Avgjort i damallsvenskan – då vänder vi blicken mot Potsdam

Vi är framme vid damallsvenskans sista omgång. De matcher som skulle kunna vara så där härligt spännande gäller dock ingenting. Allt är redan avgjort.

I stället kommer söndagens matcher vara ganska avslagna, inte minst då flera lag släppt i väg sina amerikanska och australiska spelare på landslagsuppdrag. Det handlar om Piteå (Lydia Williams), Tyresö (Ali Krieger, Meghan Klingenberg och Christen Press), Göteborg (Yael Averbuch) och Linköping (Brianna Davey).
Det innebär alltså att Press kommer att vinna skytteligan på 23 mål – trots att hon gjort 24. En väldigt stark och imponerande notering på 20 spelade matcher.

Christen Press

Christen Press

Udda förresten att hela omgången har avsparkstid 14.20, trots att ingen match verkar tv-sändas.

En match som ändå är lite intressant är mötet mellan senhöstens två sämsta lag i damallsvenskan, Göteborg och Sunnanå. För Skelleftelaget krävs en poäng om man skall undvika att ta över förstaplatsen i tabellen över 2000-talets sämsta lag i damallsvenskan. Den leds nu av Bälinge på 5 poäng och –58 i målskillnad från 2008. Inför resan till Göteborg står Sunnanå på 5 poäng och –64.

Nämnd match är ju även Torbjörn Nilsson:s sista som Göteborgstränare. Jag gissar att han vill avsluta med en seger. Just nu står hans lag på sex raka förluster. Och faktum är ju att GFC slåss om fjärdeplatsen Och inom svensk fotboll har vi av tradition medaljer till de fyra första lagen. GFC slåss således med Örebro om att bli bronsmedaljörer på söndag.

Utöver ”bronskampen” är väl mötet mellan trean Linköping och tvåan Tyresö helgens mest intressanta. I samband med den första Champions League-matchen mot PSG sa ju Tony Gustavsson att damallsvenskan är en tvålagsserie. Om inte hans Tyresö vinner mot Linköping kommer Tyresö att ha länge avstånd upp till ettan Malmö än till trean LFC.

Snackar vi kanske enlagsserie? Eller trelagsserie?

Bronskamp och prestigemöten i all ära. De mest intressanta matcherna på svensk mark i helgen är de som avgör vilka lag som åker ur elitettan, och vilka som går upp. Hovås/Billdal har tre poäng och fyra måls försprång på IFK Kalmar. Och ytterligare sex mål skiljer till Östers IF.

På söndag spelar Hovås/Billdal och IFK Kalmar hemma mot Sirius respektive Umeå Södra, medan Öster skall till Sundsvall. Hos Hovås har jag för övrigt noterat att Linda Nöjd har funnits med i startelvan de senaste två månaderna. Det är en spelare jag gärna hade sett på damallsvensk nivå igen.

I kvalet till elitettan är Halmia i det närmaste klart. Halmstadslaget vann med hela 4–0 borta mot Lidköping, och kan förstås inte tappa på hemmaplan. Även Bollstanäs har mer än ena benet i näst högsta divisionen. 4–2 borta mot Assi innebär att Kalixlaget måste göra minst tre mål på bortaplan för att kunna vända. Det känns inte rimligt.Jämnast är det mellan IFK Norrköping och Brommapojkarna. Där har Norrköping med sig 1–0 till hemmareturen.

Bollstanäs–Assi och Norrköping–BP spelas i morgon, medan Halmia–Lidköping avgörs på söndag.

Vi får gå utanför Sveriges gränser för att hitta helgens stora begivenhet. Jag avser förstås morgondagens tyska seriefinal mellan Turbine Potsdam och Wolfsburg. Svenskmötet Antonia GöranssonNilla Fischer sänds både på Eurosport 2 och på DFB-tv med start 11.45. Jag kan inte se den live, och det grämer mig. För det är en match som borde kunna bli riktigt bra – även om jag tycker att Wolfsburg känns minst ett snäpp mer homogent än Potsdam i år.

Även i Österrike är det seriefinal, då landets båda Champions Leaguelag Neulengbach och Spratzern drabbar samman i morgon kväll.

På söndag kväll (19.30) är det landskamp mellan USA och Australien. Troligen alltså med ett antal damallsvenska spelare på planen.

8 tankar på “Avgjort i damallsvenskan – då vänder vi blicken mot Potsdam

 1. Trist med ‘stjärnfallet’ i matchen LFC-Tyresö (för övrigt mycket märkligt att den inte visas på TV) och särskilt då LFC marknadsfört den lite extra just som en ‘stjärnkavalkad’. Det hade dessutom varit roligare om LFC fått ställas mot bästa möjliga Tyresö då en eventuell seger inte blir lika prestigefylld utan alla motståndarnas stjärnor på plan.

  Med det sagt är det frågan om inte tappet av Davey är minst lika tungt för LFC som Tyresös tapp av sina amerikanskor är. Ringshamre är förvisso en bra målvakt men har inte alls samma pondus i sina ingripanden som det australiensiska kraftpaketet och hon lär nog behöva göra en kanonmatch om det ska bli hemmavinst.

  Återstår att se om LFC kan neutralisera Tyresö lika bra i år som vi gjorde i hemmamatchen ifjol där framförallt Petra Larsson gjorde en mästerlig insats i sin defensiva uppgift mot Marta. Om effektiviteten från de senaste matcherna kan upprätthållas, mot Örebro var det t ex 5/5 vad gäller avslut på mål och hur många mål det blev, så är chansen god för att den obesegrade hemmasviten på både Linköping Arena och Folkungavallen kan upprätthållas.

