Jämställt i Norge och Angeldahl till LFC

I går träffades Maren Mjelde och Stefan Johansen på Norges ambassad i London för att skriva på ett historiskt avtal.

Som jag tidigare berättat (i slutet av det här inlägget) har spelarna i det norska herrlandslaget valt att gå ner lite i ersättning för att spelarna i damlandslaget skall få lika hög ersättning. I går träffades de båda lagkaptenerna alltså och undertecknade avtalet. Snyggt.

Enligt det norska förbundets hemsida får nu de båda landslagen dela på sex miljoner kronor i ersättningar för 2018. Nu vet jag inte exakt vad som räknas in här, huruvida det bara är ersättningar till spelare eller om några ledare också får sin ersättning från den här potten.

Men om det bara är ersättningar till spelare blir det, snabbt räknat utifrån 23 spelare per trupp, 130 000 kronor per person och år. Det tycker jag faktiskt är en väldigt hög extra ersättning för spelare som ju samtidigt har lön från sina klubbar.

Om matematiken är så där enkel skulle jag till och med säga att jag tycker att det är en för hög ersättning för att representera sitt land, i varje fall om den inte är kopplad till någon form av resultatkrav.

Men som sagt, snyggt att både herrar och damer numera får lika hög ersättning.

* I går skrev jag några rader om att Linköpings nya tränare Marcus Walfridson skall kombinera tränarjobbet med att även vara sportchef.

Sett till det här klippet kanske han inte behöver jobba så hårt på sportchefsbiten, han ser nämligen ut att ha spelare som sköter det jobbet alldeles utmärkt:

Skämt åsido. Filippa Angeldahl är förstås en av damallsvenskans mest intressanta värvningar den här hösten. Vid fotbollsgalan prisades hon som damallsvenskans mest värdefulla spelare den här säsongen. Högst motsägelsefullt ansågs hon däremot inte vara den som fått det största genombrottet.

Personligen tycker jag inte att Angeldahl var damallsvenskans mest värdefulla spelare, däremot fick hon definitivt ett stort genombrott. På sina 21 matcher för Hammarby gjorde hon tre mål och i den högst opålitliga, men ändå officiella assistligan står hon bokförd för sex målpass.

Hon har bra blick för spelet, är en utmärkt passningsspelare och har bra fasta situationer. Dock blev jag väldigt fundersam för ett år sedan, när jag såg henne i U20-VM. Där tyckte jag helt enkelt inte att hon höll måttet. Hon hade jätteproblem med att klara tempot, och kändes som ett av det svenska lagets allra svagaste kort.

Men tempo går ju att jobba upp. Kanske att Angeldahl kan göra det i Linköping, där hon kommer att ha en betydligt bättre träningsmiljö än hon haft i någon av sina tidigare klubbar. I Hammarby har hon haft en ganska offensiv roll. Det troliga i LFC är att hon är värvad som ersättare för Claudia Neto, som ju mer varit ett slags mittfältslibero.

Samtidigt har ju LFC en ny tränare och ganska många nya spelare jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Man kommer kanske att lägga om både system och spelsätt, så det känns lite för tidigt i att spekulera i vilken roll Angeldahl kan tänkas få.

* Om vi flyttar fokus till det lag som slutade allra längst ner i den damallsvenska tabellen så kunde Kif Örebro i går meddela en väldigt positiv nyhet i deras strävan efter att bygga ett lag som omgående kan ta sig tillbaka till hösta serien.

Att landslagsmeriterade Hanne Gråhns stannar är förstås en otroligt viktig pusselbit för Örebro. Ännu så länge har ingen klubb heller lagt beslag på Lisa Dahlkvist. Även om hon hade en tung säsong känns Dala som alldeles för bra för elitettan. Men för Örebro vore det förstås fantastiskt att ha henne som ankare även kommande år.

* Så till Tyskland där Amanda Ilestedt:s första ligamål för Turbine Potsdam nu går att se på den här länken.

* Slutligen till de topplistor som håller på att presenteras. Jag har tidigare berättat om sajten Vavels lista över världens 100 bästa spelare. Då hade nedräkningen nått till nummer 61. Nu har tio spelare till presenterats, och där fanns inga svenska spelare, men väl Linköpings Janni Arnth på plats 60.

