Klart: Asllani blir första prestigevärvningen av CD Tacon

Kosovare Asllani

För bara några minuter sedan meddelade CD Tacon via sitt Twitterkonto att man har gjort klart med Kosovare Asllani.

Och strax efter gick även Asllani själv ut med nyheten:

Som jag skrev i går var det ju inte speciellt oväntat. Om jag inte har glömt någon blir Asllani första svenska spelare i den spanska ligan sedan Louise Schilgard (då Fors) spelade för Espanyol för tio år sedan (säsongen 2009/10).

Som säkert alla numera vet är CD Tacon nykomling i spanska ligan. Klubbens damlag är köpt av Real Madrid, och det kommer att heta just Real Madrid från och med nästa sommar. Köpet gjordes för sent för att laget skulle hinna byta namn redan till den här säsongen.

Men Tacon kommer redan den här säsongen att spela på Reals anläggning och har Reals stöd. I praktiken kommer alltså Asllani att spela för Real Madrid.

Svenskan blev satsningens allra första prestigevärvning. Kul för Asllani att kunna stoltsera med det i framtiden. Och spännande att se hur Real Madrids satsning kommer att se ut.

Asllani har tidigare spelat i högsta ligorna i Sverige, USA, Frankrike och England. Spanien blir hennes femte land. Tidigare har Schillgard och Sofia Jakobsson spelat i fem olika högstaligor. Ingen svensk har däremot spelat i fler. En lista över svenska spelare som varit i två utländska högstaligor eller fler finns under fliken Svenska utlandsproffs.

En annan spännande nyhet i dag är att Lyon skall ha erbjudit ett kontrakt till Magdalena Eriksson.

Med tanke på vad Lyon har för spelare i mitt- och vänsterförsvaret känns det som ett bra val av Eriksson att stanna i Chelsea. Känslan är ju att hon hade fått betydligt mindre speltid i den franska storklubben.

Som mittbackar har ju Lyon redan Wendie Renard, Griedge Mbock Bathy och Kadeisha Buchanan. Dessutom har man Saki Kumagai, som är mittback i Japans landslag med som dock spelar på mittfältet i klubblaget. Och som vänsterbackar har man Amel Majri samt supertalangen Selma Bacha.

16 tankar på “Klart: Asllani blir första prestigevärvningen av CD Tacon

 1. Var kommer ”Kosse” att befinna sig i Spanien. Hon är van att vara utomlands, så det borde inte vara något bekymmer. Men hon verkar vara extremt beroende av rätt tränare. Hur ser det ut i Real kommer det att klicka? Vilken omgivning får hon i en liga som kanske inte är så tuff? Med tanke på hennes håglöshet i LFC och den fina insatsen i VM så känns det svårt att sia. Förhoppningen är ändå att hon ska lyckas både för hennes egen skull och för landslaget. En Asllani i form tillför mycket.

 2. Känns som ett bra beslut av Ericsson, speltid är väldigt viktigt och med den konkurrensen i Lyon så är risken stor att det blir färre matcher. Om Lyon är intresserat så kanske även Wolfsburg finns där. Har de värvat någon istf Fischer?
  Hur går det för Sofia Jakobsson, hon tvekade väl på att förlänga med Montpellier?
  Roligt att storklubbarna är intresserade av landslagets framtidsspelare 👍

 3. Väntat men samtidigt förvånande val av Kosse, detta då hon sagt sig velat spela i ett topplag som vinner titlar. Förvisso kommer sannolikt hennes nya lag tillhöra toppen men samtidigt har Barcelona och till viss del Atletico Madrid ett stort försprång.

  Med tanke på att de bästa spelarna är under kontrakt och kanske inte vill ‘chansa’ ens med Real Madrid innan man sett resultatet av satsningen så är risken stor att hon får vara med under uppbyggnadsfasen men sen spolas när man framöver vill gå Champions League vinst och behöver absolut världsklass överallt.

  Vad gäller Eriksson så ska hon givetvis inte gå till Lyon, det finns inte en chans i världen att konkurrera med franska klasspelare i ett franskt topplag. Hon skulle inte bara behöva matcha dessa utan överglänsa dom rätt klart innan hon fått chansen i en sådan miljö. Jag tror dessutom den engelska ligan är mer utvecklande då det är fler riktigt tuffa seriematcher där än i den extremt uppdelade franska toppligan.

 4. Hur bra blir CD Tacon, hur mycket satsar Real? Förstår att det på sikt är tänkt att bli ett av världens bästa damlag men är det tänkt att man ska utmana i ligan redan i år? Får oavsett hoppas att det går bra för Asllani men tycker fortfarande det är konstigt att Linköping inte kunde få till en försäljning.

  • Känslan är väl att Tacon/Real får svårt att blanda sig i kampen om ligatiteln den här säsongen. Barca, Atletico och Levante har starka trupper. Med tanke på hur sent ute Tacon är känns det som att de får svårt att utmana i år. Men tanken över tid är att bli bäst.

