Walfridson – oskrivet kort med moderna influenser

På luciamorgonen har Marcus Walfridson presenterats som ny tränare för svenska mästarinnorna Linköpings FC.

Det är en nyhet som det egentligen inte finns så mycket att säga om. Walfridson är ju nämligen helt okänd för mig. När namnet blev känt i går på seneftermiddagen tänkte jag mest på rally och Värmland. Men efternamnet Walfridson kan säkert funka väldigt även bra inom fotbollen i Östergötland.

Jag har läst rapporteringen från presskonferensen och noterar att Walfridson även blir sportchef. Nu har jag ingen koll på honom, han kanske är klippt och skuren för det dubbelarbetet. Men i grunden tycker jag inte om att man lägger två så viktiga uppgifter på samma person, speciellt inte på någon ny som man inte har hundraprocentig koll på.

Tränare och sportchef är ju nämligen två rätt skilda, men för föreningen otroligt viktiga, arbetsuppgifter. En bra tränare behöver inte vara en bra sportchef och tvärtom. För en klubb är det farligt att lägga två så viktiga uppgifter på samma person. Det hade varit tryggare att sprida kompetenserna. Men ju fler personer, desto högre kostnader, och som sagt, Walfridson kanske har bra koll på damfotbollsvärlden och kan bli en utmärkt sportchef.

När det gäller Walfridson noterar jag att han har en hemsida där han skriver om fotbollsträning och ledarskap. De inlägg han skriver twittrar han även ut, och inläggen retweetas (sprids vidare) av Raymond Verheijen, en holländare som är många moderna tränares förebild.

För er som inte känner till Verheijen gav Henrik Rydström en bild av holländaren i ett blogginlägg för två år sedan. Intressant är formuleringen:

Han driver också en benhård linje att alla skador är tränarens fel. Inte fystränarens, inte landslagssamlingens, inte någon annans fel än tränarens och ju mer jag har lärt mig om hans metoder, ju mer förstår jag hur han menar.”

Verheijen är även förebild för Malmö FF:s herrtränare Magnus Pehrsson. Det kan man läsa om här.

Walfridsons koppling till Verheijen är förstås intressant. LFC verkar alltså få en tränare som kör ett av det allra hetaste träningsuppläggen. Det blir spännande att se om det leder till nya framgångar.

 

31 tankar på “Walfridson – oskrivet kort med moderna influenser

 1. Jag har ännu inte sett något om hur kontakten mellan LFC och MW knöts, men en klubb ”i ropet” blir ju ibland kontaktad både av tränare, agenter och spelare med erbjudanden.

  Förrförre tränaren Sjögren blev rätt snabbt också sportchef, vilket verkade funka, även om varken han eller klubben särskilt tydligt uttalade uppdelningen mellan rollerna. När frågan om sportchef dök upp under Björkegrens tid mumlades det från klubben – vi har ju bara två lag, det kanske inte behövs någon sportchef. Eller också anade de redan då att Björkegren inte skulle stanna kontraktstiden ut och därför var det meningslöst att tillsätta i varje fall honom som sportchef. Han hade ju tydligen redan synpunkter på att det var för mycket runt omkring förutom huvudtränarsysslan. Kanske har styrelsen tänkt om nu – det behövs en sportchef.

  Om arbetet som huvudtränare ska kombineras med att vara sportchef och som MW uttalar – utveckla både spelare och klubben – är det rimligt att tro att det blir viktigt att snabbt hitta en kvalificerad assisterande tränare. Vad som ligger i att ”utveckla klubben” återstår att se, men utifrån allt det MW sysslat med i Norge kan det betyda litet vad som helst. Därmed blir det intressant hur relationer mellan styrelse, klubbdirektör och sportchef kommer att se ut. Kanske hoppas styrelsen på avlastning av eget arbete och/eller klubbdirektörens. Då uppstår så klart frågan hur mycket kvalitetstid MW kan ägna laget och spelarutveckling.

