Drömmål av tidernas bästa Rubensson

Det blev en sväng till Göteborg tidigare i dag. Därmed har jag fått njuta av Elin Rubensson och Kosovare Asllani tre gånger på nio dagar.

Elin Rubensson steget före Petra Johansson

Båda är ju oerhört formstarka. I dag var det Rubensson som var den bättre. Efter Göteborgs 4–2-seger frågade jag henne om hon någonsin spelat bättre fotboll än de här senaste veckorna.

Svaret var det väntade, alltså att hon sannolikt inte gjort det.

”Jag tror aldrig att jag har varit bättre än nu. Det känns som att jag har hittat ett lugn i allting i tillvaron, även om det har varit mycket den här veckan.”

I eftermiddags krönte hon sin kanoninsats med att göra ett riktigt drömmål, en högst konkurrenskraftig kandidat till årets mål 2018.

Det har hänt väldigt mycket för Rubensson och Göteborg det senaste året. Den 9 september i fjol föll man mot LB07 i Malmö med 2–1. Resultatet innebar att Göteborg föll ner under nedflyttningsstrecket. Där låg man kvar ända till den 29 oktober, till den 20:e omgången.

I år leder Göteborg damallsvenskan med sex omgångar kvar. Och faktum är att Rubenssons gäng har ett riktigt guldläge. Formen är fantastisk, samtidigt som tvåan Rosengård skall varva damallsvenskan med Champions League, vilket sliter både fysiskt och mentalt. Och trean Piteå har haft lite vacklande form på sistone.

I dagens match var det dock Linköping som öppnade bäst. De första tio minuterna var jag väldigt imponerad av LFC, och jag började fundera på om vi skulle få tronskifte i tabelltoppen.

Men Göteborg jobbade sig in i matchen, och när Janni Arnth var av planen för att bli sydd kom Göteborgs ledningsmål. Rubensson gjorde målet på andra eller tredje försöket efter ett inlägg från Olivia Schough.

LFC-tränaren Olof Unogård ansåg även att 2–0-målet var en följd av Arnths huvudskada, men danskan hade faktiskt varit tillbaka på planen i fyra minuter när Rubensson gjorde sitt drömmål.

Göteborg uppträdde verkligen som ett topplag, och visade imponerande effektivitet. I princip gjorde man mål på sina fyra första 100-procentiga målchanser. 3–0 var en läckerbit från Olivia Schough. Det var även följden av svagt försvarsspel. Dels rusade Anna Oskarsson bort sig alldeles för lätt, dels valde alla övriga tre LFC-backar att ta markering på Rebecka Blomqvist i mitten, vilket gav Schough tid och yta.

Linköping snyggade till siffrorna på slutet. Men förlusten innebär ändå att laget nu kan glömma att försvara SM-guldet. Troligtvis är även chansen till andraplatsen borta, men med full poäng i de sex återstående matcherna skulle det kunna gå.

I Malmö vann Rosengård med 2–0 mot Djurgården. Båda målen kom efter framgångsrikt presspel, där Rosengård vann bollen i, eller precis utanför gästernas straffområde.

På minuskontot för Rosengård var att Iva Landeka tvingades kliva av med en skada. Med tanke på det tuffa schemat Malmöklubben har framför sig behöver de nog ha tillgång till hela truppen den kommande månaden.

I lördagens tredje och sista match gjorde nyförvärven Simona Koren (två) och Jenna Hellstrom målen när Växjö vann med 3–2 i Kalmar. Resultatet innebär att Växjö står på 23 poäng, vilket bör innebära att kontraktet är klart.

Kul också att se att Kalmar inte lägger sig ner och dör, utan att man kämpar på.

I elitettan vann Kvarnsveden måstematchen mot Lidköping, vilket innebär att det numera är Kungsbacka och Kif Örebro som innehar de båda damallsvenska platserna.

Nämnda Lidköping och Kvarnsveden är dock båda inom räckhåll, vilket borgar för en spännande avslutning av serien.

Vid en internationell snabbkoll noteras att Nilla Fischer gjorde ett av målen när Wolfsburg vann med 11–0 i cupen mot Hannover. Och det noteras även en svart dag för svensklaget Montpellier i Frankrike. Det blev nämligen 1–0-förlust hemma mot Bordeaux i dagens ligamatch. Alla de tre svenskorna ingick i startelvan.

I USA:s NWSL återstår bara en match av grundserien. Det är klart att North Carolina, Portland, Seattle och Chicago går till slutspel.

Samantha Kerr

Inför den avslutande matchen leder Samantha Kerr skytteligan på 16 mål, tre före Lindsey Horan. De båda har spelat klart. Trea ligger North Carolinas Lynn Williams med tolv. Hon spelar i natt mot Houston, och behöver alltså sätta fyra bollar för att komma upp jämsides. Men Kerr har alltså en god chans att bli den första att vinna skytteligan två år i rad.

6 tankar på “Drömmål av tidernas bästa Rubensson

 1. Fina mål igår och inte minst kul att se skott utifrån. Man måste faktiskt inte tråckla in bollen de sista meterna. Att KGFC vann var knappast någon sensation. De senaste mötena mellan lagen har ju slutat med uddamålsseger för LFC och oavgjort i Svenska cupen. Sedan dess har KGFC gått framåt och LFC har det fortsatt svajigt. Igår var det ”nästan” att för många gånger – anfallare som får bollen lite för långt ifrån sig, för få eller otajmade i boxen eller en tiondel för sent med passningen. Ändå starkt av LFC att reducera i ett hopplöst läge. KGFC var mer effektiva, men annars var skillnaden mellan lagen inte gigantisk. Värt att notera är att Hurtig spelade från start (och nästan hela matchen) för första gången efter skadecomebacken.

  • Unogård sa till mig efteråt att skadan inte längre påverkar Hurtigs speltid, utan att hon är redo att spela 90 minuter. Men att LFC ändå är lite försiktiga för att inte slita för hårt på henne.

 2. Bravo, Piteå IF, som i och med gårdagens vinst fortfarande är med i racet mot ”OBOS-guldet” och nafsar K/Göteborg FC i hälarna! Hatten förstås av också för ett Göteborg som går som tåget, tack vare Elin Rubensson och trots Olivia Schough…

  Om det inte stått klart sedan länge så vet vi det nu att Växjö DFF har etablerat sig som ett nytt, spännande och utmanande allsvenskt damfotbollslag.

  Linköpings FC slipper fundera över hur man ska klara ännu ett deltagande i Champions League och kanske i stället spendera sparade slantar på rutinerade forwards och målgörare typ Natasha Dowie, inte på 16-åriga ”supertalanger”. Dessutom är det ytterst viktigt att slå vakt om den femteplats man nu abonnerar på i tabellen och för guds skull inte bli sämre än 6:a! Sjätteplatsen har LFC slutat på tre gånger tidigare: 2004, 2007 och 2011, också tre svaga säsonger, låt vara att 2004 var premiäråret för laget och klubben.

  • Utveckla gärna ”trots Olivia Schough”. För mig som har sett i stort sett alla Göteborg FC:s matcher under säsongen skulle jag säga att Schough i allra högsta grad varit en av de absolut viktigaste spelarna för laget.

   • Kul att någon läser kommentarerna, också de lätt ironiserande. Jo, denna fröken Schough tycks vara en mycket ämabel person, väldigt lätt att tycka om, men… Jag har följt henne ganska sporadiskt i seriesammanhang, kanske desto oftare i landslagssammanhang och – jag är inte imponerad. Kanske har hon fått en nytändning i Göteborg, självklart är det bara då att gratulera både henne och laget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.