Parallellt med Vavel presenterar även ORP (The Offside Rule Pod) sin lista över världens 100 bästa spelare. Det är en lista som experter från hela världen röstat fram. Bland de röstande finns bloggkollega Rainer Fussgänger. ORP presenterar tio spelare per dag, och deras nedräkning har i skrivande stund nått plats 69. Ännu så länge har inte en enda svensk spelare kommer med.

Det har däremot två damallsvenska spelare, dels Kristine Minde på plats 100, dels Ella Masar McLeod på plats 93. Här är hur listan såg ut efter onsdagens presentationer:

14 tankar på “Jämställt i Norge och Angeldahl till LFC

 1. Angeldahl är ett bra tillskott på mitten, skall bli spännande att se hur nye tränaren i LFC tänker använda henne, defensivt, balansspelare eller offensiv mf och hur mittfältet kommer att formeras med Angeldahl tillsammans med Aslani, Maanum, Lennartsson, Almkvist (nytt kontrakt häromdagen) samt Tulkkie och eventuellt J Rasmussen om hon blir kvar? Nytt spelsätt eller spelssystem? – blir spännande att följa fortsättningen i januari.

 2. För hög ersättning från förbundet? Ja, den värderingen går ju att ha, men på vilka grunder? Att representera sitt land är en belöning i sig och det behövs inga pengar utöver äran? Hur stor är en rimlig ersättning om nu denna är för hög? Blir äran att representera sitt land mindre av att det finns pengar med i bilden? Finns det spelare som kalkylerar med ersättning och som motiveras i sitt idrottsutövande av detta och därför bör det inte ges någon ersättning eller i varje fall inte lika hög? Varför måste ersättningen vara prestationsbaserad – är det inte prestation i sig att vara landslagsspelare? I förhållande till vad eller vilka andra är ersättningen för hög (ung 0.06 promille av Neymars utköpsklausul från Barcelona för att ta ett drastiskt exempel)?

  Själv tycker jag att det är bra att förbundet, till skillnad från det svenska, inte kniper desperat med mjukdelarnas mittpunkt. I SvFF finns det i alla fall pengar till en rad anställda med mer eller mindre kreativa titlar….

  Nej, att Angeldahl skulle vara MVP 2017 i DA är minst sagt tveksamt, inte minst sett till konkurrensen och i jämförelse med senare års vinnare. Däremot ser jag inte att MVP måste kopplas samman med årets genombrott, även om det kanske ligger nära till hands ibland. Att hon nu väljer Linköping indikerar att klubben är fortsatt attraktiv för yngre talanger och att LFC i huvudsak fortsätter sin rekryteringsstrategi sedan några år. Nu kan ju också Oscarsson ta med sig Angeldahl för att åka och heja på Bajen…..

  • Hoppas att det är slut med det där att åka norrut och heja på ett stockholmslag – finns ingen anledning. Presentationen var iaf av högsta kvalitet i sann linköpingsanda. Så det är där de hänger, Dominikanska republiken…

   Vad gäller Norge så har de ordnat det bra, tycker jag. Den mindre nationen i väster överglänser Sverige ganska rejält på många områden i dessa dagar.

  • Jag vänder på frågan, vad tycker du är en rimlig ersättning från förbundet för landslagsspel?

   Jag tycker inte att spelare skall gå back på att spela i landslaget. Och äran blir självklart inte mindre av att det finns pengar med i bilden. Men den blir inte heller större. För mig är förbundets huvudsakliga uppgift att utveckla hela landets fotboll, alltså såväl elit, bredd som ungdomar – inte att betala höga ersättningar till elitspelare.

   Som det är nu har ju spelarna redan lön från sina klubbar. Dessutom är landslagslägren helt betalda av förbundet. Spelarna har alltså inga extra omkostnader när de är med i landslaget. Det innebär att landslagsersättningen går att betrakta som ett slags extrainkomst.

   När jag reser i jobbet inom Sverige får jag traktamente på 220 kronor, minus måltidsavdrag. Lite mer utomlands. I det tidigare svenska landslagsavtalet fick damerna ut cirka 250 kronor per dag oavsett var de befann sig, exklusive bonusar – vilket ansågs vara skamligt. Men så skamligt var det väl inte? Eller är det jag som är lurad av mina chefer och av Skatteverket? Det skamliga har väl snarare varit att herrlandslaget fått så mycket mer.

