USA och Kanada klarade pressen

Som väntat blir det USA och Kanada som tar de båda nordamerikanska OS-platserna. Lagens speciella målskyttar klev fram när det skulle avgöras.

Alex Morgan gjorde tre mål när USA vann med 5–0 mot Trinidad och Tobago. Och Christine Sinclair satte de två första målen när Kanada vann med 3–1 mot Costa Rica.

USA har varit med i alla OS, något man bara har gemensamt med Brasilien och Sverige. USA och Brasilien är nu båda inkvalade. Det återstår för Sverige att hålla sviten…

USA hade 27–2 i avslut i sin avgörande kvalmatch i natt, och man vann som synes hur säkert som helst. Intressant att se att Jill Ellis valde att starta med 17-åriga Mallory Pugh i OS-kvalets viktigaste match. Jag har inte sett matchen, men Pugh hyllades i sociala medier för sin insats. Hon slog bland annat assisten till det viktiga 1–0-målet.

Jag såg däremot Kanada–Costa Rica. Det var intressant, för det är verkligen ett nytt Kanada som John Herdman håller på att matcha fram. Och då tänker jag inte bara på att han har föryngrat truppen rätt rejält sedan hemma-VM.

Nu bygger det här bara på en match, men känslan är att det Kanada som tidigare mest spelat hårt och fysiskt blir alltmer passningsorienterat. Backlinjen med stjärnan Kadeisha Buchanan samt Sverigebekanta trion Josee Belanger, Shelina Zadorsky och Allysha Chapman är mer spelande och kreativ än man vant sig vid att se kanadensiska backlinjer.

Och offensivt gillade jag verkligen det jag såg av Ashley Lawrence och Deanne Rose. Båda är fysiska, men också väldigt bollskickliga. Passningsskickliga 20-åringen Lawrence var ju med även i VM, men känslan är att hon nu har tagit över rollen som central speluppläggare fullt ut.

16-åriga Rose – fyller 17 i mars – har verkligen möjligheter att bli en fantastisk powerforward i framtiden. Hon är redan urstark, har bra fart och har såpass bra teknik att hon kan dribbla sig förbi en back. Hon kommer att bli hyperintressant att följa framöver.

Hennes resa in i Kanadas OS-lag är intressant. Hon hade inte spelat en enda landskamp i någon åldersgrupp förra sommaren. Hon hade blivit ratad vid ett U15-läger för några år sedan när hon i september fick chansen vid ett U17-läger. Två månader senare var hon A-landslagsspelare. Här snackar vi om kometkarriär.

Det var för övrigt Rose som gjorde det matchavgörande 3–1-målet mot Costa Rica. Ett udda mål där hon sköt sig själv i huvudet. Kanada hade bra kontroll på matchen från start, även om de inte skapade jättemycket och bara vann avsluten med 6–4. Men Sinclair visade sin klass när hon fick chansen. Hennes 1–0-mål gav Kanada andrum.

Hennes 2–0-mål var för övrigt högklassigt. Costa Ricas Las Ticas kom tillbaka via en mycket tveksamt dömd straff. Men Kanada var bäst och vann rättvist.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.