Ronja Aronsson klar för Linköping

Ronja Aronsson

Min gissning från gårdagens inlägg visade sig vara klockren – det är Linköpings FC som blir Ronja Aronsson:s nästa klubb. Hon har skrivit ett tvåårskontrakt och presenterades nyss av klubben.

Det är en bra värvning av LFC och Olof Unogård. Aronsson är en spel- och passningsskicklig ytterback/kantspelare. Och i det sättet LFC försökte spela under hösten behöver man ha många bra passningsfötter i backlinjen.

LFC får även in en spelare som slår bra hörnor och inläggsfrisparkar, vilket förstås är en bra tillgång.

För Piteå är det ett tungt tapp. Aronsson har varit förstavalet på högerkanten i fyra säsonger, och har kommit upp i 99 damallsvenska matcher för norrbottningarna. Det troliga är ju att Piteå får ge sig ut på transfermarknaden och söka efter en ersättare.

I övrigt noterades i går att Rosengård skrev nytt tvåårskontrakt med Sanne Troelsgaard. Det överraskade mig litegrand eftersom ju danskan mest har skrivit korta kontrakt på sistone. Men det var förstås väldigt bra för Rosengård att säkra upp henne för en längre tid. Troelsgaard är en spelare som löser väldigt många olika roller på ett förstklassigt sätt.

Slutligen har jag även skickat med lite aktuella silly seasonnyheter på Forum Elitettan. Där är dock inte alla klubbar speciellt bra på att få ut sin information, så hjälp gärna till med tips på nyheter som jag missat.

18 tankar på “Ronja Aronsson klar för Linköping

 1. Även mittfältaren Filippa Angeldahl lämnar LFC och går till Kopparberg/Göteborg och även Miimmi Larsson lär vara på gång bort från klubben. Sen läser man lite luddigt att tränaren Unegård skall delvis få andra uppgifter i klubben och mer bli sportchef. Vet inte riktigt vad det betyder men Unegård skulle ju fått lämna tränarposten för länge sedan, enligt mig. Verkar inte vara rätt man att leda laget, får inte ut det mesta och bästa av materialet, verkar ha kört fast i ett spelsystem som inte passar laget och som spelarna förstår. Han spelade Asllani i en forwardsroll under våren och satte Mimmi Larsson som högerytter t ex. Ny tränare behövs omedelbart som har ledningens och även spelarnas förtroende, vad det verkar.

 2. Och kanske ”Götet” nästa också för Olof Unogård? Han lär enligt ryktet vara en av många som är intresserade av det vakanta tränarjobbet efter Marcus Lantz i K/Göteborgs FC.

  • Har jag inte hört eller läst och skulle förvåna mig mycket. Däremot hade jag gärna sett Lantz i LFC – verkar vara en tränare som utnyttjar sitt material optimalt, som gör dom rätta förändringar från match till match eller under match, till skillnad från Unegård som mest ser förvånad ut och aldrig förstår någonting efter matchen.

 3. Om uppgifterna i media om att Unogård sökt jobbet som tränare i Göteborg stämmer så anser numera även jag att det är ohållbart att han är kvar i LFC. Precis som att man inte kan ha spelare i ett lag som vill vara någon annanstans (lex Asllani) så är det minst lika destruktivt att ha kvar en tränare/manager som inte heller känner sig bekväm i klubben.

  På ett sett kanske det vore det bästa om ‘rebooten’ med nya spelare som ska utvecklas tillsammans under flera säsonger även inkluderar ett nytt ledarskap där man har någon som inte främst ser LFC som ett steg på vägen mot något bättre utan som ett jobb att utvecklas i tillsammans med övriga i laget.

  • Naturligtvis helt omöjligt att sitta kvar om han nu Unegård skulle ha sökt jobbet i Kopparberg/Göteborg – vilket jag inte hoppas att han får. Att han inte känner sig ”bekväm” med klubben kan så vara – men det handlar mest om klubben och framför allt om spelarna känner sig ”bekväma” med Unegård. Oscarsson och Angeldahl har ju aviserat att dom tror att dom kommer utvecklas bättre i en annan omgivning och annan klubb, säger en del. Dessutom har ju Emma Holmgren, Frida Maanum och Mimmi Larsson sagt att dom utnyttjat en klausul där dom eventuellt kan tänka sig att flytta. Fem etablerade spelare som inte verkar tillfreds med hur saker och ting har fungerat i klubben – säger mycket.

   • Nu ska tydligen en överväldigande del av spelarna ställt sig bakom tränarteamet, snacka om att styrelsen (om det nu inte bara är ordföranden) gjort ett fett självmål som pratat om ändrade roller i ledarteamet innan spelarna som kollektiv tillfrågats.

    Sist klubben var i ett sånt här utsatt läge (2013) så gick det vägen mycket tack vare ett ledarteam som fick full uppbackning av styrelsen att fatta obekväma beslut och göra sig av med missnöjda profiler. Det ska bli mycket intressant att se om vare sig styrelsen eller dagens ledarteam har vad som krävs för att kunna upprepa den bedriften.

    Jag är själv fortsatt skeptisk till Unogård efter årets länge torftiga spel men måste samtidigt lita på spelarnas omdöme. Är vissa av de tongivande spelarna missnöjda så får vi helt enkelt släppa dom, alternativet att slita ut ryggraden ur laget är av uppenbara skäl otänkbart.

 4. Ebba Wieder lämnar FC Rosengård enl sydsvenskan. En bra offensiv mittfältare kan väl vara något för t.ex KDFF som blir av med duktiga Chickwelu.