   Nu har jag inte hela bilden kring de norska ersättningarna klar för mig. Men det är väl rimligt att tro att det tillkommer bonusar vid lyckade kval. Och bonusar tycker jag är ok. Om man drar in pengar till förbundet känns det rimligt att man kan få en andel. Men att lägga flera miljoner av förbundets ordinarie inkomster på spelarersättningar känns fel.

   När det gäller kopplingen mellan MVP och årets genombrott finns den ju normalt inte. Men nu när Angeldahl var nominerad i båda kategorierna blev det ju otroligt konstigt att hon prisades som MVP, samtidigt som någon annan ansågs ha fått ett större genombrott. Eller?

   • Om du hade fått ett uppdrag att skriva för Lökpressen och endast fått traktamente, hade det varit ok, eftersom du ju redan har en lön från en arbetsgivare….eller? Det är ju ändå äran att skriva för Lökpressen som räknas!

    • Jag kan säga att jag utan tvekan hade ställt upp i landslaget gratis. Jag hade även varit beredd att betala för det – som idrottare i ganska många sporter är.

     Men jag är nog inget bra exempel, för pengar har aldrig varit någon större drivkraft för mig. Jag har ju exempelvis bara dragit in totalt 5000 kronor i ersättning för den här bloggen, som nu varit i gång i 6,5 år. Det blir inget fett dagtraktamente.

     När det gäller exemplet med Lökpressen så haltar jämförelsen med landslagsuppdrag ganska rejält. Men visst, när jag har gjort enstaka jobb åt andra medier har jag fått betalt från dem. Men om jag skulle jobba någon vecka, eller kanske en hel mästerskapsmånad för Lökpressen hade jag fått ta tjänstledigt från mitt nuvarande arbete. Jag hade knappast fått två löner, vilket priviligierade idrottare inom fotbollen kan få.

     Frågan om ersättningsnivåer för landslagsspel är inte enkel. En del som ofta faller bort är ju att klubbarna inte ersätts för att landslaget använder deras spelare. Det går ju att tycka att klubbarna borde få mer i ”hyra” från förbundet än vad spelarna får i ersättning. Eller?

   • @Johan 15 dec kl 0010.

    Svar på frågan: 130 000 kronor tycker jag är en lämplig ersättning till de norska spelarna. Eller, egentligen: så länge norska förbundet a) tycker ersättningsnivån är lämplig, b) olika intressenter och parter i norsk fotboll inte opponerar sig högljutt, c) förbundet anser ersättningen förenlig med ekonomiska förutsättningar och utvecklingsuppdrag samt d) förbundet behåller eller stärker sin legitimitet i Norge, så tycker jag det är svårt att utifrån motivera andra belopp eller inget alls i ersättning. I det här fallet är det väl också värt att komma ihåg att nivån sattes i relation till tre parter: damerna, herrarna och förbundet. Hade det bara handlat om damerna eller herrarna hade nivån kanske (troligen?) varit annorlunda. Man skulle faktiskt kunna hävda att flera av de spelare som nu får ersättning och varit med i landslaget längre tid borde fått det för länge sedan. Att detta avtal nu kommit till stånd gör ju inte tidigare spelare rikare, men möjligen gladare då deras insatser för landets damfotboll nu också indirekt uppmärksammas. Dessutom kan avtalet och ekonomiska frågor mer läggas åt sidan och fotbollen fokuseras. Det lär väl Norge behöva efter EM.

    Några av dina argument tycker jag mig känna igen och du känner kanske igen några av mina. Nej, självklart ska spelarna inte behöva gå back på landslagsdeltagande. Det finns ingen självklar och principiell motsättning mellan den nu aktuella spelarersättningen och eventuella prestationsbonusar, även om det kan tyckas bli mycket pengar.

