Helgens tv-guide – och senaste nytt

När det här inlägget publiceras har det precis blivit lördag. Det här är en helg där fyra matcher visas på Viaplay, två engelska och en vardera från Spanien och Frankrike.

För svensk del blir det förstås fokus på duon Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson i Real Madrid i lördagens tidiga match. Kanske även att West Hams Nor Mustafa kan få speltid mot Arsenal i morgon. 19-åringen har fått göra en handfull korta inhopp, senast blev det sex minuter i torsdags när laget vann med 3–0 i cupsemifinalen mot Durham.

Övriga vinnare i veckans ligacupkvartsfinaler var Chelsea, Bristol City och Leicester. Semifinalerna den 3 februari blir Chelsea–West Ham och Bristol C–Leicester. Titelförsvarande Chelsea är förstås jättefavoriter till att få höga bucklan även i år. Deras 4–2-seger efter förlängning mot Manchester City i onsdags kändes lite som den moraliska finalen.

Chelsea var riktigt illa ute i den matchen efter ett par mindre bra ingripanden från målvakt Ann-Katrin Berger. City kunde nämligen ta ledningen med 2–1 med bara fem minuter kvar av ordinarie tid. Vid 1–1 var Magdalena Eriksson medskyldig. Berger stod för ett svagt utkast till Eriksson, som tappade bollen i eget straffområde. Vid 2–1 misslyckades Berger med en fotparad.

Tyskan räddades dock av inhopparen Niamh Charles som snyggt satte kvitteringen i 89:e minuten. I förlängningen revanscherade sig Berger med en fin räddning på ett öppet läge. Hon kunde även se hur Guro Reiten först gjorde 3–2 och hur sedan Sophie Ingle smällde in 4–2 med sträckt vänstervrist. Det var målen som tog Chelsea till semifinal.

Apropå Chelsea som kom Magdalena Eriksson med i den europeiska drömelva som röstats fram av supportrar. Det var första gången Uefa lät fansen rösta fram årets lag.

Utöver Eriksson noteras ytterligare tre spelare som spelat i damallsvenskan i den där drömelvan, nämligen Sara Björk Gunnarsdottir, Danielle van de Donk och Pernille Harder

Här är helgens tv-guide:

Lördag:
13.00 Real Madrid–Logrono i spanska Liga Iberdrola, Viaplay
18.30: Guingamp–PSG i franska D1 Feminine, Viaplay

Söndag:
13.00 Arsenal–West Ham i engelska WSL, Viaplay
15.30 Tottenham–Everton i engelska WSL, Viaplay

Klockan 06.00 på lördagsmorgonen går det även att se en match från Australiens W-league på Youtube från Sverige. Veckans tv-match är Newcastle Jets–Western Sydney Wanderers – se den i fönstret nedan.

Årets W-league är inte alls lika profilstark som tidigare upplagor. Ett stort antal australiska landslagsspelare håller numera till i Europa och kan inte dubblera med hemmaligan. Dessutom känns det som att man lockat färre utländska spelare än tidigare. De båda lagen som spelar veckans tv-match har exempelvis bara totalt en utlänning – irländska Julie-Ann Russell i Wanderers.

I Sverige har våra elitlag nu kommit igång med träningen. Det har gjort att tempot på vår silly season har bromsats. Veckans stora svenska transfernyhet är väl ändå att Julia Roddar uppges vara klar för Washington Spirit. Därmed tappar Göteborg alla de tre spelare som gjorde succé på kanterna i fjol.

Det innebär i sin tur att Göteborg snart borde presentera ytterligare nyförvärv. Just nu känns ju faktiskt laget ganska rejält försvagat jämfört med fjolåret.

Internationellt har isländska spelare varit på tapeten. Vi svenskar fick ju i höstas se att Island har något bra på gång, med många unga, talangfulla spelare. Den kanske allra mest intressanta är Karolina Lea Vilhjalmsdottir. Den 19-åriga mittfältstalangen lämnar nu Breidablik för tyska ligaledarna Bayern München.

