Skador, värvningar – och mer Vittsjö IP

Årets första tävlingsmatch är spelad på svensk mark, LFC vann i går cupmötet i Växjö med 4–0 efter mållöst i paus. Marija Banusic fortsätter att vara försäsongens stora profil hos mästarinnorna, uppgifterna går isär om hur många poäng hon gjorde – tre eller fyra. Klart är att hon gjorde ett mål, det första.

Den stora nyheten i Linköping är dock en väldigt tråkig sådan, nämligen att nyförvärvet Johanna Rasmussen är korsbandsskadad och därmed sannolikt missar hela årets serie.

Johanna B Rasmussen

Johanna B Rasmussen

Det har varit lite för många korsbandsskador de senaste veckorna för att det skall kännas bra. Det kan förstås vara otur, men man frågar sig ändå lite hur klubbarna sköter sin försäsong.

Jag var på herrallsvenska Elfsborgs allra första träningspass den här försäsongen. Där förundrades jag över den del av träningen som bestod av löpning. Spelarna sprang cirka 30 meter i ganska lågt tempo, och med lång vila emellan. Det såg inte det minsta ansträngande ut.

I min intervju med Elfsborgs båda fystränare berättade de att tempot sedan ökades undan för undan och pauserna blev kortare. De kallade det för vävnadsstärkande träning, vilket enligt modern forskning skulle vara bästa sättet att efter lång vila bygga upp kroppen och undvika skador.

Jag gissar att det finns klubbar som fortfarande väljer den gamla modellen, alltså att träna ner spelarna i källaren och matcha dem hårt i spel när de är nedtränade. Men det är bara en gissning.

Tillbaka till själva spelet. I helgen fortsätter Svenska cupens åttondelsfinaler, bland annat med det intressanta mötet Rosengård–Göteborg. I Rosengård har Lotta Schelin inlett säsongen lovande, hon har gjort mål i varenda träningsmatch.

Rosengård har även presenterat Sanne Troelsgaard som sin nya forward. Hon är väl ingen direkt världsspelare, men det är ändå en intressant värvning. Även LFC presenterade en ny spännande, offensiv spelare häromdagen. Det handlade om 16-åriga finskan Emmaliina Tulkki. I och med Rasmussens olyckliga skada kan det bli så att mästarlaget värvar ytterligare en mittfältare.

Ett mästarlag som gjort en kanonvärvning inför spurten av Champions League är Manchester City. I veckan gjorde man vårens värvning i damfotbollsvärlden när Carli Lloyd skrev på för vårsäsongen.

Carli Lloyd

Carli Lloyd

Värvningen innebär att Citys favoritskap i kvartsfinalen mot Fortuna Hjörring ökar rätt rejält. Den innebär också att speltiden för Kosovare Asllani riskerar att minska betänkligt. Och det är förstås inte bra för landslaget och EM.

Apropå EM och skador börjar skadelistan för mästarinnorna från Tyskland bli väldigt lång. Det är förstås fortfarande lång tid till mitten av juli och avspark i Nederländerna. Men lite oroväckande måste det allt vara.

Klart är att Simone Laudehr verkar vara borta hela vårsäsongen på grund av en knäskada. Knäproblem stoppar även Potsdams viktiga anfallsduo Tabea Kemme och Svenja Huth från spel den närmaste tiden. Kemme har opererat menisken, medan jag inte fått klart för med vad exakt Huth besväras av. Tufft för höstens skrällag Potsdam som nu skall försöka försvara sin serieledning under våren.

Den senaste veckan har det även rapporterats in skador på Zsanett Jakabfi, Lena Goessling, Peggy Nietgen och Marit Priessen. Det finns kanske även anledning att ifrågasätta hur man tränar under den tyska försäsongen…

I helgen återstartar ju nämligen Frauen-Bundesliga på allvar. I morgon, lördag klockan 12.00 visar DFB-tv toppmötet Freiburg–Bayern München. Tyvärr stoppar en skada Fridolina Rolfö från att debutera. Även Bayern har nu en lång skadelista med Laudehr, Rolfö, Stefanie van der Gragt, Viktoria Schnaderbeck, Mana Iwabuchi och Sarah Romert.

