Grattis Hammarby, tillbaka i finrummet

Segerjubel

Hammrbyjubel i fjol

Hammarby IF är tillbaka i damallsvenskan. Ett stort grattis till en av svensk damfotbolls riktiga klassiker.

2017 gör Stockholmsklubben sin 26:e säsong i damallsvenskan och 36:e i högsta divisionen. Bara Malmö FF/LdB FC Malmö/FC Rosengård har fler.

Hammarbys hjältinna i dag var Kungsbackas Sandra Örtendahl som kvitterade till 1–1 mot Växjö DFF i 90:e minuten, ett resultat som innebär att Växjö inte längre kan passera Hammarby i tabellen. Ett resultat som också gör att vi som ville ha drama i slutomgången går miste om den spänningen. Jag tror att Bajen är rätt lyckligt över det…

Filippa Angeldal

Filippa Angeldal

Hammarby hade ju för övrigt även en egen hjältinna i Filippa Angeldal, som gjorde segermålet i 2–1-segern borta mot Sundsvall. Angeldal får förresten gärna fortsätta att ikläda sig hjälterollen den kommande dryga månaden.

Hammarby har ett rutinerat lag, och man var uppe i damallsvenskan så sent som i fjol. Då var man nära att hänga kvar. Man vet alltså vad som krävs, vilket är en stor fördel när man skall bygga trupp inför återkomsten.

Det blir intressant att se hur man kan spetsa truppen i vinter.

I dag gick även Athletic FC United upp i herrallsvenskan. Det kan vara riktigt dåligt för damallsvenskan i allmänhet och Eskilstuna United i synnerhet. AFC flyttar ju nu till Eskilstuna, vilket innebär att fotbollskartan ritas om rejält i stan. Plötsligt går Uniteds damer från att vara stadens etta till att bli andraklubb.

Om jag hade suttit i Uniteds styrelse nu hade jag utåt sagt att Athletics ankomst är positiv för Eskilstunafotbollen och att stan är stor nog för båda klubbar.

Men egentligen hade jag varit orolig, för framöver blir konkurrensen om såväl publik som sponsorsmiljoner tuffare, mycket tuffare. Och tyvärr är det sällan damidrotten som går segrande ur den typen av kamper.

Och om jag inte missat något löper väl även det fantastiska avtal Eskilstuna United haft med Sparbanken Rekarne ut. När United gick upp i damallsvenskan skrev man ett treårskontrakt med banken, ett avtal som gav klubben 2,5 miljoner kronor per säsong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.