Iranmatchen är en enda soppa

Under dagen har morgondagens landskamp mot Iran blivit fredagens landskamp mot Iran. Eller möjligen fredagens plojmatch mot ett F19-lag från Iran.

På något sätt tycker jag att det var bra av förbundet att kräva att landskampsutbytet skulle gälla både herrar och damer. Men nästa gång man gör en sådan uppgörelse kanske man skall kolla med damlandslagets ledning innan man bokar. Och dessutom bör man köra dammatchen först, så att motståndaren får större tryck på sig.

Då kanske man slipper den soppa som varit de senaste dagarna. En soppa Malin Jonson beskriver på ett utmärkt sätt i den här krönikan.

Tillagt i efterhand: Nu är Iran på plats, det blir match och det verkar ändå som att det är ett seniorlag de skickat. Vad det innebär kvalitetsmässigt är svårt att säga, men i kvalet till Asiatiska mästerskapen 2014 föll Iran med 6–0 mot Filippinerna och 5–1 mot Thailand. Det bör ju innebära att ett svenskt landslag skall göra minst tio mål på iranskorna.

9 thoughts on “Iranmatchen är en enda soppa

 1. Malin Jonsson är vass! Hon vågar och är samtidigt väldigt tydlig i sin kritik.
  Vad har egentligen SvFF presterat efter OS-silvret?
  Trodde i min enfald att SvFF skulle åka runt på en liten road-trip och marknadsföra dessa fantastiska damallsvenska spelare som fixade medaljen i Rio.
  Trodde att SvFF skulle satsa extra på hemsidan svenskfotboll.se för att försöka höja intresset för serien .
  Trodde att SvFF skulle annonsera om vilka kvalitetsstarka damallsvenska matcher som spelas varje vecka. Med några av världens bästa spelare.
  Trodde att SvFF skulle marknadsföra Rosengård och Eskilstuna i deras Champions League-spel. Visa någon match. Båda nu i åttondelsfinal och fönstret mot Europa.
  Trodde att SvFF skulle komma med ett nytt arbetsdokument om förändring med titeln:
  ”Så gör vi för att bli ett demokratiskt och modernt förbund där herrar och damer ska ha någorlunda lika förutsättningar!”
  Trodde inte att Karl-Erik Nilsson var en sån struts att han först nu, efter snart fyra år, har fattat den stora sprickan mellan klubbarna och Sundhage.
  Trodde att damfotbollschef Marika Domanski Lyfors skulle synas i media nån endaste gång, stolt berätta och marknadsföra den avdelning hon representerar och arbetar för.
  Tror inget längre.

 2. Jag tycker det är lite synd att kalla det för ”plojmatch”. Jag har läst flera artiklar där både spelare och ledare pratar känslosamt om matchens betydelse som ett led i kampen för allas rätt att exempelvis spela fotboll. Att matchen skulle ha en ganska liten sportslig betydelse har ju varit klart från början; det här är mer en manifestation som de flesta ställer sig bakom.

  Sen är det klart att matchen möter motstånd från mörka krafter. Men det ligger i sakens natur eftersom det är de mörka krafterna som såna här samarbeten ska försöka bekämpa. All uppståndelse (”soppa”) som frågan har skapat, har redan fått folk uppmärksamma på orättvisorna i världen. Det skulle kunna ses som positivt.

  • Kanske dags för de svenska fotbolls damer att ordna eget förbund! Det rättmätiga, feministiska, regnbåge klädda samling med bara kvinnor som vet vad de vill och som kan uppnå detta på egen maskin
   Då kommer man slippa all gnäll, frustration och besvikelse efter hårda vardagen många tjejer känner till både här och där..
   För att, att spela fotboll är mänsklig rättighet, ett måste för alla flickor och de som känner sig feminina eller både och. Detta mansdominerande, orättvisa fotbolls vardagen någon gång måste komma till sitt ände. Dags att införa damfotbollen befriad av män! De bara tjenar pengar och gör ingenting för att flickor ska få rätten att spela fotboll. Inte minst i Iran, landet som just nu befinner sig i krig, men det gör inget, fotbollen måste spelas, oavsett..

 3. Vänskapsmatchen Sverige-Iran får stor symbolisk betydelse, men en mycket liten sportslig dito. Enligt vissa källor lär det vara ett hastigt ihopplockat ungdomslag (typ F19) som skickas hit. Vi får väl se när trupperna gör sin inmarsch fredag kväll.

 4. Svenska fotbollförbundet har gjort bort sej. Sverige ska spela mot ett iranskt flicklag som av allt att döma kommer att spela i overaller. Jösses!! Att matchen dessutom ligger fel i förhållande till spelprogrammet gör saken ännu mer pinsam. Ett landslag ska vara en seriös verksamhet och inte en plojgrej där deltagarna kan känna sej goda efteråt. We shall overcome.

 5. Kan kanske citera Neil Armstrong. Ett litet steg för svensk damfotboll men ett stort steg för iransk damfotboll. Hoppas det blir en bra match.

 6. Frågan är hur landslaget kommer att agera i matchen. Gasa på och prestera på max eller ta det mer vänskapligt, dvs vinna men med ”lagom” många mål. Om det är Irans bästa/A-lag är de trots allt rankade på 55:e plats och kanske inte helt ofarliga. Minns Sydafrika på 48:e plats och deras spel i OS.

  • Vi får se. Om det är ett lag dominerat av tonåringar som kommit skall vi inte räkna med något som helst motstånd. Iran var med i Asiens F19-slutspel förra året och noterade målskillnaden 1–29 på tre gruppmatcher mot 19-årslagen från Sydkorea, Nordkorea och Thailand. Det Nordkorea som Sverige skall möta i U20-VM senare i år vann mot Iran med 13–0.

  • Sen är väl känslan också att de asiatiska lagen strax utanför topplagen, dvs Thailand (32), Vietnam (34), Taiwan (38) och även Iran (55) är rankade bättre än vad de egentligen är medan de afrikanska topplagen som Nigeria (37), Ghana (46), Kamerun (47) och Sydafrika (48) är sämre på rankingen än på planen. Kamerun var ju fantastiska i VM 2015, och även Sydafrika stod upp betydligt bättre i OS än vad Thailand gjorde i VM (även om de tydligen var bättre än väntat enligt vissa). Elfenbenskusten (62) gjorde ju dock en platt figur i VM och förlorade ju till och med mot Thailand, och då var de ju ändå topp 3 i Afrika enligt kvalet (för att inte nämna hur Zimbabwe (94) tog sig till OS).

   Dessutom är det nog stor skillnad på förberedelser. Jag gissar att Sydafrika och även Thailand direkt efter sina respektive avancemang insåg att det krävdes mycket jobb med defensiven för att inte göra bort sig på världsscenen, och de hade ganska gott om tid att förbereda sig. Iran ska bara spela en vänskapsmatch (och kanske inte ens det, inte med A-laget?). Så det bör bli en betydligt enklare match än den mot OS-premiären mot Sydafrika, även om Iran ställer upp med sina bästa spelare. Men med tanke på hur usla Sverige var mot Danmark senast kanske man inte ens ska räkna med seger…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.