Nya turer – Göteborg räddas av sponsorer?

Under kvällen är det nya turer i den absurda soppan kring Kopparbergs Göteborg FC. Nu verkar det som att elitlaget trots allt kan räddas av sponsorer.

Det är Expressen som har uppgifter som säger att tränare Mats Gren skall ha skickat ut ett sms till spelartruppen där han meddelar att ”allt kommer att lösa sig”. Enligt tidningen är spelare och ledare kallade till ett möte med ordförande Peter Bronsman i morgon klockan 10.00.

Vad sponsorerna har bidragit med är oklart. I går nämndes ju inte ekonomi som någon stötestenen i det här. Om de inte erbjuder sig att bygga en träningsanläggning av Manchester City-mått…

Tidigare i kväll har för övrigt Örgryte IS efter ett extrainsatt styrelsemöte meddelat att de inte är intresserat av att ta över KGFC:s elitlag. På sin hemsida skriver Öis:

”Eftersom det är kort om tid finns det tyvärr inte möjlighet att utreda frågan på ett grundligt sätt. Utöver en grundlig utredning ska frågan även behandlas på ett årsmöte och medlemmarna har beslutanderätt. I dagsläget finns det tyvärr inget vi kan bidra med för att säkerställa att Göteborg som stad har en representant som spelar allsvensk fotboll i Göteborg under 2021.”

Nu kanske det ordnar sig ändå, vilket ju på många sätt är skönt.

Det senaste 1,5 dygnen har man ju vänt och vridit på det här absurda beskedet som ordförande Bronsman kom med i går.

Ju mer man tänker på det, desto absurdare blir det förresten. Tänk er att man satsar en bra bit över 100 miljoner kronor på att fotbollstjejer i Göteborgsregionen skall ha något att drömma om.

Efter 20 år har man nått sitt mål. Laget man byggt upp har vunnit SM-guld och är klart för kval till det nya gruppspel som införs i Champions League nästa år.

Unga och talangfulla västsvenska fotbollstjejer drömmer inte om IFK Göteborg, Häcken, Öis, Gais eller Elfsborg. De drömmer om att få spela för ett svartklätt gäng som håller till på Valhalla IP.

Vad gör man då?

Jo, då raserar man allt på mindre än en timma. I stället för att fortsätta väcka unga tjejers drömmar sänder man ut ett budskap som säger att ingen damelitsatsning är starkare än att den kan krossas på några minuter.

Absurt är bara förnamnet.

Det blir inte bättre av att man bjuder på en mängd tankevurpor i försöken att motivera nedläggningen. Jag tog ju upp några exempel på feltänk i förra inlägget.

En tankevurpa som inte nämndes där är att styrelsen ju hade tänkt att driva vidare Kopparbergs Göteborg FC med bara ett F19- och ett F17-lag. Det var ett upplägg som de där fyra styrelsemedlemmarna knappast hade funderat så mycket kring.

För vilka spelare vill spela i F19 eller F17 i en förening där man inte har någon framtid?

Jag såg att GP i dag kollade hur spelare i KGFC:s F19-lag ställde sig till det upplägg Peter Bronsman presenterade igår. I artikeln säger 17-åriga Alice Söndergaard:

”Jag spelar ju i U19 för att få en framtid i A-laget. Jag kommer inte spela i ett lag där man inte kan ta sig någonstans.”

Det tror jag är ett resonemang som delas av i princip alla andra talanger med elitambition. Om elitlaget skulle läggas ner kan alltså KGFC lika gärna också lägga ner sina båda juniorlag.

Men nu verkar alltså elitverksamheten kunna drivas vidare på något sätt. I morgon lär vi få veta hur. 

Om det är i nuvarande skepnad har styrelsen en gigantisk förtroendekris att hantera. GP:s ekonomikrönikör Torbjörn Isacson skriver i dag:

”En styrelse i ett börsbolag som agerat på liknande sätt hade omedelbart avsatts och inte fått några nya uppdrag.”

Det borde vara likadant i Kopparbergs Göteborg FC. För det är ju knappast attraktivt för spelare och ledare att skriva kontrakt med en klubb som när som helst riskerar att läggas ner.

8 tankar på “Nya turer – Göteborg räddas av sponsorer?

  • Det kan man ju. Fast som du säger är EFD tydligt med att laget inte hade fått spela i deras F19-serie. Så KGFC hade sannolikt behövt placera sitt F19 i en seniorserie.

   Men gissningsvis är det här ytterligare en tankevurpa. Eller kanske en ren kunskapslucka.

   • Hoppas så många spelare som möjligt lämnar oavsett sms. Kopparberg-Göteborg kan aldrig tas på allvar igen. En ordentlig varning för allt vad toppstyrda klubbar heter! Om ett par-tre år kan i stället IFK ta en välförtjänt plats.

 1. Vilken karusell, men skönt om det ändå löser sig. Men vad vann Bronsman? Kanske precis vad han ville, en mlndre andel av sponsorkakan.

  • Precis – vad vann han? Hade det inte gått att göra på annat, både mer trovärdigt och smartare, sätt? Förra gången ett ”företagslag” bytte skepnad skedde det på ett ordnat sätt, nämligen när LdB FC Malmös storsponsor avslutade sin satsning. Behövs det kanske en ”sanningskommission” för att återskapa förtroendet för KGFC om klubbens elitsatsning kan tänkas fortsätta under det namnet? Och – om elitsatsningen nu räddas – hur många kommer att vilja förknippas med Kopparbergs? Som sportslig företrädare har Bronsman skapat sig en rejäl uppförsbacke och är sannolikt rökt, kanske för alltid. Om det som nu hänt spiller över på hans affärsverksamhet återstår att se.

 2. Ett fult knep av Bronsman för att andra ska satsa pengar istället för han själv.

  Har spelarna integritet så bör dom se sig om efter en mer seriös förening.

 3. Han spelarnas kontrakt att brytas för i såna fall har de ett gyllene läge att kräva löneförhöjning om de ska skriva på igen för ‘vad det nu blir som KGFC fortsätter som’. Det är hur som helst tveksamt om några ytterligare nyförvärv är intresserade av att söka sig till detta kaos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.