Dalsjöfors ledning har gjort damfotbollen en stor otjänst

I går var det stormöte i Dalsjöfors Goif. Konkursförvaltaren berättade att damfotbollen dras ur seriesystemet omedelbart. Och att tjejerna får starta om i femman nästa år, om någon av spelarna är kvar.

Damfotboll står knappast högt i kurs i Dalsjöfors samhälle just nu. Och vad värre är, på plats vid mötet fanns inte en enda av de ledare som drivit en 87-årig förening med 1000 medlemmar i avgrunden.
Den som fick föra damfotbollens talan var ordförande Hans Forsman, som kom in i verksamheten när skutans skrov redan tillfogats alla förödande hål.

De som på ett ansvarslöst sätt sänkt Dalsjöfors Goif vågade inte möta klubbens medlemmar. Eller så är de så naiva att de inte fattar att spelet är förlorat.
Och man börjar ju undra, för i dag kom följande nyhet upp på Dalsjöfors Damelits hemsida: Josefin Berg lämnar DGoif.

Jaha. En spelare lämnar. När jag läser texten vet jag inte om jag skall skratta eller gråta. Dalsjöfors är i konkurs. Om några dagar finns inte damlaget längre. Tro sjutton att spelarna kommer att lämna.

Och för övrigt hade jag uppfattningen att kontrakt upphörde att gälla i samma ögonblick som klubben gick i konkurs. I varje fall var det ju så för Örgryte IS i fjol.

Själv mår jag dåligt av hur uselt Borås enda elitlag överhuvud taget inom damidrott har skötts det senaste året. När Dalsjöfors och Byttorp gick ihop i en i och för sig väldigt positiv satsning i oktober 2009 hade Borås ett mittenlag i ettan och ett topplag i tvåan.

Nu finns inget kvar. I höst har varken Dalsjöfors eller Byttorp damlag i seriespel. Det har inte heller Borås stads historiskt sett starkaste damfotbollsklubbar Kronäng och Mariedal. Kommunens högst placerade lag spelar i trean.
Alltså, damfotbollen i Borås är stendöd. Och det värsta är inte att sammanslagningen missköttes och blev pannkaka.

Det värsta är att Dalsjöfors klubbledning har givit damfotboll ett extremt dåligt rykte i Boråsområdet. Och att det lär dröja länge innan någon klubb vågar göra en rejäl elitsatsning på tjejer.

Tillagt i efterhand: Här är fler tankar kring Dalsjöfors konkurs.

5 tankar på “Dalsjöfors ledning har gjort damfotbollen en stor otjänst

 1. Jag hittar inte någonstans ytterligare en artikel eller ett inlägg där det blir bekräftad att Dalsjöfors tas ut ur seriesystemet. Inte att jag misstror dig: Det är ju en nyhet som borde slå ner som en bom i damfotbollssverige. Men ingen har den. På Dalsjöfors hemsida uppmärksammar man nästa träningsmatch mot Husqvarna den 24 juli kl 18.00. Och på damfakta.se står fortfarande nästa seriematch mot Kenty borta den 30 juli kl. 19.00.
  Hur kommer Svenska FF att hantera saken? Nollar man Dalsjöfors, dvs tar man laget ur systemet och annullerar alla matcher med dem eller fortsätter man bara utan dem? Inte ens Borås Tidning har skrivit om mötet på klubben vilket är märkligt. Det kanske finns hopp kvar?

  • Jag hoppas också att jag kommer att få fel. Men det finns inte så mycket som talar för det.

   Angående BT, så hade tidningen ett uppslag om mötet i tisdagstidningen. I den största artikeln meddelade konkursförvaltaren att ”all verksamhet utöver damernas elitsatsning kommer att drivas av konkursboet fram till årets slut.”

   Jag vet inte varför inte de artiklarna ligger uppe på hemsidan.

   Alltså. Så som läget var i måndags fanns det inget som talade för en fortsättning.

   Men det är klart, innan klubben definitivt ger upp sin plats i söderettan finns ett minimalt hopp att någon pumpar in ett par miljoner kronor, och räddar verksamheten.

   • Jag ställde frågan till Dalsjöfors via deras Facebook-sida och svaret kom ikväll: – Konkursförvaltaren har inte gjort det. Kommer att diskuteras under de närmsta dagarna hur den sportsliga verksamheten ska gå vidare..
    Vi får hoppas att det blir så.

 2. Pingback: Dalsjöfors ännu ett exempel |

 3. Pingback: Perspektiv på idrottsföreningars kortsiktiga fokus | signerat || kjellberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.