    Det verkar helt rimligt som du skriver att förbundets huvuduppgift är att utveckla fotbollen totalt sett i landet. Även om det verkar långsökt kanske de tycker att det nu aktuella avtalet bidrar till det, om inte annat så ur jämställdhetsperspektiv. Om vi håller oss till det ekonomiska så ser jag ett förbund som en omfördelningsinstitution för resurser. Om det bara hade handlat om att de som drar in pengar ska få tillbaka enligt någon proportionalitetsprincip, så behövdes varken förbundet eller dess utvecklingsambitioner – det skulle räcka med en revisor. För att ta en favorit i repris – den tärande ungdomsfotbollen som inte drar in en krona skulle inte heller få något. Det verkar uppenbart att också du ser omfördelningsargumentet, men tycker att norska förbundet gjort fel.

    Att andra idrottare har det sämre ekonomiskt än de nu aktuella spelarna ser jag knappt ens som ett argument. Skulle de få det bättre om spelarna inte fick ersättningarna från förbundet? Är andra idrottare avundsjuka och anklagar förbundet och spelarna? Jag tror de flesta idrottare säger ungefär: ”Grattis! Kul för er. Själv är jag dålig på fotboll, men en jävel på skidorientering och därför håller jag på med det.” Gagnas andra idrottare och idrotter av att ersättningsnivåerna inom fotbollen hålls nere? Lyfter man däremot upp den här frågan till en samhällelig idrottspolitisk nivå så kanske just fotbollförbundet kan få ett minskat ekonomiskt bidrag av staten och andra förbund och idrotter mer. Fotbollen har i så fall agerat draglok till gagn för andra idrotter.

    Den fråga du tar upp i din kommentar nedan (kl 11.49) var uppe något i bloggarna i samband med danska strejken. Om det i Sverige hade stått emellan att ge enskilda spelare en kraftfull ersättning och att ge klubbarna ersättning för ”hyra” av spelare, så hade jag förordat det senare. Mästerskapsår (tre av fyra) lägger landslagsspelare upp mot 100 dagar på landslaget medan klubbarna betalar löner. Sådant borde tandlösa EFD som sitter i knäet på SvFF har löst för länge sedan.

    Angeldahl till sist. Det hade varit mer motiverat att ge henne pris för årets genombrott än för MVP. Att en 20-åring skulle vara MVP för sitt lag eller i hela DA bör innebära något alldeles exceptionellt och riktigt det tycker jag inte Angeldahl visat, trots bra insatser och tuff attityd. Att de här kategorierna kolliderar är bara ytterligare en indikation på att så länge det inte finns transparenta och klart skiljande kriterier mellan priskategorierna, så kommer valen att ifrågasättas, vilket är synd för de utvalda.

   • Bara för att ta ut något i din resonerande och välinformerade kommentar: ”Om det i Sverige hade stått emellan att ge enskilda spelare en kraftfull ersättning och att ge klubbarna ersättning för ”hyra” av spelare, så hade jag förordat det senare. Mästerskapsår (tre av fyra) lägger landslagsspelare upp mot 100 dagar på landslaget medan klubbarna betalar löner. Sådant borde tandlösa EFD som sitter i knäet på SvFF har löst för länge sedan”.

    Det är också min åsikt. Klubbarna bör verkligen få ersättningar (inklusive försäkringar) för de spelare de bidrar med. Jag ser det som högsta prioritet. Klubbarna får de lite extra resurser att utveckla spelarna. De klubbar som är framgångsrika premieras. Vilket i sin tur kommer landslagen till del. Svensk fotboll blir helt enkelt bättre, både på klubb- och landslagsnivå.

    Det som är bra med Norge är att de gjort klart: herrar och damer får samma ersättning. Det är rimligt på just landslagsnivå (gärna över hela linjen från junior till senior).

  • Hoppsan! Ja, ”Sällis” hade ju ett par bra år och ett par dåliga pga skador senast i LFC. Att speeden och målfarligheten finns vet ju LFC sedan tidigare. Nu när det verkar rätt välfyllt på mittfältet kanske ytterligare en anfallare av klass är önskvärd, därnäst en back att komplettera med. .

  • De har å andra sidan uttryckligen sagt att de inte vill ha comebackande spelare, Asllani var ett undantag…

   Men en anfallare till måste de ha.

   • Snälla Sällström välj United tillsammans med larsson kommer ni mörda de allsvenska backlinjerna med ert djupledsspel!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.