Anvegård, Växjö, Fischer, LB07 och Rapinoe

De senaste dagarna har tiden till damfotboll varit begränsad. Jag har sett stora delar av Piteå–Linköping och den andra halvleken av dagens målkalas i Växjö.

I övrigt har jag sett resultaten. Och vi kan väl nu säga att det bara är ett lag kvar i den damallsvenska guldstriden. Just nu talar ju allt för att det blir guldfest i Malmö senare i höst. Det troliga är ju faktiskt att Rosengård säkrar SM-segern redan hemma mot Linköping i omgång 20.

Rosengård vann säkert med 3–1 mot Kif Örebro. Anna Anvegård visade vägen genom att göra matchens två första mål. Noterbart att Hanna Bennison var med i förarbetet till båda målen. 16-åringen (fyller 17 den 16 oktober) måste vara väldigt nära en plats i Peter Gerhardsson:s landslagstrupp. Hon har varit glödhet hela säsongen.

Anvegård har blivit glödhet sedan hon kom till Rosengård. Landslagsforwarden har nu gjort sex mål på fem matcher för Rosengård. Totalt står Anvegård på elva mål, vilket innebär att hon nu är uppe i delad skytteligaledning med Rebecka Blomqvist och Therese Ivarsson.

Anmärkningsvärt här är ju att Anvegård var iskall i våras. Innan VM gjorde hon bara ett mål, och under VM berättade hon för mig om att hon hade varit frustrerad och självkritisk under våren.

Nu talar alltså allt för att Anvegård för fira SM-guld om ett par veckor. Ett lag som hade anledning att vara frustrerat och självkritiskt i våras är Eskilstuna. Kanske att de också kommer att få fira framöver.

United gjorde bara två mål och tog bara fem poäng på de sju omgångarna innan VM. På de sju omgångarna sedan serien vände har Eskilstuna tagit 16 poäng. Även om Rosengård har tagit 17 under perioden tycker jag att man ännu så länge kan kalla United för höstens lag.

Och det kan bli ännu bättre. För efter 1–0-segern hemma mot Vittsjö kan faktiskt Eskilstuna klättra hela vägen upp till andraplatsen. Hade jag burit hatt hade jag lyft på den för Magnus ”Munken” Karlsson och hans lag. De har stått för ett fantastiskt lyft, och laget känns både stabilt och väldigt starkt.

Man står på fyra raka segrar, och jag utesluter inte att man faktiskt kan ta full poäng på de fyra kvarvarande matcherna. Där finns två luriga bortamatcher mot Kif Örebro och Växjö samt hemmamatcher mot LB07 och Kristianstad. Men det är inte omöjligt att United tar tolv poäng på de matcherna – och då bör andraplatsen vara nära.

Ett lag som hade anledning att fira redan innan den här omgången är Växjö DFF. En lokal företagare vid namn Santhe Dahl gick nämligen in med de pengar som krävs för att rädda klubbens elitlicens. Till SMP förklarar han varför:

”Jag kan tycka att tjejer i idrottsliga sammanhang ofta får stå tillbaka till förmån för killar. Dessutom vore det riktigt tråkigt om Växjö DFF skulle tvångsnedflyttas bara för att man växt lite för snabbt och därför fått ekonomiska problem.”

I kväll tackade Växjö DFF genom att bjuda på målkalas hemma på Myran. Inför avspark hade Växjö målskillnaden 9–7 på åtta hemmatcher. I kväll blev det 5–5 mot Kungsbacka i en match som knappast skall användas som instruktionsvideo för försvarsspel.

Jag noterade för övrigt i helgen att matchen Odenese–Fortuna Hjørring i den danska ligan slutade osannolika 5–8. Där ligger till och med dagens svenska målkalas i lä.

För Kungsbacka har chansen till förnyat damallsvenskt kontrakt i praktiken varit kört ganska länge. På lördag kan det även vara över i teorin. Då spelar ju nämligen LB07 hemma mot Växjö samtidigt som Kungsbacka tar emot Rosengård.

