Helgen gav svenska målskyttar i tre olika högstaligor. I Norge firade LSK Kvinner ligaguldet i lördags, man gjorde det med hemmamatch mot Fart. I firandet valde klubben att presentera ett nyförvärv – Cathrine Dahlström från Hammarby.
Frågan är ju faktiskt hur hårt LSK egentligen firade. För laget som sällan tappar poäng mot inhemskt motstånd lyckades förlora med 2–1 mot tabelljumbon Fart. Gästernas andra mål gjordes av Emelie Helmvall.
Det var Helmvalls andra mål i toppserien. Båda hennes mål har varit matchvinnande. Tyvärr för Fart är det de enda två trepoängarna som laget har tagit i år. Och nästa år spelar Fart i andraligan.
Ett svenskmål noteras även ifrån den italienska ligan, där Jenny Hjohlman öppnade målskyttet när hennes Empoli vann med 3–1 borta mot Tavagnacco. Det var Hjohlmans allra första mål i den italienska ligan. Det kom i hennes 22:a match.
Hjohlmans senaste mål i en seriematch kom i maj i fjol, då hon var en av målskyttarna i den avgörande kvalmatchen när hennes dåvarande klubb Florentia gick upp i högstaligan.
Svenskmål i helgen fick vi även ifrån Magdalena Eriksson i engelska WSL cup. Med kaptensbindeln om vänsterarmen satte mittbacken matchavgörande 2–1 borta mot Lewes.
Det blev inga svenskmål i Frankrike. Men väl en kort comeback. Efter drygt två månaders skadefrånvaro gjorde Marija Banusic ett kort inhopp för Montpellier i 3–0-förlusten mot Lyon. Svenskan kom in på övertid.
I Frankrike är just Lyon tillbaka i serieledning efter att PSG, med Hanna Glas på bänken under hela matchen, bara fått 1–1 mot Guingamp.
Därmed står både Lyon och PSG på 22 poäng efter åtta omgångar. Lyon leder dock på bättre målskillnad. De båda seriesuveränerna möts i en tidig seriefinal i nästa omgång, lördagen den 16 november.
I Tyskland är Wolfsburg fortsatt utan poängförlust efter nio omgångar. I helgen höll Hedvig Lindahl återigen nollan när Freiburg besegrades med förkrossande 8–0. Där gjorde Pernille Harder tre av målen, hon leder också skytteligan på totalt tolv fullträffar.
Tvåa i skytteligan ligger Hoffenheims österrikiska stjärna Nicole Billa med nio mål. På delad tredjeplats finns Wolfsburgs Ewa Pajor och Hoffenheims Tabea Wassmuth med sju mål vardera. Wassmuth är därmed bästa tyska målskytt i inhemska ligan.
Fram till 2012 hade ingen utländsk spelare blivit skyttedrottning i Frauen-Bundesliga. Då vann Genoveva Anonma och året efter vann Yuki Ogimi. Sedan följde två segrar vardera för Celia Sasic och Mandy Islacker. De två senaste åren har Harder och Pajor tagit varsin skyttedrottningstitel. Mycket talar för att vi nu för första gången får se utländska vinnare tre år i rad.
Det är för övrigt just Hoffenheim som skuggar Wolfsburg i tabelltoppen. Hoffenheim har förlorat med 3–0 mot Wolfsburg, men vunnit övriga åtta matcher – bland annat har man besegrat Bayern München.
Hoffenheim är således tre poäng ifrån serieledning. Klubben har för övrigt gjort ett lyft i år efter att ha stått och stampat på ungefär samma fläck under flera år. Efter att laget vann andraligan våren 2013 tog man 23–30 poäng per säsong sina fem första år i Frauen-Bundesliga. Förra året började man röra sig genom en fin sjätteplats och nytt klubbrekord i antal poäng. I år ligger man väldigt väl framme för att slå nya rekord. Räcker det till och med hela vägen till Champions League?
