Wieder ett glädjeämne i Rosengård

Rosengård har i kväll planenligt besegrat Umeå med 5–1. I den första halvleken gladdes jag mycket åt vad jag såg av Ebba Wieder.

Hon var inte längre den blyga nykomlingen som bara slår korta säkerhetspassningar bakåt eller i sidled. I dag var Wieder en högklassig spelfördelare på det defensiva innermittfältet. Hennes variation i passningsspelet kändes väldigt intressant. Och med tanke på hur tunt det är på defensivt innermittfält i landslaget borde Wieder snart också vara intressant för Pia Sundhage. Fast risken är väl uppenbar att talangen får vänta till nästa höst på sin första A-landslagsuttagning.

Ebba Wieder

Ebba Wieder

I övrigt blev det en anmärkningsvärt stor kvalitetshöjning på Rosengårds offensiv när man bytte Lotta Schelin mot Marta. Till Schelins försvar skall man förstås minnas att hon var sist på bollen vid båda Rosengårds två första mål – även om hon bara fick tillgodoräkna sig ett av dem. Men spelmässigt lyfte sig alltså Malmölaget flera klasser efter att vår svenska storstjärna byttes ut i den 62:a minuten. Marta och Ella Masar McLeod var så mycket mer aktiva och delaktiga i spelet än passiva Schelin.

Jack Majgaard Jensen har en svår nöt att knäcka här, hur han skall få Schelin mer aktiv i spelet. Löser Rosengårdstränaren den här gåtan lär landslaget också ha stor nytta av det framöver.

När det gäller Umeå fortsätter laget att försöka spela sig kvar i damallsvenskan. Med fler av affischnamnen strukna från skadelistan och tillbaka på planen känns det spelsättet inte längre lika naivt som i somras.

Negativt är däremot att dagens UIK-lag inte kändes speciellt desperat. Jag vet att det här var en match där de egentligen inte skall kunna ta poäng, men det borde ändå märkas mer att man slåss för sin allsvenska existens. Inte minst i försvarsspelet.

Kanske får vi se större kampvilja och desperation i de kommande omgångarna hemma mot Djurgården och borta mot Mallbacken.

När det gäller helgens omgång i övrigt är förstås Linköping klara favoriter borta mot Kif Örebro. Mitt utgångstips är också att LFC tar alla poängen. Men det blinkar en varningslampa över den här matchen. Behrn Arena är inte LFC:s favoritarena, lägg till att serieledarna dessutom är inne i en matchtät period och att de riskerar att ha börjat spana lite mot nästa söndags seriefinal. Det finns alltså en liten skrällchans här.

I Göteborg finns det en rätt stor skrällchans. Kristianstad har sett rätt bra ut den senaste tiden, trots dålig poängmässig utdelning. Mot ett Göteborg som står på fyra raka förluster bör KDFF således ha en hyfsad chans.

I övrigt i helgen är det Vittsjö–Kvarnsveden, Djurgården–Eskilstuna och Piteå–Mallbacken – tre matcher där ettan är utgångstecknet på tipset, men åtminstone de två första bör helgarderas.

Från allsvenskan till U20-landslaget. Jag hade uppfattat det som att den 21 spelare stora VM-truppen skulle ha presenterats i går. Så blev det inte. Däremot tog Calle Barrling ut 18 spelare till VM-genrepet mot Norge den 20 oktober.

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius

De här 18 kan förstås räkna med att även få åka till Papua Nya Guinea. Bland dem finns Stina Blackstenius, men som väntat ingen spelare från Rosengård eller Eskilstuna. Den här uttagningen innebär att Blackstenius inte kommer att vara aktuell för A-landskampen mot Iran, som ju också spelas den 20 oktober.

Dags för en liten internationell utblick. Jag börjar i Jordanien där F17-VM startade i dag. Det var två jämna matcher och två storsegrar. Jag såg stora delar av Tyskland–Venezuela 2–1. Sett till spelkvalitet var det en klart mycket sämre match än jag hade förväntat mig. Men intensiteten vägde delvis upp bristerna i passningsspel.