Nästa omgång är intressant i bottenstriden. Redan på torsdag tar Linköping emot Djurgården. Det handlar om två av seriens allra mest formsvaga lag. LFC har tre raka förluster bakom sig, medan Djurgården bara har tagit en poäng på de tio senaste omgångarna.

I Linköping måste nog nästan Djurgården vinna – annars ökar risken för nedflyttning dramatiskt. LB07 tog ju en ny poäng i lördags, och är nu tre före Djurgården.

Apropå Linköping såg jag alltså stora delar av deras 1–0-förlust i Piteå. Det positiva för LFC från den matchen var att Emma Holmgren fortsätter visa att hon är en klassmålvakt. Mindre bra är att laget blev sönderstressat av Piteås press.

SVT:s expertkommentator Markus Johannesson ifrågasatte varför LFC fortsatte att hela tiden försöka rulla igång bollen trots att uppspelen gång på gång fastnade i Piteås press. Det var ett högst berättigat ifrågasättande. Det här spelsättet hade man säkert tänkt använda sig av med Nilla Fischer i backlinjen. Men när hon inte kan spela bör man tänka om.

Fischer kan i kväll för övrigt fira en plats i det officiella världslaget. Laget är uppställt enligt den numera högst ovanliga formationen 4–2–4 och innehåller fem amerikanska spelare.

För Piteå var söndagens insats lovande inför veckans bortaretur i Champions League. Känslan är att norrbottningarna har en hyfsat bra chans att vända mot Bröndby.

Tillbaka till den damallsvensk bottenstriden. Tidigare i förra veckan noterades att klubbledningen har satt munkavle på LB:s spelare angående det eventuella samgåendet med Malmö FF. Ett konstigt beslut med tanke på att klubbledningen hävdar att spelartruppen är positiv.

Däremot motsätter sig som jag tidigare berättat Malmö FF:s supportrar ett samgående med LB07. Nu har MFF Support även meddelat det på sin hemsida.

MFF Support motsätter sig förslaget om samgående med LB07

Det lär bli otroligt spännande när MFF skall ha extra årsmöte för att rösta om samgåendet. Jag förstod på Sydsvenskans Max Wiman att styrelsen är bra på att mobilisera äldre, ”regimtrogna” medlemmar. Vi får se hur bra supportrarna är på att mobilisera.

För övrigt noterade jag det här blogginlägget som en motreaktion till supportrarnas utspel. Det är ett intressant och läsvärt inlägg där skribenten jämför supportrarnas inställning med främlingsfientlighet. Jag kan nog tycka att det finns en del substans i formuleringarna – inte minst det här utdraget:

”MFF har alltid varit en svensk föregångare vad gäller att integrera främmande fotbollskulturer i form av utländska spelare och inte minst tränare. De, liksom alla invandrare, flyktingar och gästarbetare, har inte varit en del staden och klubbens historia men ändå starkt bidragit till att skapa det samhälle och den klubb vi har i dag. Malmö är ingen perfekt stad, MFF inte bäst i Europa men vi är stolta över resultatet och hur det skapats. Genom att motsätta sig ett samgående mellan MFF och LB07:s dam- och tjejverksamhet väljer MFF Support och dess ordförande Thelma Ernst att bryta med den traditionen.”

I nuläget ligger ju Djurgården på nedflyttningsplats, och efter helgen finns inte heller något Stockholmslag på damallsvensk plats i elitettan. Där tajtades toppstriden till genom att fyran AIK vann mot serieledande Umeå med 2–1.

Tidigare tvåan Hammarby tappade en placering genom att spela 1–1 mot Morön samtidigt som Uppsala vann sin match klart. Därmed är Uppsala nu uppe på damallsvensk plats med fyra omgångar kvar.

Känslan är att den tolfte oktober kan bli en avgörande dag i toppstriden. Då spelas nämligen matcherna Uppsala–Umeå och Hammarby–AIK.

I botten av elitettan är det numera klart att Borgeby och Sundsvall åker ut. Och det mesta talar för att de får med sig Asarum ner i ettan.

