Officiellt: Marcus Lantz lämnar Göteborg FC

Inlägget uppdaterat med bekräftelse och lite mer bakgrundsinfo.

Marcus Lantz

Under förmiddagen kom GP med nyheten att Göteborg FC:s tränare Marcus Lantz kommer att lämna sitt uppdrag. Vid lunchtid bekräftades det från klubben.

Det är ändå en lite oväntad nyhet. Lantz har gjort två starka år i klubben och hade ett kontrakt på 2+1 år. Ingen av parterna sa ifrån inom utsatt tid (den sista augusti), så optionsåret skulle gälla. I början av september sa sportchef Lasse Svensson så här till GP angående Lantz och assisterande tränaren Jörgen Ericsson:

”Det är naturligt att de fortsätter. De har visat resultat och det har inte varit några andra diskussioner än att de ska fortsätta.”

Det visade sig alltså bli andra diskussioner. För nu får alltså Lantz lämna. Däremot verkar Ericsson bli kvar.

Marcus Lantz har gjort två väldigt bra år i Göteborg. Han tog över ett bottenlag, ett lag som hade slutat på åttonde plats 2017 med 27 poäng, men som väldigt länge under den säsongen var nedflyttningshotat. Man räddade sig kvar med en stark höstspurt – 13 av de 27 poängen togs i de fem sista omgångarna.

Under Lantz ledning förvandlades Göteborg snabbt till ett lag som istället kämpade om guldet. På två säsonger har det blivit två stora silvermedaljer och en cupseger. Poängskörden har varit 47 respektive 45 poäng. Dessutom har laget periodvis spelat en väldigt attraktiv fotboll.

Dock har truppen varit tunn, något Lantz inte varit sen att påtala. Kanske är det just att han vid upprepade tillfällen satt press på klubbledningen som gör att Lantz tid som Göteborgstränare stannar vid två år.

I pressmeddelandet trycker dock ordförande Peter Bronsman på matchning av unga spelare:

”För att bli ännu bättre och för att fokusera ännu mer på vår ungdomsverksamhet väljer vi att gå vidare så här.”
”Nästa år kommer vi också att ha ett F17-lag utöver det F19-lag vi har redan idag. Kraven på en egen ungdomsverksamhet ökar, inte minst från UEFA, vilket vi välkomnar.”
”I det ljuset har vi gjort den samlade bedömningen att vi ska möta framtiden under ett nytt ledarskap.”

Samme Bronsman har ju även sagt att Göteborg skall spela Champions Leaguefinal nästa år. Nog känns det lite motsägelsefullt att samtidigt både spela final i Champions League och matcha in unga talanger?

Vem som får uppdraget att matcha ett lag byggt på unga talanger till Champions Leaguefinal är inte klart. Gissningsvis finns Torbjörn Nilsson med på listan över kandidater.

Apropå Göteborg kom igår uppgifter om att klubben skall presentera två heta nyförvärv i dagarna. Läs mer om det på bloggens silly seasonsida.

Inlägget kommer eventuellt att uppdateras ytterligare.

 

12 tankar på “Officiellt: Marcus Lantz lämnar Göteborg FC

 1. ”Dessutom har laget periodvis spelat en väldigt attraktiv fotboll.-”————————–därför tycker jag att han är värd titeln som bästa DA tränaren för det här säsongen..
  Annars är det inte något större bedrift vinna titlar när man bossar över oändliga resurser samt agera i mellan rum uppkäftig mot sin fotbollsomgivning frisk uppskattad och påhejad av media.
  Lantz borde träna LFC och göra nästa upplaga av DA något mer spännande.

 2. Vad anser spelarna?
  Någon som blivit tillfrågad (lagkapten Rubensson)?
  Eller har Bronsman kört sitt eget race?
  Tror att Lantz varit väldigt omtyckt. Han kom ju in med en helt annan kravbild än föregående. Sånt gillas förstås av elitspelare med höga ambitioner.
  Om inte assisterande Ericsson tar över ska en ny tränare ta över och ett nytt spelsätt ska tränas in.
  Verkar också som om Bronsman tar mer ”eget ansvar” för laget nu. Det brukar ju vara sportchef Lasse Svensson som sköter snacket…
  Ps. Det klokaste ”Axel” har skrivit på länge.

  • ”Ps. Det klokaste ”Axel” har skrivit på länge.”————————här saken handlar om det vad du förväntas ville höra eller läsa,inte nämnvärt mycket om skrivelsen i sig-
   Däremot kan de kloka ord ställa till det; kolla hur gick det till med Leif Östling, en av dem som har byggt upp detta land, hur han fick smaka på sin visdoms konsekvens. Jag är Inte det minsta förvånad, med omgivning proppfylld med filister av diverse grad styrda med journalistiskt patrask, denna från statskontrollerad TV.i spetsen. Tur är väl att vår värd här på bloggen är bättre än så och håller inte kvasten i handen så ofta
   Vem ska man då tro på i det som man vill beteckna som sanning eller icke, för en klok åskådare borde inte vara något dilemma.

