Dyrare att se damallsvenskan i år

Det här är veckan där säsongen 2022 startar på riktigt allvar, i varje fall för oss som är stationerade på svensk mark.

I dag har de två första kvartsfinalerna i Champions League spelats. Det slutade med två bortasegrar. Först vann PSG med 2–1 borta mot Bayern München, sedan vann Barcelona till slut med 3–1 borta mot Real Madrid.

Jag hann bara se dagens fjärde och sista halvlek. Den vann Barca med 3–0 mot Real, dock utan att det spanska mästarlaget imponerade. Tvärtom tyckte jag att Barca hade betydligt mycket sämre kvalitet både i passningsspel och avslut än man är van vid. Ändå vann man alltså komfortabelt. Det är imponerande.

Real hade lite oflyt. I ledning med 1–0 åkte man på en VAR-straff som inte kändes solklar. Domarna i damernas Champions League är inte vana vid VAR, vilket kan ha påverkat. Straffen satte Alexia Putellas, vilket gav Barca lite större lugn i spelet.

Jag har inte sett några publiksiffror från kvällens matcher. Men jag noterade att det såg pinsamt tomt ut på läktarna i Madrid. Real stoppar ju spelarna från att ge intervjuer. Det kan ju inte bero på att intresset är för stort. För det verkar ju inte vara många som är intresserade av att se Reals damer.

Matcherna i Champions League kan man ju för övrigt se gratis på Youtube. Det är Dazn som erbjuder matcherna utan kostnad. Under onsdagen går det att se Juventus–Lyon 18.30 och Arsenal–Wolfsburg 20.45.

På lördag är det avspark i damallsvenskan. Där visas några matcher varje omgång på ”öppna” kanaler. Men vill man se alla matcher ser det ut att bli kostsamt i år. För att se matcherna krävs nämligen att man har Viaplays medium- eller totalpaket. Kostnaden för det billigare av de två, mediumpaketet, är 329 kronor i månaden.

Det innebär en rejäl höjning mot vad det kostade hos Aftonbladet i fjol. För mig som redan har ett större Viaplay-paket blir det ju förstås en förbättring. Men för flertalet kan det här svida i plånboken.

Vad jag förstått skall det vara fler kameror på matcherna, vilket kommer att förbättra kvaliteten på produktionerna. Vi får se om den damallsvenska tv-publiken tycker att produktionerna kan få folk att betala 329 kronor i månaden.

17 tankar på “Dyrare att se damallsvenskan i år

 1. Kan Paris vinna i München, kan nog München vinna i Paris. Man får hoppas Blackstenius spelar mot Wolfsburg, men får det? Representera två olika klubbar under samma Champions League -säsong. Det kan hon nog

 2. Kan Paris vinna i München, kan nog München vinna i Paris. Man får hoppas Blackstenius spelar mot Wolfsburg, men får hon det? Representera två olika klubbar under samma Champions League -säsong. Det kan hon nog

 3. Intressant är att få veta hur mycket pengar som går till klubbarna? Har EFD skrivit ett avtal där antalet abonnenter avgör? I de flesta tv-avtal redovisas summorna men inte denna gång. Är det såååå dåligt för klubbarna att ingen vågar berätta?
  Påminner om Norge som har ett avtal från 2023 som ger damfotbollen närmare 40 Mkr per år! Påminner även om norska förbundet som nyligen pytsade ut ett par miljoner totalt till fyra klubbar med ”ambitioner om Champions League”. Någon som hört nåt från SvFF?

  • Får klubbarna del av intäkterna är det bra och det borde kunna få en del att titta på några matcher bara för att de kan vilket kan bygga upp ett intresse. Frågan är väl om det är så här man bygger upp ett intresse bäst…eller om vi helt missat det tåget i Sverige? Ligan kommer nog inte stiga i kvalitet relativt sett till andra och när man lätt kan se bättre ligor på nätet krävs något mer för att folk som börja följa svensk fotboll på damsidan. Tyvärr kanske herrklubbs intåget är vad som krävs, även om jag är skeptisk där.

 4. Det är ändå en extrem förbättring att Viaplay tar över. Dels tror jag många – som du och jag, Johan – redan har Viaplay och betalar för det, t ex för Women’s Super League eller Premier League. Dels MÅSTE ju Viaplay höja ribban för produktionerna. Det går knappast att vara mer budgetmässiga än vad Aftonbladet var.

  • För er som har Viaplay är det ett klart steg upp ja, för mig som är fattig gör det att jag garanterat inte kommer se några matcher i år..om de inte kommer köra några i sina vanliga kanaler? Däremot kan det nog ge lite nytt folk chansen att se matcher bara för att de kan och då kanske intresset ökar, speciellt då om de kombinerar det med tv-kanalerna som de gjorde med CL på herrsidan.

   • De har sagt att de ska köra två matcher varje omgång i TV6. Den är ju tyvärr inte gratis och helt öppen längre men ingår i väldigt många standardpaket. Till helgen sänds Hammarby-Eskilstuna, lördag samt Rosengård-BP måndag i TV6.

 5. Jag såg första halvleken av Real-Barcelona och Real kunde gjort ytterligare något mål. Trots störst bollinnehav hade Barcelona svårt att skapa chanser. UEFA verkar inte redovisa publiksiffror men enligt Bayerns hemsida var det 13000 på Allianz Arena. Skulle förvåna mig mycket om det var ens en tiondel av det i Madrid.