Här är för övrigt en genomgång av Hoffenheims säsongen i Frauen-Bundesliga:
2013/14: Nia med 23 poäng
2014/15: Sexa med 26 poäng
2015/16: Åtta med 28 poäng
2016/17: Sjua med 30 poäng
2017/18: Åtta med 25 poäng
2018/19: Sexa med 33 poäng
2019/20: Tvåa med 24 poäng efter nio omgångar
Till Spanien där svensklaget Tacon tog poäng – men ändå föll ner på nedflyttningsplats. Det blev 1–1 mot Betis i går, en match där Sofia Jakobsson spelade – och var pigg. Kosovare Asllani däremot var skadad och vilade. Jakobsson var nära att bli matchvinnare på ett långt sologenombrott i den andra halvleken.
Tacon hade behövt det där segermålet. För laget är alltså numera nere på 15:e och näst sista plats i tabellen. Det är i och för sig jämnt, och en seger skulle föra Real Madrids damer upp på säker mark. Noterbart är att Tacon har målskillnaden 9–24, vilket både är seriens sämsta målskillnad och klart högsta noteringen för insläppta mål. Tacon behöver verkligen täta till i defensiven.
Tacons mål i går gjordes för övrigt på nick av Babett Peter.
Nu väntar landslagsuppehåll. Vårt svenska landslag har landat i USA, där det väntar intressant vänskapslandskamp mot världsmästarna under natten mot fredag (sänds på Cmore Fotboll 01.30). Matchen är intressant eftersom vi får en värdemätare på vårt landslag, men även för att de är första landskampen för USA:s nye förbundskapten Vlatko Andonovski, vilket gör att amerikanskorna borde vara mer motiverade att visa upp sig än i vanliga vänskapsmatcher.
Noterbart kring den svenska truppen är att både Linda Sembrant och Caroline Seger har lämnat sena återbud, duon fanns alltså inte med på planet över Atlanten i går.
Det spelas även en hel del tävlingslandskamper under det här fönstret. Bland annat är det semifinaler i Afrikas OS-kval. Där möts Kenya–Zambia och Elfenbenskusten–Kamerun. Första matcherna på fredag respektive lördag och returer nästa tisdag.
Det spelas även en hel del EM-kvalmatcher. Fast ingen av den här veckans matcher i EM-kvalet känns speciellt het. Veckans hetaste landskamp på europeisk mark är istället träningsmatchen på lördag kväll när England och Tyskland fyller Wembley.
Nästa tisdag spelas däremot några spännande EM-kvalmatcher. Jag tänker i första hand på Polen–Spanien och Portugal–Finland – två matcher som kan komma att bli avgörande i kampen om platserna i England 2021.
Det spelas även två matcher i Sveriges grupp, dels Slovakien–Ungern på fredag, dels Ungern–Lettland nästa tisdag. Mötet mellan slovakiskorna och ungerskorna handlar ju i första hand om vilket lag som skall bli grupptrea bakom Sverige och Island.
Helgens inhemska silly seasonnyhet var ju att Ronja Aronsson lämnar Piteå för en annan damallsvensk klubb. Det troliga här är väl ändå att hon hamnar i Linköping? Det är i alla fall min gissning.
Tittar vi på topplagen har de flesta högklassiga högerbackar som redan står under kontrakt. I Rosengård finns Jessica Samuelsson, i Göteborg Emma Koivisto, Vittsjö har Lisa Klinga och Eskilstuna värvade ju Anna Oskarsson i förra veckan.
Visst finns det en liten möjlighet att Aronsson värvas för att bredda något av de här lagen, men det troliga är ju ändå att hon är tänkt som uttalat förstaval även i sin nya klubb. Och då känns LFC som det rimliga alternativet, inte minst sedan de just har tappat sin högerback. Eller vad tror ni?
Pingback: Ronja Aronsson klar för Linköping | En blogg om internationell damfotboll