Även Eintracht Frankfurt värvar isländskt från Breidablik. 20-åriga mittfältaren Alexandra Johannsdottir fortsätter nu karriären i Frauen-Bundesliga.

I Tyskland fick vi ju tidigare under veckan veta att Wolfsburg inte räknar med att kunna behålla Ingrid Engen och Fridolina Rolfö till nästa säsong. Det tyska mästarlaget har dock agerat, och Hoffenheims landslagsmittfältare Lena Lattwein är redan klar för att ansluta till sommaren.

I England har som väntat Maria Thorisdottir presenterats som nyförvärv av Manchester United. Mer oväntat är att engelska landslagsmittfältaren Jill Scott lämnar Manchester City för Everton under våren.

När det här inlägget publiceras är det bara minuter till avspark i andra landskampen mellan USA och Colombia. Lagen möttes första gången härom dagen. USA vann med 4–0 och alla mål gjordes av systrarna Mewis. Sam satte de tre första och Kristie det sista.

Eftersom Kristie även gjorde USA:s sista landslagsmål 2020 stod systrarna således på fem raka landslagsmål inför nattens drabbning. Här är höjdpunkter från 4–0-matchen:

Slutligen ytterligare några minnesord av tragiskt avlidna Alva Nilsson:

33 tankar på “Helgens tv-guide – och senaste nytt

 1. Den unge och entusiastiske Biden, annars i funktion som USA president, skrev i första minuterna av sin nyanskaffade mandat ett exekutiv order om ett mängd saker, bl a att i de läroanstalter som finansieras av amerikanska staten, låtas män som ”känner” sig som kvinnor tillgång till ex kvinnliga omklädningsrum eller medverkan i alla de kvinnliga sportdiscipliner, ex fotboll
  Undrar Rydén, vad tycker du om det här typ av ”utveckling” och hur kommer det påverka kvinnornas möjlighet att hävda sig

  • Ja du. Frågan om hur man skall skilja på kvinnor och män är långt ifrån lättlöst. Men jag lutar nog åt den lösning som IAAF och IOK jobbade fram för drygt tio år sedan, där man går på testosteronnivå. Det är en omdiskuterad lösning, men jag hittar ingen bättre. Professor Arne Ljungqvist förklarar problematiken här:

   • Beundransvärt att du orkar svara på svamlet och de ständiga attackerna. Samtidigt är det ju du som väljer att publicera ”axels” ord. Jag gissar att du låter dessa utgöra gränsen för vad som är publicerbart och skickar därmed en signal till läsare om öppenhet, vilket är en princip att hylla. Tyvärr återgäldar inte ”axel” detta genom en förnuftig diskussion om sakfrågor, utan bara ännu mer vimsigt svammel. Men, som sagt, valet är ju ditt.

 2. Förväntade mig det här typ av svar från dig Rydén, den bekräftar min tes att journalister idag är i trogen tjänst för dem globalister i deras strävan att bygga upp en ny världsordning där män och kvinnor existerar inte utan bara varelse som får känna efter utifrån sin subjektiva bedömning om sin könstillhörighet
  Därför förvånar inte din tes tagen ur pseudovetenskap som genusvetenskap trots allt är det-
  Vänd dig till vetenskap istället denna som definierar män och kvinnor, dvs kromosomuppsättning som klargör kön på var och en
  Angående professor A. Ljungqvist, vem skulle tro på någon som ingår i samma krets av politiska ideologer samt finansiärer som kräver resultat utifrån sin egen agenda.. Vetenskap är väl sista folk som Ljungqvist tittar efter

  • Du förnekar dig inte, axel. Din trovärdighet är tyvärr närmast obefintlig. Du hänvisar till vetenskap, men drar samtidigt slutsatser om en helt yrkesgrupp utifrån en person. Det är knappast vetenskapligt.

   Som många gånger förr kastar du ut dig en dåligt underbyggd anklagelse, den här gången mot Arne Ljungqvist.
   Vilken agenda menar du att han har?

