Bronze är bäst i Europa

Europas bästa spelare säsongen 2018/19 heter Lucy Bronze. Det är en utnämning man kan diskutera. Bronze har varit bra, men har hon varit bäst? Kul dock att priset går till en ytterback, för det är ju inte speciellt vanligt.

Bronze kunde för övrigt inte vara på plats och ta emot priset. Hon spelade ju nämligen landskamp borta mot Belgien i dag. Den matchen slutade 3–3, efter att Bronze spelat yttermittfältare. Jodie Taylor gav England ledningen efter den här läckra passningen från Georgia Stanway.

England gjorde även 2–0 innan belgiskorna vände matchen med tre raka mål. På slutet fick England straff. Och den här gången var Nikita Parris, som ju missade två straffar i VM, hur säker som helst från straffpunkten.

Det där var en träningsmatch. Men det har ju även spelats fem EM-kvalmatcher i kväll. Eftersom Uefa har strukit förkvalet är det fler blåbärsnationer i det här kvalet än det har varit inför de tre senaste Europamästerskapen. Därmed kommer det att bli fler stora segersiffror, något som märktes direkt den första dagen. För Danmark gjorde hela 8–0 på Malta och Wales vann med 6–0 borta mot Färöarna.

Hos danskorna startade Rosengårdsduon Sofie Svava och Sanne Troelsgaard. Den senare blev tvåmålsskytt. Det blev även Stine Larsen.

Sanne Troelsgaard

Däremot var det oväntat jämnt mellan Israel och Italien. Israel tog faktiskt ledningen, och även om italienskorna vände och vann blev det bara 3–2.

I Sveriges grupp vann Island planenligt hemma mot Ungern. Slutsiffrorna blev 4–1 (1–1) efter att Elin Metta Jensen blivit tvåmålsskytt.

Elin Metta Jensen

I morgon är det ytterligare sju EM-kvalmatcher. De sportsligt sett mest intressanta är Nordirland–Norge och Slovenien–Ryssland.

I natt skall USA spela mot Portugal inför storpublik. I natt gör även Pia Sundhage sin debut som förbundskapten för Brasilien. I matchen mot Argentina får Sundhages lag klara sig utan storstjärnan Marta som skadade sig i senaste ligaomgången.

Slutligen råkade jag snubbla över några resultat i Kazakstans liga. Den består bara av sex lag, och BIIK Kazygurt prenumererar på ligaguldet. De har för övrigt 97–4 i målskillnad efter tolv omgångar i år. Det innebär att de i snitt vinner med 8–0,3.

Men det var inte BIIK Kazygurts överlägsenhet som väckte mitt intresse, utan några av lagnamnen. Trea i ligan ligger nämligen SDYuSShOR No.8 Astana och på fjärde plats finns FK ODYuSSh 2 Aktobe. Det känns knappast som traditionella lagnamn.

Slutligen till Spanien där Tacon/Real Madrid tydligen skall vara redo att presentera en ny utländsk forward. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson kommer alltså att få konkurrens.

Vem det handlar om vet jag inte. Men Romain Balland brukar ha bra koll på damfotbollen i Frankrike. Så det skulle kunna vara en fransyska. Personligen tänkte jag spontant på Lisa-Marie Utland som ju sägs vara på väg bort från Rosengård. Men det är bara en ren gissning.

2 tankar på “Bronze är bäst i Europa

 1. Ja, det sprakade ju inte precis om Bronze i varje fall i VM, men det är ju mer bakom utnämningen. Vilka ser du som främsta utmanare till Bronze?

  • Faktum är ju att det var tunt med starka kandidater säsongen 2018/19.

   Men skall jag lyfta några är Dzsenifer Marozsan en som måste nämnas tidigt. Hon utnämndes till både Lyons och franska ligans bästa spelare – alltså bättre än Bronze. Men Marozsan hade ju ett VM som förstördes av en skada, något som antagligen förstörde hennes chanser.

   I Tyskland blev för övrigt också Marozsan prisad som säsongens bästa spelare. Hon vann omröstningen av Fussballerin des Jahres i ganska stor stil. Där var Alexandra Popp den spelare från Frauen-Bundesliga som fick flest poäng. Däremot fick inte fjolårets bästa spelare i Europa, Pernille Harder, mer än enstaka röster.

   I Uefas omröstning kom dock Harder före Marozsan, danskan fick 21 röster mot tyskans tolv. Och Popp platsade inte ens. Där levde antagligen Harder på gamla meriter.

   Jag tycker kanske att Vivianne Miedema, som slutade fyra, borde ha varit en het vinstkandidat. Hon ledde Arsenal till ligaguld genom att sätta målrekord i WSL. Och Miedema hade en viktig roll i Hollands finalplats i VM. Hon hade nog fått min röst – om jag hade haft någon.

   I övrigt hade ju både Wendie Renard och Amandine Henry bra säsonger. Jag tycker nog trean Henry var minst lika bra som vinnaren Bronze under säsongen. Men juryn gav engelskan dubbelt så många poäng. Bronze seger var faktiskt överraskande klar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.