Av de VM-profiler som jag lyfte fram i förra inlägget har Spaniens guldklimp Lorena Navarro varit dagens spelare. Hon gjorde de fem första målen när Spanien slog Jordanien med 6–0. Målrekordet i F17-VM-sammanhang är åtta mål. Den korta, men ack så smarta Navarro har absolut chans att ta det rekordet.

Så till helgens internationella verksamhet. Höjdaren är ju semifinalerna i NWSL. Redan om någon timme spelas den första, Washington–Chicago har nämligen avspark nu klockan 02.00 natten mot lördag. Den andra semifinalen spelas mellan Portland Thorns och Western New York Flash på söndag kväll 23.00.

På söndag 16.00 svensk tid skall Kosovare Asllani och Manchester City försöka ta sin andra titel på kort tid. Då spelar de nämligen final i WSL Continental cup mot Birmingham City.

I tyska Frauen-Bundesliga spelas helgens toppmöte mellan fullpoängaren Turbine Potsdam och SC Sand, som ännu så länge hållit nollan i årets serie. På DFB-tv visar de dock lördagens match mellan Freiburg och Frankfurt (avspark 16.30). I franska ligan är det däremot inga toppmöten i helgen.

Slutligen drar den italienska ligan i gång under lördagen. Vi har även i år två svenska spelare i ligan. Det är Stephanie Öhrström och Sara Nordin, som båda har Fiorentina som klubbadress. Läs en gedigen genomgång av den italienska ligan på bloggen Spelare 12.

9 tankar på “Wieder ett glädjeämne i Rosengård

 1. Visst är det sant att Behrn Arena (och Örebro) inte är favoritmotståndet för LFC men innan segern mot Göteborg hade man inte vunnit en seriematch där nere på flera år. Det jag ser som oroväckande är att man varit väldigt ineffektiva mot både Djurgården och Göteborg och varit nära att straffas för det. Visst är Gunnarsdottír och Falk bra målvakter men inte så bra som LFC gjort dom och jag känner att man nog bör utnyttja chanserna bättre mot Örebro för att få in en bättre känsla inför seriefinalen mot FCR.

  LFC var för övrigt nära att råka ut för en allvarlig skada senast då Göteborgs, och i mina ögon Damallsvenskans, mest brutala spelare Filippa Curmark kom in sent och högt med dobbarna på Jonna Andersson i en tackling som hade kunnat avsluta den här säsongen. Med tanke på att alternativen är få i backlinjen så får man säga det var tur att det inte tog värre.

 2. 1. Visst kan Schelin fortfarande göra mål, men skillnaden mellan att ha henne eller Marta på plan kan väl knappast bli tydligare än i matchen mot UIK. Marta är en betydligt mer kreativ och allround spelare än Schelin. Det innebär i sig inget dåligt betyg till Schelin, bara att hon i princip inte på någon punkt når Martas klass.

  2. United och FCR släpper inte spelare till F20. Det gör däremot LFC som låter Blackstenius spela. Skaderisk? Chans att vässa målform (som varit tveksam på slutet) inför avslutning av DA? En markering mot Sundhage som därmed inte kan ta ut henne i A-landslaget? F20 går mht mästerskap i höst före A-landslaget?

  3. Det blinkar inte bara en, utan ett gäng varningslampor i mötet KIF-LFC för LFC:s del. Trots vinster mot DIF och KGFC har ineffektiviteten varit påtaglig. Håller detta en match till? Skaderisk – KIF brukar spela tufft. Svajigt facit mot KIF ett antal gånger – exempelvis 2014 förlust både hemma och borta samtidigt som man vann dubbelt mot FCR. En varning på Neto innebär att hon är avstängd i matchen mot FCR 9 oktober – en gigantisk försvagning av LFC om näst viktigaste spelaren försvinner. Pressen helt på LFC, även om KIF vid vinst sannolikt helt säkrar kontraktet i DA 2017.

 3. Tror inte att LFC kommer att ha problem med Örebro på söndag.
  Örebro spelade tufft och hårt med Rickard Nilsson som tränare 2014 och med systrarna Martinkova, Elin Magnusson, Marina Pettersson Engström, Sarah Michael, Talonen m fl på plan. Man spelade rakt och enkelt, en klar 4-4-2, med en enorm arbetsinsats av samtliga.
  Nu vill man hålla bollen mer inom laget, rulla runt, använda kanterna och ytterbackarna mer. Med Tancredi ensam på topp. Det har gått segt och långsamt hittills.
  Har t ex svårt att se Gråhns/Johansson slå ut Samuelsson/Andersson på kanten. Har också svårt att se mittförsvaret Nault/Kristjansdottir hinna med Minde, Blackstenius och Harder när de kommer rättvända..
  Och Söberg i mål inte lika bra som förr.