   • Leif Östling har knappast ”byggt upp detta landet”, en viss överdrift. Han fick sparken från SKF, ell medelstort svenskt företag, p g a inkompetens och vidlyftiga uttalande, sen fick han sparken från svenskt näringslivs styrelse eftersom han inte begrep att vi har ett gemensamt solidariskt skattesystem som finansierar vår välfärd, möjligtvis begrep han det egentligen eftersom han sen bad om ursäkt för sitt omtalade uttryck ”vad fan får jag för mina 8 miljoner i skatt” – vilket ordagrant betyder att han tror att han får 8 miljoner:s sjukvård, barnomsorg, världens längsta föräldraledighet etc för sina pengar. Man betalar in 100 000 eller 8 miljoner till allas vår gemensamma välfärd, vilket man begriper om man tänker efter, vilket inte Leif Östling gjorde vilket han fick ta konsekvenserna av. Sen har den gode Östling ”skatteplanerat” och etablerat tveksam verksamhet på Malta och Cayman öarna och tycker inte det är något problem att 100 tals miljarder försvinner ur landet. Till sist ägnade han sig åt vidlyftiga kommentarer om arbetskrafts invandring och rasistiska omdömen om dom och fick ånyo sparken från sin senaste befattning. Så han borde tänka efter – före – han öppnar munnen.

    Allt detta har ju inte ett dyft med Göteborg/Kopparberg att göra – vilket alla förstår, även du axel,

    • Rättelse: Östling har suttit i ledningen för SKF samt VD för Scania. Sen till – axel – det är knapapst ”journalistiskt patrask” eller ”statskontrollerad TV ”som avsatt Östling från sina många befattningar och förtroende uppdrag, det har han ordnat själv och gjort sig omöjlig och det är SKF, Scania, Svenskt Näringsliv och nu Södertälje scientic park som har sparkat eller entledigat Östling, det är inget som journalister och SVT ombesörjer.

     P S – axel – staten kontrollerar inte SVT och SR fullt ut, dom ägs av en stiftelse och dess uppgift som public service inrättningar är att SVT och SR kontrollerar staten och dess politiker – inte tvärt om.

    • Du har principiellt fel R.Persson angående Östling.
     Människor som han har gjort Sverige och de andra länder välfungrande samt välmående.
     Låt mig klargöra varför du har fel..
     Om ingen då är just Östling, en förredetta VD på ett stor företag som skulle dragit nytta av en stor invandring. Detta dock skulle gälla om svensk industrin skulle sett ut som på 60-70 talet. Så är det inte fallet, utvecklingen gick i rasande tempo, med automatisering samt robotisering. Som konsekvens av detta då är de mänskliga resurser reducerade till mycket hög utbildade arbetskraft. I den veva redoviseda Östling att de stora invandrar mängder som strömmar till i landet kommer vara långtids arbetslösa. Du kan väl hålla med att detta är en rimlig tanke.
     Att han talat mer ingående om de arbetarnas vanor ingick väl i hans jobb, han var ju VD för företaget som skulle fungerat så bra som möjligt och Scania gjorde ju det
     Du drar denna skatte story som om du själv skulle gärna givit bort dina pengar. T o med A. Lindgren klagade på 110% skatt.
     Här saken handlar omde ekonomiska principer inte om denna utopiska tankegångar dör några ska skaffa de pengarna medan några andra behövrr inte göra det. Däremot spendera…
     Landet som låter smutskastar samt demonisersr människor som L. Östling dömd är till förfall
     Avslutningsvis, han ångrade själva intervju på Swebb Tv, jag kan förstå att han var tvungen göra det. Drt som står över allt är väl pengar, de Wallenbergarnas!

 3. Otroligt märkligt att Lantz inte får ett tack i klubbens officiella text? Hund begraven? Eller bara slarvig kommunikation?

 4. Till Axel : KGFC har inte oändligt med pengar. Omsättningen är ungefär som LFC (som du tycker att Lantz skall gå till).

  Till Svenneberka : Lagkapten är Beata Kollmats 🙂

 5. Ja det var märkligt att Lantz slutar. Göteborg har ju gått väldigt bra under hans ledning. Nu finns det inget lag som kan hota FCR till ett nytt SM guld. Får FCR behålla sina spelare så kommer pokalen att stanna i Malmö. Ett mycket komplett och bra lag enl mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.