En positiv förlust med 8–0

Sverige har i dag förlorat med 8–0 mot något slags U20-lag från Botafogo. De svenska spelare och ledare som uttalat sig i media eller på sociala medier har varit positiva till matchen. Det får man trots allt se som positivt – även om resultat ger rätt negativa vibbar.

Några av de här positiva orden finns att läsa här, här och här – och lite röster finns här. Det finns till och med en liten text på svenskfotboll.se nu – kors i taket…

Nu kommer säkert någon förbundsrepresentant att höra av sig och meddela att jag har fel i resten av texten – men förbundets hemsida har verkligen varit katastrofalt dålig på att uppmärksamma damernas OS-turnering. Där går det faktiskt inte ens att ana att landslaget har varit samlat i drygt fem dygn.

Den enda text som publicerats den senaste veckan är dagens korta matchtext, och till den finns inte ens riktig matchfakta. Man får bara veta att ”Sundhage luftade bänken rejält”. Informativt.

OS-premiären är bara fem dagar borta – det borde vara dags för förbundet att börja ösa ut material. Det borde vara dags att försöka börja marknadsföra Sveriges bästa fotbollslandslag.

Under OS-fliken på förbundets hemsida finns inte ens några spelarpresentationer. Jag vet att man inte kan jämföra med superproffsen på USA:s förbund. Men det blir ändå lite pinsamt för SvFF när USA är så vansinnigt mycket bättre. Nu kör USA sådana här klipp med alla sina OS-spelare:

Det är ju förstås inte nödvändigt att göra sådana här påkostade inslag. Men genom de här historierna kommer man närmare det amerikanska landslaget, man upplever det som att man lär känna spelarna. Det är tyvärr rätt svårt att lära känna de svenska spelarna via svenskfotboll.se. Faktum är att det närmast är omöjligt. Tråkigt.

Se förresten alla de tecknade klippen med de amerikanska spelarna på den här spellistan:

Apropå spelarpresentationer har Fifa nu lagt upp listorna med samtliga tolv spelartrupper till den olympiska fotbollsturneringen. Länk här.

De har även lagt upp en gedigen statistisk bakgrund till turneringen. Länk här.

Slutligen en liten fin historia om Nya Zeelands Katie Duncan. Hon har rakat av sig hela sitt långa hår för ett välgörande ändamål. Varför kan du se i det här inslaget. I det sevärda inslaget får man även veta att Duncan och hennes bror hittade deras mamma mördad i hemmet när de var små. Läskigt.

9 thoughts on “En positiv förlust med 8–0

 1. Att Sundhages lag spelade mot Botafogo ungdomslag var vågat val!
  Nästa gång borde de välja ”no name” lag; kanske en samling pojkar från någon gata i Rios favelas, eller varför inte, ställa sig mot några killar på Copacabana. Då skulle detta sett ut som en pr-jippo grej där ingen skulle bry sig om resultaten.
  Man skulle slippa de pinsamma förklaringen att Sverige spelade mot ”fullvuxen kill-lag” när i själva verket 0-8 förlust sved, ganska rejält..
  ”När du ger dig in i leken så ska du leken tåla”, borde sägas och även tänkas..
  Uppmärksamheten kring damlandslaget då, som man klagar på år efter år, som om något skulle och borde ändrats; tja damfotbollen ligger dit där den ligger, snällt sagt, ljusår från fotbollen som annars spelas. Därefter är väl intressen..tack och lov att vi inte lever i en kultur där saker och ting ska ordnas med dekreter, som i sin tur ska bryta ut ointressen…eller!?
  Att USA damlag njuter av i sitt uppmärksamhet och stöd de får, kan förklaras med faktum att damerna är ”större” än killar, även om de tjänar väsentligt mindre, rent sportsligt alltså, de slår killar och de är ofta vinnare.
  I ett prestations inriktat samhälle, då snackar man om, man gillar mest av allt.. vinnare…Sedan är fotbollen i USA ännu inte den största idrotten,också något som talar för damer..

