Får vi ett Nations League för damer?

Spanska nyhetsförmedlaren Relevo har i dag gått ut med att Uefa förbereder en Nations League för damer. Det tycker jag är en bra idé, med tanke på att vänskapsmatcherna ofta är intressantare än VM- och EM-kvalmatcherna.

Genom införandet av Nations League får de olika nationerna fler matcher mot mer jämbördigt motstånd samtidigt som värdet av matcherna ökar.

Apropå Spanien sköts helgens premiäromgång i den spanska ligan upp eftersom domarna har gått ut i strejk som protest mot såväl ersättningar som arbetsförhållanden. Vi får se om någon lösning kan nås innan nästa omgång, som inleds på lördag.

I Sverige skrev trion Tess Olofsson, Almira Spahic och Ida Kellström under måndagen historia genom att bli den första kvinnliga domartrio att döma en elitmatch på herrsidan. Kul.

Slutligen hade jag missat att Tabitha Chawinga är tillbaka i europeisk ligafotboll. Mycket överraskande har hon hamnat i den italienska ligan och fjolårets ligafemma Inter.

Chawinga är utan tvekan den bästa spelare jag sett i damallsvenskan. Hon är dessutom en given kandidat till alla individuella pris som finns – om hon spelar i en liga som går att följa. Det skall bli väldigt spännande att följa den tidigare Kvarnsvedenforwarden i Inter.

Jag kan inte säga att jag är förvånad över att hon inlett med att göra tre mål på de första två omgångarna. Kom ihåg att hon gjorde fantastiska 26 mål i damallsvenskan 2017 för ett lag som åkte ur serien.

Tabitha Chawinga

7 tankar på “Får vi ett Nations League för damer?

 1. Jo, Sverige och flera andra högt rankade nationer mår förmodligen bättre av att möta varann istället för att följa spåret med kvalmatch på kvalmatch där resultatet är givet på förhand. Samtidigt och med tanke på damfotbollens utveckling – hade man inte kunnat tänka sig att inte följa herrupplägget för landslagen till punkt och pricka? Nu är klubblagen i de stora ligorna (WSL, Serie A, La Liga) i ett läge där matchantalet på några års sikt säkert kommer att öka – behövs det verkligen fler landskamper och internationella datum i kalendern?

 2. Det är nog en god idé att införa Nations League för damerna. Däremot skulle det vara en dålig idé att kopiera herrfotbollens upplägg rakt av och trycka ihop mästerskapskvalen tidsmässigt. Att ta bort fyra månader från kvalen är korkat. Tidsperioden som kvalen sträcker sej över nu är perfekt. Men kan Uefa låta bli att röra i kvalens tidsperioder så kan NL för damerna bli utmärkt. En tänkbar nackdel är att förbundskaptener blir mindre benägna att testa nya spelare om träningsmatcherna blir färre.

 3. Håller med, Chawinga är världens bästa forward och hon är redan i målform. Fråga Sembrandt i Juventus!
  Hon har gjort sig en förmögenhet i Kina, runt 10 Mkr, och hjälpt hela släkten i Malawi, ett av världens fattigaste länder. Men vill nu börja spela ”riktig” fotboll i Europa igen. Där gjorde Inter ett riktigt kap.
  Lågt odds på att hon vinner skytteligan i Serie A denna säsong. Oddsen är också tämligen låga på att hon dyker upp i England om något år. ‘
  Tabitha gjorde över 120 mål på fyra säsonger i Sverige (en säsong vardera i div 1 och elitettan samt två i allsvenskan).
  Lillasyster Temwa spelar fortfarande kvar i Kina efter drygt två säsonger i Kvarnsveden (55 mål i Elitettan). Hon brukar följa efter storasyster….
  —–
  Vad har hänt i Bergdalen?

  • Jadu, vad har inte hänt i Bergdalen. Det är nya turer hela tiden sedan de sparkade Linnea Liljegärd förra onsdagen. I kväll efter 9–0-förlusten mot Vittsjö låste spelare och huvudstyrelsen in sig i ett omklädningsrum för ett två timmar långt möte. Ett möte som avbröts av att vaktmästaren skulle låsa arenan. Så fler vändningar kan nog vara att vänta.

 4. Of topic.
  Ännu verkar inga highlights från Djurgården – Vittsjö dykt upp på obos damallsvenskan, minns att det var samma sak med en Rosengårdsmatch för ett tag sedan.
  Är det så att de matcher som går på TV6 tar längre tid att släppa highlights på, kanske av rättighetsskäl?

 5. Det är ju härligt att se att Tabitha Chawinga är tillbaka i Europa igen:
  Jag är ju själv Kvarnsvedensupporter och fick följa henne på nära håll under åren i Kvarnsveden.Hon är ju världens bästa forward….Hon kommer lätt göra över 20 mål i Italien för sitt Inter.
  Tyvärr kämpar Kvarnsveden för sin existens i Div 1 nu när serierna görs om.

 6. Nu är det ju så att Inter ägs av Suning, klubben där Tabitha spelade fram tills säsongen 2021, då hon gick till Wuhan som är en klubb där delar av Suning Group också är involverade. Att hon skulle till Inter har ju varit skrivet i stjärnorna ett par år. Det har tydligt kommunicerats i Kinesiska medier tidigare. Ägarna i Kinas ambition med att placera henne hos Inter är för att hon ska kunna marknadsföra sig på ett bra sätt i Europa, och att den Kinesiska klubben (Wuhan, ihop med Suning och på den vägen även Inter) ska kunna profitera på en stor försäljning efter denna säsong. Tänkbara mål som satts upp har varit Lyon, PSG, Chelsea eller Barcelona (enligt kinesiska medier). Agenterna som uttalat sig i Kina å Tabithas vägnar har också tydliga kopplingar till Suning, vilket påvisar att hennes framtid i mångt och mycket ligger i händerna på Suning Group.

  Så att säga att Chawinga hamnade i Inter, är så långt i från överraskande det kan bli. Vilket jag blivit då jag är Interisti och på den vägen läst mycket som kablats ut i från Kina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.