   • ”Din trovärdighet är tyvärr närmast obefintlig.”———————–jag är inte präst Rydén, jag lägger fram min åsikt..-problem med vetenskap idag är väl att denna är alldeles politiserad och i tjänst av partikulära politiska intressen
    Prof. Ljungqvist är bara en del av detta därför hans trovärdighet bör ifrågasättas
    ”-Som många gånger förr kastar du ut dig en dåligt underbyggd anklagelse”———————-ser du på ditt blogg som på en domstol? En åsikt i frågan i miljö där det finns redan ”sanning” kan väcka avsky , det borde välkomnas istället
    Hur vågar han ifrågasätta våra ”ikoner” , ha,ha
    Enkla svaret Rydén jag har en annan bild än du själv. ,

    • Att du har en annan bild än jag behöver du inte berätta. Det har nog ingen missat.

     Att ifrågasätta sanningar och ikoner är för övrigt både bra och önskvärt. Men ifrågasättanden skall vara väl underbyggda. Som jag ser ifrågasätter du inte – utan du försöker bara sänka folk. Du sänker folk utan att underbygga ”dina sanningar” med annat än kontroversiella konspirationsteorier. Det är faktiskt väldigt fult.

    • ”Men ifrågasättanden skall vara väl underbyggda”—————————-vem bestämmer det och utifrån vilka referenser..Din bild av verklighet nämligen skiljer sig avsevärt från min
     Angående professorn Ljungqvist, inget som jag nämnde är osant, han försvarade faktiskt en dopad idrottare
     Sedan att han gjort det utifrån rådande etiska och moraliska rutiner kan väl förklara hans ståndpunkt i frågan
     -Den sekulära humanismen är väl allt annat men knappast human.

  • Kommer ihåg med vilken ihärdighet Ljungqvist försvarade rådopade C.Lewis med främsta argument att medel som Lewis använde då var ej klassat som otillåtet
   ha.ha
   Sedan hans snack om att WADA kommer fånga alla fuskarna är så snyggt spel för allmänhet, ett ideologiskt och politiskt slagträ istället för att bekämpa samhällen/stater man inte tycker om medan systemet man själv ingår är genomkorrumperad och styrt av egna ekonomiska intressen

    • Det verkar som att du vill ha bevis för mina ”anklagelse”…en av dem som drog bevis på diverse saker då stoppade samhället du verkar dyrka i fängelse…kommer du ihåg Assange Rydén, din yrkeskollega?

    • ”Vad har Assange med det här att göra?”———————-du fattar visst nada, ingenting
     Å andra sidan visar du svenska skolväsendet yttersta resultat, där något logisk sammankoppling med egna kritiska tankegångar aldrig togs upp
     Bara indoktrinering sk uppfostran, men det finns ”experter” att lyssna till, eller hur
     Nej du, tror att vi kan hålla oss till varsin bild av saken

     • Nej, vi lär inte hitta någon konsensus här. Men jag undrar fortsatt hur behandlingen av Julian Assange har påverkat bedömningen av intersexualism inom idrotten? För det är ju det som den här diskussionen egentligen handlar om. Fast det har du kanske glömt i din ambition att få chansen att smutskasta folk som har andra åsikter än du.

    • ” Men jag undrar fortsatt hur behandlingen av Julian Assange har påverkat bedömningen av intersexualism inom idrotten?”——————–nej, du vill ha väl ”underbyggda anklagelser” för att möta en åsikt som skiljer sig från din
     Assange signum var väl faktabelagda rapporter, eller som du skulle uttrycka dig väl underbyggda, som dessvärre visat sig kostade honom allt
     I den demokratur du tjänar så väl Rydén..
     Intersexualism, vad är det för något? Anglosaxiskt påhopp möjligen till dem med kropp och själ
     Du medvetet vattnar ut diskussion utan att svara på frågan nämligen hur kommer en tjej möta en fullvuxen man i tex brottning, utifrån ”lex intersexualis” agenda?

     • Nu gör vi så här.

      Om du vill fortsätta debattera gränsdragningen mellan man och kvinna så uppmanar jag dig att läsa på. Om du inte har koll på intersex eller androgenokänslighet är det liksom ingen idé.

