En helt ok svensk OS-lottning

OS-lottningen är klar och för svensk del blev utfallet helt okej. Vi lottades in i grupp E med Brasilien, Kina och Sydafrika. Spelschemat ser ut så här:

* Sydafrika den 3/8 i Rio.
* Brasilien den 6/8 i Rio.
* Kina den 9/8 i Brasilia.

De andra två grupperna ser ut så här:

Grupp F: Kanada, Australien, Zimbabwe och Tyskland.

Grupp G: USA, Nya Zeeland, Frankrike och Colombia.

Spontant tycker jag att det blev tre ganska jämna grupper, vilket ju känns rättvist. Jag ser att flera svenska medier kallar E för dödens grupp. Det tycker jag är en felaktig benämning. Dels för att lagen i E har en bra väg fram i slutspelet, dels för att jag faktiskt tycker att G är tuffast.

För svensk del borde det finnas rätt goda möjligheter att samla tillräckligt med poäng för att avancera. Sydafrika är ju en match vi bara skall vinna. Brasilien och Kina är starka lag, men lag som ligger på ungefär samma nivå som Sverige. Alltså lag som det absolut inte omöjligt att ta poäng mot eller besegra.

Slutspelsträdet ser ut så här:

E1 – F3/G3
G1 – E3/F3

E2 – F2
F1 – G2

Där har alltså Sverige hamnat i bästa möjliga grupp. Vinnaren möter en trea och tvåan möter en tvåa. Det är alltså bra chanser för svensk del att nå semifinal – om vi slutar etta eller tvåa i gruppen. Avancerar vi som trea väntar däremot USA eller Frankrike, så det kanske inte är något klockrent alternativ.

Slutspelsträdet skulle alltså kunna se ut så här:

Kina–Kanada/Nya Zeeland
USA–Brasilien/Kanada

Sverige–Australien
Tyskland–Frankrike

Som en parentes kan nämnas att vårt herrfotbollslag i OS fick en riktigt tuff lottning. De ställs mot Colombia, Nigeria och Japan.

Hela spelschemat för OS-fotbollen, alltså både herrar och damer finns här.

1 thought on “En helt ok svensk OS-lottning

  1. Samtidigt är det väl en absolut drömlottning för Kina, sämsta laget från både pott 1 (Brasilien) och pott 2 (Sverige, speciellt då de inte kunde få Australien). Noterar även att Frankrike kunde haft det bättre, för att nå semifinal måste de antingen vinna gruppen före USA eller, om de blir tvåa, slå Tyskland i kvartsfinalen (förutsatt att Tyskland vinner sin grupp). Eller så kan de lägga sig och försöka gå vidare som trea, bli hånade men få en på pappret betydligt lättare väg (Brasilien/Sverige/Kina). En liknande skandal som Japans i förra OS på gång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.