Kort om förlusten mot Danmark – och länk till Zambia–Kamerun

Inlägget uppdaterat med länk till Danmark–Belgien, avspark 18.30

I kväll 21.00 (sänds på SVT 24) spelar Sverige sista matchen i Algarve cup. Portugal står för motståndet och det handlar om att undvika sistaplatsen i gruppen. Även om portugisiskorna är på frammarsch är det ett landslag som Sverige skall vinna mot.

Hittills har vårt landslag inkasserat två uddamålsförluster i turneringen i Portugal. 0–1 mot Tyskland var ju svårt att snacka bort, sett till målchanser och matchbild. Lördagens placeringsmatch mot Danmark förtjänade väl dock att få ett bättre resultat än 1–2.

Jag har inte haft möjlighet att se den matchen förrän i dag. Den var väl kanske lite bättre än vad man kan förvänta sig när man både byter tio spelare i startelvan och går från fyr- till trebackslinje. Framför allt fanns det en del positivt att ta med från den första halvleken.

Så långt var det 1–0-ledning efter att Lina Hurtig gjort ett fint mål. Hurtig var en av lördagens plusvarianter. Hittills i Algarve har hon överglänst Fridolina Rolfö rätt rejält. Rolfö var ju faktiskt en stor besvikelse i matchen mot Tyskland, medan Hurtig såg väldigt pigg ut och var inblandad i det mesta i chansväg mot Danmark.

När jag ändå är inne på plusvarianter så tycker jag även att Mimmi Larsson har varit vår bästa toppforward i turneringen och Jessica Samuelsson vår bästa högerback. De gjorde bra insatser mot danskorna.

En fjärde spelare värd att nämna är Filippa Angeldahl. Jag måste erkänna att jag av temposkäl varit lite skeptisk till att ha med henne i landslaget. Men lördagens insats var riktigt lovande.

Det blir spännande att se hur Peter Gerhardsson ställer upp sitt lag i kväll. Apropå Gerhardsson fick han och hans medhjälpare mycket beröm av Caroline Seger i en TV4-intervju i går.

I skrivande stund pågår returen i Afrikas OS-playoff. I slutet av den första halvleken leder Zambia med 1–0 hemma mot Kamerun. Eftersom förra veckans möte i Kamerun slutade 3–2 är det just nu Zambia som har OS-platsen på fler gjorda bortamål. Se matchen här:

Tillagt i efterhand. Matchen om femte pris i Algarve, Danmark–Belgien har avspark 18.30. Den skall gå att se på det danska landslagets Facebooksida.

7 tankar på “Kort om förlusten mot Danmark – och länk till Zambia–Kamerun

 1. Matchen mot Danmark är lite svårbedömd då Gerhardsson mönstrade 9-10 nya spelare och flera orutinerade som ju naturligtvis inte är samspelta. Trevligt att se Angeldahl, Kullasi, nya lovande spelare och synd att inte Bennisson spelade. Hurtig får överbetyg, borde kanske gjort 2-1 på sin jättechans, men målvakten räknas ju också. Samuelsson också bra, bäst tillsammans med Hurtig. Jennifer Falk klart godkänd i målet, fin räddning på farlig nick och kunde inte göra mycket på målen. Tycker hon är klart säkrare än Musovic, som ibland gör mindre bra ingrepp. Mimmi Larsson pigg, rör sig mycket men missar ofta sista dragningen eller fastnar på sista motståndare. Ökvist och Karlenäs var tämligen anonyma och tillförde inte så mycket. Bra att inte Blackstenius spelade, då slipper man allt ensidigt gnäll på henne – ibland undrar man om hon ensam betyder succe eller fiasko eller om det beror på hela laget. Sen undrar jag varför byter man in Seger i 90:e min – vad vill man vinna på det. Nu blev det ist 1-2 och ett mål i baken efter att hon kom in, berodde ju inte på henne dock (fast inte direkt snabb i hemspringet) där det tappades boll på mittplan och danskorna kontrade in 2-1, väldigt onödigt.

  Skall bli intressant att se laget mot Portugal. Hoppas Falk får stå samt att Björn, Angeldahl; Bennisson och Kullash får speltid och att man spelar 4-4-2 med Ilestedt och Eriksson som mb istf 3-4-3 med wing forwards som inte har fungerat så bra hittils,

  • Seger byttes nog in för att lägga straff. Det var för övrigt en riktigt dålig passning från Amanda Ilestedt som öppnade för det danska segermålet. Ilestedt kom sedan även fel i hemjobbet, så hon får ta på sig det målet.

   • Johan – Så var det nog att Seger byttes in för en event straffläggning. Missade att det var Ilestedt som gav bort bollen vid baklängesmålet. Hon var dock ganska stabil mot Tyskland och föredrar henne tlllsammans med Eriksson i mittförsvaret istf Kullberg – samt fyrbackslinje.

 2. Har svårt att haka på den lilla hyllningskören som varit efter Danmarksförlusten.
  Spelare och ledare ansåg att de hade blivit bestulna på en straff, vilket är nonsens. Hurtig ramlar synnerligen lätt.
  Bortsett från första 20-25 min, då blågult var vassare med högt presspel, var första halvlek jämn. Danmark var bättre i andra.
  Danmark hade en helt ny backlinje och en ny mv jämfört med första matchen.
  Mimmi Larsson? Hon har varit okej, jobbar och river som alltid, men med sin bristande teknik har hon svårt att göra mål. Men det säger också en del om Sveriges klena offensiva spelare i turnerningen.
  Rolfö – var är hon? Hon är trots allt i säsong.
  Hurtig klart bäst – tack vare sin teknik och snabbhet. Hoppas hon håller en hel säsong.
  Hoppas också att Anvegård är frisk och i form till nästa EM-kval – en spelare med teknik som kan göra (enkla) mål.
  Asllani den offensiva kraften på mitten.
  Sverige har nu tre raka förluster (när hände det?). Mot ett svagare Portugal bör det väl ändå bli vinst…

  • Tycker du att mitt inlägg var en hyllning? För det var det inte.

   Men jag tycker att det är svårt att såga spelare när det gjorts tio byten, och det är ett helt nytt lag som ställs på benen.

  • Ja det var ju solklar straff när Larsson revs ner bakifrån på Glas inspel fast Hurtig skulle ju självklart gjort mål i andraläget.

 3. Tycker att vi gott och väl kan lyfta på hatten för det ”B-landslag” som fick ställa upp mot Danmark. Här fanns spelare som aldrig hade spelat med varandra eller mot varandra tidigare. Det klarade alla med godkänt betyg, även om de var som ett gäng försökskaniner i professor Gerhardssons laboratorium. Tror att den nyssnämnde var ganska nöjd med experimentet. Här fick han nog en hel del idéer om tänkbara kandidater och kombinationer till kommande landslag. Det kunde ha blivit ett segerjubel efter full tid om matchen gått till oavgjort och därefter till ett straffsparksavgörande. Tyvärr förstördes scenariot av en klantighet i slutminuterna, då Amanda Ilestedt skickade en smörpassning i gapet på danskorna framför svenska målområdet. Förvånansvärt nybörjarslarvigt av en rutinerad spelare och ett utlandsproffs. Ilestedt framstod i det stora hela som ganska otajmad och oskärpt. Men nog med ris och klander, alla har vi våra olycksdagar och det handlade ju bara om en betydelselös(?) match i Algarvecupen, inte om en OS-final. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.