      Din okunnighet leder också till den avslutande frågan om brottning. Hade du kunnat något om den här frågan skulle du vetat att den lösning som jag föredrar, alltså den som IAAF och IOK jobbade fram för drygt tio år sedan, innebär att den högsta tillåtna testosteronnivån ligger under den som män har.

      Det innebär att kvinnor med hyperandrogenism måste medicineras för att komma ner på tillåten testosteronnivå. Det innebär också att det aldrig blir aktuellt för brottning mellan tjejer och fullvuxna män.

      Men som sagt. Ta dig tid och kolla klippet där Arne Ljungqvist förklarar problematiken. Och läs på om hyperandrogenokänslighet och annan intersexualism. Sedan kan vi ta upp den här diskussionen igen.

      Som slutord konstaterar jag att flera kommentarer i den här debatten har legat och balanserat på gränsen. Min gräns ligger vad jag släpper igenom ligger för övrigt en bra bit över vad som hade tillåtits i traditionella medier. Några kommentarer från olika skribenter har jag valt att inte publicera. Tråkigt att inte debatterna kan föras i god ton.

    • Jag tycker ditt avslutande stycke kopplat till ”axel” och de kommentarer du bedömer vara ”på gränsen” förtjänar några ord. Så länge kommentatorsfältet har karaktären av debattforum är det egentligen inte så konstigt att tonen ibland blir tuff. Ordet debatt lär härstamma från samma ord som battere och i sin tur batong. Det handlar om att slå ner motståndarens argument snarare än att söka dialog i ett meningsutbyte grundat på i alla fall hyggligt sakliga argument. Dialog i text är antagligen svårare än face-to-face och kräver att de inblandade tar ett steg tillbaka, funderar och är beredda att ompröva både sina argument och sin position. Det finns inget i det ”axel” skriver som tyder på att en sådan dialog är av intresse. Tvärtom.

     När jag påtalade ett antal språkfel i ”axels” kommentar var det ett erbjudande till denne att slipa på texten för att bli mer begriplig. Det var alltså inte att agera ”språkpolis” i största allmänhet. Jag tror inte att ”axel” är ett nättroll utan att denne skriver med övertygelse och ”glödande penna”. Där uppstår också problemen. Kombinationen av språkfel, hånfull ton, bitvis avancerade och malplacerade begrepp med mera utgör en svårgenomtränglig cocktail. Antingen har ”axel” extremt höga förväntningar på läsare i kommentatorsfältet, eller så är ”axel” egentligen inte alls intresserad av att andra ska förstå. Det räcker att han får håna och idiotförklara bloggaren som en del av vad ”axel” anser vara förljugen och korrumperad media som fattar ”nada” av det ljus som ”axel” sett. I så fall är språket relativt ointressant, liksom kunskapsgrundade argument. Det räcker att det finns tillräckligt mycket gift i texten för att ”axel” själv ska bli nöjd. Med det följer att sakliga bemötanden är tämligen verkningslösa. Att ”axel” kritiserar och hånar vad denne kallar ideologier och liknande hindrar inte att ”axel” själv grundar sina inlägg i ideologi, något som denne självklart inte vill erkänna eller avslöja.

     Slutligen: vid tillfälle ska jag göra ett experiment med en av ”axels” kommentarer. Återkommer.

 3. Är det inte dags att spärra alla Axels tokerier så kan vi som är intresserad av damfotboll får diskutera dessa frågor. Djup imponerad över att du orkar besvara hans dumheter. Tyvärr tar hans tankar bara nya krokiga banor oavsett vad du svarar.

 4. Idag var det en fröjd att se Lina Hurtig och Linda Sembrant på JuventusTV om än mot svagt motstånd. Lina har verkligen flow nu. Jag hade så gärna velat se Hedvig i Atletico Madrid också, men jag hittar inget sätt att streama spanska ligan, utöver enstaka matcher på Viaplay.

  Vet du något som inte jag vet, Rydén? Så brukar det ju vara ;-). En sammanställning över hur olika ligor (eller lag) kan beskådas vore efterlängtat. Såväl betalda som gratis. Min streaminglista behöver fyllas på med mer än FAPlayer, Wnited, Viaplay och JuventusTV.

