Rubensson, Janogy – och klart för avspark

Inlägget uppdaterat med korrekt skytteliga i Tyskland.

Under fredagsmorgonen gav Folkhälsomyndigheten (FHM) klartecken för vuxen utomhusidrott från och med den 14 juni – förutsatt att gällande restriktioner följs.

Det innebär bland annat att man inte får ha publik på matcherna, samt att lagen inte få resa längre än två timmar.

När det gäller reserestriktionen gjordes undantag för elitidrottare som lever på sin idrott. För dem räknas resorna som nödvändiga för yrkesutövning.

I svensk fotboll finns krav på spelaravtal i herrarnas tre högsta divisioner, och i damallsvenskan. Egentligen kan man alltså inte anse att spelarna i elitettan lever på sin idrott. Men eftersom den serien räknas som elitfotboll gäller undantaget från reserestriktionerna även för elitettan.

Därmed blir det som jag killgissade i början av den pågående pandemin – premiärer kring midsommar. Elitettan skall starta den 14 juni och damallsvenskan knappt två veckor senare. För lagen i elitettan blir det seriepremiär utan att de får spela någon träningsmatch innan.

Även om man funderar lite över resorna för lag som Piteå, Morön och Sunnanå så överskuggas frågetecknen just nu av det faktum att serierna faktiskt snart skall vara igång.

Fast frågan är vilka serier som kommer igång. Framför allt undrar jag vad som händer med division I? På fredagens ”vanliga” presskonferens med FHM var statsepidemiolog Anders Tegnell väldigt tydlig med att ingen amatöridrott hade fått undantag från tvåtimmarsrestriktionen.

Division I för damer kan ju inte räknas som proffs. Och i tre av de sex division I-serierna är det avstånd som vida överstiger två timmars restid. I Norrlandsettan är ganska många resor över gränsen. Har jag räknat rätt kan exempelvis inte IFK Östersund eller Ope spela några andra matcher än det inbördes derbyt.

Och i norra Svealandsettan ingår Sundsvalls DFF, ett lag som har närmare fyra timmar till motståndarna i Stockholmsområdet. Sundsvall lär inte heller kunna spela många matcher. Och norra Götalandsettan ligger Torsby illa till. De har nästan fyra timmar till såväl Göteborg (GDFF och Qviding) som till Herrljunga (IK Friscopojkarna).

Det blir intressant att se hur förbundet kan lösa den här problematiken.

Utöver beskedet från FHM bjöd fredagens på två andra heta svenska damfotbollsnyheter. Först meddelade Elin Rubensson att hon tar mammaledigt, vilket gör FC Rosengård till ännu större guldfavoriter än de var tidigare.

Stort grattis förstås till Rubensson med make. Men hos Göteborg lämnar landslagsmittfältaren ett stort hål på mittfältet. En tvåvägsmittfältare av hennes slag ersätter man inte hur lätt som helst.

Eftersom man nyligen även tappat Beata Kollmats till följd av en korsbandsskada består Göteborgs trupp numera bara av 15 utespelare. Det känns väldigt tunt under en säsong som riskerar att ställa väldigt höga fysiska krav på lag och spelare.

På seneftermiddagen kom även nyheten att Madelen Janogy har tagit timeout från fotbollen till följd av mental ohälsa. Otroligt tråkigt förstås. Det är bara att hoppas att hon får ordning på saker och ting och snart kan vara tillbaka på fotbollsplanen igen.

Janogy är en person det är lätt att tycka om, så väldigt vänlig och trevlig. Jag gjorde en längre intervju med henne under landslagets VM-förberedelser i Båstad i fjol. När jag skulle lämna spelarhotellet mötte jag henne i foajén. Då sa hon: ”Lycka till”. Jag fick förklara att det var hon som skulle spela VM, inte jag…

När Janogys klubb Wolfsburg i dag återstartade Frauen-Bundesliga hemma mot Köln satt Falköpings stolthet hemma i Sverige.

I Tyskland satt Hedvig Lindahl på bänken. Jag kan inte läsa hela den här artikeln, men rubriken tyder ju på att Wolfsburgs tränare Stephan Lerch anser att Friederike Abt just nu är en näslängd före svenskan i konkurrensen. Om tränaren gör den bedömningen förklarar det ju också varför Lindahl inte kommer att bli kvar i klubben.

En svenska fick i alla fall starta i Wolfsburgs 4–0-seger. Det var Fridolina Rolfö, som noterades för två assist under de 70 minuter hon spelade. Matchen gick att se på DFB-tv. Jag hann bara se några minuter, och hann inte bilda mig någon uppfattning. Men matchen finns att se här.

