V som i fredagens vinnarlag

Vittsjö är ny tabelltrea och Växjö har fått andrum i bottenstriden. Det blev resultatet av dagens båda intressanta matcher i damallsvenskan.

Vi är många som ofta skriver om hur jämn årets damallsvenska är. Men om vi börjar i botten så man undrar ju lite över lagens jämnhet. I förra omgången imponerade LB07 spelmässigt, och var det klart bättre laget i matchen mot Djurgården. Samtidigt blev Växjö totalt överkört av Rosengård.

I dagens match på Myresjöhus Arena var däremot Växjö flera klasser bättre än LB07. De första tio minuterna kom inte gästerna över mittlinjen, och till slut hade jag 14–3 i småländsk favör i klara målchanser. Man undrar ju hur bra Rosengård var senast, och hur dåligt Djurgården var.

Anna Anvegård

Utöver tre poäng och andrum i bottenstriden var det förstås glädjande för Växjö att storstjärnan Anna Anvegård gjorde två mål. Det var garanterat även ett berg som föll från hennes eget hjärta. Jag minns nämligen mitt och TT-reportern Marie Karlsson:s samtal med Anvegård efter segern mot Thailand i Nice, alltså Växjöspelarens första och hittills enda VM-match från start.

Då pratade Anvegård om hennes målskytte under våren. Eller snarare hennes uteblivna målskytte.

”Jag har gjort många mål tidigare och jag hoppas att det skall lossna.”

Har det grämt dig under våren, att du inte har gjort så många mål?

”Ja, det var rätt så tufft och man har tänkt på det rätt mycket. Speciellt när det inte har gått så bra för laget. Är man van vid att göra mycket mål förväntar sig folk att man skall göra det. Och gör man inte det för man höra det. Men det är inte det värsta – det är att man tänker på det själv. … Jag ligger inte sömnlös, men det har varit några tuffa veckor, det skall jag inte ljuga om. Men det är en ny upplevelse, och man får lära sig från det.”

Tänker man negativa tankar när chanserna dyker upp, eller kommer det efteråt?

”Nej, inte när jag spelar, då är det bara att göra det bästa av situationen. Det kommer efter matcherna, att man blir besviken på sin insats, att man inte lyckas att hjälpa laget. … Jag är väldigt självkritisk, och jag vet att jag hade ett läge i första halvlek – det tänker man på, det gör man. … Ibland kollar jag mina matcher i efterhand, men jag tycker att det är rätt så jobbigt att se mig själv spela. Då tänker jag att jag borde ha sprungit på det där viset, eller gjort så. Så det är inte jätteofta jag kollar matcherna.”

Kommer du att kolla på den här?

”Kanske första halvlek. Vi kommer ju att kolla klipp allihop.”

Gissningsvis kommer Anvegård gärna att kolla klippet med höjdpunkter från 3–1-segern mot LB07.

Det var för övrigt en match där båda lagen spelade 3–5–2. I Växjös variant är Jennie Nordin numera balansspelare på mittfältet, vilket väl borde vara en ny roll för henne. Eller?

En fundering jag hade var varför Anvegård lägger alla Växjös hörnor. Har man en spelare som är vass i straffområdet vill man väl ha henne i straffområdet? Inte vid hörnflaggan.

En annan fundering var att 3–0-målskytten Signe Holt Andersen blev avvinkad för offside alldeles för många gånger. Anvegård får nog försöka lära Andersen hur man löper på rätt sida om offsidelinjen. För om danskan hade varit lite smartare i löpningarna hade hon fått minst tre–fyra frilägen i den här matchen.

Slutligen noteras att LB07 värvade Dallas Dorosy som målskytt, och amerikanskan behövde exakt 60 minuter i damallsvenskan innan hon hittade målet för första gången. Bland mycket negativt för Malmöklubben den här dagen får väl Dorosys mål räknas som det positiva.

Men annars är det mest mörker för LB. Efter nio av 22 omgångar har laget nu fyra poäng upp till fast mark. Och i de närmaste fyra omgångarna väntar bara topplag, bland annat två möten med nya tabelltrean Vittsjö. Vittsjö vann nämligen till slut derbyt mot Kristianstad med klara 3–0.