Ligan tjuvstartade ju förra helgen. Då gjorde Nilla Fischer båda Wolfsburgs mål i 2–1-segern mot Jena. Se dem här. På länken noteras även att Pernille Harder verkar ha varit väldigt pigg i sin debut för varghonorna. Hon borde ju ha krönt insatsen med något mål. Det är ju faktiskt så att Harder i sin debut ser ut att ha varit vassare än Ramona Bachmann någonsin var i Wolfsburgströjan.

Sandra Adolfsson steget före Madde Edlund.

Vittsjö-Tyresö på Vittsjö IP 2012.

Slutligen tillbaka till Sverige, och till Vittsjö. Jag har kollat lite närmare på beslutet om att stoppa spel på Vittsjö Idrottspark.

Det visar ju sig att det inte handlar om ett beslut från några enskilda personer, utan att det är hela Fotbollssveriges önskan att tvinga bort Vittsjö.

Vid Svenska fotbollförbundets representantskap den 25 november lämnade nämligen EFB:s Charlotta Nordenberg in en motion om att damallsvenska klubbar skulle få anstånd med arenakraven till 2018.

Förbundsstyrelsen tyckte inte att motionen skulle gå igenom. Styrelsen ansåg att ett sådant anstånd skulle strida mot likabehandlingsprincipen eftersom de berörda föreningarna redan hade fått dispens, en del vid upprepade tillfällen.

Fotbollssveriges representanter röstade på styrelsens förslag. Efter det utslaget på respresentanskapet borde nog inte Vittsjö ha blivit så överraskat över att deras dispensansökan nu avslogs av tävlingskommittén. De klubbade ju bara det beslut som Fotbollssverige rekommenderat dem.

Det här innebär inte att jag tycker att beslutet om att stoppa spel på Vittsjö IP är bra, inte alls. Jag står för det jag skrev i förra inlägget. Däremot väcker det frågan om inte damfotbollen hade mått bäst av att ha ett eget förbund.

För tyvärr är de representanter som tar beslut i Fotbollssverige i väldigt stor utsträckning Herrfotbollssveriges representanter, inte Damfotbollssveriges. Det är ledare från herrfotbollen som tar stora beslut om damfotboll – som huvuddelen av dem har högst begränsad kunskap om.

24 tankar på “Skador, värvningar – och mer Vittsjö IP

 1. Något som kanske har med Damallsvenskan att göra:
  – Carli Lloyd till Manchester City
  – Kosovare Asslani får allt mindre utrymme i Man C och längtar ”hem” till Sverige
  – I Linköpings FC vill fansen och (som många tecken tyder på) klubben gärna se ”Kosse” tillbaka i den blåa matchdräkten
  – Johanna Rasmussen långtidsskadad – LFC har behov av en fräsch offensiv mittfältare.

  Problemet är att LFC inte har pengar nog för att köpa loss Asllani, men om Manchester vill bli av med henne blir läget helt annorlunda. Gissar att många tankar och funderingar snurrar runt i skallen på LFC:s klubbdirektör Maria Hagström just nu…

 2. För oss som var på plats så såg det ut som Banusic gjorde 1+3 poäng mot Växjö och jag misstänker att det blev fel på en av hörnorna där jag tror speakern påstod att det var Magda som slog den när det alltså var Marija. Faktum är att hon kunde fått ytterligare en assist om inte Hurtig missat det halvöppna läget hon fick (fel fot visserligen) på Banusics delikata framspelning. Missen till trots så gjorde även Hurtig en bra insats och det var ett rejält lyft jämfört med matchen mot Djurgården.

  Även om hon inte är snabbast på plan så är hon stark i kroppen och väldigt svår att ta bollen av. Målet kom också på en riktigt fin nick så är det något hon ska kunna bidra med i Algarve så är det mer styrka vid fasta situationer. Överhuvudtaget tror jag LFC kommer göra en hel del mål på fasta situationer i år och särskilt om Banusic fortsätter leverera lika fina hörnor även i fortsättningen. Med Magda inne i boxen så har LFC 3-4 spelare med bra huvudspel att välja på vilket bör bli jobbigt att försvara sig mot.

