Intressant situation avgjorde stormatchen

England vann med 2–0 mot Spanien i kvällens toppmöte i grupp D. Det var en högst intressant match där Spanien dominerade bollinnehavet med 74–26 och hade 615 passningar till rätt adress, medan England bara hade 94.

Ändå hade jag 3–1 i klara målchanser till England, som ju utöver de båda godkända målen (Fran Kirby och förstås Jodie Taylor) även gjorde ett tredje mål, som mycket väl kunde ha godkänts. Här är förresten 1–0-målet:

Och här är det andra målet, det där Millie Bright nickade, men som dömdes bort för offside.

Min känsla från när jag såg Spanien på plats mot Portugal kvarstår, laget är nog lite för tunt. Det hade behövts mer några kilo muskler till på de spanska spelarna. För trots överlägsen bollbehandling klarade man bara av att skapa en riktigt vass målchans, och den kom redan i första minuten.

I den andra halvleken skruvade spanjorskorna upp tempot, och gjorde ett seriöst försök att få till lite målchanser. Men närmare än två halvlägen kom man inte.

Fast en sak har jag ju ännu inte tagit upp – den situation där domare Carina Vitulano först blåste straff för hands på Ellen White, och sedan ångrade sig. Det var en mycket intressant situation.

Min spontana känsla var att straffen var väldigt hårt dömd. Känsla två var att det var stort av domare Vitulano att ändra sig. Och efter en dubbelkoll i regelboken känner jag att allt till slut blev korrekt. Det står ju att handsen skall vara avsiktlig för att kunna bestraffas, och det kan man ju inte påstå att Whites var.

Handsregeln

I och med dagens matcher har alla lag spelat två omgångar. Inget lag är 100-procentigt klart för kvartsfinal, men Nederländerna, Sverige och England är väldigt nära. Och bara två lag är helt ute, Italien och Island. Med om förutsättningar inför slutomgången kommer i kommande inlägg.

2 tankar på “Intressant situation avgjorde stormatchen

  1. När jag zoomar in jättemycket på offsidebilden, tycker jag att den blåa spelaren överst har huvudet någon millimeter till höger om den närmaste röda. Särskilt om man räknar bort armar och sånt. Om jag dessutom trycker på playknappen och ser hela sekvensen, kan jag följa vad som händer efter nicken. Då ser jag en offsidespringande blå spelare som med liv och lust stormar fram mot målvakt, boll och mål, så till den milda grad att hon måste tvärnita för att inte orsaka en krock på mållinjen. Om intentionen är att störa målisen, skulle det kunna hävdas att hon i blått ”deltar i spelet” och är offside.

    Det verkar alltså som att vi har olika uppfattningar här och att det är möjligt att se 0, 1 eller 2 situationer som bör blåsas av. Diskussionen i C Mores studio kring straffsituationen var också spretig. Bland Hussfelt, Swedberg och Marklund fanns det åtminstone två helt olika åsikter om hur händelsen skulle bedömas och vi tittare fick ingen klarhet i vad som hade varit rätt. Intressant förresten att hands, enligt reglerna, innebär en strikt avsiktlig kontakt med bollen. Då kan jag tycka att det döms väldigt många konstiga frisparkar, för väldigt sällan ser det ut som att någon verkligen vill att bollen ska hamna på armen.

    Därför blev det sen lite komiskt när Marklund i nästa andetag började kritisera standarden på domarkåren i mästerskapet och menade att det bli som svårt för spelarna att vet var nivån ligg, när hon tillsammans med kollegorna inte hade kunnat redogöra för huruvida domaren just hade gjort en tavla eller en korrekt bedömning. Liknande diskussioner har uppstått tidigare även i SVT-studion, där tre experter har varit helt oeniga om hur domaren borde dömt i olika lägen.

    Visst är det störande med domare som inte blåser som man själv skulle ha gjort och kanske är domarna dåliga, men jag tycker att det finns klart mer irriterande saker att reta upp sig på i detta EM.

    • Jag backar nog lite. Såg att Lucy Bronze bad om ursäkt på twitter, bedömningen verkar alltså vara att Bronze störde målvakten. Jag tycker att det är väldigt tufft dömt, för Sandra Panos hade aldrig räddat den bollen om så Bronze varit på egen planhalva, men det är ändå inte helt felaktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.