 5. Självklart ska man inte svälja alla rykten med hull och hår, men i detta fall är det Sportkanalen som anser sig ha gjort ett ”scoop” efter att ha varit i kontakt med LFC:s ordförande och Olof Unogård själv. (Rolf: han heter UNOGÅRD och inget annat!) Om jag har fattat det rätt så sparkas Unogård… snett neråt eller snett uppåt – det får tolkas hursomhelst – genom att utnämnas till sportchef medan huvudansvaret för träningen överlåts till assisterande, William Strömberg. Återstå att se hur det kommer att bli i slutändan och om det är en tillfällig lösning. Unogård hävdar att han ändå avser att stanna kvar i klubben. Huruvida han lämnat in någon intresseanmälan till KGFC eller ej är ointressant för stunden, tycker jag. LFC har väl nog med problem att brottas med och kan behöva en smula arbetsro.

  • U – Tack för rättelsen om UNOGÅRD med utroppstecken och allt – en bokstav fel där – tror du och alla som läser tråden begrep vem jag menade? :)) I övrigt håller jag med om det mesta – Unogård (!) sparkas antagligen snett uppåt om han nu avser att stanna i klubben? Verkar märkligt att han dels vill stanna i klubben och samtidigt skall ha visat intresse för jobbet hos Kopparberg/Göteborg? Men kanske han har förstått att han inte är aktuell för jobbet i Götet och därför väljer att stanna kvar. Kanske passar det honom bättre i en administrativ roll än att leda ett lag på plan, vad vet jag?

   • Sorry, bäste Rolf. Inte meningen att mästra dig för den lilla felstavningen. Borde ha satt en 😉 i stället för ett ”!” . För övrigt uppskattar jag dina inlägg, de bidrar med att hålla sidan levande!

    Hälsningar
    Magister U. Chronschough 🙂

 6. Spekulationerna har blivit sanning – tränare Unogård har haft stora problem med sin spelartrupp.
  Både på och utaför planen.
  Först och främst en taktisk soppa där spelare simmat runt utan riktning.
  Som inneburit resultatmässigt fiasko med ett på papperet starkt lag!
  Dessutom har han tappat greppet ”om omklädningsrummet”.
  Unogård lämnar t ex ut spelares åsikter till media (för att rädda sig själv?).
  Han har inte ens kunna kommunicera med spelare under säsongen.
  Landslagsspelare lämnar nu klubben. Fler lär vilja därifrån.
  Nu ska Unogård tydligen få ”andra arbetsuppgifter” i klubben. Vad betyder det?
  Förtroendet för Unogård är slut – det finns inget kvar att hämta hos tränaren som tidigare fått sparken i Sirius (”samarbetssvårigheter”, enligt klubben) och Hammarby (”Han har vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner”, enligt klubben).
  Med tanke på klubbens senaste tränarmissar – hur i h-e hamnade Unogård i LFC?
  Vem gjorde kollen?
  Vilka sitter i LFC:s sportkommitté?
  Vilket ansvar har dom?
  Näe, LFC är en ohälsosam klubb, utan rätt styrning och inrikning, utan långsiktig planering – samt usel ekonomi.
  Att ge Unogård ”andra arbetsuppgifter” är bara ett sätt att förlänga plågan och hjälper inte patienten.
  Ps. Tror inte en sekund på att Unogård skickat in sitt CV till Bronsman. Det är till och med olagligt eftersom han är under kontrakt!

  • Vad menar du mer specifikt med ”lämnar ut spelares åsikter till media”?
   Knappast olagligt att söka jobb om en har ett jobb.

  • Igår gick Nilla Fisher ut i Corren och uttryckte sitt, och truppens, förtroende för Unogård och passade samtidigt på att påpeka att Anna Oskarsson faktiskt inte fick förlängt av klubben i förstaläget. Det kanske påverkade hur Oskarsson valde att såga Unogård i media.
   Utifrån detta så kanske han inte har tappat omklädningsrummet som du skriver utan att han har tappat en spelares förtroende. Varför styrelsen gör som dom gör är i sammanhanget intressant.

 7. Att man omnämns som sann ”feminist” och stor förkämpe för kvinnliga fotbollsspelares väl och ve innebär inte per automatik att man är en lyhörd person och en tränare av astronomiska dimensioner…

 8. Om man pusslar ihop några ordknappa, ”diplomatiska” uttalanden från klubbledningen, en del spekulationer och tolkningar i media med lite rakare språk från spelarhåll (Nilla Fischer) framkommer en mindre dramatisk bild av det som låg bakom Anna Oskarssons avsked från Linköping FC. Hon fick inte sparken (med eller utan grått papper inblandat) och hon rev inte kontraktet i bitar och stormade ut från klubbkansliet med ilsket röda kinder. I själva verket var det bara något så enkelt som att klubben inte tänkte förlänga hennes kontrakt, vad hon än själv hade för planer inför nästa säsong. Tydligen var beslutet en del av en process som tog sin början efter sommarens VM-uppehåll då LFC hade utvärderat den gångna, inte alltför storslagna vårsäsongen. Möjligen var det så – fast det har ingen bekräftat – att man tidigt såg ”kommunikationssvårigheterna” mellan Oscarsson och tränare Unogård och bedömde den negativa innebörden för lagets del. Något så drastiskt som att säga upp kontraktet med den viktiga ytterbacken mitt under den allsvenska höstomgången var aldrig aktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.