  Om Växjö kan sägas att laget kommer vara med i toppen av Elitettan. Man gjorde en väldigt bra första halvlek, vågade sätta hög press på svenska mästarna och gjorde det på ett förtjänstfullt sätt. Deras anfallare kommer nog göra lika mycket mål i år som ifjol och med en bättre start så ser det väldigt bra ut även för dom.

  Vad gäller Rasmussens skada så hoppas jag LFC har is i magen för även om hon var tänkt som en nyckelspelare så har man ändå 19 spelare kvar i truppen. Om det inte finns ett väldigt bra alternativ tillgängligt (som man har råd med) så kan man lika gärna vänta lite med värvningen och se om någon av alla unga talanger kan ta steget.

 3. Tänk på Rydén om tjejer kunde lära sig någonting av killar! Helt ofattbar i dagens Sverige, landet där man försöker ordna relationer mellan könen genom att ställa de mot varandra!
  Fotboll är ingen undantag, snarare tvärtom. Tycker att folk som styr damfotboll har fått för sig en annan agenda än själva spelet och allt som rör bara det. Därför uteblev resultat som motsvarar satsningen. Därför skadas en och annan, därför rätar man ut sig internationellt efter de andra..
  ”Andra har läst oss”–har vi hört! Undrar bara vad hade man för att ”läsa”…lol
  Rasmussen skadade sig inte på grund av förhållandena mellan könen i Sverige förstås. Hennes kropp vek sig efter de hårda träningar i mästarlaget Hon spelade många år i samma lag KDFF, med samma upplägg, rutin osv. Omställningen i LFC blir tydligen förödande även för en så erfaren spelare.

  • Utan att ha en aning om vad som hände känns ditt resonemang kring Rasmussen rimligt. Stora förändringar i träningsupplägg innebär också stora risker för skador.

   • Nu blev jag mäkta imponerad och i motsvarande grad förvånad över ditt svar och medhåll! Du lyckades tydligen hitta en bisats som gjorde ”resonemanget” ”rimligt”. Ibland vet välviljan inga gränser…..

    På kollektiv nivå (ett antal spelare/fall under flera år där man rensat bort andra möjliga variabler/orsaker) stämmer det säkert att förändrad träning kan öka skaderisk, men i det enskilda fallet blir det spekulationer.

    Orsaker till skadan kan lika gärna handla om helt andra saker än tuffare träning, till och med olycklig slump. Berätta gärna för oss andra mindre insatta på vilka sätt träningsuppläggen skiljer mellan KDFF och LFC. Vem vill börja?

    • Självklart går det inte att slå fast att det är just förändrad träning som orsakat skadan på Rasmussen, speciellt inte när man inte har inblick i hur träningen har sett ut. Där är det bara bra eller dåliga gissningar.

     Däremot kan man slå fast att det är stora risker med förändrade träningsupplägg, och att sådana måste genomföras med stor försiktighet. Man brukar ju säga att varje tränare har sin typ av skador.

    • En faktor som gör att Axels teori faktiskt känns rimlig är ju att Linköping är ett klart bättre lag än Kristianstad, vilket bör innebära att exempelvis alla spelövningar i LFC genomförs med högre tempo och bättre intensitet än i KDFF. Det innebär en rätt stor förändring i belastning, och bara där finns en rätt stor riskfaktor.

     Men bara för att det är en bra teori innebär det inte att jag tycker att det här är något som är lätt åtgärdat – inte alls. Damallsvenska klubbar har knappast råd med de moderna verktyg som finns för att mäta träningsbelastning. Och dessutom vill ju en spelare som bytt klubb gärna visa lite extra. Därför kanske inte spelaren känner efter tillräckligt när den är sliten.

     Jag har själv skadat korsbandet i två omgångar. Båda gångerna har skadan uppstått när jag varit sliten, men ändå kört vidare. Båda gångerna har skadorna kommit för att kroppen givit sig, inte genom yttre våld. Med facit borde jag förstås ha bromsat mig själv, men man vill ju så gärna.

