Djurgården spelar i damallsvenskan även 2020

Damallsvenskan 2019 är över. Mål av Pauline Hammarlund och Taylor Leach sköt ner LB07 i elitettan, och sköt samtidigt kvar Djurgården i högsta serien.

Vittsjö blev trea efter en stark 2–0-seger i avslutningsmatchen. Därmed släppte Vittsjö in minst mål – och man höll nollan i 14 av 22 omgångar. Sabrina D’Angelo – som alltså inte anses vara en av damallsvenskans två bästa målvakter – höll 13 nollor på 20 matcher. Stort grattis till Vittsjö för en enormt imponerande säsong.

Eskilstuna tar sista medaljen. Och på mittenplaceringarna blir ordningen Linköping, Piteå, Kristianstad och Örebro. Nia kom Växjö och på den otroligt viktiga tiondeplatsen slutade alltså Djurgården.

Lagets skyttedrottning Mia Jalkerud stod alldeles nyss i SVT och beskrev sina känslor efter 2–0-förlusten i Vittsjö.

”Det känns bara som en lättnad. Den poängen vi vann senast blev nyckeln i dag.”

Så var det. För LB07 kan det bli omstart i elitettan i Malmö FF-dräkt. LB skall ha ett extra årsmöte på måndag för att besluta i frågan. Sedan måste förstås även MFF ta beslut, och det känns som bekant som den riktigt tuffa biten här.

Under lördagen var LB07 uppe över nedflyttningsstrecket i drygt 18 minuter. När Clara Markstedt gjorde 1–0 för Vittsjö visade matchklockan på Vittsjö IP 50.32 – och Djurgården var nere på nedflyttningsplats.

Pallo Hammarlunds ledningsmål i Malmö kom efter 68.58 – och tog upp Stockholmsklubben på fast mark igen. Och där blev man alltså kvar.

I skytteligan blev det Anna Anvegård som tog hem spelet. Grattis.

Lite förvånande bytte Göteborg ut Rebecka Blomqvist med ungefär en kvart kvar att spela. Där avgjordes skytteligan.

Jag brukar ju säga att ett serietips är godkänt om man har lagen inom två placeringar. Det innebär att jag får godkänt på nio av tolv lag för mitt tips från i våras. De tre lag jag bommade med fler än två placeringar är Kristianstad, Eskilstuna och Djurgården. Av dem är det United som överraskat positivt, medan KDFF och Djurgården hamnade betydligt längre ner i tabellen än jag trodde.

Jag minns att jag blev ifrågasatt i våras dels för att jag hade Rosengård fyra platser före Linköping, dels för att jag hade placerat Vittsjö före LFC. På något sätt känns det rätt skönt att båda de tipsen slog in.

Nu har vi klart med nio av de tolv lagen i nästa års damallsvenska. Under söndagen vet vi om det blir Hammarby eller Uppsala som tar den tionde platsen. Det som sedan återstår är frågan om Linköping och Växjö kommer att få elitlicens. Vad jag sett har det inte beslutats ännu.

Vi har också klart med tolv av 14 platser i elitettan. Även här skall ett lag av Hammarby och Uppsala adderas. Dessutom återstår frågan om Kungsbacka får elitlicens, eller om Älvsjö AIK får en extraplats.

7 tankar på “Djurgården spelar i damallsvenskan även 2020

 1. Såg att någon supporterförening till MFF hade kommit med ett motförslag till styrelsens förslag på damfotbollen:

  https://www.facebook.com/Ett-damlag-från-grunden-framgång-på-egna-meriter-123115985757747/

  Jag har noll koll på hur seriöst detta är, och om det blir/blev något av det, men helt klart viktigt för de mer inbitna att det är ett ”eget” lag, vilket jag i och för sig kan förstå.

  Kvällens spänningsmoment är hur många timmar sömn man får med tanke på morgondagens avgörande på Kanalplan…

 2. SVTs efter matchen-intervju med Joel Riddez kunde väl kanske haft en lite mer kritisk ansats, där ett lag som hade toppambitioner i stället klarade sig kvar i sista omgången. Nu blev den mest kritiska frågan ”vad kan ni lära er”?

  • Nog borde sportchefen och f.d. tränaren i en storsatsande klubb som gör fiasko kunna svara på vassare frågor om vad som gick snett – eller åtminstone, vad han TROR det var som blev fel, inklusive hans eget ansvar i det hela. Nå, sportreportrar i ett public serviceföretag ska inte syssla med frän skjutjärnsjournalistik, men heller inte med något gulle-gullande med intervjupersonerna. SVT:s policy visavi damfotboll är kanske silkesvantarna och slätstrukenheten, annars hade Jane Björck kunnat ha Janne Josefsson som bisittare…

 3. Ja, Anvegård vann skytteligan på historiskt sämsta resultatet 14 mål (tidigare 16 mål sedan Damallsvenskan startade 1988). Av de 18 främsta i skytteligan återfinns i år bara två utländska spelare och de är en bra bit ner i listan. Det går att se detta som en (av flera) indikationer på Damallsvenskans devalvering. Ingen skugga över Anvegård dock, bara ett konstaterande som man kan fundera kring. Om Anvegård spelat hela säsongen i Rosengård hade sannolikt målskörden blivit bättre. Jag tror det är svårt att överskatta Anvegårds betydelse för Rosengård. Ibland hjälper det om man har pengar att spendera under säsongen.

  Ja Johan, du fick rätt i mycket när det gäller tabellplaceringar i DA. Jag var ju en av de som argumenterade mot dina fyra placeringar mellan FCR och LFC – och på goda grunder. Vill minnas att dina argument slutade med att ”känslan” till slut avgjorde vissa av dina val. Lite mer imponerade var att du tippade Vittsjö högt och även här fick du rätt.

  Gissar att både Linköping och Växjö får elitlicens för 2020, inte minst beroende på spelarövergångar. LFC slapp ca fem månadslöner när ”åskmolnet” Asllani stack och därmed slapp de kanske också att knipa en medalj. Dessutom har de tydligen fått ta del av en mijonpott till olika Linköpingsklubbar från en storsponsor, förutom att de lagt en rätt stram budget och bl a sparkat personal. Växjö har ju också bytt/sparkat (?) folk och bör ha fått skapligt betalt av Rosengård för Cancovic och särskilt Anvegård.

 4. Gissar och hoppas att ”krislagen” LFC och VDFF fixar sina elitlicenser och, till kommande säsong. Klubbarna sparar in en hel del slantar genom att de slipper(?) ge sig ut i Europa på WCL-turnéer. Den aktiviteten kostar multum även om UEFA glädjande nog har ökat bidragen till lagen som deltar i turneringen. Växjö har som ”The Observer” påpekar sålt sina bästa spelare och som plåster på såren håvat in en massa sköna sekiner från köparen Rosengård. Och LFC bör sitta tryggt i boet (”Botryggt”) efter att – som ryktet säger – ha fått ett sjusiffrigt belopp från den välvillige sponsorn. Allt detta bör betyda att båda klubbarna nu kan redovisa ett positivt eget kapital för granskarna i SvFF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.