  Precis som Björkegren hade har MW ett treårskontrakt. Att han utses till sportchef direkt indikerar möjligen att styrelsen är mer säker på att de träffat rätt den här gången och att kontraktet kommer att fullföljas. MW kan väl alltid börja med att lotsa LFC till ett tredje raka SM-guld och till klubbens första semifinal i WCL, så har han fått en bra start…..

  Kan vi nu också förvänta kompletteringar av och besked kring LFC:s spelartrupp?

  • Sjögren hade ju lång tids erfarenhet från damfotbollen vilket innebar att han även hade ett väl inarbetat kontaktnät och koll på aktuella spelare. På så sätt kändes han ju som ett bra alternativ på sportchefsrollen, även om det innebar att LFC tappade väldigt mycket kompetens när han lämnade. Även om jag kanske inte tror det är det inte uteslutet att Walfridsson också har ett motsvarande kontaktnät.

  • Förväntningar såhär vis årets slut, med festligheter och glam? Ser det inte som omöjligt med både julklapp och nyårssmällkaramell. 🙂

   När jag ser rubrikerna på Walfridssons hemsida (tack för länken Rydén!) så är det inte svårt att notera en högintellektuell ansats kring en hel del frågeställningar. Det kan passa bra in i Linköping, som trots allt är en universitetsstad med generell hög intellektuell kapacitet. Och visst kan Walfridssons kompetens utveckla klubben, det står redan nu tydligt.

   Nu har jag inte hunnit läsa någon av hans artiklar, men ska givetvis ta mig den tiden. Kan vara mycket lärorikt, inte minst kring frågor om ledarskap, gruppdynamik och individuell spelarutveckling.

   Hur fungerar det då i praktiken? Finns samma kunskap och fingertoppskänsla (intuition?) om coachning, spelsätt, spelsystem och uppställning?

   Allt ska bli mycket intressant att se under 2018. Ambitionen är hög. Det här är en person som går grundligt till väga, har redan sett LFC´s matcher från 2017. Walfridsson vill spela världsklassfotboll. Jag tror att det här kan bli mycket bra.

   Jag vill också instämma i att upplägget med tränare/sportchef bör innebära en viktig roll för assisterande tränare.

   Sedan går det ju alltid möjlighet att med tiden slipa på den där dialekten med en blandning av uppländska/norska och övergå till en slags östgötska med linköpingstouch – med tiden.

   Om det är någon som undrar så var det här mitt julkåseri, det blir inget mer. 🙂

   • Lite norsk brytning har han ju, Walfridsson, men det låter alltid lika käckt och trevligt. Hur vet du då att han (om han) är upplänning, Guardian? Östgötskan behöver han inte tillägna sig, tror spelarna ändå förstår vad han säger och det finns ju knappast några infödda östgötskor kvar i laget, undantagandes Lennartsson och Selerud… 🙂

    (Inget julkåseri – bara ett ovidkommande inpass, om någon språkets och ordningens väktare undrar.)

   • Jag vet* inte huruvida han är upplänning eller inte men av dialekten att döma…

    Nu har ju inte detta med bara spelarna att göra, det går säkert bra. Det är givetvis inte så enormt relevant heller…

  • Där ser man. Forward var ju den position där Eskilstuna såg allra bäst ut, redan innan. Skulle Linda Sällström också ansluta har man skaffat sig damallsvenskans på pappret vassaste anfallstrio – i varje fall sett till mål under 2017. Trion Sällström, Mimmi Larsson och Loreta Kullashi gjorde tillsammans 32 mål i damallsvenskan i år (15+11+6). Kullashi gjorde dessutom nio mål i elitettan.

   Linköpings befintliga trupp för 2018 får exempelvis som mest ihop 21 mål, men då får backen Maja Kildemoes komplettera Marija Banusic och Lina Hurtig (11+5+5). Skall man bara räkna forwards sjunker siffran till 18 mål.