  • @Axel: Att damlag spelar mot pojk-/herrlag diskuteras naturligtvis. Damlag brukar klara sig rätt OK mot exempelvis P16-lag och ibland till och med vinna (har sett några sådana matcher). Vad Sundhage ville ha ut av just denna match vet väl bara hon i detalj. Kanske ville hon att landslaget skulle få lite ”Brasilienkänsla” inför den matchen i gruppspelet? OM Sundhage vetat att laget skulle bestå av 18-20-åringar hade beslutet nog blivit ett annat. Frågan är väl hur hon förberett laget och hur matchen utvärderas med laget. Du skriver ”pinsamma förklaringen”. Det var knappast någon pinsam förklaring – självklart är det något annat att spela mot ett lag med 18-20-åringar jämfört 16-åringar. Däremot är det pinsamt att landslagsledningen inte försäkrat sig om spel mot rätt ålderklass.

   Din samhällsanalys är svag Axel. Att herridrott generellt får mer uppmärksamhet beror inte på att den är varken mer sevärd eller fantastisk. Det ”kultur” och ”dekret” du talar om har satt herridrott före damidrott och det är inte främst på rationella eller sportsliga grunder. Det gäller i hög grad också damfotboll kontra herrfotboll. Särskilt i riksmedia är det en slö, slentrianmässig, slarvig, slaskig och sensationslysten rapportering kring damfotboll. Därtill ofta sakligt okunnig. Här kan man snacka om ”kultur” och ”dekret” Axel!

   Om vi lämnar ”vanliga” journalister och istället tittar på vad respektive nationella förbund gör för damfotboll är SvFF rätt kass. Fina ord, men när det kommer till kritan är det lite verkstad! Det ser vi i dessa dagar…

   I din avslutning om USA: Hade damerna blivit ”större” än killar UTAN stöd av ett förbund som när det gäller PR är ljusår framför SvFF? Knappast! Varför skulle det tala för damfotbollen att fotboll inte är bland de största idrotterna i USA?

 2. Jag förstår Pias tankegång att spela mot killar för att speeda upp damlandslaget. Tror inte det fungerar så. Tycker det är bättre att möta ett annat damlag för att bygga upp och föra spelet men se till att laget hålla högt tempo hela tiden. Men visst Pia är en rutinerad tränare och lagbyggare så kanske då. Snart dags för match mot Sydafrika vilket förhoppningsvis inte skall vara något problem ☺

 3. Sveriges damlag förlorade 8-0 mot P-16 Botafogos ungdomslag.
  Sedan kommer man med förklaringen till denna ”förnedringen” att i det brasilianska laget spelade äldre killar!? När man väl fattat att siffrorna var för höga då spinner man på..med dåliga ursäkter
  Värför överhuvudtaget komma med sådan nonsens förklaringen?
  Ville man säga; jo, vi duger mot 16 åringar men vi klarar inte 17 eller 18-åringar!!
  Löjligt, onödigt, oseriöst, pinsamt…
  Naturligtvis att fotbollen som spelas av män är bättre på nästan allt, helt onödigt men skitlätt att bevisa. Bara om du har växt upp med damfotboll och kollat på Allsvenskan som merit för det hela, kan vara nog anledning att dra punkt efter punkt ..
  I min värld då finns ej dam eller herridrott, det finns bara bra eller dåliga prestationer..
  Svensk media då överlag är ju sensationalistisk, lite ”se & hör känsla när man läser artiklar, för min del finns det då ej något större skillnad i bevakningen.
  Eller menar du att alla artiklar man skriver om Zlatan är något att lära sig av?
  Till sist, förbundet kan inte vinna matcher, kan inte göra målen..
  Sundhage borde ha ”fotbollen” och bara den i sin agenda; inte promovera feminismen, gay-kultur, eller ”klaga på män runt om kring mig” uppdrag..
  Hennes lag, hennes gäng av tränare, folk runt om kring är ju formad även utifrån de premisser….som bekant man ska ju inte använda idrotten att promovera politiken, även om man kan tycka att det inte finns något fel på det..

  • Vad är det som är löjligt och pinsamt med att damlandslag inte klarar av elitlag med herrjuniorer? Jämför du kvinnors fysik med mäns kommer du att märka att kvinnor motsvarar ungefär 14,5-åriga män. Det är inte många P15-lag som har chans mot elitlag med 17–18-åriga killar heller.