Till min stora glädje tillät den nya sajten på damallsvenskan.tv att man såg två matcher parallellt. Jag hade därmed på båda dagens matcher samtidigt, en på datorn och en på mobilen. I den första halvleken låg fokus på matchen i Växjö och i den andra körde jag Skånederbyt på den större skärmen.

Då fick jag och 1527 åskådare se ett Vittsjö som var klassen bättre än Kristianstad. När jag var på Vittsjö Idrottspark i söndags sa tränare Thomas Mårtensson att hans lag var väldigt bra på att kontrollera matchbilden – när man var i ledning. Det var en analys som stämde bra in på fredagens match.

Nu kollade jag alltså inte på matchen koncentrerat under den första halvleken, men det jag såg hade jag 2–2 i klara målchanser. I halvlekens slutminuter borde Kristianstad ha tagit ledningen. Efter att Sabrina D’Angelo räddat Amanda Edgren:s friläge fick Svava Ros Gudmundsdottir öppet mål från åtta–nio meter. Visst studsade bollen, men sådana där lägen får man inte missa i jämna matcher. Då riskerar man att förlora.

Och så blev det. Istället gav Ebba Hed Vittsjö ledningen efter 49.57. Efter att ha kastat ett inkast fick Leandra Smeda tillbaka bollen nära höger hörnflagga. Den sydafrikanska VM-spelaren slog ett högt inlägg som Kristianstadsmålvakten Brett Maron helt missbedömde. Bollen damp ner mitt framför målet, precis framför fötterna på Hed, som inte gjorde något misstag.

Maron rusade direkt rakt till domare Tess Olofsson för att protestera. Jag antar att hemmamålvakten ansåg att hon blivit ojust attackerad av Clara Markstedt i luftduellen. Olofsson godkände dock målet, och det kändes helt korrekt.

Markstedt var nämligen först på plats i duellen, och vad jag kan se går dessutom Vittsjöspelaren rent på bollen.

Tove Almqvist

Drygt fem minuter senare kom 2–0 när Tove Almqvist nickade in ett inlägg från Hed. Och med en kvart kvar stod Almqvist för ett läckert förarbete till Markstedts 3–0-mål. Kristianstad försökte, men skapade egentligen inte en enda klar målchans efter paus. Trots att Vittsjö saknade båda sina ordinarie ytterbackar i den andra halvleken spelade man säkert av matchen.

Tove Almqvist var för övrigt lysande i den andra halvleken. Hon såg ut att trivas utmärkt i den tiaroll som hon hade den här dagen.

För Vittsjö väntar nu närmast tre matcher mot Malmölag. På onsdag väntar ett riktigt roligt toppmöte hemma mot Rosengård – blir det fyrsiffrig publiksiffra då? Sedan vänder serien med två matcher mot LB07. Vinner man två av de tre matcherna kommer laget att ligga på medaljplats efter tolv omgångar.

För Kristianstad var förlusten tung. Inte bara för att man åkte på en käftsmäll mot lillasyster Vittsjö. Utan även för att avståndet upp till de två Champions Leagueplatserna sannolikt kommer att växa igen. Det blir således press på KDFF att vinna de tre kommande matcherna mot Växjö, Örebro och Linköping för att på allvar hänga med i toppen.

Lilie Persson och Pia Sundhage

Det om damallsvenskan. När jag läst nyheterna om Pia Sundhage:s jobb i Brasilien lite mer noggrant noterar jag att hon även fått chansen att ta med sig en assisterande förbundskapten. Lilie Persson verkar inte vara aktuell. Så man undrar ju vem det kan bli. Kanske Tony Gustavsson kan vara intresserad?

Fredagens stora nyheter utanför Sveriges gränser var att Thaisa är nästa storvärvning av Tacon/Real Madrid…

…och att Lieke Martens förlänger sitt kontrakt med Barcelona till att gälla fram till och med säsongen 2021/22.

