Tvååring startar proffslag i USA – målet att bli bäst i världen

Det är i USA det händer under den här veckan. I kväll och i natt spelas semifinalerna i NWSL Challenge cup. Strax efter 18.30 startar mötet Houston Dash–Portland Thorns och strax efter 04.00 är det Chicago Red Stars som tar sig an Sky Blue FC. Matcherna går att se här.

I går hamnade dock själva turneringen ganska rejält i skuggan av offentliggörandet av ett nytt NWSL-lag. Det var ju länge trögt i jobbet med att utöka den amerikanska ligan. Vid uppstarten 2013 hade den det åtta lag. Det tillkom ett året efter. Och åren 2016 och 2017 bestod ligan av tio lag

Men sedan 2018 har det varit nio lag i NWSL. När det tillkommit något har samtidigt något annat försvunnit. Men nu ser det ut att hända saker.

Det är sedan ett tag tillbaka klart att Racing Louisville FC ansluter till ligan till 2021. Och i går meddelades att till 2022 får äntligen även Los Angeles och Kalifornien ett lag i NWSL. Lagnamnet är inte klart, men arbetsnamnet är Angel City.

Gruppen bakom projektet i Los Angeles är högintressant. Dels för att den huvudsakligen består av kvinnor. För nog är det väl väldigt konstigt att det nästan inte finns några kvinnor som bär upp damfotbollsklubbar rent ekonomiskt? Faktum är att personligen kommer jag bara att tänka på män när jag börjar fundera över personer som satsar stora pengar på damfotboll.

Men nu kommer det alltså ett lag som huvudsakligen både ägs och drivs av kvinnor. Och det är inte vilka kvinnor som helst, utan att helt koppel av kändisar.

Initiativtagaren heter Julie Uhrman och är företagsledare (Ouya). I kärngruppen ingår även filmstjärnan Natalie Portman och företagsledaren Kara Nortman (Upfront). I det här klippet berättar Uhrman om hur trion jobbat med projektet:

Runt den nämnda trion finns det stjärnglans så det räcker och blir över. Utöver Portman finns det ytterligare ett gäng världskända film-, tv- och teaterskådespelare bland delägarna, nämligen Eva Longoria, Jennifer Garner, Jessica Chastain, America Ferrera och Uzo Aduba. Dessutom ingår tv-profilen Lilly Singh och videologgaren Casey Neistat bland delägarna.

Neistat är en av en handfull män bland de ledande personerna bakom laget. Bland annat har företagsledaren (Reddit) Alexis Ohanian en tung roll. Han är intressant inte bara för att han är en mycket rik och välkänd investerare i internetbranschen, utan även eftersom han är gift med tennisstjärnan Serena Williams. Hon och deras tvååriga dotter Olympia ingår också bland delägarna. En tvååring är alltså med som delägare till den nya storsatsningen i Los Angeles. För det är en storsatsning.

Cirka tre minuter in i klippet ovan med initiativtagare Julie Uhrman berättar hon en liten historia om hur Alexis Ohanian och Serena Williams tittade på VM-finalen i fjol ihop, och hur dottern Olympia gick runt i rummet och sparkade på en boll. Ohanian sa då att dottern kanske blir fotbollsproffs, och få spela i VM en gång i framtiden. Svaret från Williams:

”Nej, de tjänar inga pengar.”

Han tog passningen på uppstuds och sa:

”Utmaningen är tagen. Jag har 16 år på mig att se till att kvinnor tjänar lika mycket som män.”

Nu har Ohanian tagit första steget i den kampen. Han har sällskap bland delägarna av flera tunga företagsnamn. Några är Cindy Holland (vicepresident på Netflix), Brian Weinstein (president för tv-produktionsbolaget Bad Robot) samt Sabina Nathanson och Norah Weinstein (båda från hjälporganisationen Baby2baby).

Det finns förstås även fotbollsfolk bland delägarna. Bland annat hela 14 före detta landslagsspelare från LA-regionen. Bland dem märks Mia Hamm, Abby WambachJulie Foudy, Lauren Holiday (tidigare Cheney), Rachel Van Hollebeke (tidigare Buehler) och Shannon Spearman (tidigare Boxx).

I det här inslaget berättar Foudy att det var hur lätt som helst att få med alla på tåget. Inom två dygn hade hon och Hamm fått med de övriga tolv.

Foudy berättar även att den nya, kapitalstarka klubben har målet att bli bäst i världen. Och med de kapitalstarka finansiärer som man har i ryggen känns det inte omöjligt.

Julie Uhrman säger att första målet är att locka över 20 000 åskådare, vilket ju är ett rätt högt satt publikmål…

Det blir väldigt spännande att se om det här namnstarka projektet kan nå sina mål. Om det gör det finns det bra chans att det även kan leda till ett lyft för internationell damfotboll.

14 tankar på “Tvååring startar proffslag i USA – målet att bli bäst i världen

 1. ”Det blir väldigt spännande att se om det här namnstarka projektet kan nå sina mål. Om det gör det finns det bra chans att det även kan leda till ett lyft för internationell damfotboll.”——————————-här har vi samling av rika människor som i första hand tänker bara på en sak och detta är pengar förstås. Om det här ”projektet” luktar smart skatteplanering eller genuin damfotboll satsning kommer tiden framåt att visa. T ex så fort en spelare med kristen bakgrund och värderingar tar plats i det blivande laget eller något annat icke -politiskt korrekt men talangfull spelare välkomnas då kan man börja tro på att detta leder någonstans
  En samling ”kändisar” med ett par undantag, som man knappast förknippar med sport som aktivitet … hur kan du i hela världen Rydén tro på att de människorna kan lyfta damfotbollen?