   Rosengård kommer i och för sig också upp i 32 mål, om man räknar in de 17 som Lisa-Marie Karlseng Utland gjorde i norska toppserien. Men då bör man kanske även räkna Kullashis mål från elitettan, och då hamnar ändå Eskilstuna i topp. Om man bara räknar damallsvenska mål från 2017 för FCR stannar målsiffran vid 18, via åtta från Sanne Troelsgaard och fem vardera från Lotta Schelin och Anja Mittag.

   Det fjärde laget som kommer upp över 20 mål är Göteborg som når 21 genom Pauline Hammarlund, Elin Rubensson och Rebecka Blomqvist.

   • Hoppla! Här blandas äpplen, päron och bananer hejvilt. Kul jämförelse, men inte mycket mer. Framför allt säger den ytterst lite som förutsägelse om DA 2018.

    • Visst blandas det vilt. Och förutsägelser om framtiden är alltid vanskliga. Klart är att Eskilstuna med Sällström har tre riktigt pålitliga målskyttar i sin trupp.

   • Och så snackas det om stiltje på damfotbollsfronten i Sverige! Detta är ju helt sensationellt mot allt annat som skrivits och spekulerats (släng er i väggen med nya tränare och annat krafs).

    United klara guldfavoriter i DA 2018, följda av en klar men knapp tvåa i form av Kopparbergs Göteborg. LFC och FCR får se sig akterseglade och göra upp om tredjeplatsen och missar därmed även WCL 19/20.

    Äntligen får United ta steget högst upp på prispallen och KGFC får en fin revansch för DA 2017. Vem hade trott detta i höstas? 😀

    • Håll i hästarna. Nu räcker det ju inte med att bara ha vassa forwards. Defensiv stabilitet är minst lika viktigt, plus att det behövs spelare som serverar passningar till målskyttarna.

   • Och dääär hojtade tomten stopp till renarna så att medarna på släden knakade. Ajajaj….tyckte väl det var lite för bra för att vara sant. Tråkigt att livet inte var så enkelt….tillbaka till tomteverkstaden alltså.

 2. ”Högintellektuell ansats” – ja, kanske det – om man inte har för höga krav. Det har man kanske inte inom idrott och damfotboll.

  Linköping ”generellt hög intellektuell kapacitet” – ojojoj. Är nog lika bra eller dålig som på andra ställen – ”generellt”. Finns det, snart sagt, någon stad som inte kan utropa sig till universitetsstad? Det är väl i alla fall 30-40 i landet…

  ”Walfridsson vill spela världsklassfotboll” – vi får väl se. Just nu betyder det inte mer än att han lärt sig rapa upp LFC:s utmanande slogan, passande en dag som denna. Knappast högintellektuell insats eller ens en tillstymmelse till analys av innebörden…..

  …och det var inget kåseri alls.

  • Det ÄR skillnad på olika städer. Jag vet det av egen erfarenhet. Linköping har blivit en stad med hög intellektuell kompetens, med respekt för och en vilja till kunskap – så är det bara. Med universitet (jag pratar inte om högskoleorter av varierande kvalitet) följer annat med, bl a universitetssjukhus; ll utbildning, all praktik i olika teknikföretag osv. I det sammanhanget verkar Walfridsson passa bra. Det var bara det jag ville säga.

   • Jodå, visst är det skillnad mellan olika städer på olika sätt. Linköping har ju exempelvis rätt hög svansföring när det gäller teknikföretag och avknoppningar från universitetet. Men att därifrån gå till ”generellt hög intellektuell kapacitet” är ett stort och inte alls självklart, eller till och med halsbrytande, steg. Vi menar antagligen litet olika saker med ”intellektuell” gissar jag. Däremot finns det nog rätt gott om kompetenta och i det sammanhanget intelligenta yrkesmänniskor, inte minst inom teknik.

