kommit en ny studie om hur hjärnan påverkas av fotboll. Den säger att proffsspelare löper 3,5 gånger högre risk för demens än övriga befolkningen. Vi får se om det får ansvariga inom svensk eller internationell fotboll att börja ta problemet med huvudskador på större allvar?

Apropå huvudskador har jag förstått att det var ett flertal sådana i lördagens match mellan Eskilstuna och Kristianstad. I halvtid fick både Julia Tunturi (som hann med att göra ett äkta hattrick i den första halvleken) och Alice Nilsson kliva av med huvudskador.

Nilsson har damallsvenskans längsta svit med matcher i rad från start. Hon missade matchen i andra omgången 2016. Sedan dess har hon startat i varje match – totalt 85 raka matcher. Bryts den sviten nu?

Apropå avstängningar noteras att Manchester Citys Kheira Walsh fick tre matchers avstängning i England för det här:

Som synes av Youtubelänken vann alltså Manchester United cupderbyt mot City med 2–0 i helgen. Det var förstås en stor skräll, och en stor prestigevinst för United. Dock är det gruppspel i cupen, så det troliga är att både City och United går vidare.

I Spanien noterar jag att det klagas på Kosovare Asllani:s defensiva arbete. Det finns en Real Madridsida som på engelska skriver ingående taktiska analyser av alla klubbens lag, plus det blivande damlaget i Tacon. I den senaste analysen får sig vår svenska storstjärna en rejäl känga för svag defensiv. Personligen tycker jag att hon blivit mycket bättre i defensiven, och känner inte igen problemet. Men jag har inte sett så mycket av Tacon att jag kan bedöma hennes insatser i klubblaget.

Risken är att Asllani inte får så många chanser framöver att förbättra sitt rykte i försvarsspelet. I dag har nämligen 189 ligaspelare varit på förhandling med klubbarna. Förhandlingarna strandade, och spelarna har beslutat sig för att gå i strejk.

Tydligen kommer helgens omgång att spelas, men det troliga är att ligan sedan avbryts.

Som synes av tweetsen ovan står parterna långt ifrån varandra. Spelarna vill få helproffsstatus och en minimilös på 16 000 euro per år, vilket motsvarar 170 000 kronor i dagens växlingskurs. Klubbarna vill bara erbjuda deltidskontrakt.

I damallsvenskan låg genomsnittslönen för 2018 på 11 319 kronor per månad, vilket motsvarar 136 000 kronor i årslön. Det innebär alltså att de spanska spelarna kräver betydligt högre löner än vad våra damallsvenska klubbar kan betala.

Det blir intressant att se vart den spanska konflikten tar vägen.

En ekonomisk nyhet i Sverige är att Göteborg FC har fått en ny storsponsor. Det är Prioritet som väljer att gå in i Champions Leagueklubben de kommande tre åren. Därmed borde väl Göteborg kunna bygga en bredare trupp till nästa år. Rosengård får se upp…

Enligt Göteborgs-Posten får KGFC 1,3 miljoner kronor per år under tre år, alltså nästan fyra miljoner kronor totalt.

Slutligen några nyheter om nystartade lag. I Sverige har Falkenbergs FF beslutat att starta damlag igen. Man hade det tidigare, men valde att gå ihop med Böljan inför säsongen 2013. Nu startar FFF alltså ett eget damlag igen.

På högre nivå meddelades i dag att NWSL får påfyllning de kommande säsongerna. 2020 ser Sacramento ut att ansluta och till 2021 är det klart att Louisville i Kentucky skall ha ett lag.

I övrigt diskuteras även lag från Cincinatti och Los Angeles.

7 tankar på “Baksmälla, huvudskador, spansk strejk och nya klubbar

 1. ”Apropå avstängningar noteras att Manchester Citys Kheira Walsh fick tre matchers avstängning i England för det här:”—————————————den- här starten är i paritet med Viggosdottir start -mot Larsson och dessvärre där avslutas all annat liknelse… som exempelvis reaktion som visade övriga MU spelare när de i flock omringade domaren..ingen av de fick gult kort för protest, som var och en skulle fått i DA, skulle jag gissa
  I svenska DA då- använder man en annan princip nämligen man avvaktar ”för att se” om spelaren /lagkompis överlevde….något sort solidaritet gentemot sitt eget lagkamrat existerar ju inte, som är tragiskt i sig..för att i fotbollen borde inte gälla individuella tankegångar samt individens rätt till till egna valet….att domaren skulle inte agerat baseras på de riktlinjer samt uppfattningen att denna stackare kommer ersättas med någon annan
  Domaren i den engelska matchen har redan bestämt sig innan hon blev omringad, är jag övertygad om, så något yttre påverkan knappast kan stå som underlaget för hennes beslut.
  Man snackar ju så mycket om empati, solidaritet och de andra fina floskel för att i verkliga situationer man gör inget av detta
  Anledning till det beteende kan förklaras i sättet man ”utbildar” de svenska spelare.samt allmän uppfattningen att ”experter” ska tala om för oss alla vad är det som är rätt eller fel.
  Problemet finns inte i experter utan i den lilla elit som använder experter i sina syfte och mål-
  Som tex Magnus Forsblad, som definitiv struntar i damspelarnas hälsa genom att blunda i et som händer på planen. Det som han kunde se med bara sina ögon väntar han att något annat ska måla samma bild..där saknas vilja att ändra riktlinjer i fotbollens utbildning karusellen

 2. Värt att notera är att studien rör skotska män födda 1900-1976 och den ganska robusta fotboll som har spelats på de brittiska öarna. Jag tror att likheterna är ganska små med den fotboll som svenska kvinnor födda 1990 och framåt spelar nu.