 4. Link-Örebro 2 – 2 där rök kanske seriesegern för Linköping. Det blir en tuff match mot Rosengård. Link får kämpa för seriesegern. Ser man till cupfinalen är Rosengård ett bättre lag.
  Kdff hade tur att Piteå slog Mallbacken. Det blir också en rysare vilka lag som trillar ur. Kdff gör ju Inga mål så det är ovisst hur det kommer att gå.

 5. LFC gjorde en av säsongens sämsta matcher i Cupfinalen, seriemötet var jämnare och säger mer om styrkeförhållandena skulle jag säga även om LFC var en bit från 100 % där också. Annars är det ju lite komiskt att mötet LFC-FCR sägs vara ”avgörande” trots att det efter matchen kommer skilja 1,2 eller 5 poäng och att det är då är 9 poäng kvar att spela om.

  Kan möjligen sträcka mig till att en LFC vinst där gör det mycket svårt för FCR att nå ikapp men oavgjort eller vinst för FCR gör att spänningen lever in i det sista.

  Vad gäller poängförlusten mot Örebro så kan sägas att allt det flyt man eventuellt haft mot Djurgården och Göteborg nu ändrades till maximalt oflyt då Örebro gör två mål på en målchans (!) samtidigt som LFC har stolpskott, ribbskott och ett antal avslut som smiter just utanför målet. I rättvisans namn ska sägas att även Örebro hade ett jätteläge att avgöra i slutminuten men där gjorde Cajsa en riktigt fin räddning.

 6. Nu håller du dig tyst Ryden! När ”laglig dopning” tar allt mer fart, när man försöker dölja detta fusk som pågår med goda minne, både bland tränarna men även media.
  Många ekvationer att klara upp, som hur kan man prestera på topp samtidigt bli så pass sjuk för att medicineringen måste sättas till?
  Din kollega L.Anrell, en av de få, om inte det enda, som vågade att tala klarspråk. För att det som norska skidåkare håll på är ju dopning, precis som ett mängd damftbollsspelare gör det, med goda WADA-s minne. Lol
  Västerländsk idrott är ju en ordnad skämt, ett spel utan glädje, en tillställning med bara ett budskapp; den som klingar i de mörka rum när spelet är över.

 7. Självmål kan drabba den allra bästa och det var inte det som snuvade ”guldtörstande” Linköping på Behrn Arena. Nej, det var återigen den förbluffande dåliga effektiviteten hos LFC:s anfallare – trots skurar av bollar mot ofta helt öppna mål blir det skott i stolpe, skott i ribban, skott på utrusande målvakt, men framförallt skott utanför. Om oskärpan beror på stress, oprecision eller annat är jag inte kapabel att avgöra. En svår huvudvärk för tränare Martin Sjögren, förmodar jag dock.

  Det underbemannade och slitna LFC är tydligen på väg ner i den formsvacka som kunde befaras efter den makalösa säsongen hitintills. Nu gäller det att inte tappa fler snöpliga poäng utan slå vakt om silverplatsen. Innerst inne vill man förstås se hemmalaget vinna på Linköping Arena den 9 oktober och triumfera som mästare på samma arena några veckor senare, men då måste allt klaffa 100-procentigt och mer därtill. Nej, FC Rosengård kommer att förvalta guldpokalen ännu ett år framåt. Att bli tvåa i årets Damallsvenska är ändå en hedervärd insats av ett lag med knappa resurser, slitna och småskadade spelare, men med härlig fighting spirit – för det mesta!

 8. Det skall bli intressant att se Pias lag mot Iran. Det kommer nog att bli en ny målvakt (Musovic)? och Mimmi L i anfallet. Kanske då Wieder på mitfältet ( litar på Johan)? Det blir väl en 4 – 3 – 3 uppställning som inte än har fungerat mot ett bra motstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.