    Jag tror att rätt få med en grundad uppfattning om begreppet ”intellektuell” eller intellektuellt arbete skulle räkna in fotbollstränare. Du ställer själv en mycket bra och intressant fråga utifrån Walfridsons artikelsnuttar: ”Hur fungerar det då i praktiken?” Om Björkegren var för fokuserad på att vinna matcher och lät annat komma i andra hand, hur gör MW? LFC ville uppenbarligen inte ha en tränare som Björkegren igen och landade därför i MW. Är han för mycket av ”tänkare” och ”papperstiger”? Har pendeln svängt för långt åt andra hållet? Har han den praktiska klokheten med kombination av näraliggande prestationer och långsiktig utveckling som Sjögren tydligen lyckades med?

    Apropå koppling mellan Sjögren och Walfridson så skulle jag inte vara förvånad om Sjögren haft ett finger med i spelet som ledde MW till LFC. MW är väl mer känd i Norge och kanske har de två träffats på högre tränarutbildningar (nästan jämngamla dessutom) eller liknande sammanhang. Kanske har LFC kontaktat Sjögren för tips. Självklart skulle alla hålla tyst om så var fallet.

   • Ja visst, det kan finnas minst två definitioner på ”intellektuell” (förmåga, kompetens osv.). Kanske har jag anglofierat och (ny-) liberaliserat min mening lite granna, som i ”intellektuell properties”. Jag menar inte främst i den äldre betydelsen, med medborgare som fria högpresterande tänkare (det finns ingenstans i landet, möjligen en liten skärva kvar i Lund). Personligen har jag erfarenheter från bl a Malmö, Lund, Stockholm och givetvis Linköping, samt några andra mindre städer – klimatet, atmosfären är olika i dessa städer (t.ex. Stockholm framstår som direkt anti-intellektuellt i många avseenden, dessvärre). Vad gäller LHC/LFC så ser jag dessa som ”intellektuella” klubbar, en vilja att grunda på kunskap, rationalitet, ”smarthet” och strategi (det finns många andra klubbar i landet också, givetvis). Walfridson bör passa in här. Han mediterar minst en timme varje dag; tänker och skriver (äter säkerligen inte mycket köttprodukter heller). 🙂

    Tror precis som du att Sjögren har tipsat; ja, inte bara det: ledningen har säkert fört en dialog med honom. För övrigt är dina frågor relevanta, ska bli intressant att få svar på dem under säsongen.

   • Då har vi båda rört oss över landet. Nej, vi kommer nog inte att använda ordet intellektuell på samma sätt. Men åjo, visst finns det en och annan fri intellektuell kvar i landet. Tyvärr kräver det nog oftast att de har tillgång till så kallade dra-åt-helvete-pengar, det vill säga att de är ekonomiskt oberoende samt att de ställer sig utanför ett snävt nyttoperspektiv och en tilltagande och överallt invaderande konsumism. Tror det är bäst att jag håller mig till damfotboll efter denna utvikning. Angående det du skriver om vad MW gör ser jag ingen anledning alls att det skulle landa väl i LFC – som klubb. Tyvärr snarare tvärtom. Men jag gör ju också åtskillnad mellan LFC:s lag av mycket hög klass och klubben, vilket nog låter konstigt i mångas öron.

   • Nej, kanske inte, ändå är jag med dig i dina resonemang. Nyttorperspektivet är ganska centralt inom fotbollen, minst sagt. Höga tankar om laget och mindre höga om klubben… hmm, intressant. Inte min bild, men inom den ramen kan MW ses som en än mer central gestalt, när han nu ska utveckla klubben. Det blir spännande att följa.

