Det lilla tipset av damallsvenskan 2022

Mars är den månad jag brukar ha mest att göra på jobbet. Sedan drygt 20 år är jag redaktör för en matig bilaga om breddfotboll, där vi bland annat redovisar alla övergångar i lokalfotbollen. Produktionen för den bilagan brukar ha sin kulmen under slutet av mars och början av april.

Det innebär att jag under några veckor har mindre tid att se annan fotboll på tv eller på plats. Det innebär i sin tur att det både brukar bli färre och kortare blogginlägg.

I år startar damallsvenskan ovanligt tidigt, sannolikt beroende på att vi i år har 14 lag, vilket innebär fyra omgångar mer än tidigare. Jag kollade lite i backspegeln och såg att det var premiär den 25 mars i 2009 års serie.

Sedan dess har premiäromgången startat under perioden 9–17 april. I år är det alltså premiär på lördag, den 26 mars. För egen del innebär det att jag inte har hunnit göra den genomgripande analys av de damallsvenska lagen som jag brukar presentera i samband med mitt damallsvenska tips. Alla övergångar och trupper finns här.

Och här är i alla fall mitt tips. Det känns svårare än på många år. Det är ju nämligen otroligt jämnt i mitten. I fjol skiljde fem poäng mellan trean Kristianstad och åttan Örebro. Det kan bli minst lika jämnt i år. I princip känns tio lag som potentiella medaljörer.

Som vanligt välkomnar jag att ni kommer in med era tips. I grunden är ju förstås tips rätt oviktigt. Men tipsen är en krydda som ökar intresset och det är alltid roligt att se hur olika personer tror att en serie skall sluta.

1) FC Rosengård

Man är regerande mästare, och har den starkaste truppen. Att man tagit sig till final i svenska cupen trots massor av skador är ett styrkebesked. Tyvärr tror jag att man kan ha avgjort rätt tidigt. Jag skriver tyvärr för att man ju vill ha spänning i guldstriden.

2) BK Häcken FF

Ett tag tidigare i våras hade jag Häcken på fjärde–femte plats. Laget känns ju nämligen betydligt mycket sämre än det var för ett år sedan. Men sedan har man tagit sig till cupfinal. Och kollar man truppen är den ändå såpass stark att man bör kunna försvara andraplatsen. Och Johanna Rytting Kaneryd är helt klart en av seriens riktiga attraktioner. Passa på att kolla in henne innan hon sticker utomlands.

3) Vittsjö GIK

Truppen är tunn, men med höga toppar. Man har ett sylvasst forwardspar, och Katrina Gorry är en otroligt spännande värvning. En vass passningsspelare. Det här tipset utgår ifrån att startelvan kommer att hålla sig frisk. Om man däremot drabbas av skador kan det bli en plats på undre halvan. Det känns nämligen väldigt jämnt på platserna bakom de båda topplagen.

4) Kristianstads DFF

Trea två år i rad, med ungefär samma lag. Nu bygger man om. Laget ser sämre ut defensivt, men tremannaanfallet känns väldigt spännande. Får man till det kanske man till och med kan utmana Häcken om andraplatsen. Men utgångstipset blir alltså en fjärdeplats.

5) Hammarby

Hängde med länge i toppen i fjol som nykomling. Då orkade man inte hela vägen. Nu har man värvat väldigt bra under silly season, och australiska duon Kyra Cooney-Cross och Courtney Nevin kan vara spelarna som tar upp Bajen på UWCL-plats. Men i det här tipset hamnar Stockholms bästa lag just utanför medaljerna.

6) Linköping

Fjolåret var ett fiasko. Man räddade sig lite genom att avsluta med tre raka segrar och sluta på sjätte plats med 31 poäng. Känslan är att laget är bättre i år. Jag tippar dem ändå som sexa, eftersom jag just nu upplever fem lag som bättre. Men lyckas LFC få någon att göra mål är man definitivt en utmanare om medaljerna.

7) Eskilstuna

Fick ordning på spelet i fjol när man tappade flera nyckelspelare. Slutade som fyra, bara två mål från UWCL-plats. Har haft defensiv stabilitet under försäsongen med bara två insläppta mål, något som antyder att de placeras för lågt i det här tipset. Men min magkänsla har ändå inte sagt toppstrid när jag sett United i cupen.