  • Jag skrev inte att jag tror att de kommer att lyfta damfotbollen. För jag har ingen aning om hur seriösa och målmedvetna de är. Precis som du citerar skrev jag att det finns en bra chans att de kan lyfta internationell damfotboll OM de lyckas nå sina mål. Men det gäller förstås att de når sin väldigt högt ställda mål.

   Det som talar för projektet är att det är många som är delaktiga, och inte bara en ensam finansiär. Skall man gissa så är det rätt många personer med aktade namn, och jag har svårt att tro att de vill skita ner sina rykten. Så de kommer nog att försöka lyfta damfotbollen.

   Och bara genom att starta ett lag så lyfter de i alla fall damfotbollen i Kalifornien.

   • ”Så de kommer nog att försöka lyfta damfotbollen”—————————–det är konstig värld vi lever i, där Bill Gates, en datanörd, tar hand om vår hälsa, medan Soros, en finanshaj, formar vår kultur och värderingar då damfotbollen får nöja sig bl a med en desperat hemmafru som bästa språkrör och motiv till alla små tjejer som vill satsa på fotboll
    Dags nog för svenska eliten, typ ABBA kvinnliga del eller, varför inte, E. Dahlgren, eller J. Gardell, Özz Nujen mf att satsa sina miljoner och ta efter sina amerikanska förebilder…

    🙂

 2. En liten solskenshistoria från ”sunny California”. Man kan då förmoda att den nya klubben har ekonomiska muskler nog för att plocka in toppspelare från när och fjärran.

  En mindre solig historia handlar om Umeå IK:s hemmaplan, Umeå Energi Arena, som den kallas. Där är konstgräset i ett minst sagt bedrövligt skick: bristfälligt lappat och lagat, med kala fläckar och veckade partier här och var. Ett underlag som i normala fall skulle föranleda totalstopp för all fotboll, oavsett nivå. Men SvFF har – efter stor tvekan, gissningsvis – gett dispens till UIK för att spela sina matcher där i väntan på nytt underlag. Behöver det påpekas om skaderiskerna med ett sådant underlag, just när knäskadorna sprider sig epidemiskt inom Damallsvenskan. Inom UIK suckar man åt eländet och hoppas på att kommunen får ändan ur vagnen och så fort som möjligt fixar ett nytt konstgräs. Tydligen är det en ekonomisk fråga, märkligt värre, eftersom Umeå gärna framhåller sig som en progressiv kommun med bra ekonomi, en stark idrottsprofil och framåt på alla sätt och vis. Man får bara hoppas på det bästa inför fortsättningen och att både UIK och gästande lag undslipper knäskador, benbrott och andra ohyggligheter.

 3. Strålande nyheter! Ett NWSL-lag med rejäla ekonomiska muskler!
  USA är i min mening ett spännande land i det avseendet att konkurrenssituationen i medial exponering är satt ur spel mellan herr -och damfotboll. Detta pga att amerikansk fotboll fortfarande är den stora sporten för herrar, där en damversion helt saknas (Nej, jag vägrar räkna med de där fjanterierna där tjejer springer runt och tacklar varandra i bikini). Även om amerikanerna börjar få upp ögonen för ”vanlig” herrfotboll så är damfotboll nästan lika intressant för dem då NWSL domineras av inhemska spelare som dessutom går och vinner VM titt som tätt. Detta medför en potentiell exponering av damfotboll i media som saknar motstycke i andra länder. Medial exponering innebär ökat intresse hos fansen som i sin tur driver ännu mer exponering och så rullar hjulen på.
  Även om jag känner glädje över en efterlängtad ekonomisk satsning på damfotboll kan jag inte förtränga en mindre trevlig tanke som lurar i bakhuvudet. Kommer Angel City nu att dammsuga europas lag på superspelare? Spelare som är spridda över flera lag och medför att ligorna blir någorlunda dramatiska och därmed sevärda. Vad kommer hända med Christiane Endler, Dzsenifer Marozsan, Vivianne Miedema, Lucy Bronze, mfl?

  Valfri (välstående) europaklubb: -”Du får 40 tusen i månaden.”
  Angel City: -”Du får 40 tusen i veckan.”

  Hade du själv haft integritet nog att tacka nej?

   • Ja, integritet. De bästa lagen i amerikanska ligan har i mina ögon inte en chans mot de bästa lagen i franska, tyska och engelska ligan. Plötsligt existerar det ett superlag i amerikanska ligan som till stora delar består av de bästa spelarna från europa. Ett lag som är så otroligt överlägset alla andra att spelarna kan leka sig igenom matcherna. Vad händer då med spelarnas utveckling om de aldrig tvingas möta ordentligt motstånd?
    Hur tänker man som spelare? ”Jag älskar sporten och vill fortsätta utvecklas.” Eller: ”Jag älskar pengar.”
    Det är det jag menar med integritet att kunna säga nej.

    • Tror att du har fel i att de bästa amerikanska lagen är chanslösa mot Europas bästa lag. Jag tror att North Carolina Courage är topp tre i världen. Det hade varit roligt att få se dem i Champions League.

    • Du anser alltså att om, säg, Asllani fick chansen att tiodubbla sin lön, få spela med världsklasspelare, och vinna fina titlar i parti och minut, så borde hon tacka nej?

 4. Pingback: Så anfaller topplagen i damallsvenskan | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.