1.56 in i sändningen är det höjdpunkter. Där får man se Rolfö slå fina inlägg både till Svenja Huth (2–0) och Alexandra Popp (3–0). Övriga två mål gjordes av Pernille Harder, som nu är uppe på 24 ligamål den här säsongen. Hon leder skytteligan med nio måls marginal till trion Lara Prasnikar (Potsdam), Nicole Billa (Hoffenheim) och Lea Schüller (Essen).

6 tankar på “Rubensson, Janogy – och klart för avspark

 1. ”Janogy är en person det är lätt att tycka om, så väldigt vänlig och trevlig”———————första felet du gör som journalist, du bedömer en fotbollsspelare utifrån din uppfattning om hur en spelare borde se ut, detta baserat på den politiskt korrekta bilden, avdelning ”fotbollsspelare”, som hänvisar vilka egenskaper denna ska ha för att ”godkännas”, i det här fallet för spelet i det svenska landslaget.
  Tvärtemot de slutsatser , du som journalist knappast kan veta mycket om ”människan” Janogy och hennes agerande som gör att vi bildar en någorlunda klart bild av henne., hennes verkliga ”jag”-
  Med andra ord du katalogiserar en tjej utifrån din ytlig kännedom om henne, däremot dogmen du stödjer din slutsats bestämmer din beskrivning, inte, som sagt, hennes verkliga personlighet
  ”Otroligt tråkigt förstås”—————————-tråkigt eller ej är mindre viktig,- Janogys fall i offentlighetens ljus, visar om mörkertalet som existerar i svensk damfotboll…varför är då landslagsmiljö där unga tjejer inte mår så bra, mer regel än undantag?
  Utbildning eller uppfostran?
  ” Då sa hon: ”Lycka till”. Jag fick förklara att det var hon som skulle spela VM, inte jag…”————————det här visar vad hon förväntades höra av dig, inte tvärtom
  I landet där ”dödens kultur” tar allt mer utrymme, där på visa ställen människans värdighet förklaras med kalla sanningen, typ ” de ska ändå dö” , en simpel önsketänkande om ett bra tävling kan betyda mer än alla teknokratiska egenskaper spelare beskriver man med..Utbildning eller uppfostran?
  När har vi hört en svensk fotbollsstjärna välkomnar en ny talangfull spelare kliva fram på stora arenan i de stunder hon själv kliver av? Har aldrig inträffat, så vit jag vet, kommer ej heller hända..Utbildning eller uppfostran?

 2. Ja nu kan man försöka tippa årets säsong så gott det går. Flera matcher blir det på kortare tid och fem avbytare per match får göras vilket är bra. Så mitt tipps är
  1 Rosengård med det laget bör dom inte missa
  2 Göteborg blivit lite försvagat med tanke på Rubesson och sen en ny tränare
  3 Kristianstad kontinitet och nya bra spelare in
  4 Vittsjö kontinitet bra målvakt, försvarare, mittfält
  5 Linköping Säger bara Cajsa A , Nilla F och Hurtig
  6 Eskilstuna stabilt lag
  7 Kif Örebro vet inte så mycket om laget, ödslig arena utan publik usch
  8 Piteå Jobbigt med resor och blivit av med en del spelare, blir av med sin publik också
  9 Djurgården skärper sig nog lite mer denna säsong men men
  10 Umeå vet sen tidigare vad det handlar om. Utan publik kan ställa till det
  11 Växjö vet inte så mycket om laget men behöver nog släppa upp.
  12 Uppsala vet inte så mycket om laget. Har ju ingen erfarenhet av da och utan publik så vem skall heja på ?
  Ja det är svårt att tippa och utan publik blir det. Så vem skall stötta spelarna och lagen då ?

 3. Skitkul – minst sagt – att det börjar rulla igång med seriespelet. Allt dock med underförstådda negativa premisser. Ingen publik, dryga bussresor (arma Piteå), mindre sponsorintäkter o.s.v. Det komprimerade spelschemat för lagen i OBOS Damallsvenskan kommer att gynna – eller mindre missgynna – lagen med bredare trupper, medan de med minimalare besättning får en vanskligare färd mot hösten. Guldfavoriten nr 2, Göteborg, har fått en ovälkommen huvudvärk i och med bortfallet av de viktiga lagkuggarna Kollmats och Rubensson. Men tack vare det extra ”fönstret” som öppnats mellan 31 maj t.o.m. 14 juni hinner kanske Bronsman & Co hitta ersättare på världsmarknaden. Det blir hursomhelst spännande att se hur de olika klubbarna kommer att utnyttja tiden fram till slutet av juni månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.