Ett gigantiskt feltänk – eller får vi en twist?

Vaknade och hoppades att gårdagens absurda nyheter från Göteborg bara var en dålig dröm. Upptäckte dock snabbt att nedläggningen tyvärr fortfarande gäller.

Man hoppas ju verkligen att det finns något vi ännu inte fått veta, en twist på det hela som gör att Kopparbergs Göteborg FC kan finnas kvar i någon skepnad.

Några av de artiklar jag läst ger visst hopp om det. Bland annat den här.

Det skrevs och rapporterades av förklarliga skäl väldigt mycket om KGFC under gårdagen. Jag försökte ta in så mycket som det bara går. En artikel jag missade i går kväll var den här intressanta intervjun med Peter Bronsman.

 

Det här är tyvärr inte någon av de hoppfulla artiklarna. Tvärtom uppfattar jag det där som att Bronsman står för ett gigantiskt feltänk.

Bland annat konstaterar han apropå att IFK Göteborg valt bort samarbete med KGFC, och istället kör sin eget upplägg:

”Om vi då kliver undan får de mycket bättre handlingskraft. Jag tror att vi bara kan bli en bromskloss i Göteborg.”

Där tycker jag att han är helt fel ute. För de Göteborgsklubbar som eventuellt vill upp i eliten är det en fördel om Kopparbergs Göteborg FC slåss om SM-guldet varje år. Det innebär ju nämligen att de får draghjälp genom att det kommer att finnas fler bra spelare att välja mellan i Göteborgsregionen.

Dels för att ett damallsvenskt topplag motiverar lokala talanger att satsa vidare. Men även för att det lockar talanger från hela landet. Och i viss mån faktiskt hela världen.

Kollar man på de 19 som spelat damallsvenskt för KGFC i år kommer bara fyra från Stor-Göteborg; Jennifer Falk (Torslanda), Evelyn Ijeh (IFK Göteborg), Hanna Wijk (Lerum) och Hanna Andersson (Romelanda). Det är fyra spelare som nu saknar damallsvensk klubb på sin hemort. Fyra spelare som bromsas av att Göteborg FC nu lägger ner. Fyra spelare som behöver flytta från Göteborg för att få fortsatt utveckling.

Med ett damallsvenskt topplag flyttar alltså spelare till staden. När Bronsman nu lägger ner KGFC kommer toppspelarna istället flytta från Göteborg.

Om Bronsman tänkt sig att bana väg för nya satsningar hade han alltså gjort det bäst genom att satsa vidare. 

Paradoxalt nog tror jag alltså att Göteborg FC genom att lägga ner elitsatsningen riskerar att bromsa utvecklingen på den lokala damfotbollen.

Bronsman säger också att:

”Nu är vi är helt säkra på att vi tagit rätt beslut och styrelsen är enig. Det är är det enda rätta beslutet om vi vill utveckla svensk damfotboll.”

Även det där känns ju som ett totalt feltänk. Vill man utveckla svensk damfotboll gör man det lättast uppifrån. Genom att satsa drygt tio miljoner kronor per år sätter man press på de nya klubbar som är på uppgång att satsa minst lika mycket. Och genom att ge sina spelare de bästa möjliga förutsättningar pressar man konkurrenterna att erbjuda något ännu bättre.

Genom att kliva åt sidan bidrar man ju tyvärr inte alls.

Det allra största feltänket är ändå det kring förutsättningar. Bronsman säger att han vill att hans spelare skall ha förutsättningar som spelare har i internationella toppklubbar: 

”Vill vill att tjejerna i Kopparbergs ska ha samma förutsättningar och träningsmöjligheter. Det behöver kanske inte vara Manchester City utan kanske Benfica eller Porto. Annars kommer skillnaden bli ännu större och det vill vi inte vara med på.”

Att då överlåta till någon annan blir ju helt snett. Herrelitklubbarna har knappast visat att de är bättre än de rena damelitklubbarna. De här bilderna är från AIK i år: 

Även om Valhalla är ett råttbo är Kopparbergs Göteborg FC ju faktiskt en av de svenska klubbar där spelarna har haft det bäst. De har exempelvis haft förmiddagsträningar i ganska många år. Genom att lägga ner sin elitverksamhet ger man inte spelarna bättre möjligheter – utan sämre.

Genom att lägga ner förstör Bronsman och de tre andra i Göteborgs styrelse för svensk damfotboll. SVT:s Markus Johannesson skriver att nedläggningen urholkar svensk damfotboll som produkt. 

