Succéstart för Sundhage

Det blev seger med hela 5–0 mot Argentina i Pia Sundhage:s första match som förbundskapten för Brasilien.

Det här är naturligtvis en succéstart för förbundskapten Sundhage, som nu hyllas i Brasilien för vad hon har uträttat under sina första veckor på jobbet.

Sundhages lag saknade ändå viktiga duon Marta och Cristiane. Jämfört med VM var dock trion Erika, Bia Zaneratto och Andressa Alves tillbaka. Den förstnämnda missade VM helt, medan skador gjorde att varken Bia Zaneratto eller Andressa Alves kunde prestera på topp i mästerskapet. Zaneratto (även kallad Beatriz) bröt benet i våras och Alves tvingades kliva av VM efter två gruppomgångar.

En intressant detalj är att Sundhage gjorde orutinerade Luana till lagkapten. Den 26-åriga mittfältaren fick bara spela 51 minuter i VM. Sydkoreabaserade Luana tackade för Sundhages förtroende i natt genom att bjuda på den här tunneln:

Noterbart att Argentina kom till spel utan kvartetten Estefania Banini, Ruth Bravo, Aldana Cometti och Florencia Bonsegundo som startade alla fyra matcherna i VM. Det verkar som att spelarnas konflikt med förbundskapten Carlos Borrello fortsätter.

Matchen Brasilien–Argentina ingår i en fyrnationsturnering. I den andra semifinalen vann Chile med 1–0 mot Costa Rica, vilket innebär att det blir final mellan Brasilien och Chile.

Under natten vann USA med 4–0 mot Portugal i en träningsmatch. Hela 49 504 åskådare såg matchen på plats i Philadelphia – nytt publikrekord för träningsmatcher för USA:s landslag.

Tobin Heath gjorde första målet…

och Carli Lloyd gjorde det tredje:

Slutligen kommer uppgifter om att den forward som tycks vara på väg till Tacon/Real Madrid skall vara engelsk-amerikanska Chioma Ubogagu, som släpptes från Orlando Pride i går.

Det kommer även uppgifter om att klubben är på gång att värva trion Eva Navarro, Olga Garcia och brasilianska mittbacken Kathellen. När det gäller Garcia har hon kontrakt med Atletico Madrid till nästa sommar.

5 tankar på “Succéstart för Sundhage

 1. Kul för Sundhage! Det är ju inte första gången som hon har stora förväntningar på sig – nästan som en ”frälsare”. I en SVT-intervju när det var klart med utnämningen var Sundhage ovanligt klar och tydlig om vad uppdraget innebär. Bra start ger ju lite arbetsro.

 2. Att jubblas något överdrivet i Brasilien efter vinsten mot Argentina hör till de rutinerna länderna emellan. Även om differensen på rankingen är så stor som 23 platser, i Brasiliens favör.
  I Sverige då jubblas det över faktum att en svenska lede laget till vinsten mot den eviga fotbolls antagonisten. Likaså överdrivet..
  Själv så ställer jag mig frågan om Sundhages eventuella jäviga ställnig, denna i fallet Sverige möter Brasilien. Att samtidigt vara på Svff samt
  på CBF lönelistan, ingår kanske i tillvägagångssättet man bruka göra det. Eller vad tyckte du Rydén om den saken? Kan man vara anställd på ett förbund, sätta den i ett viloläget för att leda ett annat? Hur trovärdig man är i det fallet?

   • Så du menar att Sundhage, som förbundskapten för Brasilien skulle blottat ut alla de svagheter i det svenska laget i ett eventuell sammandrabning på t ex OS?
    Hur många gånger har hänt det, nämligen att ett lag led av en svensk vunnit över Sverige i något mästerskap eller träningsmatch?

    • Jag tar för givet att svenska tränare gör sitt absolut bästa för att vinna alla matcher – även om de möter Sverige. Vad tror du?

     När det gäller tävlingsmatcher kan jag bara minnas att Sverige har ställts mot ett lag med svensk förbundskapten fyra gånger. Alla fyra har slutat med segrar. Dels mot USA gruppfinalen i VM 2011, dels två EM-kvalmatcher mot Skottland 2014 och dels mot Finland i EM-gruppspelet 2013.

     I träningsmatcher vann USA med Sundhage som förbundskapten fem gånger mot Sverige. Bland annat med 4–0 2012, vilket är den största svenska förlusten någonsin. Totalt möttes Sverige och USA tio gånger när Sundhage ledde USA. Sverige vann två, USA alltså fem – och så blev det tre kryss.

     Andra länder som haft svensk förbundskapten är alltså Skottland och Finland. Mot Skottland har Sverige aldrig tappat poäng, oavsett vem som varit förbundskapten. Och mot Finland har vi totalt en förlust på 37 landskamper. Så det har inte spelat någon roll vilket land den finska förbundskaptenen kommit ifrån. Slutligen vann vi mot Norge under Sjögren i fjol.

     Det handlar totalt sett om ganska rimliga resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.