   Och ja, jag håller med om att Tacon/Real absolut borde ha haft råd att betala några kronor för Asllani.

    • Truppen bestod 2017/18 av 20 spansktalande spelare (inkl tre landslagsspelare från Paraguay, Costa Rica och Argentina). Det ryktas om nyförvärv som Alex Morgan, Marta, Ada Hegerberg, Deyna Castellanos Lieke Martens och många andra, men den enda som har bekräftats hittills är Kosovare Asllani. Det är sex veckor kvar till seriestarten, så vi får se när Morgan & Co. kommer.

     • Jag har lite svårt att hitta uppdaterad information om vilka spelare som har kontrakt även över nästa säsong. I den trupp som CD Tacon har på sin hemsida finns många unga, talangfulla inhemska spelare. Men den truppen ser inte ut att vara aktuell, för chilenska VM-spelaren Camila Saez är med, och hon har inte spelat i Tacon sedan våren 2018.

      Av spelare jag vet var med och spelade upp laget känner jag igen spanska forwarden Lorena Navarro (född 2000) som vann skytteligan i U17-VM 2016, den argentinska VM-spelaren Ruth Bravo samt forwarden Jessica Martinez som gjorde två mål för Paraguay i Copa America i fjol.

      Som Rainer skriver är det tänkt att klubben skall värva ihop ett starkt lag i år. Men tiden är knapp, så vi får se vad man får ihop. De stjärnor som Rainer räknar upp har jag uppfattat som tänkbara värvningar i framtiden, alltså inte i år. Den enda av dem som låtit realistisk i år har varit Deyna Castellanos. Fast hon gick häromdagen ut och försäkrade att hon skall spela collegefotboll med Florida State även kommande säsong.

      Så i nuläget är Kosovare Asllani tveklöst i ett klart sämre lag än Linköping. Vi får se hur Tacons trupp ser ut när serien börjar.

 5. Det här måste vara den sämsta övergången LFC varit inblandade i. De skänker bort en av Sveriges bästa spelare i VM. Dessutom är det snåla jävlar nere i Spanien. Real Madrid är på ruinens brant och har inga pengar längre? LFC skulle varit mycket hårdare i förhandlingarna om. Amatörmässigt agerat från alla parter i den här äckliga soppan. Blir det lex Asllani i fortsättningen i svensk damfotboll? Har klubbarna ett gällande kontrakt med spelare får de ändå gå gratis till en klubb utomlands med mycket pengar på banken. Varför ens ha kontrakt när de ändå inte verkar gälla?

 6. Det är inte så konstigt att LFC inte fick några direkta pengar i övergång för Asllani. Hon gjorde helt enkelt en Zlatan och straffade ut sig. Det dåliga och håglösa spel hon visade i våromgången gjorde att hon knappast platsade i laget. Hade detta fortsatt under hösten är risken att LFC inte klarat av en topplacering.Dessutom var hon tidigt ute och ventilerade sitt missnöje med damallsvenskan och den profilering som fanns runt den ligan. Mönstret känns igen från en spelare som vill lämna.

  Alternativet för LFC hade varit att kräva pengar för övergång och istället få henne kvar säsongen ut och då inte få några pengar alls i och med att avtalet gick ut då och hon var fri att lämna. Nu blev det istället några hundra tusen i minskade lönekostnader i och med att hon försvann direkt.För LFC med sin dåliga ekonomi var det rena vinstlotten. Laget är dessutom så starkt att de klarar sig bra med Fischer som förstärkning och ledargestalt. En spelare som också pratar väl om laget och visar sin glädje över att komma till Linköping både civilt och som fotbollsspelare.

 7. Om Linköpings FC hade haft muskler nog (inte bara ekonomiska) att rida på paragraferna hade det inte blivit någon gratisaffär och hastigt avsked för Asllani. Avtal är avtal, till och med inom damsportens värld. Men befinner en klubb sig i en svag förhandlingsposition och ser fördelar med att släppa en kostsam lagmedlem är det lätt att låta nåd gå före rätt. Alternativet, att ha en ointresserad eller t.o.m. passivt protesterande spelare på planen i några månader skulle vara kontraproduktivt, milt sagt. Vi har ju bilden av Växjö DFF och Jelena Cankovic på näthinnan.

 8. ”Så i nuläget är Kosovare Asllani tveklöst i ett klart sämre lag än Linköping”———————juste, det tänkte LFC också för ett par år sedan när de bjöd in, var det Atlethic Madrid, eller något annat spanskt, till en träningsmatch, för att förnedras med största nederlaget i historien, var det 1-9 eller….
  Så Rydén, bollen är rund, allt annat kan vi bara spekulera om
  Asllani dock hade säkert sina motiv och funderingar som kan samanfattas med uttrycket; ”Money talks bullshit walks” lol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.