Rekordsnabbt hattrick av Asllani?

Tillagt i efterhand. Dagen slutade trots allt inte så bra för Asllani…

Förra veckan fick Kosovare Asllani se hela matchen mot Barcelona från sidan. I dag var svenskan tillbaka i Real Madrids startelva. Och hon tackade för förtroendet på bästa sätt.

Kosovare Asllani

Det skall sägas direkt att jag inte har sett något av matchen. Jag har varit på Lassalyckan i Ulricehamn och njutit av svenska skidframgångar i en kylig skidsprint.

Men budskapet om att Asllani gjort något alldeles extra nådde även in i skidbubblan. Bland annat fick jag ett mejl från en spansk journalist som berättade att svenskan inte bara gjorde ett äkta hattrick – hon gjorde det så snabbt att hon tog sig in på medaljplats när det gäller tidernas snabbaste hattrick på elitnivå. Och då räknas både i herr- och damfotboll.

Enligt de här spanska uppgifterna är det en annan svensk som har gjort tidernas snabbaste hattrick i elitfotboll. Det var IFK Hässleholms Magnus Arvidsson som gjorde tre mål på 89 sekunder i 5–3-segern i sista omgången 1995 mot Landskrona Bois. Målen innebar att det blivande Bundesligaproffset räddade kvar Hässleholm i näst högsta divisionen.

I dag gjorde Kosovare Asllani 1–0 på frispark efter 66.39. Hon hade lite flyt genom att bollen tog på en back och ställde Valencias målvakt. Men det var en så hårt slagen boll att Valenciabacken inte kunde kontrollera sitt nickförsök.

Vid 2–0 klev svenskan in resolut i en duell med en back, tog bollen och lobbade in den. Då hade matchklockan nått 67.46. Slutligen stötte Asllani från nära håll in ett inspel från Marta Cardona. Svenskan hade då för övrigt själv dragit upp anfallet genom att spela ut bollen på högerkanten till Cardona. Klockan visade 69.14 när bollen gick i mål – hattrick på 2.35.

Det var Asllanis mål nummer tio, elva och tolv den här ligasäsongen. Det kan alltså också ha varit tidernas snabbaste mål inom elitfotboll för damer.

I mejlet från Spanien står det att Asllani slog till på 2.30. Jag dubbelkollade i kväll på Viasat och kom fram till att det korrekta bör vara 2.35. Och jag vet inte om de fem sekunderna förändrar något på rekordlistan.

Oavsett vilket är det förstås en högst anmärkningsvärd prestation av svenskan. Så långt var de en väldigt bra dag för Asllani, och en bra dag för Real.

Trots att Sofia Jakobsson saknades i truppen vann Real med 3–1, samtidigt som det blev kryss för alla de övriga fem lag som slåss om Champions Leagueplatserna bakom Barcelona. Fyra av de där lagen möttes inbördes. Där blev det 2–2 mellan Granadilla Tenerife och Atletico Madrid samt 1–1 mellan Real Sociedad och Madrid CFF. Slutligen fick bara Levante 1–1 borta mot Rayo Vallecano.

Men dagen slutade ändå på ett lite tråkigt sätt för Asllani. Hon skallade nämligen ihop med en medspelare i slutminuterna, och bröt näsan. Det är alltså läge att både säga grattis och krya på dig till Realstjärnan.

I övrigt i Spanien debuterade Lova Lundin i ligan genom att spela hela matchen när Logrono föll med 2–0 hemma mot serieledande Barcelona.

I Italien gjorde Lina Hurtig det andra av Juventus tre mål när serieledarna vann med 3–0 mot Empoli och tog sin 13:e ligaseger av 13 möjliga. Hurtig byttes ut i den andra halvleken. Däremot spelade Linda Sembrant hela matchen för Juve.

Vi hade även en svensk debutant i Italien. Det var Marija Banusic som byttes in i 66:e minuten när hennes Roma vann med 4–0 mot tabelljumbon Pink Bari, där Emelie Helmvall spelade hela matchen.

På svensk mark har vi noterat resultaten Häcken–Linköping 2–1, Kif Örebro–IFK Kalmar 2–1, BP–Djurgården 2–2 (BP vann efter straffläggning) och Hammarby–AIK 2–0. Jag har som sagt inte hunnit se någon fotboll i dag, och välkomnar rapporter från er som sett matcherna.

20 tankar på “Rekordsnabbt hattrick av Asllani?

 1. Från serie A kan nämnas att Sara Nilsson gjorde två mål när hennes Florentia vann borta mot Hellas Verona.

  På Tele2 hade Hammarby en stabil första halvtimma. I och för sig mycket felpass, men ett övertag i bollinnehav och starka insatser från Tamminen i mål, Nyström som mittback var lugnet själv och framåt närmast ett överflöd av offensiva spelare.
  Relativt chansfattig match där AIK inte hade mer än ströchanser, sällan några längre, ordnade anfall. Däremot visade Rosa Kafaji upp sig några gånger, bl a ett ribbskott efter att ha hållt bort tre-fyra spelare i en omställning.

 2. Rättvisa resultat i Stockholm Challenge idag. BP-DIF var en bedrövlig match men BP klart bättre än DIF och borde avgjort under ordinarie tid. DIF riktigt svaga och nya USA-importen i mål såg skakig ut. Bajen-AIK klart bättre fotboll och den moraliska finalen. Bajens 1a halvlek då man spelade en trolig startelva var imponerande för att vara årets första match. Nya målvakten från Åland såg stabil ut och blir nog förstavalet i år. Mitt tips från förra månaden att Bajen blir ett mittenlag, AIK i botten men klarar sig och att DIF åker ur känns fortfarande rimligt. BP blir nog ett topplag i Elitettan.

