Vi fick vårt mirakel

Sverige slår ut USA i kvartsfinal. För första gången någonsin missar USA medalj i ett mästerskap.

Fantastiskt. Och extra fantastiskt att det amerikanska debaclet orsakades av ett hårt kritiserat Sverige.

Nu har vi två chanser att ta medalj, och den fråga som mal i mitt bakhuvud är: hur gick det här till?

Segern är utan tvekan Sveriges största skalp någonsin i ett OS. Sannolikt överhuvudtaget – inklusive herrfotboll. Eller har ni några andra förslag?

Nu skall jag skriva en krönika på temat till BT. Men innan jag gör det måste jag njuta en gång till av Lisa Dahlkvist:s straff. Så iskall. Så grym i avgörande lägen. Det får nog bli en ny kärleksförklaring

4 thoughts on “Vi fick vårt mirakel

 1. Ja, vi fick vårt mirakel! Förklaringen? En spelidé som laget, med betoning på laget, lyckades genomföra. Uppoffrande spel och lite tur (vilket i och för sig också USA hade) där Sverige lyckades kräma ur det de hade. Domaren var stundtals spelare 12 för USA och efter Sveriges felaktigt bortdömda 2-1-mål blev vinsten ändå något av ”poetisk rättvisa”.

  Kanske tråkigt att dra upp det en sådan här dag, men alla de frågor som ställts och kritik som framförts efter de tre gruppspelsmatcherna måste ändå få svar. I alla fall efter OS.

  Den viktiga frågan nu är om Sverige har mer att ge i en semi. Förhoppningsvis var inte detta Matchen med stort M, utan att den kommer i någon av de två återstående matcherna. Har denna vinst gett tillräckligt med ny energi till trötta kroppar och hjärnor?

  Lisa D var den avgörande spelaren idag (trots att det är svårt att lyfta fram någon). Passet till Blackstenius och sista straffen.

 2. Ja vad ska man säga??? Wow! Det fanns ingenting som talade för det här. Förutom att USA har haft svårt för Sverige de senaste åren. Och ”traditionens makt är stor” heter det. Men för USA är det ju tradition att ta medalj, det har man alltså gjort i SAMTLIGA OS och VM som någonsin spelats… fram tills nu, dvs 5 OS och 7 VM. 12 mästerskap i rad och sviten stannar där.

  Men wow vilken insats alltså. Det var inte vackert men det visste man ju redan. Grymt av Blackstenius att sätta läget, grymt av kritiserade Dahlkvist att inte bara slå passningen utan också sätta straffen så iskallt, att bara flina åt Solos psykningar. Och Sembrant! Hon var nära att göra självmål och sedan missade hon sin straff. Men var det någon som fick göra det var det väl hon. För som hon slet i straffområdet! Som hon räddade oss gång på gång. Planens gigant innan straffläggningen? Lätt!

  När Rolfö gick sönder trodde jag att det var kört. In kom Blackstenius och gjorde mål. När Samuelsson fick bollen på huvudet och Morgan gjorde det jäkla skitmålet trodde jag att det var kört, att USA:s självförtroende skulle växa och att svenskorna skulle falla ihop. Så fel jag hade! Bragdguldet nästa?

  Kan inte annat än att lida med Christen Press, hon har inte presterat på topp i OS och sen sumpade hon straffen. Såg inte hennes gamla lagkamrater Sempan, Dala och Seger trösta henne? Nåväl, de var nog upptagna med att fira, fullt förståeligt för det är inte varje dag man slår ut USA i kvartsfinal!

 3. Sverige slog de regerande världsmästarna i en VM-semifinal 1958, men annars är nog det här det största. Lite synd att det behövde komma redan i kvarten.

 4. Fantastiskt kul för Sverige☺ och fantastiskt kul för svensk damfotboll som verkligen behöver en framgång på plan,, och tyvärr fantastiskt tråkigt då förbund och Sundhage kan få för sig att stanna kvar,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.