Vilka lag som kommer upp är däremot långt ifrån klart. Trots att det bara är en omgång kvar i division I-serierna har bara Alingsås FC United och Älvsjö AIK säkrat sina platser i kvalet mot elitettan. Här är läget i de fyra andra serierna:

I Norrlandsserien talar allt för att klassiska Sunnanå SK skall ta hem spelet. De leder med två poäng före Notviken inför slutomgången. Där har Sunnanå hemmamatch mot redan nedflyttningsklara jumbon Selånger.

I norra Svealandsserien är det Bollstanäs som leder två poäng plus målskillnad före Sandviken. Bollstanäs har dock en svår avslutningsmatch, hemma mot tabelltrean Gamla Upsala. Sandviken avslutar mot nedflyttningsklara Enköping.

I mellersta Götaland leder Jitex med en poäng före IFK Norrköping. Jitex har dock en tuff avslutningsmatch, borta mot klara tabelltrean Bergdalen. Norrköping avslutar med derby mot Lindö FF.

Slutligen får vi en ren seriefinal i den södra serien. Där leder Dösjöbro från Dösjebro i Kävlinge kommun med tre poäng före Eskilsminne från Helsingborg. Rent geografiskt ligger för övrigt Dösjebro mellan Landskrona och Lund.

I sista omgången tar Eskilsminne emot Dösjöbro. Vinner Eskilsminne vinner de också serien. Dösjöbro går till elitettankval på kryss eller egen seger.

Som vanligt numera har Fotbollskanalen gjort en genomgång av hur veckan varit för våra svenska utlandsproffs. Därifrån noteras att Kosovare Asllani och Mia Persson är helgens svenska målskyttar nere på kontinenten.

Resultaten från den spanska ligan var väldigt intressanta den här helgen. Först vann Barcelona toppmötet mot de regerande mästarinnorna Atletico Madrid med förkrossande 6–1.

Det var ett otroligt imponerande resultat. Det var även ett resultat som gjorde att man tänkte att svensklaget Tacons 9–1-förlust mot Barca kanske ändå inte var någon katastrof.

Fast dagen efter föll Tacon med 5–1 borta mot Logrono – ett lag som klarade sig kvar med bara fyra poängs marginal i våras. Och därmed börjar man återigen fundera lite över vilken nivå Asllanis och Sofia Jakobsson:s nya lag egentligen håller.

Slutligen tillbaka till kvällens Fifa-gala där alltså Nilla Fischer kom med i världslaget. I övrigt korades Megan Rapinoe som väntat till världens bästa utespelare, Sari van Veenendaal till världens bästa målvakt och Jill Ellis till den bästa damfotbollstränaren.

7 tankar på “Anvegård, Växjö, Fischer, LB07 och Rapinoe

  • Tyvärr går väldigt mycket i de här omröstningarna på gamla meriter – inte på aktuell styrka. Och går det på aktuell styrka brukar det tyvärr inte gälla insatser under hela året, utan oftast bara enstaka matcher i stora turneringar.

   Det är ju exempelvis anmärkningsvärt att inte Sam Kerr finns med i världslaget. Hon gjorde fem mål i VM och har gjort 18 mål och fem assist i NWSL. Alla de fyra forwards som kom med i världslaget spelar i NWSL. De fyra har totalt gjort fem mål och ett assist i ligaspelet, mycket eftersom tre av dem knappt spelat klubbfotboll i år.

 1. Ja, tänk vad det kunnat bli om United varit ett bättre ”vårlag”. Tränaren hade ju en ”beställning” att komma minst sexa i serien och det såg mörkt ut efter sju omgångar vid uppehållet, men nu har United medgång.