  Annat som skiljer fotbollen där och då med här och nu, är att materialet i bollarna har ändrats, läkarkonsultationer är möjliga/påtvingade i den högsta serien och byten av skadade spelare är tillåtna. Sen finns det även anatomiska skillnader mellan skotska män och svenska kvinnor.

  Om jag förstått rapporter om studien rätt, kan den inte heller belägga någon skillnad mellan målvakter och utespelare. Det tycker jag att den borde kunna göra om det nu är just våldet mot huvudet som orsakar åkommorna.

 3. Att vissa förhåller sig kallsinniga till resultaten i de studier som nämns kan ha sin grund i att inom medicin (och en hel del annan forskning) börjar man ofta inte sätta tilltro till studier förrän flera (ibland många) visar samma eller liknande resultat. Mot det ska ställas en försiktighetsprincip – det är bättre att vara försiktig och utfärda råd i linje med det än att chansa med, i det här fallet, kanske främst unga spelares hälsa. Chansar man fel kan det ju bli allvarliga följder. Mer lekmannamässigt är det inte svårt att tänka sig att det skvalpar till runt hjärnan när det landar en fotboll på huvudet, så direkt nyttigt kan det knappast vara att nicka.

  Ja, Asllani kanske tycker att hon nu bara kan koncentrera sig på att spela anfallsfotboll, men så var det tydligen inte (än). Visst har Asllani blivit betydligt bättre defensivt de senaste åren, men det är nog inte hennes favoritaktion på planen. Får se om tränaren tycker som kritikerna och om Asllani ändrar spelsätt – eller om hon blir ett ”åskmoln” även i denna klubb.

  Minsann – Prioritet finans kopplar sig till KGFC som sponsor. Vad blir det nya namnet på Sveriges enda renodlade (elit)varumärkeslag? Kopparbergs Prioritet Finans Göteborg FC, med den undersköna förkortningen KPFGFC? De minnesgoda kommer kanske ihåg att Prioritet finans även sponsrade ett annat topplag (liksom många andra lag) – Tyresö FF. Då ifrågasatte exempelvis Idrottens affärer sponsringen och Prioritet finans (med samma ledande person som idag) ilsknade till över Tyresös ”affärer”. Nu är väl inte KGFC ett luftslott som Tyresö visade sig vara, men man kan ju fundera över om Prioritet finans har bättre koll idag på vilka de sponsrar. Sponsringen ska ju vara affärsmässigt motiverad. Man kan också fundera över om Kopparbergs och Prioritet finans kommer att dra jämnt över tid.

  Ja det är väl inte bara från KPFGFC (?) FC Rosengård får se upp med framtida konkurrens. Det kommer väl snart ett avgörande om det blir ett samgående (eller annan term) mellan Malmö FF och LB07. Kanske vore det lättare för Malmö FF-medlemmar att svälja om LB07 åker ner i Elitettan? Då blir det ju i alla fall lite mindre av elitlag än i Damallsvenskan. En kritik från MFF-medlemmarna har ju varit att ett nystartat damlag ska jobba sig upp genom seriesystemet och inte ”köpas in” eller ”övertas” som ”färdigt” lag. Om Falkenberg startar damlag stärker det västkustens ställning inom damfotboll ytterligare – bara bra.

 4. För en som inte är medicinskt sakkunnig eller fotbollsspelare själv känns det självklart att ett flitigt nickande inte är något som kroppen – i synnerhet hjärnan – mår bra av. En fotboll som kommer farande bär på en stor mängd rörelseenergi, tillräckligt mycket för att i värsta fall kunna knäcka nacken på bollmottagaren. Nu händer detta aldrig, lyckligtvis, men varje kontakt huvud-fotboll får det att skvalpa till i hjärnsubstansen. Egentligen handlar det om en lägre grad av hjärnskakning varje gång spelaren ”nickar till”. Detta oavsett sträckt nackmuskulatur eller inte. Att en spelare efter en lång karriär och många nickar riskerar att drabbas av demens 3,5 gånger oftare än en vanlig medborgare låter inte bra. Man behöver dock inte jämföra med boxningsvärlden – ”fallet” Muhammed Ali – fast det finns ju en del utövare som redan i aktiva år visar tecken på förändringar, om det nu inte är medfött. Nämner inga namn, eller hur många Guldbollar vederbörande erövrat…

  Kanske kommer Sveriges (syd)västra kust att berikas med ännu ett högklassigt damfotbollslag, i sinom tid, beroende på hur satsningen går för halländska FFF. Hoppas också att den vita fläcken på kartan, Borås, fylls igen genom den satsning som är på gång i knallemetropolen. Det känns lite skämsigt att en sådan fotbollsstad saknar ett elitlag inom damfotbollen, eller hur, Johan?

 5. Jag upplever det som – till min förskräck… , stora häpnad, att jag och ”The Observer” börjar låta ungefär som klassiska seriefigurerna ”Bill & Bull” (från Pelle Svanslös). Vem som är Bill och vem som är Bull är oväsentligt, det intressantaste är att vi mestadels tycker ungefär lika. 😉

 6. Pingback: Grattis IK Uppsala Fotboll – klart för damallsvenskan | En blogg om internationell damfotboll

 7. Pingback: Tråkig skada, rejäl sågning och nordisk VM-ansökan | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.