   • Tjosan Johan! Nu har ”Axels” ”rimliga resonemang” uppgraderats till en ”teori”. Nu blommar asfalten och det redan i februari!

    Jag vill minnas att Linköping som en del av sin ”nollvision” med skador förra säsongen bland annat använde en app där spelarna kontinuerligt rapporterade sin status. Detta utgjorde ett ingångsvärde i träningsuppläggningen. Ett viktigt skäl var just att inte överbelasta spelare, nog så betydelsefullt för ett lag som ofta har många iväg på landslagsuppdrag.

    Om inte nya tränaren slängt allt tidigare överbord borde faktiskt Linköping vara bland de bättre lagen när det gäller att reglera träningsbelastning. Det tycker jag är ett rimligt resonemang, om än inte en teori……

    Till alla andra spekulationer kan man väl också lägga att Rasmussen faktiskt stod över träningsmatchen i Danmark mot Fortuna, dvs strax innan skadan inträffade.

    • Det är klart att det inte går att gardera sig mot skador. Och att det ofta finns en hel del otur inblandat. Bra att LFC har en nollvision och söker vägar att minimera riskerna.

     Men hade jag suttit i klubbledningen hade jag nog vänt på alla stenar en gång till. Haglund, Slegers och Rasmussen är ju tre korsbandsskador på mindre än ett år.

  • Det finns många förklaringar, eller rättare sagt: teorier, om varför dessa ständiga knäskador uppkommer. Låter dock något långsökt att gissa på att själva miljöombytet för spelare skulle vara boven i dramat – i så fall borde vi ha dussintals nya skador varje försäsong. Något, som kanske är en delförklaring, är att Rasmussen var van vid Kristianstads naturgräs sedan åratal tillbaka, medan Linköping både tränar och spelar helt på konstgräs.

   Träningsmetodiken skiljer sig ibland ganska mycket mellan klubbarna. Kristianstads DFF:s Elisabet Gunnarsdóttir är väl knappast känd för att dalta med sina spelare, träningsmässigt och i allmänhet, så att Johanna Rasmussen skulle komma till Linköping i ett mindre gott fysiskt skick är svårt att tro på.

   • Det handlar inte om att spelaren är i bra eller dåligt skick, utan mer om exakt hur man tränar. En spelare kan vara i utmärkt fysiskt skick, men inte van vid att köra en viss typ av styrketräning. Eller som du säger, ovana vid ett underlag, även om väl även Skåneklubbarna tränar på konstgräs under försäsongen. Förändringar påverkar kroppen, och man måste vara väldigt försiktig med nya spelare.

  • angående omställningen från en bra till en toppklubb så har vi sett hur gick det för Gaele E., i Rosengård skadad nästan direkt
   De metafysiska eller vidskepliga förklaringar lämnar jag åt de med begränsad välvilja typ Knutbypastor, ha,ha

 4. Vem i den unga kvartetten Almqvist,Thörnkvist, Olai och Tulkki kan – tillfälligt – axla Rasmussens mantel som offensiv mittfältsmurbräcka i Linköpings FC? Tove Almqvists talanger och brister känner vi till, Sara Olai och Wilma Thörnkvist har alla gånger framtiden för sig, men inte denna säsong, och vad beträffar ”det finska undret”, Emmaliina Tulkki, får vi avvakta och se hur acklimatiseringen i LFC går. Nej, det kan vara så illa, att klubben ändå tvingas gå ut och finkamma världsmarknaden efter en Rasmussenersättning, kosta vad det kosta vill…

  • Att döma av Växjömatchen ligger nog Emma Lennartsson bra till för att ta en central mittfältsroll.Ofta förbisedd och underskattad, men gör alltid jobbet när hon får chansen.

 5. Från Växjö meddelas att amerikanska Courtney Strode, 18, som varit kontrakterad av Växjö DFF under 2016, nu kommer att lämna laget. Hon har inte lyckats ta en ordinarie plats i truppen. Strode, som spelar som anfallare el. offensiv mittfältare, tränade med Linköpings FC för ett par säsonger sedan, med det ledde inte till något kontrakt den gången. Kanske är det läge för klubbdirektör Hagström i LFC att ”lyfta luren” och höra sig för om (pris)läget hos unga Courtney?

