Sågar USA:s guldtränare: ”Vi vann trots henne”

Sydney Leroux Dwyer

Det senaste dygnets hetaste damfotbollsnyhet lär vara Sydney Leroux Dwyer:s närmast ohämmade sågning av dubbla VM-guldcoachen Jill Ellis i The Crack Podcast.

Jill Ellis

Här skall man veta att OS- och VM-vinnaren har stor erfarenhet av att tränas av Ellis. Leroux Dwyer hade Ellis från 15 års ålder, i ungdomslandslag, på college och i A-landslaget.

Frispråkiga Leroux Dwyer hävdar att Ellis inte hade någon taktik i A-landslaget, utan att det var spelarna själva som bestämde hur laget skulle spela.

”Vi hade kunna vinna VM utan coach – det var så det var. … Det gäller för 2015, och det kanske var samma sak 2019 – jag vet inte. Men jag kan säga: ‘Vi vann trots henne’. Och en sak är säker – hon är inte bra för folks mentala hälsa.”

I det intressanta samtalet med bland annat de tidigare herrlandslagsspelarna Oguchi Onyewu och DaMarcus Beasley säger Onyewu att han har hört från många spelare att de ogillade Ellis. Leroux Dwyer svarar med att konstatera att det knappt var någon av spelarna som gick ut och uttryckte saknad när Ellis slutade.

Utöver kritiken mot Ellis hyllar Leroux Dwyer i samtalet också Rose Lavelle och Marta. Dessutom ger den Kanadafödda anfallsstjärnan sin syn på Black lives matter och på hur damfotbollen marknadsförs i USA om man bortser från landslaget.

Delen om Jill Ellis börjar här:

 

3 tankar på “Sågar USA:s guldtränare: ”Vi vann trots henne”

  1. Tony Gustavsson räddade väl Pia Sundhage först. Flera av spelarna, framför allt försvararna, krävde en assistant coach som kunde förklara hur de skulle spela i backlinjen, vilken typ av defensiv taktik,uppställning på hörnor/frisparkar o s v. Det taktiskta var inte Sundhages bästa gren precis.
    Gustavsson verkar nu även ha räddat Jill Ellis till mästerskapsguld. Kritiken är svidande.
    Den lojale svensken kanske berättar sanningen i sina memoarer i framtiden.
    Trist att ingen klubb i damallsvenskan har lyckats fånga Gustavsson. Ej heller SvFF verkar intresserade av hans tjänster. Är det inte dags att damansvarig Marika Domanski-Lyfors kliver åt sidan efter snart 30 år på förbundet?

  2. Utan att veta något om personernas kunnande så tycker jag det är ett fult angrepp på sin fk. Jill Ellis var ju ändå fk med ANSVAR för truppen och spelet. Det är fult att efteråt komma och klaga. Man vinner som ett lag och förlorar som ett lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.