Dennerby har lämnat Nigeria

I förra inlägget noterade jag först att Nigeria missade semifinal i det afrikanska OS-kvalet, och att förbundskapten Thomas Dennerby därför antagligen satt löst.

Det visade sig att jag var dåligt uppdaterad. Jag uppmärksammades i dag på att Dennerby inte var förbundskapten för Nigerias Super Falcons mot Elfenbenskusten.

Laget leddes istället av en interimscoach under kvartsfinalerna i OS-kvalet. Dennerby var kvar över åttondelsfinalerna mot Algeriet, men uppges ha lämnat Nigeria för några veckor sedan till följd av att han känner att han saknar rätt uppbackning.

Enligt länkad artikel skall Dennerby även ha blivit upprörd av att vissa spelare var med U20-landslaget och spelade Afrikanska spelen när OS-kvalet drog i gång.

Dennerby har egentligen ett år kvar på kontraktet, och det råder tydligen delade meningar om vad som gäller.

Klart är att Super Falcons istället leddes av interimscoach Christopher Danjuma mot Elfenbenskusten. Hans första beslut var att byta lagkapten från Desiree Oparanozie till Asisat Oshoala, något som säkert kan ha påverkat lagets insatser i matcherna.

5 tankar på “Dennerby har lämnat Nigeria

 1. ”Dennerby har lämnat Nigeria” låter inte lika andäktigt dramatiskt som ”Elvis has left the building”, ett känt budskap från den gamla goda Presley-tiden i Las Vegas. Och The King återvände förstås till scenen dagen därpå, frågan är om Thomas Dennerby återvänder till damfotbollsscenen i Nigeria. I vilket fall, hur hans kontrakt än ser ut, sitter han löst efter sin prövosamma och icke alltför lyckosamma tid i jättelandet i Afrika. Kanske blir han en ny ”Svennis”, en globetrottande coach som avverkar kontinent efter kontinent, land efter land, arena efter arena, i jakten på nya äventyr innan åldern och kroppens skröplighet sätter stopp…

  • Jag tycker nog att Dennerby var rätt lyckosam i Nigeria. De vann Afrikanska mästerskapen i fjol, Västafrikanska mästerskapen (WAFU Women’s cup) i år och gick till åttondelsfinal i VM. Det var första gången på 20 år Nigeria tog sig vidare ur gruppspelet i ett VM. Det är väl ändå ett rätt bra facit?

 2. Ja, allt är förstås relativt. Du har rätt om framgångarna i de interafrikanska mästerskapen och att Nigeria inte försvann i VM-gruppspelet. Samtidigt är kraven på ännu större bedrifter stora och otåligheten gnager hela tiden. Självklart hägrar bilderna av topplaceringar i och ädla medaljer från VM- och OS-turneringar. Det har också varit en del märkliga turer inom den nigerianska damfotbollen genom åren och som man kan läsa mellan raderna dras det fortfarande åt olika håll när det gäller satsningar, både nationellt och internationellt. Detta går ut över landslaget och inte minst alla dessa duktiga nigerianska spelare – många toppklassiga – som också syns lite varstans runt damfotbollsvärlden. Under andra omständigheter kunde och borde Nigeria vara en stormakt inom samma damfotbollsvärld. Den tiden är kanske inte så avlägsen?

 3. Liten update från nigerianska sajter:
  Inför OS-kvalet mot Algeriet (3-0) plockade NFF borta några spelare som Dennerby hade tagit ut. Bl a Desire Oparanozie, Rita Chikwelu och Onomi Ebi.
  Trion har varit lagkaptener/assisterande under Dennerby. De har påtalat de många problem som finns med NFF – som bl a vägrat betala ut ersättningar/bonus enligt avtal.
  Därför plockades trion helt enkelt bort från landslaget – av förbundet!
  Oparanozie har även krävt lika ersättning för herrar och damer.
  Det blev nog för mycket för Dennerby som lämnade landet (sedemera jobbet!) efter Algeriet-matchen.
  Inför matchen mot Elfenbenskusten tillsatte förbundet Danjuma, som missade att ta laget till OS även förra gången, som ny FK.
  Även denna gång saknades flera av de bästa – ”obekväma” – spelarna.
  NFF, genom Danjuma, valde sedan Oshoala som lagkapten – till stor förvåning i landslagstruppen.
  Kaos och förvirring inför OS-kvalet och Nigeria åkte alltså ur – igen.
  Tycker nog att Dennerby och Peterson har gjort ett väldigt bra arbete med Super Falcons. Synd att de tvingades bort av ett genomkorrupt förbund!
  NFF:s ordförande Pinnick är åter under utredning. Den här gången har landets ”ekobrottsmyndighet” slagit klorna i Pinnick + tre andra styrelsemedlemmar samt chefen för damfotbollen. De har konfiskerat elva bostäder (hus/lägenheter, bl a i London) som fanns i deras ägo.
  Enligt utredningen har det försvunnit 7-10 miljoner usd under åren 2014-2018!
  Fifa-ersättningar samt märkeskontrakt.
  Tidigare har Pinnick, som fick sparken från CAF i somras, lyckats krångla sig ur anklagelserna, men snaran börjar dras åt den här gången.
  Synnerligen trist att så många duktiga tjejer, många med internationell potential, inte får chansen i Nigeria.
  Ikidi, Chikwelu, Ckukwudi, Ohale, Okobi, Ayinde, Imo, Michael, Orji är några som visat klass i damallsv.
  Hemmaligan är förstås ett stort skämt.
  Får väl se vart Fifa-ersättningen från Frankrike-VM hamnar den här gången…?

 4. Ytterligare kommentar kring ”Dennerbyaffären”. Som framgår inte minst av ”Svenneberkas” inlägg ovan så saboterade det nigerianska Dennerbys & Peterssons lagbyggen. Det hände visst också att diverse figurer dök upp under träningspassen för att ”ge goda råd” och liknande. Tänk om höjdare från det svenska Förbundet, exempelvis Marika D-L eller Håkan Sjöstrand, skulle droppa in helt oväntat med säcken full av välmenande(?) råd och synpunkter när Gerhardsson & Wikman tränar sitt landslag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.