  Visserligen har LFC, innan Sjögren tog över, varit ett riktigt ”svänggäng” med möjlighet att vinna, men också förlora mot i princip alla lag i serien. Den nuvarande uppförsbacken, där det glappar både inom och mellan lagdelar, är dock ovanligt lång och brant. Det ser ut att bli LFC:s sämsta säsong någonsin. Det verkar behövas en gigantisk analys efter säsongen av allt från styrelsearbetet till spel, spelare, träning och tränare. Frågan är om LFC mäktar med att vara så självkritiska och konstruktiva som behövs eller om de istället snabbt hittar mer eller mindre sanna anledningar till det historiskt dåliga resultatet. LFC är tillsammans med Piteå och Djurgården seriens mest negativa överraskningar.

  Visst verkar guldet vikt för Rosengård, men är det då längre någon ”guldstrid”? Rosengård har bäst av alla lyckats med sina värvningar och integrerat spelare snabbt och effektivt i laget. Det är kanske det enda laget, möjligen ihop med KGFC, som kan utlova medaljgaranti och ungefär 50-procentig guldgaranti. Klart att spelare attraheras av detta. Åt andra hållet har årets nerköp gjorts av Folkesson och Schough som båda gick till Djurgården.

  Det saknas inte intressanta matcher varken i DA eller EE. Nu mot slutet kan varje match ha stor betydelse eller vara avgörande för medaljer, upp- och nedflyttning. Oavsett läget i tabellen vill naturligtvis alla lag avsluta säsongen på ett bra sätt som ”energigivare” till kommande säsong. Det historiskt mest intressanta blir kanske om Umeå gör comeback i högsta serien och om Stockholmsområdet ska sakna lag där.

 2. ”FIFA best XI” ser ut som att Elton John valde tajt ackompanjerad av duo fantasticus, nämligen Pia & Lilie. Kan inte fatta att 5 amerikanskor är med. Sedan Fischer och inte minst Marta
  Världens 11 bästa i sk FIFA-s regi är närmaste hån mot damfotbollen
  Och Rapinoe världens bästa…lol Tjejen är ju inte världens bäst på något inom fotbollens konst! Utöver då truten, den är ju bland de största

 3. Såg att Marta togs ut till Världslaget – efter hennes sämsta ett och ett halv åren i karriären.
  Kommer ihåg att Birgit Prinz var noiminerad varje år trots att karriären var dammig och dalande.
  Man får väl ta det som ett enda stort jippo när inte Kerr är uttagen…
  Anna Anvegård är en klasspelare.! Hon har något som många svenska (landslags)anfallare inte har: God teknik och spelförståelse, kan använda och avsluta med båda fötterna!
  Bara att hålla med; Eskilstunas höst är väldigt bra. Vändningen kom nog när Sonia Okobi fick chansen som ordinarie på mittfältet efter starkt VM. Och Halimatu Ayinde som snabb central bollvinnare på mitten. Båda är också tekniska och passningsskickliga.
  Lisa Dahlqvist och Petra Johansson spelade tidigare som centrala mf – det gick för långtsamt och för många felpass. Kullashi och Karlsson/Rogic kom ofta felvända och blev lätta byten för motståndarförsvaren. Nu kommer de rättvända, med fart, och hotar ofta. Sen är det spelarnas inställning och arbetsinsats som imponerar. Man spelar som ett LAG!

 4. Billigt att jämföra med främlingsfientlighet för att supportrar inte vill köpa till sig framgång. Varför ska det vara en acceptabel genväg? Jag kan köpa om man går ihop med ett lag i division 1 eller 2, men ett allsvenskt?! På tal om det kan vi få se matcher mellan Älvsjö och ”Älvsjö” nästa år. Gudomlig rättvisa, ett bra tag senare?

  • Nu handlar det inte om att köpa, utan om ett samgående som LB07 är positivt till. Över tid kommer inte LB att ha råd att spela i damallsvenskan.

   Visst är det hårdraget att jämföra med främlingsfientlighet. Mer rimligt hade väl varit att kalla det förändringsfientlighet.

   Men visst är exemplet Djurgården/Älvsjö intressant. Det gick tydligen inte helt smärtfritt att slå ihop klubbarna. Jag kan inte säga att jag är insatt i turerna i början av 2000-talet, men vad menar du med att det skulle bli gudomlig rättvisa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.