8) Umeå IK

Det här är lite av ett tips med hjärtat. Man vill ju att klassiska UIK skall lyckas. Dels för att laget spelar en fin fotboll, dels för att man är otroligt bra på att fostra unga spelare. Risken är att laget tippats något för högt. Men känslan är helt klart att man kommer att hålla sig kvar.

9) Piteå IF

I vintras tänkte jag länge på Piteå som tänkbar avstigningskandidat. Men laget har gjort så bra resultat på försäsongen att känslan är att man bör kunna undvika akut nedflyttningsstrid. Laget har kämpat med offensiven. Därför är det positivt att Anam Imo verkar stå inför ett lyft.

10) Djurgårdens IF

Nia i fjol. Har en bredare trupp än på länge genom att man fått in flera spännande nyförvärv. Resultaten i cup och träningsmatcher har dock inte varit speciellt upplyftande. Får Djurgården ihop det kan man till och med vara med i medaljstriden. Men utifrån hur det sett ut på våren är det svårt att tippa laget så mycket högre än så här.

11) Kif Örebro

Ytterligare ett väldigt svårtippat lag, som skulle kunna sluta var som helst på platserna 5–12. Kif överraskade i fjol och var bara fem poäng bakom tredjeplatsen. Laget har många unga framtidsnamn. Men jag tror att det finns en risk för en liten backlash i år.

12) AIK

För första gången kan man hamna på kvalplats i damallsvenskan. Jag tippar att AIK slutar som tolva, men att laget klarar kvalet rätt lätt. AIK var extremt ojämnt i fjol. Nu har man tappat viktiga Rosa Kafaji, vilket kommer att kännas. Det finns potential i truppen. Men resultaten på försäsongen har varit så svaga att jag alltså placerar laget som tolva.

13) IFK Kalmar

Man har satsat utländskt. 13 utländska spelare är fyra fler än de får använda i matcher. Det är tråkigt att tippa två nykomlingar på nedflyttningsplats. Men resultaten på försäsongen gör det svårt att tippa Kalmar högre än plats 13. Man har tre uddamålsförluster på tre matcher mot damallsvenskt motstånd och föll med 3–1 mot Växjö i genrepet.

14) IF BP

Laget var sist in och har inte värvat tillräckligt bra för att kunna undvika jumboplatsen. Vi får hoppas att BP inte blir ett riktigt stryklag. Men risken känns uppenbar att laget bara tar enstaka poäng.

Skytteligan?

Den är betydligt lurigare i år än i fjol. Då vann storfavoriten Stina Blackstenius närmast före Uchenna Kanu. Ingen av dem är kvar i damallsvenskan i år.

I fjol var även trion Olivia Schough, Felicia Rogic och Madelen Janogy uppe på tvåsiffrigt antal mål. De har förstås chansen även i år. Jag tror också att Pauline Hammarlund kan göra en hel del mål i höst. Men det räcker nog inte för att vinna.

En känsla säger att det kommer att stå mellan Mimmi Larsson och Mia Jalkerud. Och mitt tips är att vinnaren spelar i Eskilstuna – jag tror alltså på Jalkerud.

19 tankar på “Det lilla tipset av damallsvenskan 2022

 1. Ja, ett litet tips är ju kul:

  1. Rosengård
  2. Kristianstad
  3. Häcken
  4. Hammarby
  5. Vittsjö
  6. Linköping
  7. Eskilstuna
  8. Umeå
  9. Djurgården
  10. Örebro
  11. Piteå
  12. Kalmar
  13. BP
  14. AIK

  Skyttevinnaren gör 16 mål. FCR håller nollan 11 gånger. Häcken tappar mest i startspelare under sommaren.

  • I’d be interested to hear what makes you place AIK behind BP and Kalmar. Is it just that you are a Hammarby or Djurgarden supporter, or is there some factual reasoning behind? I’m curious.

 2. Rosengård är absolut klar favorit men tycker de saknar lite spets framåt. Tycker nästan Hammarby och Häcken har lika bra offensiva spelare. Det Rosengård har är det överlägset bästa grundspelet, det tillsammans med den starkaste defensiven i ligan gör dem till det absolut stabilaste laget. Men likt förra året tror jag både Häcken och Bajen kan utmana och slå dem i enstaka matcher men inte över hela säsongen. Mina favoriter i Svenska cupen är Häcken. Får en känsla av att de är ett bättre cuplag än Rosengård. Spelare för spelare har inte Häcken än så mycket sämre första-11. Det är bredden och delvis också en bristande spelidé som gör att de inte kan hålla samma jämna nivå som Rosengård hela säsongen.