   • Låter som det blir ett ovanligt ‘svenskt’ Tyresö i såna fall, då får man ju se spelare som inte fått spela många minuter i år på plan. Bara hoppas inte allt för många i Linköping har koll på detta och kommer till Folkungavallen ändå men då finns ju samtidigt risken att de känner sig blåsta på den utlovade ‘toppmatchen’.

 2. Tror för övrigt inte att Tony menade något illa med sitt uttalande, tycker det är lite löjligt att förstora det. Han har väl trots allt en poäng då han väl har i åtanke att det ju faktiskt var två lag som var väldigt överlägsna förra året, och att trots att LFC gått bra på slutet i år har ju faktiskt guldstriden under säsongen stått mellan två lag. Det råder väl inget tvivel om att det är två lag som slagits om titeln senaste två åren, men Tony och alla vi andra fotbollsälskare blir självklart överlyckliga om fler lag kan höja sin nivå och ansluta. Varför inte Kopparberg eller LFC på sikt.

  En sista notis, att kalla tappet av en 18-årig målvakt ”minst lika tungt” som tappet av tre amerikanska landslagsspelare är förhoppningsvis skrivet med en stor portion humor.

  • Det är möjligt att Tony Gustavsson inte menade att trampa på övriga lag i serien. Men det blev ju precis vad han gjorde. Och det tycker jag är anmärkningsvärt. Men visst har han en poäng i att guldstriden bara bestått av två lag två år i rad.

 3. Visst är det klumpigt uttryckt och då kanske han också ska ha lite skit för det, men det är ett citat på 1 mening utan detaljer. Jag förutsätter att han enbart menar att toppstriden har bestått av två lag. Hoppas jag. Är det någon tränare som alltid brukar uttala sig med stor respekt gentemot alla motståndare i serien, oavsett tabellplacering, så är det Gustavsson.

  Och angående Brianna Davey har jag från twitter förstått att man tydligen nu istället fått stoppa en utespelare i mål. Då kan ju även jag skriva under på att det är ett betydligt värre tapp än allt vad TFF saknar! (resultatet till trots)

  • Japp, Petra Larsson stod i mål och gjorde en gedigen insats även om utnämningen till matchens lirare kanske va att ta i. Hon fick inte överdrivet mycket att göra men stod rätt och hade dessutom en kanonutspark som via nickskarv från Harder gav Blackstenius chansen att löpa ifrån Tyresös försvar och finta bort Söberg för att sen rulla in bollen. Just Blackstenius var nog den jag personligen hade gett pris som matchens lirare då hon jobbade kopiöst mycket och dessutom svarade för 2 mål vilket ju för upp henne på fina 8 totalt på 11 matcher från start. Även Harder gjorde som vanligt mycket rätt och gick 1+1.

   Vad gäller Davey så menade jag faktiskt att det var ett större tapp än Tyresös även om Ringshamre hade kunnat spela för även om Davey bara är 18 år så talar vi om en supertalang som efter vad jag förstått är 1:a valet i världens 8:e bästa damfotbollsnation och detta i konkurrens med b l a Piteås duktiga Lydia Williams.

   Jag hade för övrigt inte hört att Harris, Marta och Hermoso (och även Boquete skulle det visa sig) stod över matchen för med dessa 4 + amerikanskorna borta så var det ju givet att Tyresö ställde upp ett betydligt svagare lag än jag hade trott på förhand. Samtidigt ska sägas att LFC ställde över Rohlin och Ericsson och att forwarden/mittfältaren Jonna Andersson spelade vänsterback och Jessica Samuelsson för första gången någonsin spelade mittback så det var två något stukade lag som möttes även om Tyresö hade betydligt fler ordinarie spelare borta.

 4. Tycker att det är lite konstigt sagt av Gustavsson, med tanke på tidpunkten när det sades. Marta hade ju då varit skadad en längre tid, och precis kommit tillbaka till spel. Det visade ju sig att efter Marta’s diskbråck, att Tyresö inte alls var så homogent utan henne. Visst, finns bara en Marta, men det var mycket grus i maskineriet utan henne. Spelar ingen roll att de andra storsjärnorna var på planen, laget var endast ett lag från övre halvan, inte förra årets Damallsvenska vinnare. Seger och Bouqete borde ha stigit fram mer i Marta’s frånvaro, men det tyckte jag inte de gjorde.

  Så att säga att det endast var ett race mellan två lag är väl både rätt och fel. LFC gick ju som tåget på slutet, och nu när vi sitter med facit i hand, så var det inte så mycket som skiljde dem åt. Marta’s bortfall borde inte ha såpass stor inverkan på Tyresö spel, som det haft, med tanke på truppens storlek och kvalité. I Tyresö så har man ju ganska många som kan stiga fram och vinna matcher, i andra lag är det inte så, bortsett Malmö.

  Kolla Kopparbergs, utan Jodie Taylor finns det knappt något hot. Skulle man plockat bort Harder från LFC, så skulle man kanske skönja samma utveckling som i KGFC’s trupp. Kanske inte lika stor kollapps, då LFC’s trupp man för man ser bättre ut just nu, och har fler spelare. Idag ex, så gjordes bara ett enda byte i KGFC. Att endast kunna byta en utespelare, och eventuellt ett målvaktsbyte är ju under all kritik. Svenskfotboll må ha flera namn på avbytarbänken, men om flera ej kan spela pga skada, varför ha med dem som avbytare överhuvudtaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.