Det är svårt att säga emot. Och det här att urholka produkten går ju rakt emot vad Peter Bronsman tidigare jobbat för. Så vi får verkligen hoppas att det finns en vändning på det här. En vändning som gör att allt trots allt kan få ett lyckligt slut.

17 tankar på “Ett gigantiskt feltänk – eller får vi en twist?

 1. Lika bra att han lägger ner bryggeriet också, det kommer aldrig kunna tävla mot ex Coca Cola eller andra stora bryggerier, Kopparberg tar bara upp hyllplats där det kan stå Cola, Fanta eller Budweiser…
  Sorry, lite ironiskt men hans resonemang är så skevt!
  Hoppas att det kan komma en lösning så att laget blir kvar men byter namn. Frågan är väl om spelarna villa stanna efter att ha blivit behandlade på detta sättet.

 2. ”Bromsman”. Dålig men rimlig ordvits för stunden. Det är ju ändå Göteborg vi befinner oss i.

  En enig styrelse = Bromsman pratar om sig själv?

  Är han så naiv alternativt okunnig om svensk damfotboll att han trodde hans lag skulle kunna gå till final i årets Champions League?

 3. När ett styrelsebeslut är klubbat kan man knappast vänta flera veckor på att lämna in det till förbundet. Förbundet borde kräva ett offentligt svar under dagen, även om man hoppas att det ska finnas en twist som löser situationen är tiden i princip obefintlig.

  Vore väldigt underligt om klubben som tagit detta beslut kan vänta i några veckor med att ge besked till förbundet, eller?

 4. Är det någon som vet hur det skulle det bli om det t ex blir häcken istället? Inte kan väl spelarna bli tvingade att spela kvar om de sitter på kontrakt om dem inte känner att dem vill vara kvar pga kaoset?

 5. Årets (2020/21) final spelas ju i Göteborg! Om han hade räknat med att Göteborg skulle vara ena parten så var det verkligen naivt.
  I det här sammanhanget kanske det vore skäl för svensk fotboll att överväga det rimliga i att föreningar fortfarande kan sälja ut namnet till företag. Denna möjlighet existerar endast i ett fåtal länder numera och där möjligheten finns riskerar föreningen/laget i de flesta fall att bli allt för beroende av just denna sponsor. I UEFA:s tävlingar får man ju inte heller använda företagets namn. KGFC har ju hetat Göteborgs FC i CL. Också LdB Malmö hette ju något annat i Europa.
  Detta i sig ändrar inte det faktum att beslutet om denna nedläggning förefaller fattat i hastigt mod snarare än vara ett genomtänkt beslut.

 6. Vore konstigt om en twist kan ske efter det att styrelsen tagit ett beslut att lägga ner elitsatsningen och dra sig ur damallsvenskan.
  Hade en annan lösning varit aktuell borde den jobbats för tidigare.

  Beslutet klubbades igenom 17e Dec om jag förstår allting rätt?

  • Min fundering kring den där vändningen av historien byggde just på att beslutet togs den 17 december, men inte offentliggjordes förrän den 29:e.

   Jag tänkte ett tag att det ju skulle ha kunnat vara så att Bronsman under de tolv dagarna däremellan hade jobbat på att överlåta elitlaget till en annan klubb. Samt att man trodde att det var lättast att få medlemmarna i den klubben att acceptera övertagandet om man ”räddade” ett nedlagt damlag.

   Jag vet inte om den här teorin någonsin var speciellt stark. Och den faller ju helt nu när man man hör att sista datumet för ett övertagande redan är i morgon. För det finns ju ingen klubb som hinner ta över på så kort varsel.

   Tidernas mest absurda avslut för en svensk elitidrottsklubb fortsätter att vara lika absurt som det var när det meddelades i går.

  • ÖIS skulle ju om inte annat stärka sitt varumärke rätt rejält, men det kostar ju också. 2019 hade KGFC kostnader på dryga 13 mkr (intäkterna var i samma storlek).

 7. En intressant detalj i sammanhanget är ju att KGFC haft en styrelse på blott fyra personer. Hur många medlemmar har föreningen, och framför allt – finns det fler sådana mini-styrelser i elitfotbollen?
  Läge för en genomgång så inte fler klubbar upplöses av någons nycker.

 8. En parentes om parentesen Bronsman: När det gick lite tungt för Gbg för några år sedan bestraffade han spelarna genom att dra in den fria lunchen!
  Så bygger en stor idrottsledare ett lag!

 9. Pingback: Bomb från BK Häcken | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.