 

12 tankar på “V som i fredagens vinnarlag

 1. Jag såg Vittsjö i går och nu verkar det kanske konstigt att klaga på uttagningen till ett landslag som just tagit VM-brons, men varför Michelle de Jongh, Tove Almqvist och Clara Markstedt inte är landslagsaktuella känns konstigt. Nu är allsvenskan och landslagsspel olika saker, men när man ser tre så initiativrika och produktiva spelare, så undrar man varför Gerhardsson inte tar ut dem.

  • Av dessa tre ärt nog Markstedt längst ifrån A-landslaget. de Jongh var väl precis på gränsen att komma med och Almqvist har ju varit inne och vänt ut igen.

  • Markstedt är rätt begränsad som spelare även om det skulle kunna finnas en behållning med en forward som alltid går rakt in i situationerna utan att bry sig om konsekvenserna för vare sig henne själv eller motståndare, håller därför inte med om henne.

   Almqvist har lyft sig sedan hon fått mer ansvar och känslan är att LFC kan ha gjort en miss när hon inte riktigt fick chansen här, jag tycker ändå det hade varit konstigt att ta med henne med tanke på att lyftet kom rätt plötsligt (i mina ögon).

   Vad gäller de Jongh så tycker jag nog man borde tagit med henne men samtidigt är mittfältet kanske den tuffaste lagdelen att slå sin in på av samtliga då Seger och Asllani är så 100 % givna i startelvan.

   • Ok, jag kan hålla med om att jag har svårast att argumentera för Markstedt i stället för någon av de nuvarande forwards som är uttagna. Michelle de Jongh tycker jag borde ha haft en plats redan till detta VM. Oavsett vilka hon konkurrerar med.

  • De Jongh och Almqvist är nog spelare som Gerhardsson har koll på. De borde ligga nära nästa trupp. Markstedt tror jag däremot är ganska långt ifrån. Almqvist har ju varit med i en Gerhardssontrupp. Och De Jongh lär få chansen om hon fortsätter att spela som hon gjort hittills den här säsongen.

 2. Tony Gustavsson är väl inte helt otänkbar som ass till Pia, läste att han är på väg att lämna uswnt. Men Svff borde verkligen göra ett försök att få med honom i damernas tränarstab!

 3. Almqvists 2-0-mål borde målvakten fixat. Det såg inte ut att vara någon större fart på bollen. Tränare Mårtenssons ”lätt skadade gods” gör bra ifrån sig. Ditt tips om Vittsjö högt upp i tabellen blir allt mer trovärdigt. Är VGIK på väg att ta över som andralag i Skåne? Fixar de första medaljen som KDFF gjorde förra säsongen?

  • Tränaren Stefan Ekstrand ska hyllas. Han har verkligen gjort ett toppjobb med en grupp spelare – utan dyra stjärnor.
   Kajsa Lind hoppade senast in som vb i stället för skadade Bott. Första matchen från start!
   Rutinerade Lisa Klinga tvingades utgå efter 12 min och in kom Leandra Smeda som hb. Hade tidigare blott ett inhop på 28 min.
   Läser att LFC-Martin är lite putt på Clara Markstedt. Hon har fyra gula samt zero röda på snart fem säsonger. Inte särskilt osjysst, alltså. Domaren dömer….
   Däremot har hon gjort 20 mål. Men tuff och orädd och väldigt viktig för sitt lag.
   Sen har Vittsjö seriens bästa mb – Sandra Adolfsson!

 4. Har det något med skogsluften i Vittsjö att göra? LINDA SÄLLSTRÖM gick skadad säsong efter säsong i Linköping, till synes utan hopp om att bli hel och hundraprocentig mer. Så flyttade hon till Vittsjö och – vips! Hon blev helbrägda och bättre än någonsin. TOVE ALMQVIST gick år efter år i Linköping som ”lovande” och – mestadels – inhoppande mittfältare. Det gjorde henne både frustrerad och uttråkad. Så fick hon ett anbud från Vittsjö och blev startspelare direkt. Det gjorde susen – hon har aldrig varit bättre än i början av denna säsong!

  ”Flytta bör man, annars dör man” – kanske något att ha skrivet på väggbonaden hemma hos alla idrottare?

 5. Pingback: Anvegård, Växjö, Fischer, LB07 och Rapinoe | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.