 5. Ja, en stor eloge till dig Johan som över huvud taget hittar så mycket konsensus i Axels förvirrade skriverier att du till och med kan gå i svaromål. Tyvärr till ingen som helst nytta. Det tycks kvitta vilka argument du än använder, Axel förvrider ändå det hela och kommer med nya påhopp. När ska människan lära sig att föra en saklig debatt och svara på direkta frågor? Kan också instämma i Honeybadgers påpekande om språkfel. Google-översättning?

 6. Med tanke på KGFC ev övergång till BK Häcken för att bli ett stabilare lag. Det avgörs väl nu den 27 – 28 jan. Så tänkte jag på Djurgården att damfotbollen ingår väl i den stora föreningen Djurgården. Men ser man bara på hur många spelare som lämnat nu I silly season statistiken så kan man undra. Saknas det resurser eller dom har kontroll över situationen. Jag skulle nästan tippa att Dj åker ur damallsvenskan ?

  • Tittar man till träningsförutsättningarna är inte Kristinebergs IP någon höjdare.
   T o m Valhalla IP måste ha bättre faciliteter. Men jag håller med, tycker både Bajen och AIK ser starkare ut så det skall bli intressant och se hur det går i Stockholm Challenge.

   • Vet inte vad som är fel i Djurgården men håller med om att det lär vara stor risk att de åker ur i år. Tappat Schough och samtliga tre målvakter och har fn bara en 04a i mål. Gissar att de desperat letar efter en förstekeeper. Dessutom bara 16 friska tjejer i dagsläget varav sex under 20 år så behöver även förstärka ute på planen.
    Nykomlingarna AIK och Hammarby ser klart starkare ut och bör klara sig kvar. Bajen kan tom överraska positivt och hamna i mitten av tabellen efter ännu en stark silly season av Johan Lager med en handfull riktigt vassa värvningar.

  • Lägger Göteborg ner trots allt om Häcken medlemmar röstar nej till ett övertagande? Detta ser aldrig ut att ta slut.

   Vet du mer Johan?

   Med tanke på vad GP skriver ser det ut som att så är fallet.

   • Ingen vet väl vad som händer om Häckens medlemmar röstar nej. Jag såg också GP-artikeln om att det kunde bli nedläggning. Peter Bronsman har ju lovat att laget skall spela i år, så jag har svårt att tro att det blir någon omedelbar nedläggning.

    Det jag hört i övrigt är dock att Häckenledningen gjort ett bra jobb med att förankra övertagandet, att Getingarna är i klar minoritet och att det mesta talar för att övertagandet kommer att klubbas igenom. Men det kan man ju inte veta förrän rösterna är räknade.

 7. Kanske lite tidigt att tippa utgången av årets damallsvenska, men visst håller jag med om att det ser tungt ut för Djurgården. Sedan är det också upp till bevis för Piteå som tappat flera tunga namn, bl a främsta målskyttarna da Silva, Karlernäs och Janogy. Även Nina Jakobsson – som dock inte fick det att klaffa 100-procentigt den gångna säsongen – är så klart en tung förlust. Försvaret ser dock starkt ut så det kan räcka. Växjö?

 8. Ja Piteå har också tappat en hel del tongivande spelare. Kanske lite väl mycket. Men en bra tränare och ett rätt bra försvar så kan det räcka. . Ja det kan bli någon av Djurgården, Piteå, och Växjö som får fightas om att undvika sista platsen. Dom kan nog inte spela så offensivt utan kan blir rätt defensiva och då kommer de bra lagen t.ex att skjuta väldigt bra som det gjordes i fjol. Ja vi får se hur det blir med det.

 9. I dagsläget tror jag att AIK, Djurgården och Växjö kommer att få slåss för att undvika nedflyttning. Piteå har ett klart starkare lag i år jämfört med ifjol. Sedan vet man ju inte vilka spelare som kommer in i dessa klubbar, det finns ju lite vakanser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.