Cupkoll och tv-tankar

Jag är nyss hemkommen från cupmötet där allsvenska KDFF gjorde sitt jobb och slog elitettans KDFF med 3–0.

Efter matchen snackade jag en stund med damallsvenskans riktiga tränarveteran, Elisabet Gunnarsdottir. Hon går nu in på sin nionde säsong som ansvarig för Kristianstad. Hon konstaterade att hon den här våren kunnat lägga mer tid på fotboll än på mycket länge. De senaste åren har väldigt mycket energi gått åt till att rädda klubbens ekonomi.

Nu var hon dock hoppfull om att 2017 skall kunna bli ett bra år för klubben. Hon tyckte att man fått in bra folk i ledningen och att budgeten kändes vettig. Dessutom känns laget stabilare. Rita Chikwelu är ju en toppvärvning, och av det jag såg i dag känns det som att Amanda Edgren kan få ett riktigt genombrott i år.

Tidigare under den här veckan kom uppgifter om att herrallsvenskan är på gång att skriva ett tv-avtal som skulle kunna innebära att klubbarna får 20–40 miljoner kronor per år. Sedan förra året står damallsvenskan utan tv-avtal, och Gunnarsdottir hade inget stort hopp om att det skulle trilla in några tv-pengar på kontot i år.

Det uteblivna tv-avtalet för damallsvenskan innebar att klubbarna fick 800 000 kronor mindre från EFD förra året. Gunnarsdottir konstaterade även att de sociala avgifterna för spelare under 25 år ökade, vilket var en ökad utgift på kring 150 000 kronor. Det innebar alltså en minskad budget med kring en miljon per klubb.

Det är inte konstigt att damallsvenskan tappar mot andra ligor runt om i världen. Jag konstaterade att det uteblivna tv-avtalet kostade minst två–tre toppspelare per lag. Gunnarsdottir kontrade med att säga att det betalade för halva KDFF:s trupp…

På vägen hem från Kungsbacka har det slagit mig att det ju är dålig tajming från förbundet att vara hårda i sina arenakrav samtidigt som klubbarna bara får kaffepengar från förbund och EFD.

Skulle exempelvis Mallbacken ta sig upp i damallsvenskan igen till nästa år måste de bygga om Strandvallen till en kostnad av minst 2,5 miljoner kronor. Det är en väldigt stor summa för alla damallsvenska klubbar, speciellt när man inte får några tv-pengar, och speciellt som många av kraven är kopplade till tv.

Just Mallbacken var för övrigt dagens skrällag i Svenska cupen. Man besegrade Vittsjö med 2–1 och är klart för kvartsfinal. I övrigt var det ganska klara favoritsegrar. Kristianstad vann alltså med 3–0 mot Kungsbacka, Djurgården med hela 12–1 mot Bollstanäs, Kif Örebro med 4–0 mot Gamla Uppsala och Rosengård med 5–0 mot Göteborg.

Göteborg är ju för övrigt värsta svänggänget den här försäsongen. Efter 1–6 mot Bröndby vann man med 5–2 mot Fortuna Hjörring och 4–3 mot Kif Örebro. Och så dagens smäll på det.

Vid dagens besök i Kungsbacka hörde man en del spekulationer om elitettan. Där känner jag att Växjö får räknas som favoriter, närmast före Umeå och Mallbacken. Där bakom kan kanske Kungsbacka, Kalmar, AIK och Uppsala vara med och utmana. Jag känner även att Holmalund håller på att bygga någonting bra, men frågan är om de är redo för toppstrid redan i år.

Så en kort koll utanför Sveriges gränser. I Tyskland vann Bayern München dagens toppmöte med Freiburg med 3–2 efter att alla Bayernmål kommit på fasta situationer. Reservmålvakten Manuela Zinsberger blev matchhjälte när hon räddade en straff i slutet av matchen. I och med segern hakar Bayern på i toppstriden. För Freiburg börjar däremot chansen till Champions Leaguespel kännas väldigt liten. Höjdpunkter från matchen finns här.

I går spelade Deportivo Pasto och Cortulua 0–0 i en historisk match. Det var nämligen urpremiär för Liga Águila Femenina, den nya proffsligan i Colombia. Den består av 18 lag uppdelade på tre grupper. Kul att fler länder får riktiga ligor. Läs mer om Colombisa nya liga här.

5 tankar på “Cupkoll och tv-tankar

 1. Tänkte på Vittsjö IP och deras läktare som nu tar 640 sittplatser. Det innebär att det behöver byggas till 160 platser till. Det borde väl inte vara en omöjlighet med att förlänga läktaren med kanske 5 m. Det finns väl ett byggvaruhus i närheten med andra sorteringen av material och frivillig arbetskraft. Bara en tanke utan att vara insatt i ärendet. Men visst det kostar en summa pengar helt klart. Det behöver ju inte vara CL klass.

 2. Om inget händer raskt kommer klubbarna få enorma ekonomiska problem de närmaste åren. Det är redan illa, flera klubbar visar röda siffror och är på ruinens brant.
  Kvaliteten på lagen har sjunkit i år, allt färre utländska toppspelare i damallsvenskan och ligan har blivit sämre. Möjligen jublar FK Sundhage som alltid hävdat att det är FÖR MÅNGA utländska spelare i Sverige men många är av motsatt åsikt. En bra liga ger ett bra landslag.
  SvFF måste hjälpa till och göra fotbollen någorlunda jämlik. EFD måste lägga sina resurser på ekonomi.

 3. Angående ”Cupkoll” på SVFF sida så märkte jag inte en enda rad om Växjö-LFC matchen!
  Att svenska mästarlaget fick ingen uppmärksamhet som i övrigt var regel på SVFF nyhetsbevakning.ser lite misstänksamt ut.
  Vi vet hur Rosengård ”bevakades” i några år, vi vet ju på vilken sida av sängen Marta vaknar..
  Tydligen något konsekvent policy finns inte i SVff tankar.

  • Ja, det verkar lite märkligt. Tror dock inte att det handlar om något medvetet, illasinnat drag från Förbundets sida, snarare om slapphet eller okunskap. Kanske inte SvFF:s bevakare var säker på vilken säsong matchen spelades i…

 4. Snart dags för Algarve cup med tre intressanta matcher. Hoppas att Sverige gör mer än tre mål sammanlagt i dessa matcher och att bollinnehavet är minst 50%. Vet inte vad Sv brukar ligga på ? Sen att alla målvakterna får stå och att då t.ex Hedvig står i sista matchen eftersom det är Holland. Tycker Sverige kunde spela ett lite mer offensivt 4-5-1 !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.