 6. För mig som redan har totalpaketet blir det här ett fantastiskt uppsving. Allt kommer vara otroligt proffsigt, det vet man garanterat när Viaplay tar över. Det kommer vara klass på sändningarna, hörde även att de kommer ha ett program varje vecka där de fokuserar på den internationella damfotbollen. Det finns en otrolig potential att kunna bygga profiler, reportage om spelare med mera. Vill man ha kvalitet så kostar det, så enkelt är det. Det här är ju också ett stort steg för damfotbollen att få ett sådant här avtal.
  Förstår om det kan svida i plånboken men det kommer vara värt det 😉

  Var gäller Champions league tycker jag faktiskt det börjar se ut som Barca saknar lite spets framåt med dom skadorna dem har just nu är jag inte säker på att de ens skulle slå Wolfsburg eller Arsenal i en semi. Det finns tydliga brister i deras försvar och många lag kommer säkerligen titta på första halvlek och kopiera det som Real gjorde. Lag som PSG, Arsenal och Wolfsburg kan låta Barca har bollinehavet och kontra sönder dem. Rolfö var dock bra och låg bakom mycket.

  Någon som måste hyllas är Amanda Ilestedt. Hon var bäst på planen igår, helt omutbar. Hon förlorar inte en duell och ligger alltid rätt i positionsspelet, dessutom har hon blivit riktigt bra i spelet med fötterna. Hon hittar bra uppspel som slår ut lagdelar. Hon var lika avgörande för PSG som Katoto var. Hennes utveckling sedan hon kom till PSG är helt sjuk, nu hör hon absolut till de bästa mittbackarna i världen. Glas var som vanligt stabil på högerkanten, släpper inte många över bron 👊

  • Efter att ha sett 20-talet matcher med Barca i år måste jag nog säga att jag tror första halvlek berodde på att de inte var fokuserade för fem öre, rätt galet men tycker det märktes klart. Andra lag har pressat dem hårt och bra och de har hanterat det Betydligt bättre med samma spelare. Anfallet ser ut som det brukar i andra med hyfsat många chanser men färre mål (och straffen är ju en skandal i mina ögon, men så brukar hon slänga sig också). Försvaret var väl genomgående som det brukar vara om än darrigare i första. Jag har klagat på Barcas (och Spaniens) försvar länge nu då de släpper till rena frilägen gång på gång men turligt slipper undan, minns tex en match mot Madrid CFF där de senare fick 3-4 rena frilägen men stressade iväg skotten och jag tror bara ett ens var på mål. Barca spelar på ett sådant sett helt enkelt, och det kommer straffa dem förr eller senare.
   Vad gäller Rolfö är intressant att hon drogs ner till vänsterbacken igen eftersom Ouahabi hade en horribel första halvlek…och var Barcas bästa eller näst bästa försvarare sen i andra.

   Håller helt med dig om Ilestedt, hon var magnifik. Där kan man snacka om någon som träffat helt rätt i klubbvalet. Dessutom fick vi tillfälle att se henne fälla ut sina bisarra teleskopben vid ett par tillfällen och det ser alltid lika roligt ut. 🙂
   Vad tror du, kan PSG gå till final i år? Blir inte riktigt klok på hur bra de är trots att jag sett en bunt matcher…

   • Haha jag har också svårt att få grepp om dem. Tycker inte de är särskilt bra i sitt eget uppbyggnadsspel. De lever i stort sett på kontringar och fasta situationer men de har ju så oerhört skickliga spelare så de behöver inte ha bollen så mycket i matcherna. Jag tror iallafall PSG är det laget som har störst chans att slå Barca. Så tar de sig till final tror jag de vinner men mitt tips är att de åker ur mot Lyon i semin. Blir kul att följa hur som helst!

  • Är helt med dig om att det kommer att bli mycket bättre, både i kringsändningar och match såväl innehålls- som produktionsmässigt. Däremot undrar jag vad mervärdet är med Viaplay. Redan genom att slå på TV6 får jag två matcher/omgång plus alla studioprogram. Visst, jag kan se alla matcher genom att betala 329 kr/månad, men innebär det enkameraproduktioner och att de som snackar sitter i Stockholm känns det som den högst prissatta ligan i Sverige. Å andra sidan kanske Viaplay ger Damallsvenskan samma villkor som Herrallsvenskan/SHL med flera kameror/reprismöjligheter och kommentator på plats.

 7. Viaplay-dealen är ju KRONA FÖR KRONA helt fantastisk jämfört med Sportbladet Play, där fick man ENDAST Damallsvenskan. Med dålig produktion, dåliga kommentatorer, dåliga experter.

  I Viaplay får du Damallsvenskan, Premier League, The Championship, FA-cupen, Ligacupen (Carabao Cup), Viaplay Vinter och NHL. Och mer!

  Jag har inga barn med Viaplay men det är utklassning.

  • Det är i stort sätt samma experter på viaplay som på Sportbladet.
   Saga Fredriksson och Pär Lagerström har värvats över från sändningarna på Sportbladet.

   Bojan och Johanna Frisk var dock redan på viaplay sedan innan.

   Så hänger inte riktigt med i vad du menar?

    • Jag skulle vilja köpa specifika matcher i Damallsvenskan, med stort intresse för Damallsvenskan har jag ingen större lust att betala över 300:- för ett Viasat paket tyvärr. Jag kan tänka mig att betala bara för Damallsvenskan till ett rimligt pris!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.