 6. Varför skulle LFC värva en till ung spelare som inte platsar i ett lag som spelar i Elitettan ? För mig är det givna alternativet nu när Rasmussen förmodligen är borta under säsongen att låta Emma Lennartsson få chansen att ta en plats i startelvan. Det är inte den mest spektakulära spelaren men hon jobbar stenhårt och gör aldrig en dålig match. Jag tror också hon skulle fungera perfekt som komplement till tekniska lirare som Neto, Almqvist, Helin eller vilka det nu blir som tar de övriga startplatserna på mittfältet.

  • Instämmer helt med LasseW och Martin om Emma Lennartsson, som är märkligt förbisedd. Hon är litet av ”den alltid lika duktiga flickan i familjen” och har stadigt förbättrat sina kvalitéer, däribland den offensiva. Även om Emma inte är mogen för att helt överta Rasmussens tänkta roll i laget, så bör hos ges mer speltid i ett LFC-mittfält som – trevligt nog – nästan kryllar av talanger…

 7. Orsaken till Rasmussens skada kan man ju bara spekulera i.
  Enligt undersökningar är det ingen skillnad på natur- eller konstgräs när det gäller knäskador i match. Däremot har det inte gjorts några undersökningar med skador under träning. Samtliga korsbandsskador på toppspelarna Jacobsson, Appelqvist och Rasmussen har kommit på träning.
  Fortsätter spekulationerna….så länge damfotbollen har usla resurser kommer dessa knäskador. Bristen på massörer, läkare, tekniska hjälpmedel, bristen på vila (de flesta jobbar/studerar) och trots att de tränar lika mycket som ett herrlag i allsvenskan innebär det nog att knäskadeproblematiken fortsätter.
  Angående Linköping kan man på kort sikt ersätta skadade Rasmussen. Men man tär på en tunn och väldigt orutinerad trupp som ska spela många matcher i år. 5-6 spelare kommer även att vara med i EM. Och i höst gäller Champions League…

  • ”Enligt undersökningar är det ingen skillnad på natur- eller konstgräs när det gäller knäskador i match.”———detta låter som kvalificerad struntsnack! Eller drog man påstående ur sitt sammanhang
   Det som du möjligen inte vet är faktum att det är inte samma sak ”ramla på” naturgräs och på konstgräset
   Den första dämpar något fallet medan den andra ”slår ifrån” då spelarens kropp tar stryk Då i det stora hela spelar ingen roll om spelaren är liten eller stor, de får känna konstgräset ”motstånd”

  • ”Svenneberka” , tack för ditt svar! Den visar varför Sverige anno 2017 förknippas fortfarande med ”swedish bikini team” tanke och inte med tjejer som spelar någorlunda bra fotboll. För att utanför de höga grindar, staket som du och dig liknande håller er tryggt instängda, med den rätta läran i bakfickan, denna för precis allt och alla, finns det en annan värld. Denna värld respekterar tolerans, dialog och mångfald. Någonting som kan vara ”märkligt” för vissa,deras ton aldrig avslöjar dess tanke och de grindar som håller de fast tycks aldrig komma ramla ner.

 8. Vad är ”likabehandlingsprincipen” värd när KDFF har fått anstånd till 2018 med ca 300 sittplatser under tak.

  • Finns ingen likabehandlingsprincip. SvFF/EFD vill få damfotbollen till större orter då de inbillar sig att det drar mer folk/skapar medialt intresse. I verkligheten ser vi ju snarare att lagen från de mindre samhällena drar mer folk sett till förutsättningar och får hela bygden bakom sig vilket skapar stort intresse åtminstone lokalt. Dessa klubbar är också oftast mer välskötta ekonomiskt även om de nu får det svårt p g a orimliga krav på arenorna.

   • Ja vi ser ju hur mycket publik som damlagen drar i Göteborg eller Stockholm. Tyresö drog publik men med den truppen (kostnaden) så räckte inte ens det. Men SvFF vill kanske ha det så. Kusinen från landet skall inte få vara med och leka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.