Grattis Frankrike – klart för EM 2017

I kväll blev Frankrike andra nation att säkra sin plats i nästa års EM-slutspel. Först blev ju som bekant Nederländerna i samband med att de fick värdskapet.

Fransyskorna blev alltså det första laget att kvala in. Man blev det efter att komfortabelt besegra Ukraina på hemmaplan med 4–0 (2–0) efter mål av Kheira Hamraoui, Camille Abily, en ukrainsk försvarare och Amel Majri. Det var det klasskillnad från första minuten i gruppfinalen i grupp 3.

Jag såg stora delar av matchen och kunde snabbt konstatera att Frankrike gjort massor av förändringar sedan VM. Jag har inte studerat de franska startelvorna i vinter speciellt noga, men gjorde nu en liten tillbakablick. Och utifrån det känns det som att Frankrike håller på att bygga om sitt laget.

Bland de 14 spelare som var på planen i kväll fanns bara fem från den elva som startade mot Tyskland i fjolårets VM-kvartsfinal.

En av de fem spelarna som var kvar från startelvan mot Tyskland var för övrigt vänsteryttern Majri, en spelare som inte var förstaval under VM men som nu börjar bli alltmer bofast i elvan.
I kväll var hon den som imponerade mest på mig. Majri har verkligen en underbar teknik och är dessutom både kreativ och målfarlig. Hon gjorde alltså 4–0-målet men var även sista franska spelare på det 3–0-mål som räknas som självmål. Majri känns faktiskt som Frankrikes mest intressanta spelare alla kategorier för tillfället.

I och med dagens seger har Frankrike sex raka segrar och 20–0 i målskillnad i sin grupp. Återstår för dem gör hemmamatcher mot Grekland och Albanien. Frankrike kommer alltså att ta full poäng och sannolikt gå igenom kvalet med nollan intakt.

I morgon kommer förresten även Tyskland att säkra sin EM-plats. Seger hemma mot Kroatien innebär nämligen att tyskorna har vunnit sin grupp.

Däremot lär inga fler länder bli EM-klara i det här landslagsfönstret, utan vi får nog vänta till juni innan vi räknar in det fjärde av de 16 länder som skall till Nederländerna nästa sommar.

2 thoughts on “Grattis Frankrike – klart för EM 2017

  1. Att påstå att Majri ”jobbade sig in i startelvan under VM” är väl att ta i. Hon spelade två matcher, den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko som mittfältare istället för Necib och kvartsfinalen som vänsterback istället för Boulleau, som dock var uttagen att spela matchen men som gick sönder på uppvärmningen. Intressant annars att se att Frankrike vågar testa olika spelare under kvalet, till skillnad från Sverige…

    • Håller med om att jag hade en mindre bra formulering om Majri, skall fila till den. Avsikten var att påtala att hon inte var aktuell för startelvan när VM startade. Men som du skriver, nu ser det ut som att hennes prestationer tog henne in i laget, fast hon egentligen hela tiden var backup.

      Angående Frankrike blir det väldigt intressant att se vilka 18 spelare som kommer med i OS-truppen. Min franska är väldigt dålig så jag har svårt att hänga med i debatten i Frankrike, men det är ju inte bara i EM-kvalet som man testat friskt. Även i fyrnationsturneringen i USA såg laget väldigt annorlunda ut mot i VM i fjol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.