  För några veckor sedan tippade jag Kullashi som skytteligavinnare men där får jag nog svälja min stolthet. Av det jag har sett tror jag Stine Larsen vinner skytteligan. Hon får en del kritik men mål kan hon göra. Tycker hon är vass i boxen. Mimmi Larsson känns fortfarande lite trubbig men ser ändå henne som främsta utmanaren.
  Tror dock fortfarande Ryttlng Kaneryd vinner poängligan om hon blir kvar hela säsongen. Annars tror jag mycket på Janogy den här säsongen. Hon ser rapp ut i steget

 3. Jag har nyss tittat på Upptaktsträffen inför OBOS Damallsvenskan: https://www.youtube.com/watch?v=cS1xTQ8jqAw – mycket intressant.
  Jag stämmer inte in i hyllningarna av Rosengård och tror att det blir en ”rekordjämn” och spännande damallsvenska i år.
  Jag tror Häcken kommer att ta tillbaka guldet till Göteborg och nyckelspelaren för detta kommer att vara Jennifer Falk – en av världens bästa målvakter nu.
  Vem som vinner skytteligan är inte enkelt att tippa, men jag vill utfärda en ”varning” för Pauline Hammarlund. Hon verkar bli bortglömd.
  Och så mitt – för många säkert överraskande – tips:
  1. Häcken
  2. Hammarby
  3. Vittsjö
  4. Rosengård
  5. Kristianstad
  6. Eskilstuna
  7. Umeå
  8. Örebro
  9. Linköping
  10. Djurgården
  11. Piteå
  12. Kalmar
  13. AIK
  14. BP

 4. I en serie där många lag bytt ut stora delar av sina trupper och startelvor så är jag lite förundrad att det läggs så lite vikt vid just detta inför säsongstipsen. Att Rosengård är ett av få lag som inte gjort detta gör att jag ser dom som rätt givna favoriter till guldet då de precis som redan sagts är väldigt stabila defensivt och vinner matcher även när man spelar mediokert i långa perioder.

  Bakom dom känns det svårare och jag tror väldigt mycket kommer avgöras av vilka av de toppspelare som är kvar som lämnar för större klubbar utomlands. Just detta att flera nyckelspelare sannolikt kommer att lämna sina klubbar under säsongen kan också öppna upp för de lag som inte bygger sin trupp på en urstark startelva utan har hyfsat likvärdiga spelare i truppen att ersätta med.

  En mycket osäker tabell (utom Rosengård):
  1. Rosengård
  2. Häcken
  3. Linköping
  4. Kristianstad
  5. Vittsjö
  6. Hammarby
  7. Eskilstuna
  8. Djurgården
  9. Piteå
  10. Umeå
  11. Örebro
  12. Kalmar
  13. AIK
  14. BP

  • Ja jag håller med dig Martin.
   Skulle dock vilja ha Hammarby lite högre upp pga av engagerade supportrar och stor publik.
   Skytteligan tror jag på Mimmi Larsson eller Kaneryd.

  • Spännande det här, låg länge på 5-0 i tummar men sen plötsligt rasslade 8 negativa in. Trodde mitt ‘mycket osäker tabell’ skulle räcka men tydligen är vissa lags supportrar väldigt sura för att man spekulerar kring deras lags placering även när jag var tydlig med att osäkerhetsfaktorn är större än kanske någonsin tidigare.

   • Håller med dig Martin. För vad gör dom tummen ner för ?? Att en person tippar ( obs ! tippar ) allsvenskan är väl bara positivt. Johan uppmanade att lämna in tipps för hur vi TROR det skall gå. Tycker tummen upp och ner är helt meningslösa. Fyller ingen funktion alls. Att man tar sig tid att skriva en kommentar om hur allsvenskan slutar efter hur man tycker är väl bara positivt och att göra en redogörelse hur man tänker är väl mycket positivt. Det är demokrati att ha en åsikt.

    • and in a democracy (well, it’s actually rather a question of freedom (of speech) than of democracy…) one can even have a disagreeing opinion to someone else’s opinion and express that by a thumb-down. where’s the problem? (sidenote: i’ve contributed none of the thumbs-down in this discussion).