   • Den största skillnaden herr respektive damfotbollen är uppfattningen om utrymen man rör sig på, följandevis så använder killar fotbollsplanen på bättre sätt än tjejer.
    Då spelar det inte så stor roll om 15 åringar rör sig på planen eller dubbel så gamla i just det avseende. Eventuell match mellan de 2 åldersgrupper skulle blivit betydlig jämnare historia..
    Därmed fysiken spelar roll men inte avgörande sådan; småväxta japanskor vann VM när de besegrade fysiskt överlägsen motståndare.
    Världens bästa fotbollsspelare är 169cm lång med sina kanske 65-70kg, inte precis någon ”jätte”
    Angående svenska 0-8 förlusten, som var förväntad, då kommer man med pinsamma förklaringar, som att man vill ”försvara” detta nederlag. Tror att det brassilianska laget visade nog med respekt med bara faktum att de accepterat spela mot ett damlag..

  • Att kvinnor och män har olika fysiska förutsättningar är ju knappast en nyhet. Ingen förväntade sig att Kajsa Bergqvist skulle ha en chans att spöa Stefan Holm eller att Therese Johaug vinner över Petter Northug men när det gäller fotboll då kan vissa ”små pojkar” inte acceptera att tjejer får lov att spela över huvud taget . Varför kan man inte respektera att de älskar fotboll lika mycket som män gör och att damfotbollen konkurrerar på samma sätt som herrfotbollen gör. Spelar man i ett landslag så möter man de bästa ifrån andra länder. När man läser eller hör vad somliga skriver, säger eller tänker så kan man inte låta bli att skämmas över att vara man. Jag vet hur mycket dessa tjejer får offra för att få lov att spela på elitnivå. Sen ska dom också behöva stå ut med en massa kommentarer ifrån manliga herrfotbollssupportrar som känner sig hotade i sin manlighet när kvinnor uppmärksammas för att dom spela fotboll. Vi tillhör ALLA den fantastiska fotbollsfamiljen pojkar och flickor, killar och tjejer, herr och dam, gubbar och gummor. Varför kan man inte respekterar varandra och till och med stötta varandra? Varför är det så svårt ?

 4. @Axel: Jag är imponerad över din uthållighet Axel! Framför allt att du fortsätter med så dåliga argument där du hela tiden talar emot dig själv. Det ser och förstår du tydligen inte själv. Alltså:

  1. Om det inte till stor del handlar om fysik när damer spelar mot herrar, varför skulle det bli ”betydligt jämnare” mellan ett P16-lag och ett P19-lag? Då kunde väl ett P16-lag lika gärna i nio fall av tio slå ett P19-lag?

  2. Om det inte delvis handlar om fysiska skillnader varför finns det alls nivå-/åldersindelning i ungdomsfotboll? Detta också INOM båda könen.

  3. Visst kan ett mer ”småväxt” lag vinna mot ett fysiskt större, MEN tittar du på exempelvis internationella damfotbollstitlar på seniornivå är det ingen slump att lag som USA och Tyskland oftast vinner. De gör det åtminstone delvis på sin fysik – OCH då handlar det än om att motståndarna a) också är seniorspelare och b) av samma kön. För övrigt sågs Japans vinst som en sensation av de flesta och slentrianuppfattningen att Japanska lag är särskilt ”småväxta” stämmer inte heller. Ett exempel är det landslag som just spelat i Sverige.

  4. Det du kallar ”bortförklaring” och ”pinsamt” är bara pinsamt när du använder det som argument. Jag har inte sett att någon sagt att det BARA skulle handla om fysiska skillnader i den aktuella matchen, men däremot är det en DELförklaring och som sådan mycket trovärdig och inte alls pinsam.

  5. Vad har ”respekt” med saken att göra? Varför skulle matchen mot damlandslaget handla om ”respekt”. Du avslöjar dig Axel!

  6. Om man drar ut drar ut din argumentation till sin spets Axel innebär det att pojk-/herrfotboll alltid är överlägsen flick-/damfotboll – KILLAR använder ju planen bättre. Så varför Axel intresserar du dig alls för damfotboll? Om du nu gör det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.