Det kan bli Rosengård–Häcken i final

I dag lottades semifinalerna i svenska cupen. Det blev Hammarby–Häcken och Rosengård–Eskilstuna. Det finns alltså en möjlighet att det kan bli final mellan de senaste årens suveräner i svensk damfotboll.

Häcken och Rosengård imponerade på olika sätt i sina gruppfinaler. Rosengård var utspelat av Linköping i den första halvleken, men växte rejält efter paus och vann till slut med hela 4–0.

Det jag såg av Häckens 3–1-seger mot Kristianstad var både imponerande, och inte. Häcken överraskade genom att köra med Elin Rubensson som tia och med Elma Juntilla Nelhage och Anna Csiki i vänsterförsvaret istället för petade (?) lagkaptenen Luna Gewitz och ljumskskadade Lotta Ökvist.

Det som imponerade var att Häcken stundtals inte lät Kristianstad låna bollen. Det som var mindre imponerande var att Häcken spelade med ganska stor risktagning centralt, något som kan kosta mot riktigt bra lag. Den här gången var inte KDFF bra nog att utnyttja det, men stundtals såg man ändå vilken offensiv potential fjolårets serietrea har i sin nya nordamerikanska anfallstrio.

Det blir spännande att se om Hammarby kan skaka ett Häcken som måste räknas som ganska klar favorit. Det är en match mellan två lag med ganska lik spelstil. Frågan är om Hammarby kan lyckas få tag på bollen, eller om de kommer att få jaga.

I den andra semifinalen är Rosengård ännu klarare favorit. Eskilstuna har hackat sig vidare till semi. I går hade Djurgården straff, och flera andra superchanser. Men United, som också skapade flera bra lägen, redde ut det och vann gruppen. Nu väntar dock betydligt tuffare motstånd för sörmlänningarna. Sannolikt för tufft.

3 tankar på “Det kan bli Rosengård–Häcken i final

 1. Tycker på ett sätt det hade varit kul med Häcken och Rosengård redan i semin. Då hade mer stått på spel tidigare för det känns som om båda lagen går hårt för cupen. Nu blir det mer en transportsträcka till finalen. Det hade blivit en rolig fajt att avsluta försäsongen med och dessutom tas det snart ut en ny landslagstrupp och det kryllar av spelare i båda lagen som vill ta en plats där. Så jag tror det hade blivit en fantastisk match med mycket känslor.

  Kul att många spelare börjar komma igång nu också. Har ju hackat en del på Schoug men i helgen var hon bra i andra halvlek i offensiven. Kul att se! Däremot tycker jag fortfarande hon är lite sämre i försvaret. Det är inte ofta man ser henne gå in i dueller och vinner närkamper vilket jag tror ligger henne i fatet när det kommer till landslaget. Hon är absolut given där men för att närma sig startelvan måste hon utveckla sitt defensiva spel som jag ser det. Jämför man henne med till exempel Janogy och Kaneryd som hon konkurrerar med är båda bättre defensivt. Just dessa två var riktigt bra i helgen. Janogy låg bakom det mesta för Bajen och visade på fin form. Tyckte hon såg lite seg ut i höstas men nu var det en annan fart på henne. Det var visserligen mot en nykomling som jag å andra sidan blev positivt överraskad av. Kaneryd var mer direkt i sitt spel. Förra säsongen känns det som det låste sig lite för henne i de avgörande lägena men nu tryckte hon dit bollarna med en annan självklarhet. Hon tog inte den där extra finten för att försöka få ett änna bättre läge som tidigare. Hon kunde gjort fler poäng absolut men det var ändå ett ganska stort steg framåt. Vet inte när hon gjorde två mål i samma match senast?! Hon och Rubensson som dagen till ära lirade nia hittade en hel del fina kombinationer och där har Häcken något att bygga på. På tal om Rubensson har jag inte sett henne såhär bra sedan innan hon fick barn. Riktigt kul att se! Hon hade ett bra driv och kom loss flera gånger. Fortsätter Angeldahl få dåligt med speltid så kanske det inte är hela världen. Har vi en ”Ruben” i samma form som under VM 2019 har vi kanske ett ännu bättre komplement till Seger. Det var klass på allt hon gjorde, dessutom är hon bra i den sista tredjedelen där Sverige har haft stora problem. Hennes inspel hittar nästan alltid en medspelare. Även Curmark gjorde sin bästa match på länge. Kanske var det positivt att Blackstenius lämnade för spelare som Kaneryd och Rubensson. Nu måste de ta ett större ansvar och steppa upp för att kompensera för alla mål de har tappat.

  Härligt att säsongen är igång 😀

 2. Lite typiskt är att haussa de ”nya” spelarna i ett lag inför en säsong. Man glömmer lätt det ”gamla” laget och dess styrkor.
  I detta fallet Kristianstad som har hyllats för sin spännande satsning på ”nya” spelare (8-9 st).
  Men att jämföra fjolårets försvarslinje, Sif Atladottir och Josefine Rybrink, med årets upplaga: Sheila van den Bulk och Mia Carlsson går inte.
  Visst, de kan ha haft en dålig (sön)dag men skillnaden var i alla fall märkbar i den defensiva linjen.

  • Jag kan hålla med om att försvaret är försvagat när man möter lag som Häcken och Hammarby som spelar en snabb anfallsfotboll. Bra att dom såg det redan nu, så att dom kan rätta till det. Däremot har offensiven blivit bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.