Dubblad målskörd för Eskilstuna

Inför kvällens hemmamatch mot Linköping hade Eskilstuna bara gjort två mål på sju matcher i damallsvenskan.

Nu har laget gjort fyra – och framför allt har man fått andrum i bottenstriden. Dagens 2–0-seger mot Linköping innebär ju nämligen att United har fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket.

Jag har kollat på herrallsvenskan i kväll, och har bara följt resultatuppdateringar från matchen på Tunavallen. Men den känsla man får efter den här omgången angående bottenstriden är ju att Kungsbacka kommer att åka ner i elitettan, samt att LB07 och Växjö slåss om att undvika att följa med.

Just Växjö och LB möts på fredag på Myresjöhus arena. Det är på alla sätt en riktig sexpoängsmatch.

För Linköping var det här en tung förlust. Laget åkte ner på fem plats i tabellen i den här omgången, och plötsligt är det fyra poäng upp till serieledning. Det var väl inte vad de hade tänkt sig att få ut av Nilla Fischer:s återkomst.

7 tankar på “Dubblad målskörd för Eskilstuna

 1. Spelet i första halvlek var under all kritik, i andra blev det bättre och LFC borde nog haft något mål efter ribbskott, stolpskott e t c. Över 90 minuter ändå odiskutabelt rättvis seger för ett Eskilstuna som var hungrigare och ville mer i alla situationer över hela planen.

  Det som förvånade mig mest var valet att inte starta med starkast möjliga lag utan att istället byta in spelare som borde startat under 2:a halvlek, för mig är det helt bakvänt att göra på det sättet för även om de dras med något och inte klarar 90 minuter måste det väl vara bättre att låta dom starta för att sedan bytas ut när det inte går längre.

  Nu ska sägas att det absolut inte var enskilda spelares fel att målen föll i första halvleken men det blir inte rättvist att låta relativt oprövade spelare starta mot ett hungrigt hemmalag i stort poängbehov.

  Blir en mycket intressant match mot Piteå på söndag där båda lagen måste vinna för att hänga på i toppstriden och båda åkt på varsin som det känns oväntad käftsmäll i den här omgången.

 2. Det känns som en konstig taktik att låta en så stor grupp ställa sig i målet på hörnorna och därmed öppna upp för kontringar. Desto fler hörnor Linköping fick desto fler målchanser fick Eskilstuna. Snabba spelare i Eskilstunas anfall och långsamma i försvaret hos Linköping gjorde risken för mål överhängande. I mina ögon var det här en klar taktikmiss som turligt nog bara resulterade i ett baklängesmål för Linköping.

  Här och i matchen i övrigt borde Nillas kunskap och erfarenhet ha utnyttjats mera än vad som nu var fallet. Unogård måste erkänna att han i förhållande till Nilla står sig slätt. Det är inte ett nederlag att ta hjälp av den överlägset mest erfarna spelaren i Linköping och kanske hela serien tillsammans med Seger.

 3. En liten notering angående Linköpings målvakter – något av en s.k. käpphäst hos undertecknad. Igår mot Eskilstuna var det Matilda Haglund som vaktade LFC-målet och det var sannerligen inte hennes fel att det blev förlust. Tränare Unogård strödde mycket beröm över Haglund efter träningsmatchen mot Örebro och det tycks som om han lutar åt att låta henne få mer speltid framöver. Det skulle innebära att rollen som 1:e målvakt inte är ”spikad” för resten av säsongen. Är det dagsformen som ska avgöra om det blir Haglund eller Holmgren mellan stolparna, så skulle det i så fall skapa ett osäkerhetsläge med en ovanligt stark konkurrenssituation mellan målvakterna. Tveksamt om det skulle vara till gagn för ett lag som fortfarande letar efter rätta spelidén bland alla de rockader och experiment som Unogård nödgas göra, säkert inte utan viss desperation. Fågel eller fisk, hur starkt/svagt är LFC egentligen – hinner vi få svar på detta innan höstlöven börjar falla?

  Helt klart är det dock att Hilda Carlén inte återkommer till LFC detta år, om hon någonsin gör det. Hon antyder på olika sätt att hon vill prioritera barn och familj den närmaste framtiden.

  • Enligt Unogård var ju Holmgren en av allsvenskans absoluta bästa målvakter när hon värvades från Hammarby. En blivande landslagsmålvakt. Nu kan förstås Holmgren ha varit skadad och satt därför på bänken senast.
   Men det blir lite snärjigt om han inte väljer en förstemålvakt utan ska låta dom spela varannan match, typ.
   Har skrivit det förr; Unogård har ännu inte satt särskilt många avtryck i LFC:s sätt att spela. Han var tidigt uppe och gestikulerade mot Eskilstuna i måndags. Är det spelarna som inte förstår?

   • Målvaktsfrågan är intressant. Det brukar ju heta att man måste välja en förstamålvakt för att skapa trygghet. Men Göteborg har ju faktiskt lyckats riktigt hyfsat de senaste säsongerna, trots att de låtit Geurts och Falk turas om mellan stolparna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.