Bekräftat: Pia Sundhage ny förbundskapten i Brasilien

Uppdaterat inlägg.

Pia Sundhages

Härom dagen fick Vadao sparken. Nu, strax efter midnatt, natten mot torsdag kommer uppgifter om att det är klart att han ersätts med Pia Sundhage. I natt sas det att det skulle bli officiellt närsomhelst.

Det dröjde cirka 14 timmar, men strax efter två nu på eftermiddagen svensk tid bekräftar Svenska Fotbollförbundet att Sundhage lämnar sitt jobb med Sveriges flicklandslag för att ta över Brasiliens A-landslag. Hon säger:

”En otroligt inspirerande utmaning. Det går inte att säga nej till en sådan möjlighet.”

Ytterligare någon timme senare bekräftade även Brasiliens fotbollsförbund att Sundhage blir landets första utländska förbundskapten i fotboll någonsin – både herr- och damfotboll inräknat.

Otroligt kul för Sundhage förstås, men även för svensk damfotboll som helhet.

Men det är ingen lätt uppgift hon får. Brasiliens landslag är ålderstiget, och ungdomslandslagen har gjort dåliga resultat på senare år.

 

10 tankar på “Bekräftat: Pia Sundhage ny förbundskapten i Brasilien

 1. Hmm….. – Sundhage ska föra Brasilien till den absoluta världstoppen? Gratulerar eller beklagar….

 2. Grattis till Pia, men som du skriver, en rejäl utmaning. Tråkigt att Brasilien känns som ett land där damfotbollen snarare går bakåt än framåt. Inte omöjligt att det beror på det allmänt konservativa samhällsklimatet.

 3. Sundhage och sambafotboll? Det låter som ett skämt.
  Om inget då kan hon lägga fram en kvinnlig variant av ”catenaccio”, som hon lekte sig med både med Sverige och USA
  Med Sundhage som FK för Brasil då kommer intresen för damfotboll i landet att minska i ännu större grad. Det här känns som ett desperat försök att uppnå ett bra resultat i de stora tävlingar, som Brasil år efter år misslyckades med.
  Sundhage som fk för Brasil, det är inte ett skämt, dettta är damfotboll

   • Så du menar att med Sundhage kommer intresse att öka?
    Tror att hennes uppgift blir annat, men om hon väljer Marta som assistent då finns det en liten chans att hon uppnår resultat och inte minst intresse värd landets förväntningar..

    • Jag tror egentligen ingenting. Jag konstaterar bara att det svårt att få ett närmast obefintligt intresse att rasa. Minns hur Marta efter förlusten mot Frankrike bönade till unga brasilianska tjejer att satsa på fotboll.

    • ” Minns hur Marta efter förlusten mot Frankrike bönade till unga brasilianska tjejer att satsa på fotboll.”————————detta är så mycket verklighetsfrånvarande ”bön” även om det kommer från tidernas bästa damspelare, dessutom kom det med ett tår i ögat.
     Som propaganda pelare för sporten som en industrigren, långtifrån ett syssla som utvecklar unga människor, så klingade Martas ord i mina öron. Hon blev medveten om att ingen medalj kommer hon att vinna med sitt Brasilien.Besvikelsen tog över hennes tankar.-
     Fotbollen är inte väg ut från fattigdom, varken i Brasilien eller något annanstans, utan en chansning till ett bättre livsöde Man tänker inte på de som misslyckades, den enorma mängd ofta förstörda själar med sargade kroppar De glöms bort och nämns bara i statistiken..1 av 12.000 unga svarta amerikaner lyckas bygga ut en sportkarriär, värd namnet..resten återkommer till sina ghetto och fattigdom, läs drogmissbruk, kriminalitet mm Skulle i Brasilien blivit annorlunda?
     Nej, de unga brasilianska tjejer borde satsat på utbildning och kunskap, skolan Rydén, inte på den nya religion, fotbollen, som samhällselit bjuder på, både för alla oss ute efter brödet & skådespeleriet verklighet och tragiskt nog för de som har ett hel liv framför sig, att välja rätt…så när man ser alla de ”sportarenor” som de svenska politiker lovar i varenda liten håla- då borde man ta sig en funderare, de nya skolor eller sportarenor, kollapsad sjukvård eller sportarenor, vanvård av de som byggt landet eller sportarenor osv

     • Jag förstår inte varför man skulle vara tvungen att välja mellan skola och fotboll. Eller skola och idrott.

      Det går alldeles utmärkt att kombinera idrott och studier. Ganska många kvinnliga elitidrottare pluggar parallellt med sin idrottskarriär. En del får sina studier i USA betalda eftersom de är bra på idrott. Dessutom kan idrotten skapa nätverk som man har nytta av senare i livet.

 4. Pia Sundhage är utmaningarnas kvinna – och dito fotbollstränare! Hon lär behöva all sin västgötska sisu för att gå iland med ”Mission impossible Brazilian style”. Ett damlandslag som dalar så sakteliga i världsrankingen, i ett jätteland där allmänhet och överhet i princip skiter i damfotboll och där samma sport riskerar att hamna i paritet med den i Saudiarabien, alltså icke-existerande. Men, som sagt, käcka Pia ääälskar utmaningar och äventyr, så om någon kan vända den negativa trenden så är det hon. Detta sagt med all respekt, utan ironi. Lycka till Pia! 🙂

 5. Pia kommer nästa år höja Bucklan.OS-guld till Brasilien:Samba-fotboll gör knappast jobbet svårare för Pia utan enklare.Dom så kallade samba-lirarna behöver en skicklig strateg på bänken.Hon blir en frälsare och efter Kristus-statyn i Rio de Janeiro kommer en Pia-staty om 5 år resas i Sâo Paulo 105 meter hög

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.