    (för övrigt ska jag försöka få ordning på mitt rättstavningsprogram i datorn; blir en del konstigheter här och där, har jag märkt – inte mitt fel)

 3. ”Jag har hittat en bra roll i laget. Nästa år så kommer vi att klättra ännu mer”, sa Hammarby IF DFF:s Filippa Angeldahl då hon under Fotbollsgalan prisbelönades som Årets mest värdefulla spelare i Damallsvenskan. Det var drygt tre veckor sedan Angeldahl sa detta och det lät som om hon tänkte satsa allt för att ta ”Bajen” upp i Damallsvenskans högsta skikt. Dimridåer? Ja, vem vet – i alla fall kan hon knappast ha vaknat upp en morgon förliden helg och bestämt sig för att lämna laget och klubben så överraskande och oväntat.

  I dagens Östgöta Correspondenten följer man upp presentationen av LFC:s nye huvudtränare Marcus Walfridson med en artikel om just Filippa Angeldahl som ett eventuellt nytillskott till ”guldlaget”. Spekulationer? Ja, fast Corren är ganska bra på att nosa upp rykten kring LFC. Hur som haver finns det en plats på mittfältet att besätta efter (oersättliga) Cláudia Neto, såvida inte klubben bestämt sig för att banta truppen p g a ekonomiska skäl.

  • Dimridåer? Ja, Angeldahl spelar väl spelet som alla klubbar och spelare spelar spelet och som spelet spelas nu för tiden – digitalt – inget och sedan allt. Sedan försöker ett antal bloggare, kommentatorer och en och annan journalist spekulera och avslöja. Också det en del i spelet.

   • Det här är ren spekulation. Men det kan ju vara så att Angeldahl inte var påtänkt för ett par veckor sedan, men att LFC riktade sig in på henne när det visade sig att Elizabeth Addo valde USA.

   • Sett till LFC:s rekryteringsstrategi de senast fem åren vore det förvånande om Angeldahl inte fanns med på långa, eller till och med korta, listan över tänkbara spelare. Sedan har kanske ”kompisfaktorn” haft viss betydelse också: Almqvist känner Oscarsson som känner Angeldahl som…..

    Hur som helst vore det högst förvånande om en spelare annonserade sin nya klubb just på fotbollsgalan. Men visst hade det varit festligt om hon tagit sin stol och gått och satt sig hos LFC…..

 4. Noterar på Marcus Walfridsons (han stavar tydligen efternamnet med ”enkelt” s) hemsida att gratulationerna börjar strömma in från när och fjärran. Till exempel grattas han av ovannämnde Raymond Verheijen och av Malmö FF:s målvakt Johan Dahlin, mycket goda vänner, tydligen.

  Att Walfridson tar på sig båda uppdragen, som tränare och sportchef… ja, men han hade kanske ingen walfri(d)het!

 5. Då Walfridson enligt egen utsago under perioder hade 100-timmars arbetsvecka i Norge så tror jag nog knappast han kommer få svårt att orka med det ‘dubbla jobbet’ i LFC. I Corren säger han att han ska försöka hålla sig till ‘bara’ 10 timmars arbetsdagar här och det låter mer rimligt.

  Vad gäller Angeldahl så känns hon som en rätt typisk LFC-värvning om man ska gå efter de senaste säsongerna och jag tror därför inte som bloggaren att hon var en nödlösning utan då är jag mer inne på att det aldrig var särskilt nära med Addo överhuvudtaget.

  Hur som helst så är nog LFC:s lagbygge i princip klart så när som på någon mer offensiv värvning men där tror jag man kommer avvakta besked från Johanna Rasmussen som i alla fall jag hoppas är förstavalet då man verkligen behöver få in en riktigt rutinerad spelare med stor arbetskapacitet i laget.

  • Om MW:s 100-timmarsveckor är en signal om hög arbetskapacitet eller dumhet är kanske för tidigt att avgöra. Han är i så fall långt ifrån den förste som tyckt att det varit såååå roligt att jobba mycket för att plötsligt gå in i väggen. Jag tror inte LFC vill ha en tränare som ligger på soffan, tittar i taket och käkar Zoloft i ett halvår, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.