  • Såg Tamminen i Hovås/Billdal några gånger och tyckte att hon var riktigt bra. Så jag är inte förvånad över att hon gav ett bra intryck.

   Oroande för Djurgården om inte amerikanskan är bra.

   • Djurgården var en total katastrof idag, ska till ett mirakel om de ska hålla sig kvar i Allsvenskan. Inte många spelare i det laget som håller allsvensk klass samt en målvakt som knappast skulle vara förstemålvakt i EE…

  • Ja, Djurgården var oväntat dåliga. Vi får se hur de står sig mot AIK nästa vecka – om de spelar som idag blir det klar förlust. Hayashi och Kafaji var bra i AIK. Hammarby var fullt av utropstecken och känns överlägset starkast av Stockholmslagen. Men det är fortfarande svårt att säga hur de står sig mot bättre motstånd.

 3. Såg Häcken – Linköping på webben som var en typisk försäsongs match med lite skönspel och mest kamp där häcken lyckades peta in segermålet på övertid. Två jämna lag. Tittar man på trupperna i dom olika lagen i Damallsvenskan så är dom flesta försvagade utom Hammarby som har förstärkt upp ett Elitettanlag. Bara en riktig prestige värvning i Labbe i Rosengård. Tiden är förbi då storstjärnorna stod i kö för att spela i Damallsvenskan!

  • Nej, Damallsvenskan är knappast något (slut-)mål för de bästa svenska spelarna eller för utländska spelare. För de senare kanske litet av ett ”äventyr” att spela i exotiska Sverige och i övrigt en språngbräda till större och bättre klubbar och ligor. För de bästa svenska spelarna ett skapligt ”skyltfönster” för fortsatt karriär utomlands. Men det hindrar ju inte att det kan spelas både bra och spännande fotboll!

   • Jag tycker det är bra att våra yngre förmågor förhoppningsvis får chansen att spela i Damallsvenskan. Sen att ligan faller i rankingen kan vi inte göra mycket åt. Sverige är ett för litet land för att vi ska kunna hävda oss mot dom stora Europeiska fotbollsländerna som nu bestämt sig för att satsa på damfotbollen. Vi får satsa på att utbilda och producera duktiga fotbollsspelare till dom stora Europeiska fotbollsligorna. Ungefär så fungerar det på herrsidan!

  • Jag kan väl tycka att Schough till Rosengård också är en ”prestigevärvning”. I övrigt kommer det troligen in förstärkningar ännu innan seriestart, åtminstone i Häcken

 4. Hammarby var bra. Djurgården riktigt dåliga. AIK trodde jag skulle vara bättre. Kajafi borde spelat från start. AIK hade behövt ha Fanny Johansson kvar som mittback.BP såg bra ut.

 5. Inser att jag lade min kommentar under fel inlägg. Kommer här också:

  Hammarby-AIK i Stockholm Challenge blev en typisk träningsmatch med många byten. AIK såg mest förvirrade ut och Hammarby vann rättvist med 2-0. Att Madelen Janogy (ett mål, en halvlek) blir en tillgång för Bajen kunde man räkna ut från början. Eva Nyström i backlinjen och Anna Tamminen i mål var andra plusvarianter. AIK kommer att prestera bättre men just idag var pusslet långt ifrån klart.

 6. KIF Örebro – Kalmar 2-1. Resultatet speglar matchen. KIF pressade större delen av matchen och hade stort bollinnehav, men Kalmar bjöd hårt motstånd när man backade hem och satsade på kontringar. Med tanke på hur tidigt det är var det bra prestationer av båda lagen.

 7. Sett ett par matcher med Real Madrid nu och kan inte säga att jag är överdrivet imponerad.
  Klart bättre teknik överlag än i damallsvenskan men spelarna verkar mest dribbla rätt fram med bollen och när de väl passar är det ofta till motståndarna.
  Fram till att Asslani gjorde första målet var hon nästan helt isolerad från spelet eftersom hon fick väldigt få passningar av högre kvalité att jobba på.
  Kunde inte fatta då varför hon inte spelade längre ner i banan eftersom det kändes som det var precis hennes spelartyp Real saknade på mittfältet.
  Sen gör hon 3 rekordsnabba mål och räddar sitt lag men känns ändå otroligt att Real ligger så högt i tabellen som de gör.

 8. Fortsätter på Piteåspåret.
  0-0 i matchen.
  2-1 till Piteå i heta målchanser.
  5-0 på poäng till Umeå i spelet – minst!
  Piteå – med fullt lag – var en besvikelse. Väldigt många felpass och konstiga beslut,
  Umeå en glad överraskning som gång på gång spelade sig ur Piteås försök till press.
  Bäst på plan var unga finländskan Koivisto. I fjol i Piteå. Snabb i tanken och i fötterna. Säkert passningsspel. Hon överglänste Piteås trubbiga mf totalt.
  Umeå kommer att tillhöra toppen av Elitettan i år.
  Visst, det var bara en träningsmatch och två månader kvar till seriepremiär. Men hemmatränaren Stellan Carlsson torde ha en del att fundera över.

  • Ingen vidare match. Piteå har mer att vara orolig över inför DA. Umeå hade mer av spelet men laget var trubbiga i anfallsspelet…

 9. I matchen mot Häcken bytte LFC åtta spelare (om jag räknat rätt…) i andra halvlek vilket gjorde spelet en aning hackigt. Men kanske viktigt att gå runt på så många spelare som möjligt. Med hänsyn till detta dock svårt att dra några stora växlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.