    • Jag tycker helt enkelt det är bättre att skriva ett inlägg där man i sak redogör för vad man tycker är felaktigt istället för att trycka tumme. Jag tror många tycker det är tråkigt att skriva ett inlägg som får massa tummar ned. Blir en mer otrevlig stämning än nödvändigt.

 5. 1. Rosengård
  2. Häcken
  3. Linköping
  4. Hammarby
  5. Kristianstad
  6. Vittsjö
  7. Eskilstuna
  8. Umeå
  9. Piteå
  10. Djurgården
  11. Örebro
  12. AIK
  13. BP
  14. Kalmar

 6. Roligt att konstatera att vi alla har en kamp mellan hjärta och hjärna……

  När jag funderar hur året ska bli tänker jag att många av de betrodda topplagen har ganska tunna försvar. Man kan ju fundera på hur det går tex för Häcken eller Hammarby de matcher där de inte lyckas föra spelet och blir lite tillbakatryckta. Nu kommer väl inte det att hända allt för ofta……

  Som många andra tror jag det kommer att bli många jämna matcher men kanske inte lika jämt i tabellen

  Mitt tips
  1. Rosengård – har stabilaste försvaret – men om Cankovic blir borta länge??
  2. Häcken – svårt att låta bli trots ett svagt(?) försvar. Blir Pallo jokern?
  3. Hammarby – Är man tillräckligt bra för att föra matcher hamnar man högt – men annars??
  4. Kristianstad – Lite efter under våren men bra höst? Är de nordamerikanska forwarderna bra nog?
  5. Vittsjö – Rakt fram. Sällström/Markstedt producerar. Vem bygger upp och spelar fram?
  6. Eskilstuna – Lyckas krångla till sig poäng men forwards blir väl inte snabbare…?
  7. PIteå – Där kom hjärtat. Sett bra ut men mål och 3 poängare saknas. Guillou gör 10?.
  8. Linköping – Årets flop – hur mycket betydde Kanu & Petra J?
  9. Djurgården – Borde komma högre men det har sett trögt ut? Vem gör mål?
  10 Örebro – Mycket lovande men ungt – kan vara helt fel ute här……..
  11. Umeå – Också ungt & lovande – och svårtippat. Har sett ut som elitettantempo?
  12. AIK – Starkt bakåt tveksamt framåt. Hur ersätter man Rosa K?
  13 Kalmar – Svårt att få ihop så mycket nytt på kort tid. Klarar man moralen?
  14 BP – Nej det räcker inte till i OBOS Damallsvenskan. Ett år för tidigt upp?

  Nu hoppas vi på kul matcher, bra sändningar (och kommentatorer) på Nent och att publiken kommer tillbaka till arenorna på fler ställen än på Söder.

 7. Intressant med olika tips. Här kommer mitt:

  1. Rosengård
  2. Kristianstad
  3. Vittsjö
  4. Häcken
  5. Hammarby
  6. Linköping
  7. Eskilstuna
  8. Piteå
  9. Djurgården
  10. Umeå
  11. Örebro
  12. AIK
  13. Kalmar
  14. BP

 8. Tycker att årets upplaga av Damallsvenskan är mer svårtippad än någonsin. Tror dock att fem lag, kanske till och med sju, är med och gör upp om topp tre. Det handlar då om Hammarby, Häcken, Kristianstad, Rosengård och Vittsjö (utan inbördes ranking). Närmast att utmana är Eskilstuna och Linköping. Sedan har vi ett mittenskikt bestående av KIF Örebro, Djurgården, Umeå och Piteå. Samt ett bottenskikt med AIK, Kalmar och BP (där jag tror de sistnämnda lägger beslag på jumboplatsen. Noterade att signaturen PeE hade en lång rad frågetecken, i allra högsta grad berättigade. Ska dock göra ett försök att räta ut ett av dem. Skulle tro att svaret på frågan om vem som bygger upp och spelar fram i Vittsjö är, efter det jag noterat i träningsmatcherna, Sarah Stratigakis. Kan bli ett stort utropstecken. Katrina Gorry kan vara ett annat alternativ.

 9. Så var premiärmatchen strax avklarad. Att ”gnetlaget” United slog haussade Hammarby med så klara siffror var kanske inte en käftsmäll med blodvite men väl en rejäl snyting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.