Christen Press klar för Göteborg

Christen Press

För några veckor sedan tänkte jag spontant på Göteborg direkt när jag såg att Christen Press kollade över alternativen att spela i Europa den här säsongen.

I dag blev det klart att den amerikanska landslagsforwarden spelar i damallsvenskan för Göteborg under våren. Och plötsligt känns Göteborgs lag på samma nivå som både Rosengårds och Linköpings. Det kan bli en spännande säsong.

Det här blir inget långt inlägg. Influensan håller mig fortfarande i ett fast grepp, in på nionde dygnet. Men innan jag sätter punkt en kort fundering om när vi senast fick en lika tung, utländsk värvning till vår högsta liga. Alltså en världsspelare som står på toppen av sin karriär.

Det var inte i går. Ju mer jag funderar får jag backa sex år, till 2012 när Tyresö plockade hem Marta, för att hitta någon tyngre utländsk värvning till damallsvenskan. Eller har jag glömt någon nu?

 

8 tankar på “Christen Press klar för Göteborg

 1. Man kanske istället ska vända på steken och se vilka utländska spelare som meriterat sig i Sverige innan de flyttade till andra och mer lukrativa ligor och klubbar? Marta har du redan nämnt och visst fanns det någon som hette Press som verkade lovande……

  • Den typen av spelare, alltså utländska på väg uppåt och som använt damallsvenskan som språngbräda, finns det gott om.

   Några andra exempel på senare tid är ju Ramona Bachmann, Sara Björk Gunnarsdottir, Pernille Harder, Lieke Martens, Claudia Neto och Tabitha Chawinga.

   Men världsspelare som kommit till Sverige när de stått på sin topp har inte varit lika vanliga. I varje fall inte de senaste fem-sex åren.

 2. Häftigt. Lyckas KGFC behålla henne året ut tror jag som sagt att man mycket väl kan ta hem damallsvenskan. Redan utan Press skulle jag tippat dem som trea få både Eskilstuna och Piteå har tappat i spelarmaterial sen förra året. Det gäller även Linköping förstås som ändå bör vara med i toppen. Rosengård har precis bytt strategi till ungt och lovande, det är inte heller givet att det faller väl ut även om de har den starkaste startelvan på pappret.

  Fortfarande väldigt osannolikt att Göteborg spelar final i Champions League den närmsta tiden. Men man kan ju börja med att kvala in till turneringen, och det känns troligare än på länge.

  • Det var just det – OM de kan behålla henne. Ett kontrakt på tre månader signalerar väl tydligt att hon har andra planer. Jodå, KGFC kan nog blanda sig i medaljstriden både med och utan Press. Förutom Piteå och United tror jag inte heller man ska glömma bort Kristianstad och Djurgården. Det kanske är fem lag som får fajtas om lilla silver och brons. Tror fortfarande att någon av (eller båda) Linköping eller Rosengård är starkare, men om någon av dem börjar tappa redan under våren finns chans på andraplatsen. Att både LFC och FCR skulle slira – nä, knappast. Men den som vill tjäna en hacka kan ju satsa på KGFC som vinnare av DA!

 3. ”En svala gör ingen sommar”, lyder ordspråket. Överfört till fotbollsvärlden får vi se om en s.k. världsstjärna kan vända på begreppet och göra sitt nya lag till ett stjärnlag…

  • Nu har väl Göteborg i och för sig tillfört fler än en ny spelare. Jämfört med fjolåret har man stärkt målvaktssidan med Loes Geurts, backlinjen med Emma Koivisto, mittfältet med Julia Roddar och Olivia Schough samt nu även forwardslinjen med Press. Under fjolåret tillkom mittbacken Taylor Leach, som fick ordning på mittförsvaret. På minuskontot finns inga tyngre avbräck.

   • Jovisst, så heter det egentligen. Fast jag tycker att svalor är mer ”poetiska” och tilltalande än flugor! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.